2003
|
|
Hala ere, etiketek adierazten dute oliba olioaren ehunekoa %2koa dela eta, guztira, %33koa dela. Horrek erakusten du
|
beste
landare olio batzuk direla nagusi, patatak egiteko erabili direnak, eta ez oliba olioarekin, kontsumitzaileari sinetsarazi nahi zaion bezala. Ontzien atzealdean honako lema hau irakur daiteke:
|
|
Jatorri desberdineko olioaren guztizko portzentajea %33koa da. Oliba olioa baino ez da %6, eta gainerakoa oliba olioa ez den
|
beste
landare olio batzuk dira. Patatak frijituta daude beste landare olio batzuekin, eta ez oliba olioarekin Oliba olioa gozagarri hutsa da, patatak frijituta daudenean gehitzen baita (etiketan, funtsezko osagaia dela adierazi ondoren, esaten da “oliba olio puruarekin egindako puntuan” onduta daudela).
|
|
Oliba olioa baino ez da %6, eta gainerakoa oliba olioa ez den beste landare olio batzuk dira. Patatak frijituta daude
|
beste
landare olio batzuekin, eta ez oliba olioarekin Oliba olioa gozagarri hutsa da, patatak frijituta daudenean gehitzen baita (etiketan, funtsezko osagaia dela adierazi ondoren, esaten da “oliba olio puruarekin egindako puntuan” onduta daudela). Publizitate kanpainaren helburuetako bat produktua oliba olioarekin lotzea zen (iragarkien bigarren planoan, oliba olioari buruzko irudi nahastezinak ageri dira; eta horietako batzuetan, honelako esaldiak esaten dira:
|
2004
|
|
Egoera paradoxikoa Oraingoz, produktuak etiketatzearen bidez ematen duen informazioa ez da oraindik behar bezain eraginkorra kontsumitzaileak aparteko kalitatea duen produktu natural horren bertuteez kontzientzia har dezan, hori baita dieta mediterraneoaren oinarria. Izan ere, nahiz eta oliba olio birjina estra uzta ontzien ohiko dietaren parte izan ekoizpen eremuetan, Espainiako gainerako lurraldeetan
|
beste
landare olio batzuk kontsumitu ohi dira, hala nola ekilore olioa edo oliba olioa (oliba olio finduez eta oliba olio birjinez osatua). Oliba olioen artean, oliba olio birjina estraren kontsumoa guztizkoaren %20 ingurukoa izan liteke.
|
2006
|
|
Mediterraneoko herrialdeetan beti onartu izan da oliba olio birjina onuragarria zela osasunerako, baina ez zegoen jarrera hori defendatzeko adina ebidentzia zientifikorik, dio Maria Isabel Covasek. Hori frogatu ezean, beste herrialde batzuetako gizarteek ez zuten alderik ikusten, eta baliokidetzat hartzen zituzten
|
beste
landare olio batzuen eta oliba olioaren onurak. «Landare olioek, koltzakoak bezala», dio Covasek, «on egiten duten gantz monoasegabeak dituzte, baina oliba olio birjinak polifenolak ditu, babes gehigarria ematen dutenak».
|
2008
|
|
Maiz, termino hori osasunari mesede egiten dioten efektuekin lotzen da, gantzaren landare jatorriagatik. Hala ere, fabrikatzaileak ez badu olio mota zehazten, kokotik edo palmatik datorrelako izan ohi da,
|
beste
landare olio batzuk baino dezente merkeagoak direlako. Egia esan, koko eta palmondo olioak landare olioak dira, baina koipe saturatu asko dutenez, gehiegi kontsumitzen dute kolesterol maila, eta, beraz, ez dituzte beste olio batzuek, hala nola oliba olioak edo haziak (ekilorea, artoa eta soja), ematen dituzten bihotzerako ondorioak.
|
2009
|
|
Xaboirik onenak izango lirateke oliba olioa osagai moduan dakartenak edo
|
beste
landare olioren batekin eginak daudenak (almendra olioa, galorratz olioa, palma edo koko olioa).
|
|
Errendimendu handiena ematen dutenak diren arren, ingurumen ikuspegitik ere arazo gehiago sortzen dituzte, adierazi zuten ikertzaileek. Gaur egun, arazo horri irtenbide partzialak aurkitu zaizkio, hala nola lubrifikatzaileen olio mineralaren ordez
|
beste
landare olio bat jartzea, baina ez da aurkitu metal lodigarrien ordezko aukerarik, horiek ere kutsatzeko ahalmen handia baitute. Gantz ekologiko berriak irtenbide bat ematen du, nahiz eta zientzialariek onartzen duten “ikertzen jarraitu behar dela” lubrifikatzaile portaera hobetzeko eta higaduraren aurka duen eragina hobetzeko, SINCek zehaztu zuen.
|
2010
|
|
Estaldura baimenduak Espainiako legediak, gaztetarako Kalitate Arauan, estaldura materialak eta gainazal tratamenduak erabiltzeko aukera ematen du: oliba olioa eta jateko
|
beste
landare olio batzuk gazta onduetarako, piperrautsa, piperbeltza, landare aromatikoak, ardoa eta sagardoa, argizariak, parafinak, material polimerikoak koloratzaileekin edo gabe, eta berariaz prestatutako olio mineralak eta kea ketzeko prozesuan.
|
2011
|
|
Azken finean, nahiz eta koipe kopuru egokia beti izan dilema bat, adostasuna dago eskola adinean dauden haurrek gantzen eguneroko kilokalorien %30 lortu behar dutela, gantz azido esentzialak eta bitamina liposolubleak hartzea bermatzeko. Piramideak ematen duen irtenbidea oliba oliotik eta
|
beste
landare olio batzuetatik eta fruitu lehorretatik sortutako koipeetara jotzea da, eta haragi koipetsuek, hestebeteek edo gurinak ematen dutena murriztea. Kopuruen zergatia ere hezi eta azaldu behar da.
|
|
Metodo horren abantaila nagusia da soja eta ekilore hazietan eta horien olioetan trigonellina edukia zehazteko aukera ematen duela eta olioaren eta haziaren arteko trazabilitate erlazioak ezartzen dituela. Kaosaren teoriaren pean Bestalde, Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko Kimika Zientzien Fakultateko Ingeniaritza Kimikoko Sailak metodo bana garatu du oliba olio birjina estraren eta kalitate apalagoko
|
beste
landare olio batzuen (ekilore olioa, artoa, oliba fintzea eta patsa) aizunketa detektatzeko. Lehenengo metodoa olioen dentsitatea eta errefrakzio indizea zehaztasunez zehaztea da.
|
2015
|
|
Bigarren lekuan
|
beste
landare olio batzuk datoz, zehaztu gabe, egunean 7,14 gramorekin, ondoren ekilore olioa (egunean gramo bat) eta, oso urruti, soja olioa (egunean 0,01 gramo).
|
2016
|
|
Opil industrialak kaloria asko eta gantz asko ditu, batez ere saturatuak, eta, beraz, gizentasuna areagotu eta kolesterola handitzen du. Inoiz hartzen bada, ekilore olioz, oliba olioz edo artoz eginda egotea,
|
beste
landare olio batzuek (kokoa eta palmondoa, adibidez) gantz saturatu asko dituztelako (zapore gozoa dutelako asko erabiltzen dira). Nola lortzen dut nire seme edo alabak fruta gehiago jatea?
|
2017
|
|
Kontsumitzaileengandik lasaitasunerako, berri ona da 2014tik Europako Batasunak elikagaien industria bere produktuek osagai hori duten zehaztera behartzen duela. Zertan bereizten dira
|
beste
landare olio batzuk. Funtsean, nutrizio profilean.
|
|
Palmondo olioa: landare jatorriko koipea, saihestu beharrekoa Palmondo olioa,
|
beste
landare olio batzuek ez bezala, oso aberatsa da gantz saturatuetan. Nutrizio profila, beraz, ekilore olioa edo oliba olioa ez bezalakoa da.
|
2021
|
|
Zertan bereizten dira palma olioa eta
|
beste
landare olio batzuk?
|
|
Esana liteke, esaera zahar bati erantzunez, “ikusten ez duten begiak, bihotzik sentitzen ez dutenak”, olio hori maiz kontsumitzea kaltegarria dela osasun kardiobaskularrarentzat. 1 Nutrizio osaera Hori da
|
beste
landare olio batzuekin duen lehenengo desberdintasun handia: horien nutrizio osaera.
|
2023
|
|
Elikagai hori, landare olio edo koipe guztiak bezala, kaloria (899 Kcal ematen ditu 100 gramo bakoitzeko) eta koipe (99,8 g 100 g elikagaitan) asko dituelako nabarmentzen da. Koipe saturatu gehiegi Hala ere, profil lipidikoa oso desberdina da
|
beste
landare olio batzuekin, hala nola oliba olioarekin edo ekilore olioarekin. Beraz, koko gantza, batez ere, koipe asean aberatsa da.
|