2002
|
|
Errioxako profesional medikoen talde batek, fibromialgia duten gaixoen Errioxako elkartearekin (Fibro Errioxa) hitzarmena sinatu ondoren, azterketa kliniko bat egin du, eta ondorioztatu du, jarduera moderatuak hobetu egiten duela gaitz hori dutenen bizi kalitatea. Ariketak ez luke
|
bi
ordu baino gehiago pasatu behar astean hiru saiotan banatuta, eta goiz erdian egin litzateke, gaixo horien berariazko baldintzak direla eta; izan ere, jaikitzean gaizki daude, eta arratsaldeko azken orduan lukete horrelako saioei aurre egin. Konklusioen arabera, Logroñoko Sagasta Institutuan egiten den fibromialgiarako alternatiba terapeutikoei buruzko kongresu nazionalean atzo aurkeztu ziren, eta ondorio horiek oso modu leunean hasi lirateke, intentsitatea handituz joateko, eta gauza bera gertatuko litzateke uretako jardueretan.
|
|
– Prestatutako jakiak edo platerak bi orduko epean kontsumitu, hoztu edo izoztu behar dira. Giro tenperaturan luzaroago irauten badute (baita
|
bi
ordu baino gutxiago ere, tenperatura altua bada), bakterioak ugaldu egin daitezke maila kaltegarrietara iritsi arte; beraz, elikagai horiek kontsumitzea arriskutsua da osasunerako. – Hondarrak ontzi garbi batean gorde behar dira, ez dira utzi behar prestatu edo zerbitzatu ziren lekuan.
|
2003
|
|
Perfume ugari ematea gustuko dutenek gehien erabiltzen dutena da, baina gorputzean
|
bi
ordu baino gutxiago irauten du.
|
2005
|
|
Atzerapena
|
bi
ordu baino txikiagoa denean ez dago zer eginik
|
|
Atzerapena
|
bi
ordu baino txikiagoa baldin bada, kontsumitzaileari ez zaio jaramonik egingo; areago, atzerapena handiagoa izanik ere, baliteke jaramonik ez egitea, artapen horrek atzerapen larriagoen kausa dela argudiatuz.
|
|
1.500 kilometro arteko bidaietan,
|
bi
ordu baino gutxiago.
|
|
“Arriskuko” profesional horien %62ri eragiten diote barizeek. Langile horietako gehienek bost ordu baino gehiago ematen dituzte zutik edo
|
bi
ordu baino gehiago eserita. Inkestaren emaitzen arabera (1.200 lagunetik gora), sintomak dituzten espainiarren %80k zutik pasatzen dute lanaldi gehiena.
|
2006
|
|
Sukaldeko tenperaturan luzaroago mantentzen badituzu (aita
|
bi
ordu baino gutxiago ere, tenperatura beroa bada), kaltegarri bihurtzeraino ugal daitezke bakterioak; hortaz, horrelako elikagaiak kontsumitzea arriskugarri jazo daiteke gure osasunarentzat.
|
|
Mastoidean, aldi baterako belarriko hezurrean, hiru zentimetro baino gutxiagoko gailua jarri zen, erdiko entzumena estimulatzen duen zati mekanikoarekin eta kanpoko bulkadak hartu eta zati mekanikora transmititzen dituen zati elektronikoarekin. Operazioak
|
bi
ordu baino gutxiago iraun zuen eta belarriaren atzeko aldetik ebakia eginda egin zen. Aparatuaren elektronika aktibatu aurretik, pazienteak hilabete itxaron du ebakuntza ondo orbaintzeko.
|
|
Hala ere, hamarretik hiruk bakarrik bateratzen ditu bi gauzak. Bizitza akademikoari dagokionez, batez beste 13 ordu ematen dira astean,
|
bi
ordu baino gutxiago egunean. Horiei eskola teorikoen eta praktikoen denbora gehitu behar zaie.
|
|
Air Madridek% 20 murriztuko ditu bere maiztasunak urtarriletik aurrera, eta puntualtasun konpromisoa hartuko du datozen egunetan, hurrengo txartelaren zenbatekoaren erdia kobratzeko kontinentearteko hegaldietan
|
bi
ordu baino gehiagoko atzerapena duten bidaiariei. Hauek dira airelineak Sustapen Ministerioari proposatzen dizkion neurri nagusiak, aire operadorearen lizentzia salbatzeko eta, hartara, itxiera saihesteko.
|
2007
|
|
Jarduera horretan ordu asko ematen dituzte gazteek; %23k asteburuan egunero
|
bi
ordu baino gehiago pasatzen ditu eta %9k bakarrik esan du asteburuan aparatua piztu ere ez duela egiten.
|
|
Atzerapena
|
bi
ordu baino luzeagoa denean, txartela saldu dizun konpainiak ahamen bat eman eta telefonoa doan erabil dezazun aukera eman behar dizu.
|
|
Gure kasuan, 1.500 kilometroko bidaian gerorapena
|
bi
ordu baino handiagoa izan zenez, esandako artapen hori jasotzeko eskubidea zeinahi eragindakori zor zaio.
|
|
Portaera hori elikaduraren nahaste larria bihurtzen da kontrola galdu eta maiz gertatzen denean. Kasu horietan, kontrolik gabe hartzen ditu janari kantitate handiak, normalean
|
bi
ordu baino gutxiagoan, eta, aldi berean, behar baino kaloria gehiago har ditzake egun osorako. Emakumeak eta dieta murriztaileak Dirudienez, emakumeak dira lapurreta gehien izaten dituzten biztanleak.
|
2008
|
|
Ez da komeni jarraian
|
bi
ordu baino gehiago edukitzea haurra eguzkitan, eta sekula ez du izan behar eguzkiak gogorren jotzen duen tartean (12:00etatik 16:00etara).
|
|
Horiek lantzen egiten ditu Castrejanak
|
bi
ordu baino egunero.
|
|
Menuak prestatzea, elikagaien erdian 70ºC ko gutxieneko tenperaturak bermatuko dituzten tratamendu termikoen bidez. Azkar hoztea eraisgailuen bidez. Ekipo horiek gai dira produktuen tenperatura 70 °C tik 10 °C ra (erdialdean) 50 minutu inguru murrizteko. Murrizketa hori beti egin behar da, segurtasunagatik,
|
bi
ordu baino gutxiagoan. Berme higieniko sanitarioekin ontziratzea, normalean termozigilatze sistema desberdinen bidez (hutsa, atmosfera aldatua…), kontserbatzeko programatutako denboraren arabera.
|
|
Ondoren, mastektomiak eragindako bularraldean txertatuko da. Pazientea
|
bi
orduz baino ez dago ebakuntza gelan, eta beste zortzi ordu inguru dira gainerako ebakuntzak. Zelula amak Hala, prozesua liposukzio baten antzekoa da.
|
|
Aparatuak kontsumitzen duen energiaren %90 ura berotzeko erabiltzen da, eta gainerako %10a bakarrik behar da hegalak birarazteko eta ura astintzeko. Ohikoena da fabrikatzaileak gomendatutako programak
|
bi
ordu baino gehiago garbitzea. Markek eta ereduek beren garbitze zikloak modu desberdinean izendatzen dituzte, baina, oro har, honako hauek bereizten dira:
|
2009
|
|
Espainiako Pediatria Elkarteak (AEP) gomendatzen die nerabeei bideojokoak egunean
|
bi
orduz baino gehiagoz ez erabiltzea, horrek “pantailekiko mendekotasuna” eragin baitezake. Elkarteak zenbait onura onartzen ditu joko horiek zentzuz erabiltzen direnean, eta gehiegizko mendekotasun horrek dakartzan arriskuez ohartarazten du.
|
2010
|
|
Zuritutako eta ebakitako frutak (IV. gamakoak) erosten badira, egiaztatu behar da hozkailuan eduki direla beti establezimenduan. Erosi eta etxera iritsi bitartean, ahalik eta denbora gutxien igaro behar da(
|
bi
ordu baino gutxiago). Ez da beharrezkoa elikagai horiek garbitzea, kontsumitzeko prest saltzen baitira.
|
|
Tortillak, kremak, flanak edo pastelak arrautzaz egindako produktuak dira, eta habitat egokia dira patogenoak hazteko, giro tenperaturan uzten badira. Arrautzaz prestatutako jakiak ahalik eta azkarren prestatu behar dira, eta ez dira
|
bi
ordu baino gehiago pasatu behar giro tenperaturan (10ºC eta 40ºC artean).
|
|
Kozinatuen kasuan, hozkailuan gorde behar dira, nahiz eta beroak kontsumitu. Ez dira inoiz
|
bi
ordu baino gehiago utzi behar giro tenperaturan, kutsatu egingo bailirateke. Gainera, ezinbestekoa da janaria ahalik eta azkarren hoztea, prestatu ondoren; ez da inoiz utzi behar giro tenperaturan hozten eta ondoren gorde.
|
|
Hori, hain zuzen, eskuak edo erabilitako tresnak biltzen eta manipulatzen direnean sortzen da. Fruta zuritu eta mozten bada, sagarra edo udarea esaterako, ahalik eta azkarren jan da(
|
bi
ordu baino gutxiago), gustua eta itxura erraz hondatzen direlako. Ogitarteko txikia.
|
2011
|
|
Lanaren arabera, dieta hori egiten ez zutenek eta, gainera, “snack” gaziak eta gozoak astean hiru aldiz baino gehiagotan kontsumitzen zituztenek asma sintomak izateko arriskua zuten, 4,8 aldiz handiagoa. Telebista ikusten duten edo bideo-kontsolarekin egunean
|
bi
orduz baino gehiagoz jolasten diren haurrekin ere sortzen da elkarte hori, eta “Journal of the American Dietetic Association” aldizkarian ageri da. “Kontuan hartzen badugu asma oso handia dela eta asko hazi dela azken urteotan, osasuneko profesionalek gurasoei, tutoreei eta irakasleei jakinarazi behar diete garrantzitsua dela bizimodu osasungarria izatea bizitzako lehen etapetatik”, azaldu du ikerketaren egileetako batek, Demosthenes Panagiotakosek.
|
|
Sintomatologiarik ohikoena sabeleko min arina eta irradiatu gabea da. Min hori
|
bi
ordu baino lehen edo libratu ondoren gainditzen da, eta nekez sentitzen da lo zaudenean. Koadroaren osagarri, deposizio erritmoaren asaldurak, beherakoa eta idorreria aldiak.
|
|
. Elikagaiek transmititutako bakterio iturri izan daitezke. Urrezko araua da hondakinak giro tenperaturan
|
bi
orduz baino gehiagoz ez uztea eta lau egun baino lehen izoztea. Batzuetan, baliteke kutsatutako elikagai baten usaina edo zaporea ez aldatzea.
|
2012
|
|
Egunean
|
bi
ordu baino gehiago emanez gero telebista ikusten edo bideo-jokoetan jolasten,% 67 arrisku gehiago izaten da arreta arazoak pairatzeko.
|
|
Espezialistek goizean goiz joatea gomendatzen dute edo, bestela, arratsaldean joatea. Eta ez
|
bi
ordu baino gehiago jarraian. Eguzki babesa oso garrantzitsua da:
|
|
Probak emaitzak
|
bi
ordu baino gutxiagoan ematen ditu, eta bakterioa odol laginetan edo likido zefalorrakideoan dagoen aztertzen du.
|
|
Erresuma Batuko Osasuna Babesteko Agentziak (HPA) azterketa bat egin du, B taldeko estreptokoko bakterioa (EGB) edo “streptococcus agalactiae”, jaioberrietan meningitisa eragiten duena, “azkar eta zehatz” detektatzeko. Proba berri horretan, bakterioa odol laginetan edo likido zefalorrakideoan dagoen detektatzen da, eta emaitzak
|
bi
ordu baino gutxiagoan ematen ditu, “Journal of Medical Mikrobiology” aldizkarian aurkeztutako datuen arabera. Bakterioa orain arte odol laginak hartzean detektatzen da, baina analisia motela da eta ez da beti beharrezkoa.
|
|
Dilatazio prozesua etxean gertatzen denean ere egin dezake hori keinukariak. Bestalde, emaginen federazioak zehaztu du uraren tenperaturak ez duela 37 °C tik gorakoa izan behar eta bainuak ez duela
|
bi
ordu baino gehiago iraun behar.
|
|
Aitzitik, baliteke elikagaiak desizozten hasi izana, eta, zalantzarik izanez gero, hobe da botatzea. Elikagairen bat 4 ºC ko tenperaturan (hozkailuko tenperaturan)
|
bi
ordu baino gehiago egon bada, hobe da kentzea. Komeni da izozkailuaren atea ez irekitzea eta elikagaiak 4 °C tik gora ez igotzea bermatzea.
|
|
Haurren erdiak (%47) ordubete eta bi ordu artean igarotzen dira egunero etxeko lanak egiten, Hezkuntza Ministerioaren azken “Lehen Hezkuntzako hezkuntza sistemaren ebaluazio orokorra” txostenaren arabera. Ikasleen %17k baino ez dituzte etxeko lanak ordubete baino gutxiagoan egiten, eta %30ek
|
bi
ordu baino gehiago. Horrek eskola egunetan balio du.
|
|
Giltzarrietako bat da elikagaiak arrisku eremutik kanpo mantentzea, hau da, 5 ºc eta 65 ºc arteko tenperaturan, bakterioak azkarrago hazten direnean. Baztertu egin behar dira giro tenperaturan geratu diren elikagaiak
|
bi
orduz baino gehiagoz. Hoztea eta sobrak biltegiratzea Sobrak ontzi hermetikoetan gorde behar dira, hozkailuan, gehienez hiru eta lau egun bitartean.
|
2013
|
|
Bidaiariari bi aste eta zazpi egun arteko aurrerapenarekin jakinarazten bazaio hegaldia bertan behera geratu dela, baina beste garraiobide bat eskaintzen bazaio, zeinak aukera emango dion, aurreko hegaldiaren aldean,
|
bi
ordu baino gutxiagoko aurrerapenarekin abiatzeko eta helmugara, berriz, lau ordu baino gutxiagoko aldearekin iristeko.
|
|
Elikagaiaren eta barrualdearen azalera osoan behar adina egosita. Elikagaiak ez dira hozkailutik kanpo
|
bi
orduz baino gehiagoz egon behar, bakterioa ugaltzeko arriskua areagotu egiten baita. Kanpoan bazkaltzen bada, elikagai galkorrak sartzea komeni da, hozkailu eramangarri batean edo poltsa termikoetan hoztea eskatzen dutenak.
|
|
Eta publizitatea, hein handi batean, horren erantzulea da. Haurrek eta nerabeek telebista gehiegi ikusten dute (batez beste, egunean
|
bi
ordu baino gehiago, OMEren arabera). Horrek, sedentarismo arriskutsua sustatzeaz gain, jaki osasungarrien nondik norakoei debekualdia ematen die.
|
|
Itsaski mota hori ez kontsumitzea, eremu kontrolatu eta baimendu batetik ez badatoz. Ez du
|
bi
ordu baino gehiago egon behar hozkailutik kanpo, eta, pertsona ahulenentzat, komeni da itsaskiak ez kontsumitzea. Arraina eta metil merkurioa Metil merkurioa da merkurioaren forma nagusia arrainean, eta toxikoa da nerbio sistemarentzat dosi handietan.
|
|
Pediatriako pediatra talde batek, berriz, are gomendio zorrotzago bat eman zuen 2012an: hiru urtetik beherakoei edozein pantailarekiko harremana debekatzea eta egunean
|
bi
ordu baino gutxiago hartzea, 3 ordu eta 16 urte bitartean. Adituen esanetan, «horrelako aparatuen esposizio handiagoa», «haurren atentzioaren eta enpatia gabeziaren arazoa, arazo fisikoak, gizentasuna eta bihotzeko arazoak».
|
2014
|
|
Janari hondarrek
|
bi
ordu baino gehiago egin badute tenperatura tarte horretan, bota egin behar dira.
|
|
4 Kotxetik atera gabe gelditzea Irudia: dimmitius Katu batekin egindako bidaia luzeek,
|
bi
ordu baino gehiagoko joan etorriak dituztenean, geldialdiak egitera behartzen dute. Erronka horiek une egokia dira animaliak bere beharrak egin ditzan, nahi badu.
|
|
70 ºc ra iristen den tenperaturan prestatu, horrek bermatzen baitu kalterik ez egitea. Ez utzi arrautzak giro tenperaturan
|
bi
orduz baino gehiagoz. Ez hautsi arrautza janaria prestatzen den ontzi berean, eta bereizi gorringoa eta azala eta azala.
|
|
Hori dela eta, Estatu Batuetako hainbat agentzia elikagaien segurtasunean aritzen dira, hala nola Elikagaien Ikuskapen eta Segurtasun Zerbitzua eta Nekazaritza Saila. Adituek diotenez, ordea,
|
bi
orduz baino gehiagoz 4 ºc tik gorako tenperaturan egon diren elikagaiak baztertu egin behar dira (hegazti, arrain edo arrautza haragia). Hozkailuko hotzak elikagaiek izan ditzaketen patogenoak desagerrarazten ez baditu ere, areagotu egiten du bere hazkuntza.
|
|
Mahaigainean eskuetarako eskuoihalak edo bakterioen kontrako xaboia ere erabil daitezke. Ez utzi etxean prestatzen den janaria giro tenperaturan
|
bi
ordu baino gehiago pasatzen, lanean kontsumitu arte. Poltsa termikoak edo ontzi egokiak erabili, garraiatu bitartean elikagaiak hoztu ahal izateko.
|
|
Hemen, hobe da hozkailu bat kontatzea hura gordetzeko, baina, ezinezkoa bada, ontziak hotza jasateko gaitasuna duela ziurtatu behar da, hartu arte. Plater beroetarako giro tenperaturan ordubete inguru hoztu behar dira(
|
bi
ordu baino gehiago ez). Hozten direnean, hozkailuan gordeko dira behar diren arte.
|
|
Baina ez dira beharrezkoak entrenamendu bakoitzean. Garrantzitsua da
|
bi
ordu baino gehiago korrika egitea. Hori egiteak, ordea, zaildu egiten du muskuluen koipe erretzea hobetzea, eta entrenamenduetan muskuluetako glukogeno erreserbak agortzea.
|
2015
|
|
Diagnostiko irizpideak betetzen badituzu, ospitale batera eramango zaituzte Kode gisa, eta han lehentasunik handiena emango dizute. Horrekin lortu nahi da, lehenengo sintomak hasten direnetik ospitalera iritsi arte,
|
bi
ordu baino gehiago ez igarotzea eta, bidezko probak egin ondoren, neurologo batek hiru ordu baino lehen ezartzea dagokion tratamendua. Protokolo hori guztia ez atzeratzearren, larrialdi telefonora deitzen duenak ahalik eta zehatzen deskribatu behar ditu sintoma guztiak.
|
|
Fruta eta barazkiak ongi garbitu behar dira. Janaria prestatu ondoren, ez dute
|
bi
ordu baino gehiago igaro behar kontsumitzeko. Hala ez bada, hozkailuan edo izozkailuan gorde behar dira.
|
|
Ez dadin deformatu, janaria estalita eduki behar da, esporak airera ez agertzeko. Elikagai galkorren latak ontzi garbi eta hozkailuan gorde behar dira, eta ez utzi giro tenperaturan
|
bi
ordu baino gehiago. Gehienetan, elikagai batean lizuna izaten denean, dena baztertzea izaten da egokiena; izan ere, batzuetan, bakterioak ere sor daitezke inguruan (Listeria, Salmonella edo E. coli).
|
|
Dokumentu honetan azaltzen denez, 200 mg arteko kafeina dosi bakarrak (70 kg inguruko gorputz pisua duten 3 mg inguru) ez dira segurtasun arazorik sortzen. Kantitate hori bera segurua da ariketa fisiko bizia baino
|
bi
ordu baino gutxiago kontsumitzen denean, ohiko ingurumen baldintzetan (baita kafeina edari energetikoak deritzenen bidez hartzen denean ere). Egunean 400 mg kafeina hartzeak ez du helduengan segurtasun arazorik sortzen.
|
2016
|
|
Halakoetan, honako kalte ordain hauek dagozkio: txartelaren %25ekoa trena ordubete eta bi ordu artean atzeratu bada, eta %50ekoa trena
|
bi
ordu baino gehiago atzeratu bada.
|
|
Hoztu gabe egosi ondoren arroza azkar hoztu dadin, zati txikitan banatu daiteke. Ez da giro tenperaturan mantenduko
|
bi
orduz baino gehiagoz, sushia prestatzeko denbora barne. Ordu horiek igaro ondoren, kontsumitu egin behar da edo, bestela, hoztu.
|
|
Poltsa isotermikoan jarri behar da, eta bulegora iritsi bezain laster, laneko hozkailuan gorde behar da. Janaria ez litzateke giro tenperaturan utzi behar
|
bi
ordu baino gehiago. 4 Entsaladak prestatzen badira, kontsumitu baino lehen ondu behar dira.
|
|
4 Mantendu elikagaiak tenperatura seguruetan. Ez utzi elikagai egosiak giro tenperaturan
|
bi
orduz baino gehiagoz. Kozinatuak eta galkorrak ahalik eta azkarren hoztu behar dira 5 ºc ra, eta otordu beroa 60 ºc an gorde behar da.
|
|
Bidaian zehar elikagaien segurtasuna bermatzeko faktore garrantzitsuenetako bat tenperatura maila seguruen iraupena eta mantentzea da. Elikagai bat
|
bi
orduz baino gehiagoz (arrisku eremua) 5ºc eta 65ºc artean badago, emaitza patogenoak nahi gabeko ugaltzea izan daiteke. Arlo horretan egindako ikerketen arabera, bakterioen kopurua 20 edo 30 minuturo biderkatu daiteke, bereziki esnea edo arrautzak bezalako produktuetan.
|
|
Lehengaiak behar bezala biltegiratu. Prozesu osoan zehar tenperaturak kontrolatu eta giro tenperaturan
|
bi
ordu baino gehiago ez utzi. Elikagai gordinak hozkailuan gorde behar dira.
|
2017
|
|
Eta kasuen %14tan, praktika horiek ez dira iristen astean. Pisu normala duten txikien artean, astean
|
bi
ordu baino gehiago egiten dutenen portzentajea handiagoa da gizentasuna dutenena baino, baina aldea nahiko estua da (%55etik %51ra). Horrek ondorioztatzen du parametro horrek garrantzia duela, baina adin txikikoen osasunaren onerako arreta jarri behar zaien guztien artean bat baino gehiago da.
|
|
Giltzarrietako bat da elikagaiak arrisku eremutik kanpo mantentzea, hau da, 5 ºc eta 65 ºc arteko tenperaturan, bakterioak azkarrago hazten direnean. Giro tenperaturan geratu diren elikagaiak
|
bi
orduz baino gehiagoz bota dira. Haragia da berrerabiltzeko errazenetako bat, frijitzeko edo gisatzeko erabil baitaitezke.
|
2018
|
|
Beste elikagai batzuek, ordea, denbora gehiago iraun dezakete giro tenperaturan. Estatu Batuetako Nekazaritza Sailak, Elikagaien Ikuskapen eta Segurtasun Zerbitzuaren bidez (FSIS), honako produktu hauek baztertzea gomendatzen du, 4,5 °C tik gora
|
bi
orduz baino gehiagoz eduki badira: Haragia, hegaztiak, arrainak eta itsaskiak.
|
|
Garrantzitsua. Murriztu geldirik dauden
|
bi
ordu baino luzeagoak diren aldi sedentario luzeak, eta egin aldi aktiboak bi edo bi orduz luzatze saio laburrak eginez edo ibilaldi labur bat eginez. Aukeratu garraio aktiboa:
|
2019
|
|
Familiakoekin duen harremana hondatu egin daiteke. Bideojokoen kasuan, psikologoak esan du egunean
|
bi
ordu baino gehiago kaltegarria dela, eta ez dela komeni aste barruan ia pantaila joko bat ez egotea eta asteburuan ez egotea kontrolatuta, 14 ordura arte jokatzera iristen da, «botilón autoaren antzekoa». Zer zeinu gehiago jakinarazi behar dizkigute?
|
|
Gehienek (ia %64k) ez dituzte egunean 60 minutu egiten jarduera fisiko neurritsua edo indartsua, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) gomendatzen duen bezala. Hala ere, ia %80 egunean
|
bi
ordu baino gehiago pasatzen dira ordenagailu, mugikor, telebista edo bestelako gailu digitalen aurrean. Hala ohartarazi du Gasol Foundation en ‘PASOS’ azterlanak, Espainiako biztanleria talde horretako jarduera fisikoaren eta sedentarismoaren maila ebaluatu baitu.
|
|
Giro tenperaturan, mikroorganismoak ugaritu egin daitezke. Ez utzi giro tenperaturan ordu bat baino gehiago udan eta
|
bi
ordu baino gehiago neguan. Beroarekin berehala ugaritzen dira bakterioak.
