Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 24

2001
‎Gantz azido hori oliba olioaren osagai nagusia da, eta, horren ondorioz, txerri iberikoa “hankadun olibondotzat” hartzen da. Hori dela eta, haragi horretan gantz azido aseek portzentaje txikiagoa dute beste haragi batzuekin alderatuta.Zerri zuriek ere, artoarekin edo sojarekin elikatzen badira, gantz proportzioa alda dezakete, biak ere gantz asegabeetan aberatsak badira. Txerri giharrak kolesterol kantitate ertaina du, produktu freskoaren 100 gramoko 60 eta 80 mg artean.
‎Untxi haragia ordezko bat izaten da krisi garaietan edo ohiko haragitzat hartzen diren beste haragi batzuen prezioak bat batean aldatzen direnean. Hori ez da oztopo 1994az geroztik Espainian indarrean dagoen araudia ezartzeko.
2002
‎Errege dekretu horretan mota horretako abelburuei aplikatzen ahal zaizkien osasun baldintzak finkatzen dira. Arau horren arabera, zezenketa haragia freskoan bakarrik merkaturatu ahal izango da, hoztu edo izoztu ondoren, eta txikizkako establezimenduetan saldu ahal izango da, betiere “zezenketa haragia” aipuarekin argi identifikatzen bada eta beste haragi batzuetatik bereizten bada. Errege Dekretuak zehazten du haragi hori zezenketetan, ikuskizunetan edo zezenketetan toreatu diren eta ondoren jendea bertan egon gabe sakrifikatu diren abelburuetatik edo ateak itxita entrenatu, irakatsi edo toreatzeko praktiketatik datorrela.
2003
‎Adibide honetatik ondoriozta daiteke, Gasteizen arrain fresko nahiko zegoela eta kontsumoa arrunta zela, garestia zen arren. Arresetan arkumearen prezioa merkeagoa zen, beste haragi batzuena baino. Hegaztiak garestiak ziren eta ehizako produktuak ez ziren gehiegi agertzen merkatuan.
‎Arraza iberikoko txerria larreko ezkurrez elikatzen da (gizentze fasean); gantz azido monoasegabeetan aberatsak dira, batez ere oliotikoetan, eta, beraz, haragia gantz monoasegabez aberasten da eta gantz eduki osoaren %50 ere gainditzen du. Iberikoaren haragia gantz azido poliasegabeetan ere aberatsa da, hau da, gantzaren %15 Hori dela eta, haragi horretan gantz azido aseak (bihotzarentzat kaltegarriak direnak) beste haragi batzuekiko ehuneko txikiagoak dira.Hala ere, arraza zuriko txerrietan, gantz proportzioa insaturatuaren mesedetan (bihotzarentzat ona) alderantzikatu daiteke, artoarekin edo sojarekin elikatzen badira, gantz mota horretan aberatsak diren elikagaiak baitira. Mantenugaien kontzentratua Gantz eduki handiagoa edo txikiagoa izateaz gain, txerri haragiak 100 gramoko du, kalitateko 18 g proteina inguru, eta kopuru hori aldatu egiten da espeziearen, adinaren eta haragiaren kanalaren arabera.
‎Patea, oro har, errai, gehigarri, esentzia eta, batzuetan, beste haragi batzuen zatiekin egindako txerri gibelaren deribatua da. Baina barazkiekin ere presta daiteke.
2007
‎Baina ez da hala. Beste proteina iturri batzuk Oilasko haragia ez da proteina asko eta koipe gutxi ematen dituen bakarra, beste haragi batzuk ere badaude, hala nola indioilarra edo txahal azpizuna, ezaugarri horiek berak dituztenak. Gainera, haragia ez ezik, arraina eta arrautzak ere kalitate oneko proteina iturri dira.
‎Ahuntz haragiak (animalia helduarenak), berriz, esneko antxumeak duen gantza halako bi du, eta gogorragoa eta ez hain zaporetsua denez, gutxi kontsumitzen da. Antxumea beste haragi batzuekin konparatzen bada, hala nola arkume okelarekin(% 15 inguru du gantza), lehenak adin bereko arkume baten lipidoen erdia duela ikus daiteke. Hala ere, beste haragi batzuekin alderatuta, hala nola oilaskoarekin (%4 baino gutxiago), gantz eta kaloria ekarpena handiagoa da.
‎Antxumea beste haragi batzuekin konparatzen bada, hala nola arkume okelarekin(% 15 inguru du gantza), lehenak adin bereko arkume baten lipidoen erdia duela ikus daiteke. Hala ere, beste haragi batzuekin alderatuta, hala nola oilaskoarekin (%4 baino gutxiago), gantz eta kaloria ekarpena handiagoa da. Oilaskoarena edo txahalarena baino lipido gehiago duen haragia izan arren, jateak ez du eragozpenik sortzen noizean behin kontsumitu eta kantitatea kontrolatzen bada.
‎Zinkak ere eragin antioxidatzaile handia du, eta gainerako haragietan nabarmentzen den minerala da (arkume hankaren ondoren). Fosforoa, potasioa eta magnesioa kantitate handitan daude, baina beste haragi batzuen antzera. Antxumeena, behikiaren atzetik, sodio gehien duen haragia da, eta horrek zaporea areagotzen du, gainerako haragia baino nabarmenagoa.
2008
‎Argi samar dago, beraz, animalia gantza eransten dietela hanburger horiei, edo gantz gehiago duen beste haragi batzuk (hirugiharra, urdaia...).
