2004
|
|
Horixe da “fish and chips” tipikoa, turistek gehien eskatzen duten plater ingeles tradizionaletako bat. Hala ere, Ingalaterrako sukaldaritza tradizionala askoz urrutiago
|
dago
arrain oinarrizko horretatik, patata frijituekin. Adibidez, Cornuallesen oso ohikoa da “pasty” izeneko plater bat, okelarekin, barazkiekin eta patatekin egindako enpanada bat; Yorkshiren, berriz, roast beef eta budina (plater nazionala) probatu behar dira.
|
2006
|
|
Fishtraceko ikertzaile nagusia José Manuel Bautista Santacruz da, albaitaria eta Biokimikako eta Biologia Molekularreko irakaslea Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko Albaitaritza Fakultatean. Ez
|
dago
arrainei buruzko informazioa duen datu baserik. Bai, badira iktologoentzako oso datu base onak, baina guk datu base estandarizatu bat nahi genuen, ahalik eta osoena eta zehatzena.
|
|
txerri saiheskiak, pateak, albondigak, fruta entsaladak, barazkiak, hainbat eratako arrautzak, gaztak eta tartak. Ur eta arrantza herrialde batean, beti
|
dago
arraina leku desberdinetan prestakinak. Baltikoko hareatza eta izokina bezalako platerak probatzea gomendatzen da.
|
|
Anfacok jakinarazi zuen ikerketa talde honek giza kontsumorako diren itsasoko eta urpeko espezieen benetakotasuna egiaztatzeko aukera emango duten sistema molekularren garapenean jarri duela arreta, arrantzako produktuak eraldatzeko sektoreari eragiten dioten eta kezkatzen dituen beste arazo batzuk ahaztu gabe. Sistema horren garrantzia 2003 urtean ezarri zen debekuan
|
dago
arrain irinak erabiltzea hausnarkariak elikatzeko, behien entzefalopatia espongiformea (BSE) edo" behi eroen" gaitza kutsa ez dadin. Industriarako arazoak Anfacoren arabera, neurri horrek kalte handiak eragin zizkion eraldaketa industriari, ez bakarrik irinak egiteko azpiegituran inbertsioak egiten zituzten enpresei, baita hondakinak irina egiteko erabiltzen zituzten kontserba eta eraldaketa sektoreko enpresei ere.
|
|
Gaur egun, gomendio nazionalak eta internazioak dietako gatz kontzentrazioa murrizten saiatzen dira, batez ere hipertentsio arterialaren ondorioz sortutako arazoak kontrolatzen saiatzeko. Hor
|
dago
arrain proteinaz egindako suzedaneoen abantaila handienetako bat. Lehenik eta behin, prozesuak amaierako produktuaren mantenugaien kontzentrazioa kontrolatzeko aukera ematen du, elikagai homogeneoagoa lortzen du, koipe kopuru jakin bat gehitu dakioke, baina aplikatutako teknologiaren araberakoa izango da, eta, bereziki, azken produktuaren gatz kantitatea nabarmen murriztea ahalbidetu dezake.
|
|
Aipatutako baldintzek “kalitatezko arraina akabatzea” lortuko dute, Espainiako sukaldari batzuek diotenez, Gobernuak hartutako erabakiarekin kritiko agertu ziren atzo. Donostiako Akelarre jatetxeak dioenez, “zerbitzatzen dugun arrain guztia freskoa da eta ez dago izoztuta, baina kartan ez
|
dago
arrain gordina duen platerik”.
|
2009
|
|
Elikaduraren ikuspegitik, zein alde
|
dago
arrainaren eta itsaskiaren artean?
|
2013
|
|
Neurri horrek, aipatutako erregelamendua eguneratuz, EBko legeria argitzen laguntzen du. Akuikulturarako pentsuak Debekatuta
|
dago
arrain irinak ez diren azpiproduktuak erabiltzea akuikulturako pentsuetarako. Oro har, neurria ongi hartu dute sektoreko eragile guztiek.
|
2018
|
|
Aukera gutxi
|
dago
arrain urdinetan, eta fruta eta barazki errazioak ez dira aski.
|
2020
|
|
Zer alde
|
dago
arrain basatiaren eta akuikulturako arrainaren artean?
|
2021
|
|
Garazi Rodríguezek, Apromar en ekoizpen eta merkaturatze planen arduradunak, adierazten duenez (elkarte horrek biltzen ditu gure herrialdeko enpresa ekoizleen% 95), Europako akuikultura munduko seguruenetakoa eta kalitate handienekoa da. Zer alde
|
dago
arrain basatiaren eta akuikulturako arrainaren artean. Akuikultura:
|