|
2020
|
|
Horren ordez, garbitu eskuak janari eta janari artean eta, zerbait garbitu behar denean, erabili sukaldeko papera. Elikagaien segurtasuna zure esku dago Elikagaiak prest daudenean, hoztu baino lehen hozten utzi behar zaie, baina muga batzuen barruan, “ez ordubete baino gehiago (udan) edo
|
bi
ordu baino gehiago (neguan), ingurumenaren kutsadura gure produktuetan sar ez dadin”, esan du Del Cañok. Biltegiratzean, jakiak ukitzeko ziurtatuta dauden ontziak ere erabili dira (ahal baduzu, lehentasuna ematen die kristalezko ontziei), askotan bertan jango baititugu.
|
|
Prozesu horri esker, barazkiak landan bildu diren baldintza beretan mantentzen dira, eta, beraz, beren kalitatea, kolorea eta mantenugaiak mantentzen dituzte. Ultraizozten diren barazkiak heltze une egokian biltzen dira, eta bilketaren eta ultrakelazio prozesuaren arteko denbora(
|
bi
ordu baino gutxiago) oso laburra da; horri esker, bitamina eta mineral guztiak bere horretan gorde daitezke. Egoera hori aldatu egiten da produktu freskoen kasuan:
|
|
Orain, energia iturri bat eraman daiteke maletan, eguzki argiaz baliatzen diren panelen bidez. Zer egin aukeratzeko? Eguzki bihurketaren ratio handian(+% 20), 20 W eko potentzia baino gehiagoko paneletan, eta gutxienez 2 A-ko (ampereak) kargan, adibidez, mugikor bat
|
bi
ordu baino gutxiagoan karga dadin. OINARRIZKO MAILA DTBG% 20rainoko eguzki eraginkortasuneko kargagailua (energia elektriko bihurtzeko tasa), 5 W eko panela eta 2 A-ko USB konektore bat ditu.
|
|
Normalean, azido kantitate txiki bat urdailetik esofagora pasatzen da, baina behin eta berriz jariatzen denean, azidotasuna (pirosia) gertatzen da. Sintoma horiek
|
bi
ordu baino gehiago iraun dezakete, eta, maiz, areagotu egiten dira jatorduen ondoren, eta are larriagoak dira gaixoa etzanda edo etzanda dagoenean. Enbarazu hori ohikoa da haurdunen %50ean baino gehiagotan:
|
2021
|
|
Horrekin batera, pantailak oso erakargarriak dira: kontsolak, sare sozialak, telebista, plataformak… Haurren% 80k ez du betetzen egunean
|
bi
ordu baino gutxiagoko pantailak erabiltzeko gomendioa. Asteko batez bestekoa ia hiru ordukoa da, eta asteburuetan, berriz, ia bost ordukoa.
|
|
Sail horrek SANO prebentzio estrategia du, eta, horren bidez, fruta eta barazki gehiago kontsumitzea, jarduera fisiko gehiago egitea eta pantailen aurrean ordu gutxiago egitea sustatzen du. “Sedentarismoa obesitateari lotutako beste arrazoietako bat da, eta ikerketa batzuen arabera, lotura positiboa dago telebista egunean
|
bi
ordu baino gehiago ikustearen eta gehiegizko pisua handitzearen artean. Beraz, beste arrisku faktore bat da, eta horren gainean egin behar dira estrategiak”, adierazi du Espainiako Dietetika eta Nutrizio Elkarteko lehendakariordeak.
|
|
Litiozko botoi pilak esofagoan gera daitezke eta
|
bi
ordu baino gutxiagoan erredura larriak eragin ditzakete, nahiz eta lehen sintomak gripearen antzekoak izan.
|
|
Zehazki, 2014 urtean argitaratutako ikerketa bat. Pediatrikoak egiaztatu zuen 20 mm-ko litio pilak esofagoan gera daitezkeela eta
|
bi
ordu baino gutxiagoan sor ditzaketela erredura larriak. Eta 2019ko Digestive Disease Week en (DDW) aurkeztutako beste azterlan batean, higadura lesioak urdaileko muki estalduran (horma gastrikoa zulatzea barne) lau urtean Estatu Batuetako Coloradoko, Floridako, Texasko eta Ohioko hainbat ospitaletan aztertutako 68 kasuen% 60an, kaltearen eta sintomen artean itxurazko loturarik ez zegoenean edo ir... Hala ere, Espainiako adituen esanetan, «txanponekin gertatzen den bezala, gehienak arazorik gabe pasatuko dira heste traktuan zehar».
|
|
haragi xerratuak eta xehatuak, pasta eta arroza. Zuzenean hozkailura edo izozkailura Beste plater batzuk aldez aurretik prestatzen baditugu, ahalik eta azkarren sartu behar ditugu hozkailuan (ez dira
|
bi
ordu baino gehiago pasatu behar giro tenperaturan). Hozkailuan edo izozkailuan sartu aurretik, tenperatura jaisteko modu erraz bat da zati txikitan zatitzea eta gainazal eta altuera txikiko altzairu herdoilgaitzezko ontzietan jartzea, noizean behin aldatuz.
|
|
Lagina jaso ondoren, ontzia kontu handiz itxiko da, eta gaixoaren izen abizenekin errotulatu da. Jasotzen direnetik prozesatzen diren arte
|
bi
ordu baino gehiago pasatzen badira, gorozkiak dituen ontzia hozkailuan utzi da 4 ºC tan eta 24 ordu baino lehen entregatu.
|
2022
|
|
Bigarren Hezkuntzan, datuak bateratu egiten dira. Andaluziak izan ezik (duela gutxi hirugarren ordu bat ematen du Bigarren Hezkuntzako lehen kurtsoetan), gainerakoek astean
|
bi
ordu baino ez dituzte egiten. Madrilek ekainean Lehen eta Bigarren Hezkuntzan hiru ordura zabaltzeko proposamena atzeratu zuen.
|
|
Bezero garen aldetik, bi gauza horiek ezagutzeko eskubidea izango dugu (arazoaren arrazoiak eta konpontzeko epea).
|
bi
ordu baino gutxiago. Erreklamazioen ebazpen arinagoa Gaur egun, erreklamazio bat jartzen dugunean, hilabete inguru behar izaten dute ebazteko (epea 30 egunekoa da). Aldaketa horrekin, erreklamazioen gainean ebazteko gehienezko epea hau izango da:
|
|
2 Ordutegi konstantea. Oheratzeko eta jaikitzeko ordu bera izatea, asteburuan ezin dela
|
bi
ordu baino gehiagoko aldea izan. Siestei dagokienez, ez dira luzeak izango eta ez dira arratsaldeko bostetatik aurrera zabalduko.
|
|
Lan hori ahal den gehienekoaren %20 baino txikiagoa bada (astean 40 orduko lanaldia), etxea lan intentsitate txikikotzat hartuko da. Adibidez, bi heldu eta bi haur dituen familia batean, bi helduek egunean
|
bi
ordu baino gutxiago lan egiten badute, oso lan dentsitate txikiko etxebizitzatzat hartuko da. Bazterketa sozialaren kontzeptua Europakoa da.
|
2023
|
|
Horren ondoren, ni motibatu nintzen, eta tean azukrea hartzeari utzi nion, adibidez, eta utzi egin dut, eta ez dut ia azukrerik hartzen. Entrenatzaileak ere esan digu
|
bi
ordu baino lehen jan behar dugula». Hezkuntza erreferenteak:
|
|
Osasunean duen eragina maila guztietan. Pantailen aurrean
|
bi
ordu baino gehiago pasatzeak osasun fisikoari (loa, elikadura, begiak…), sozialari (bizitza errealeko interakzio txikiagoa) eta mentalari (depresio sintomak izateko arrisku handiagoa) eragiten die. Bizkarreko mina edo lesioak, jarrera desegokiengatik edo teklatuak eta aginteak luzaroan erabiltzeagatik.
|
|
Halaber, ohartarazi dute “urte batzuk geroago pantailak modu autonomoan erabiltzen hasten denerako sortu behar den elkarrenganako konfiantzazko gune hori sortzeko etapa kritikoa dela”. Gomendioak Haurrek egunean
|
bi
ordu baino gutxiagoko pantailak erabil ditzakete. “Neurriz erabili behar dira, helburu batekin eta pantailatik kanpo egiten diren jardueren denboraren orekan”, zehaztu dute pediatrek.
|