2010
‎Frutak, pudingak zein haragi batzuk beroaren bidez tratatzen dira, bakterioak hiltzeko (neurri batean deshidratatu ere egiten dira jaki horiek). Eta beste haragi batzuk irradiatu egiten dira, esterilizatzeko. Oso garrantzitsua da elikagaiek ez izatea inolako mikrobio kargarik, edo patogenoak izan daitezkeen mikroorganismoak izateko arriskurik.
‎Txahal haragiaren zati batzuk prestatzea oso atsegina da sukaldeak maite dituen edonorentzat; izan ere, era askotako piezak erabil daitezke saltsak, goarnizioak eta sukaldeko bestelako teknikak erabiltzeko. Haragia plantxan, birrineztatua edo frijitua ez ezik, barazkiak, onddoak, perretxikoak, fruitu lehorrak, frutak eta beste haragi batzuk ere erabil daitezke.
‎Ohikoena barazkiak, onddoak eta perretxikoak, fruitu lehorrak eta baita frutak ere izaten dira. Bertsiorik sendoenek barazkiren bat dute gaztarekin, foieekin, beste haragi batzuekin edo arrautza, edo likoreekin egindako nahasketekin, hau da, prestakinari urtsutasuna ematen dioten masekin. Betegarri mamitsua Erabiltzen diren betegarriek, oro har, erdikozinatuak egon behar dute, egosita edo salteatuta eta egoste likidoetatik xukatuta, eta gatz pixka bat izan behar dute.
‎Pieza gainazal lau batean zabaldu, kolpe arin batzuekin zapaldu eta barrualdea salpimatu. Ondoren, barazki salteatu edo egosiekin (kalabazinak, azenarioak, gari zainzuriak…), ore edo betegarri prestatuarekin( beste haragi batzuk edo haragi xehatu zatiak, arrautza, likore eta fruta lehortuekin) edo fruta fresko zuritu eta zatituekin (anana, melokotoia, sagarrak edo gaztainak) bete. Haragia mutur lodienetik bere baitan biribiltzen da, forma zilindrikoa lortu arte.
2011
‎Bestalde, ASICIko lehendakari José María Molinak “haragi produktuen errege” gisa nabarmendu zuen iberiarra, eta adierazi zuen kontsumitzaileek “zer ari diren erosten” jakin behar dutela produktu bakoitza eskatzen dutenean. Kanpainaren aurkezpenean, Madrilgo La Paz ospitaleko Nutrizio eta Dietetika Unitateko buruak, Carmen Gómez doktoreak, parte hartu zuen, eta nabarmendu zuen urdaiazpikoaren proteina eduki handia, beste haragi batzuena baino handiagoa, eta burdina edo zinka bezalako mineralen dietari egiten dion ekarpena. 2010ean, guztira, 4.637.404 urdaiazpiko iberiko eta iberiko puru merkaturatu ziren kategoria guztietan —ezkurra, gorostia, landako gizentzea eta gizentzea—, baita 4,7 milioi paleta, 3,7 milioi solomo eta 23 milioi kilo iberiar penintsulako produktu fresko ere.
2012
‎Orain arte, behi, fruta, barazki, ezti eta oliba olioaren haragi freskoan baino ez zen nahitaezkoa, bestela kontsumitzaileari iruzur egiten bazitzaion. Hiru urteko epean, betebehar hori beste elikagai batzuetara, hala nola esnera eta esnearen deribatuetara, beste haragi batzuetara eta haragira, zabaltzeak duen eragin ekonomikoa aztertuko du Batzordeak, elikagai baten erdia baino gehiagoko osagai edo osagai gisa. Elikagaian dauden animalien zein landareen olio edo koipeen jatorri espezifikoa.
2014
‎Konfiturak eta marmeladak guarnizioaren eta saltsaren zati gisa ere erabil daitezke beste haragi batzuk laguntzeko; adibidez, behi entrekota edo azpizuna, edo orkatzarena, plantxan eginda, txingarretan edo labean.
‎parrillan, labean, labean, frijituta edo gisatuta. Haragi handiak badira, hobe da gisatu mantsoa eta leuna izatea, zuntz ehuna hausten lagunduko duena; beste haragi batzuetan, adibidez, oilaskoa, aski da parrillan prestatzeko. Marinatu, eta kontserbatu?
2015
‎Beste aukera batzuk hauek dira: etxeko errezeta heze osasungarriak prestatzea katuentzako, eta oilaskoaren eta beste haragi batzuen salda hidratazio zaporetsu eta freskagarri bihurtzea. 2 Eskuilatu freskagarriak Kasu batzuetan izan ezik, eta albaitaritza aholkuan, udan ez da gehiegi moztu behar felinoetatik, eta gutxiago erroditu.
2019
beste haragi batzuenak asetzeko
2020
‎Gutxi saldu ditugu, eta enkarguz. Nik bezeroei beste haragi batzuk gomendatu dizkiet Gabonetan, oso puztuta zegoelako. Bestela, oro har, saltzeko garaian ez dugu asko nabaritu; haragiarekin zerikusia izandako beste krisi batzuk okerragoak izan ziren salmentarako».
‎Arazoa da eskaria eskaintza baino handiagoa dela», azaldu du Shanghaiko Carrefour saltokiko langile batek. Garestitzea beste haragi batzuetara ere iritsi da, eskaria haietara bideratu baita.
2022
‎Esaterako, Aljerian kontsumitzen den oilaskoaren %70 Espainiatik dator. Inflazioa jada antzematen da, eta beste haragi batzuetara hedatu da», gaineratu du Bou Abdallak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia