Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 35

2002
‎Karbohidratoak irentsi ondoren, serotoninaren maila handitu egiten da, eta horrek erlaxazioa eta barealdia eragiten ditu. Garuneko bitartekari kimikoak Garunean jariatutako bi substantzia kimikok, Y neuropeptidoak (NPY) eta galaninak, eragina izan dezakete ‘food craving’ gertaeren garapenean. NPY maila handitu egiten da goizean eta estres egoeretan.
2003
‎Substantzia antioxidatzaile posibleen artean, tokoferolez gain, honako hauek aipatu behar dira: karvacrola eta timola, landare horren olio esentzialean gehien erabiltzen diren bi substantzia fenolikoak (%72 inguru), lurrinaren erantzuleak eta, seguruenik, bakterioen aurkako ekintzak. Gainera, beste substantzia batzuk ere hauteman daitezke, hala nola monoterpenoak.
‎Freskagarriak, postreak eta gozoak egiteko erabiltzen da. Aspartamo eta azesulfamo gatza, berriz, gozagarri bizia da, eta bi substantzia horietatik abiatuta egiten da, K azesulfamoaren potasio ioia aspartamoz ordezkatuz. Gehigarri hori azukrerik gabeko txikleak egiteko erabiltzen da, gozatze efektua luzatzen baitu.
‎Kasu horretan, farmazialariak alegatu zuen ez zirela espezialitate farmazeutikoak, “prestakin ofizialak” baizik, eta argudio hori ere baztertu egin zuen epaimahaiak. JANCko epaileek, gainera, emakume hori kondenatu dute parasitoen aurkako xanpua eta lozioa prestatu eta saltzeagatik, nahiz eta haren osaera lurrinarekin edo ur distilatuarekin nahastutako bi substantzia naturalez soilik osatuta egon, kondenatuak esan zuen bezala.
‎Testuak salbuespen bat jasotzen du, pentsuetarako gehigarri gisa kokzidiostatikoak eta histomostatikoak erabiltzea ahalbidetzen baitu, substantzia horiek ezinbestekoak baitira hegaztizaintzan. Hala ere, 2012rako bi substantzia horiek debekatzeko, Euroganberak zuzenketa bat egin du, eta, horren bidez, Europako Batzordeari txostena eskatu dio substantzia horien erabilerari buruz, baita balizko alternatibei buruz ere, 2008ko abendua baino lehen. Legeria berriak pentsuetarako eta elikagaietarako baimendutako gehigarrien zerrenda ere izango du, eta Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak parte hartuko du.
‎Barruan, obulutegi zikloan esku hartzen duten bi hormonen konbinazioa du, estrogenoena eta progestagenoena. Eranskailuari esker, bi substantziak zuzenean igarotzen dira emakumearen odol emarira, larruazalaren bidez. Unitate bakoitza zazpi egunez eraman behar da eta ondoren beste batez ordezkatu. Aldaketa hori asteko egun berean egin behar da beti, orduak ez du axola, eta elkarren segidako hiru astetan.
2004
‎Substantzia horiek, batez ere, landare olioei eta margarinari gehitzen zaizkie, zahartu ez daitezen eta zaporea gorde dezaten. Aurreko taldeetakoak ez diren beste bi substantzia hauek dira: BHA (butilhidroxianisol, E320) eta BHT (butilhidroxitoluenoa, E321).
2005
‎Gainazala leuna dagoenean, aspertasun eta irregulartasunik gabe, pintatu egin daiteke. Hala ere, pinturaren aurretik, emaitzarik onenak lortzeko, bi substantzia aplikatu behar dira: lehenik, zurezko kontserbatzaile geruza bat, eta, ondoren, zurentzako zigilatzaile unibertsal bat, pinturaren itsaspena bermatzen duena.
2006
‎Edari alkoholdun baten kontsumoarekin lotutako zigarro bat pizteko bulkada bi substantziekiko mendekotasuna modulatzen duen gene berari zor litzaioke.
2008
‎Journal of Campesural and Food Chemistry aldizkarian argitaratu berri den azterlan baten arabera, glutamato monosodikoari erantsitako guanosinaren zenbait deribatuk batera lan egin dezakete umami zaporeko hartzaileen gainean, eta izugarri goresten dute zaporearen intentsitatea. GMPtik lortutako bi substantzia berriak bi forma kimiko eratorriak dira: n2 alkyl eta n2 acyl.
‎Oinarrizko prozesu kognitiboen endekapena, hala nola arreta, ikaskuntza eta oroimena, adinekoei autonomia galtzearen sentsazio handiena ematen dien faktoreetako bat da. Ikerketa lan askotan frogatu denez, bi substantzia (azetil L karnitina eta azido alfa lipoikoa) nahasteak nabarmen handitzen du arratoi eta adineko txakurrek zeregin berriak ikasteko duten gaitasuna. Hain zuzen, ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ aldizkarian argitaratutako ikerketaren arabera, gehigarri hori hartu zuten arratoiek bikoiztu egin zuten beren jarduera eta energia maila, eta, aldi berean, funtzio kognitiboa eta memoria nabarmen hobetu zituzten.
‎Ikasketak Koipeen oxidazioa eta, beraz, elikagaien zaharberritzea saihesteko metodo berriak aurkitu dira. Mahai gaineko arazoarekin, Vigoko (Espainia) Itsas Ikerketen Institutuak hiru arrain laginen hidroxitirosol kantitatea ebaluatu zuen, eta propil galato kopuru berarekin aztertu zituen, bi substantzien efektua konparatzeko. Propil galatoa, edo n Propilo 3,4, 5 Trihidroxi Benzoato, Tara Peruana zuhaitzaren zorroetan modu naturalean sartua, azido galikoa eta propanola kondentsatuz eratutako esterra da.
‎Bi konposatuen inhibizio efektua hainbat teknikaren bidez neurtu zen, eta emaitzek erakutsi zuten hidroxitirosola oso eraginkorra dela hiru arrain motetan lipido oxidazioaren inhibizioan. Emaitzak ez ziren asko bereizi, eta bi substantziek ahalmen oso antioxidatzailea dutela ondorioztatu zen. Hala, hidroxitirosola elikagai batzuetan modu naturalean dagoen eta lipido oxidazioa inhibitzen duen antioxidatzaile ahaltsua da.
‎Alde horretatik, Shijazhuang eko (Txina) Second Hospital of Hebel Medical University ko Kardiologia Saileko kideek ginkgo bilobaren estraktua hartu zuten gaixotasun koronarioa duten gaixoen zirkulazioa hobetzeko lana argitaratu berri dute. Arteria koronarioetako zirkulazio arazoak bi substantzia basoaktiboren arteko desorekari zor zaizkio normalean: oxido nitrikoa (hodi zabaltzailea) eta endotelina (hodi uzkurtzailea).
‎Pinu hori Txinan ere hazten da, eta Siberiako pinuarena (“Pinus sibirica”), Errusiakoa. Ekoizleen arabera, osagarri dietetiko oso baliotsua da, hestean bi substantzia ekoiztea bultzatzen baitu, eta, ondorioz, garunean asetasun sentsazioa eragiten du, eta, beraz, elikagai eta kaloria gutxiago hartzen laguntzen du. Olioa eta gosea Pinazi olioaren giza kontsumoaren historia duela urte asko hoztu zen Siberiako negu hotz eta luzeetan, Errusiako iparraldean.
‎Koipeak apetituan duen eragina kolezistozininaren erantzunari eta horrek hipotalamoan, asetasunaren garun zentroan, duen eraginari lotu zaio. Dietatik datorren koipeak bi substantzia asetzaile garrantzitsu jariatzen ditu: kolezistozinina (CCK), heste mehar hurbilean edo duodenoan gertatzen dena, eta 1 glukagoiaren antzeko peptidoa (GLP), heste mehar distalean edo idelinean gertatzen dena.
‎Era berean, ikusi da kanpotik ematen den 1 gluzagoaren antzeko peptidoak irentsitako janari kantitatea murrizten duela, eta gose sentsazioa murrizten duela bazkaltzeko orduen arteko tartean. Paradoxikoki, bi substantzia horien ekintzak iradokitzen du gantzak babes efektua eragin dezakeela, nahiz eta lotura estua izan obesitatearen genesiarekin. Hala ere, gantzak, horien motak eta jateko gogoa erregulatzeko duten eragina aztertzeko egiten diren ikerketak urriak dira oraindik, zenbait elikagai edo gehigarri gehiegizko pisuari behin betiko irtenbidea emateko.
2009
‎Europar Batasunean baimenduta ez dauden baina Estatuan baimenduta dauden gehigarrien zerrenda 2010eko urtarrilaren 1a baino lehen sartuko da behin betiko zerrendan, EFSAk egiten duen ebaluazioa amaitzen denean. Oraingoz, bi substantzien zerrendak elkarrekin bizi daitezke. Osasun arriskurik ez dagoenez, ez baita aurreko substantziarik ezabatzen, aldi baterako aplikazio xedapen bat eta merkaturatze luzapen bat ezarri da, eta, horren bidez, debeku data baino lehen fabrikatutakoa merkaturatzen jarraitu ahal izango da izakinak amaitu arte.
2010
‎Hala ere, arazoaren larritasuna gorabehera, oraindik ez da lortu pisua modu seguru eta eraginkorrean kontrolatzeko sendagairik. Botika berri bat, aspaldi ezagutzen eta erabiltzen ziren bi substantzietatik sortua, eta ura edatea bezain erraza, azken iraultza izan da obesitatea tratatzeko.
‎Hortik aurrera, ikertzaileek aztertu zuten edari horiek zer nolako eragina duten arretan, eskuzko trebetasunean, ikusizko, espazioko eta aurreko funtzioetan, oroimenean (berehalakoa, epe luzekoa eta lanekoa) eta egoera subjektiboan. Emaitzak aztertu ondoren, zientzialariek egiaztatu zuten bi substantzia horiek (kafeina eta glukosa) batera hartzeak ondorio onuragarriak izan ditzakeela pertsonen arretan eta ikaskuntzan, baita hitzezko memorian ere. Ikerketa horrek erakutsi zuen, halaber, substantzia horiek bakarka hornitzen zirenean lortutako ondorio onuragarriak partzialak zirela, kafeina eta glukosa konbinatzean hautemandakoen aldean.
2011
‎Biek dute arriskua elikagaietan eta, beraz, kontsumitzailearen osasunean. Orain, ikertzaileek, lehen aldiz, bi substantziak aldi berean inhibitzeko gai den produktu bat garatu dute. Alderdi hori aurrerapen handia izan daiteke elikagaien segurtasunerako.
2013
‎Erretzen eta edaten duten emakumeen ehunekoak gora egiten du, ordea, eta gizonen ehunekoa jaitsi egiten da. Baina badira kontuan hartu beharreko elementu gehiago ere bi substantzia toxiko horiek. Laneko arrisku faktoreen eraginpean egoteak edo indarkeriazko kausek eragindako heriotzak (zirkulazio istripuetan zein laneko istripuetan) gizonei eragiten die gehienbat.
2014
‎Irudia: Ángel Raúl Ravelo Rodríguez Produktua botilatan banatutako bi substantzia bezala merkaturatzen da. Alde batetik, erretxina koloregabea dago, materialaren oinarria.
‎Prestatzeko prozesua sinplea da: bi substantzien bi zati berdin nahasten dira, nahi den kantitatea lortu arte, ontziaren tamainaren arabera (lorontzia, loreontzia, etab.). non jarri behar den. Bost minutuz nahastu behar da, bi likidoak ondo nahasten direla bermatzeko.
2015
‎Ez da oso ohikoa, dieta orekatu batekin bitamina horren beharrak asetzen baitira. A bitamina A bitaminari dagozkion gorputzak behar direla ziurtatzeko, jarduera bitaminikoa duten bi substantzia hartu behar dira modu dietetikoan: erretinoideak, animalia jatorriko elikagaietan egoten baitira, animalia jatorriko gantz ehunetan egoten baitira; eta karotenoideak, berriz, landare jatorriko elikagaietan egoten dira, bereziki landare askotako pigmentu koloreztatuetan (batez ere, kolore berde, gorri, laranja eta horikoak).
‎Festa honetan banatzen diren gozoki eta pastel askok txokolatea eta beste osagai arriskutsu batzuk dituzte txakurrarentzat. Izan ere, txokolateak bi substantzia toxiko ditu kanelarentzat: kafeina eta teobromina.
2016
‎bi ordutik behin. Horregatik, zenbait erakundek, hala nola Kanpo Osasuneko Medikuen Elkarteak (AMSE), bi substantzia dituzten prestakinak ez erabiltzea gomendatzen dute. Egokiena krema babeslea alde batetik eta uxatzailea izatea da (krema bat, gel bat, aerosol likidoa, etab.). bestetik, eta egoki denean, bakoitza aplikatu.
2017
‎Substantzia kimikoen «koktel efektua» nola tratatu. EFSak «koktel efektua» esaten dio elikaduratik datozen bi substantzia kimikoren edo gehiagoren eraginpean dagoen kontsumitzaileari. Urte amaieran ekimen aitzindaria abiarazi zuen arrisku hori ebaluatzeko metodoak garatzeko.
‎Plastikozko botilen arazoa, batez ere, A bisfenolean eta ftalatoetan datza; bi substantzia horiek elikagaiera baldintza jakin batzuetan migra daitezke.
‎Baina, era berean, janarira migratu dezaketen molekula askoz txikiagoak ere izan ditzake. Arriskua bi substantzietan dago batez ere: A bisfenola (BPA), plastiko gogor eta garden bat egiteko eransten dena, eta ftalatoak, plastiko bigun eta malgua lortzeko gehitzen direnak.
2018
‎Gorputzak dopamina sortzen du, eta horrek garunaren plazer eremuak estimulatzen ditu. Hori bai, azukreak eta kafeinak eragindako igoerari bi substantzien beherakada dagokio. Zenbat azukre kontsumitu behar dugu?
‎Baina landare horien toxikotasuna ez da hostoetara mugatzen; izan ere, fruituak ere arriskutsuak dira eta irensteak min gastrointestinal larriak eragin ditzake, eta sintoma horiek beherako eta oka larriak eragiten dituzte. Muerrari dagokionez, toxikotasun horren erantzuleak bi substantzia dira. Hain zuzen ere, toxoalbumina eta phoratoxina izeneko bi proteina, urdailean eta hesteetan kalteak eragiteaz gain, presio arteriala, arnas arazoak eta, intoxikazio larriak izanez gero, lau hankako lagunaren heriotza eragin dezakete.
2019
‎Fosfatoak ere badaude, proteinek ura atxikitzeko gaitasuna areagotzen duten egonkortzaile gisa erabiltzen direnak. haragizkoak dira, eta errazago disolbatzen dira. Kasu batzuetan, gainera, almidoia eta fekula ere aurki ditzakegu; bi substantzia horiek, ura jasotzean, haragi gutxiago erabiltzea ahalbidetzen dute. Kategoria baxueneko produktuak, fianbreak, izaten dituzte ezaugarri horiek.
2020
‎Alde horretatik, deigarria da Kiri markaren produktua, formulazioan ez baita gatz urtuik erabiltzen, gazta urtua izan arren; beraz, metodo fisikoetatik soilik lortzen da, hau da, nahaste, berotze eta irabiatze prozesu baten bidez. Beste osagai batzuk Aztertutako produktu batzuetan, beste osagai batzuk ere aurki ditzakegu, hala nola lodigarriak (Eroski Sannia), testura hobetzeko erabiltzen direnak, edo kontserbatzaileak (El Edificio, Eroski Sannia), kontserbazioa hobetzeko. Zaindu proteinak, gantza… eta ura Hiru dimentsioko proteina sare batek osatzen du gazta, eta barruan ura eta koipea harrapatuta geratzen dira; gazta urtua, berriz, uretako gantz emultsioa da, hau da, bi substantzia horien nahasketa homogeneoa. Gantz proportzio txikiarekin egiten bada, lightekin gertatzen den bezala (Light erako behia, gazta urdinarekin) [9%] Light baserria [7,5%] eta Eroski Sannia [3%]), proteina gehiago gehitu behar dira nahasketa horrek egonkor iraun dezan eta produktuak urik gal ez dezan.
2022
‎Baina, beste fruitu lehor batzuk ez bezala (adibidez, hurrak, pistatxoak edo intxaurrak), inoiz ez dira gordinik merkaturatzen, ezta oskolarekin ere. Arrazoia bi substantzietan dago: azido anakardiko Oskolean dago eta oso narritagarria da, eta urushiola, erreakzio alergikoak eragiten dituen fruitu gordinean dagoen olioa.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia