2001
|
|
Garbiketarekin hondakin makroskopikoak kentzen dira, baina biofilmak kentzeko desinfekzio egokia behar da. Legionella biofilmak sortzeko gai da hoditeria, hodi edo hozte dorreetan; eta Pseudomonas generoko
|
beste
bakterio batzuekin batera bizi daiteke, bizirik irauteko. Gainazal “gogorrak” eta ura desinfektatzea oinarrizko neurrietako bat da higiene baldintza onak izateko, bai industrian, bai etxean.
|
2002
|
|
Denboraren poderioz ozpin batek indarra galtzen duenean, kontzentrazio azidoa gutxituz, ahuldu egiten dela esaten da. Gainoxidazio fenomeno baten ondorioz gertatzen da hori; izan ere, azido azetikoa karbono dioxidoan eta uretan bikoiztu egiten da, lehenago eragin duten bakterio berberengatik, eta, gainera, Acetobacter silinum izeneko
|
beste
bakterio batzuen batura gertatzen da. Ozpin ahuldua edo beheratua mohoen eta mucilagoen ekintza eremua izan daiteke.
|
2003
|
|
Espainian bezala, mikroorganismoak eta, zehazki, bakterioak dira elikagai kutsatuak kontsumitzeak eragindako gaixotasunen eragile nagusiak. Salmonela enterikoak
|
beste
bakterio batzuen gainetik nabarmentzen dira gastroenteritisaren agerraldiak eragiten dituzten agente gisa. Herrialde askotan, protagonismoa Campylobacterrek lausotu egiten du; izan ere, nahiz eta ez duen beti eragiten elikadura toxiinfekzioen agerraldirik, gastroenteritisa duten pazienteen lehen edo bigarren agente isolatua izan ohi da.
|
2006
|
|
Egoera hori, hein handi batean, antibiotikoak bereizketarik gabe eta, askotan, neurrigabe erabiltzeagatik gertatu da, ez bakarrik giza medikuntzan, baizik eta albaitaritzan, non asko erabili baitira prebentzio gisa eta aziendaren pisua handitzeko. Oro har, antibiotikoekiko erresistentea den bakterio bat mutazio bidez eta
|
beste
bakterio batzuetatik erresistentzia geneak transferituz sortzen da. Kasu horretan, erresistentzia, elkartutako taldeetako bakterioen artean (arbaso komunen bilakaera izan dutenak) ez ezik, beste talde batzuen artean ere transferitzen da.
|
|
Methanobrevibacter smithii arkea da, gure hestean sortzen den hidrogenoaz elikatzen den mikroorganismoa,
|
beste
bakterio batzuek elikagaia hartzitzeko prozesuaren hondakin gisa, eta metano bihurtzen du. Hondakin kantitatea (kasu honetan hidrogenoa) murriztean, mikrobiotako bakterioek, batez ere kolonean kontzentratzen denak, askoz modu eraginkorragoan digeri ditzakete elikagaien zuntz osagaiak, eta gure organismoarentzat onuragarriak diren substantzia bihur ditzakete.
|
2007
|
|
Koloneko
|
beste
bakterio batzuk, ordea, hondakin gasekin eurekin bizi dira. Metanoa hartu (jan) eta ekoiztutako gas multzoa nabarmen urritzen dute.
|
2008
|
|
Bakterio onuragarriek onura ugari dakarkiote osasunari, lagundu egiten baitute aktiboki sintetizatzen B1 eta B6 bitaminak, eta zenbait azukre asimilatzen, hala nola xilanoa eta zelobiosoa, landare jangarrien pareta zelularrean daudenak, hala nola sagarrak edo azenarioak. Bakterio horiek ere hesi gisa jokatzen dute, patogenoen kolonizazioa galaraziz, eta, gainera, organismoa babesten dute digestio lanetako hondakinek edo
|
beste
bakterio batzuek eragindako ondorio negatiboetatik. Patogenoak oso kaltegarriak izan daitezke, beherakoa, gastroenteritisa edo epe luzera gaixotasun larriak sor baititzakete, hala nola koloneko minbizia.
|
2009
|
|
Endolisinen eta antibiotikoen arteko desberdintasunetako bat da azkenek irismen handia dutela; lehenengoek, berriz, berariazkoak dira, eta ostalarien zelula hormetako lotura bakarrak erasotzen dituzte. Horrek esan nahi du
|
beste
bakterio batzuek endolisinekiko erresistentzia garatzeko aukera gutxiago dagoela, lan horrek frogatzen duenez. Horren ondorioak duela gutxi argitaratu dira “Biotech Internacional” aldizkarian.
|
2010
|
|
Guztira, prozesu osoak bizpahiru hilabete irauten du, baina aldatu egiten da giro tenperaturaren eta beste faktore batzuen arabera. Prozesua behar bezala garatzen ez denean, produktua are gehiago aldatzen duten
|
beste
bakterio batzuk ager daitezke, baita patogenoak ere, hala nola Clostridium generoko espezieak. Produktuaren kalitate faltak eta produkzio akastuna egokitzeko tratamendu osagarriek industrian eragindako galerez gain, bakterio patogenoek eragindako intoxikazio kasuak ere deskribatu dira duela gutxi.
|
2011
|
|
Hauek, deskamatutako zelulen glukogenoa azido laktiko bihurtzen dute, pH azidoa eratuz. Azidotasun honek laktobaziloen hazkundea faboratzen du eta arriskutsuak izan daitezkeen
|
beste
bakterio batzuen hazkundea eragozten du.
|
|
Bakterio kolonia bat antibiotikoz tratatuz gero, gehienak hil egiten dira, baina bakterio batzuek iraun egiten dute, antibiotiko horrekiko immunitatea duten gene mutanteak baitituzte. Bakterio horiek geneak ondorengoei transmititzen dizkiete, baita beren ondorengoak ez diren
|
beste
bakterio batzuei ere.
|
|
Aurten Alemanian eta Frantzian E. coliren andui patogenoen ondorioz izandako elikadura toxiinfekzio larrien ondoren, Europako Batzordeak Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzako (EFSA) BIOHAZ aditu taldeari txosten zientifiko bat eskatu zion, E. coli toxina Shigminaren (STMINAR) eta
|
beste
bakterio batzuen ekoizlearen osasun publikorako arriskuari buruzkoa. Europako Batzordeak lau galdera egin zituen, eta adituek erantzun egin zieten.
|
2013
|
|
Izan ere, horien hartzitzaileen artean
|
beste
bakterio batzuk ere ageri dira jogurtetan ohiko diren biez gain: esne batzuk, adibidez bifidobakterioekin hartzituak dira (bifidusa), Bifidobacterium bifidum eta Bifidobacterium longum direlakoekin, eta beste batzuek esne hartzitu probiotikoak dira, prozesu hori Lactobacillus casei edo Lactobacillus acidophilus bakterioekin egiten denean, hain zuzen.
|
|
Ondorio horiek ondorio latzak izan zituen, Europako Batasunean dozenaka hildako eta Espainiako baratzezaintzarako ondorio katastrofikoak ere izan zituen foku okerra identifikatu zen. Hilabete batzuk igaro ondoren, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) irizpen zientifiko bat eman zuen Escherichia coli toxina ekoizleak, Shiga toxinak eta hazi eta hazi ernamuinetan patogenoak diren
|
beste
bakterio batzuk sortzeko arriskuari buruz. EFSak ondorio hau atera zuen:
|
2014
|
|
Beste eginkizun bat lekua hartzea da. Hain zuzen, mikrobiomari esker, hesteak hartuta daude, eta txoko ekologiko bat beteta dagoenean, oso zaila da
|
beste
bakterio batzuek kolonizatzea.
|
|
Edoskitzaroak ere eragin handia duela baieztatu du Basarasek: " Ikusi da amaren bularreko esneaz elikatutako haurrek Lactobacillus eta Bifidobacterium gehiago dituztela besteek baino, baita eragin antiinflamatorioa duten
|
beste
bakterio batzuk ere, hala nola Faecalibacterum generokoak".
|
|
Kontrolatu ezean, poluzioa azalera eta elikagaietara heda daiteke. Neurri horiek
|
beste
bakterio batzuen kontrolean ere aplika daitezke (Salmonella edo Campylobacter). Zer da kutsadura gurutzatua?
|
|
Beraz, garrantzitsua da lehengaia kalitatezkoa izatea, ekoizpenaren lehen urratsetan berme mikrobiologiko guztiekin, bakterioaren presentzia eta hazkuntza saihesteko. Hozte tenperaturekiko erresistentea Lurrean, uretan eta heste traktuan animalia batzuk daude, Listeria monocytogenes espeziearen berezitasunetako bat, eta, horren ondorioz,
|
beste
bakterio batzuena ez bezalakoa da, hozteko tenperaturei aurre egiteko gaitasuna baitu. Beste bakterio batzuen hazkundeak, hala nola Salmonellak, deuseztatzen badu ere, L. monocytogenes laginak jarraitzen du, nahiz eta mantsoago izan.
|
2016
|
|
Aldiz, jogurt tradizionalek edo prestakin funtzionalek izaten dituzten
|
beste
bakterio batzuk bai, bizi daitezke gure organismoan hesteetako hormari itsatsita eta, gainera, babestu egiten dute horma hori, bakterioen aurkako konposatuak jariatuz.
|
2019
|
|
Azken kasu horretan, fetuaren edo jaioberriaren heriotza eragin dezake, edo ondorio larriak haurrarengan, baita amak gaixotasunaren sintoma nabaririk ez badu ere. Listeria
|
beste
bakterio batzuek ezin duten lekuan bizi da Hirugarren arrazoia L. monocytogenes izan bedi bakterio beldurgarria: bakterio gehienentzat kaltegarriak diren baldintzetan garatzeko edo bizirik irauteko aukera ematen duten ezaugarri oso bereziak:
|
|
Izan ere, gaitza pairatzen duten pazienteen% 10 hiltzen dira, eta bizirik irauten dutenek(% 20 arte) ondorio larriak izaten dituzte: garuneko edema, hidrozefalia, gorra, giltzurrun gutxiegitasuna, epilepsia, atzeratasun kongnitiboa, gorputz adarrak moztea… Aipatutako b motako Haemophilus influenzae az gain, meningitisa sortzen duten
|
beste
bakterio batzuk dira B taldeko Streptococcus eta bularreko haurretan monocytogenes listeria, pneumokokoa eta meningokokoa (Neisseria meningitidis), gaixotasun meningokoziko inbaditzailea (EMI) eta haren 12 serotipo. Alerta sintomak “Hiru pertsonatik batek ez daki meningitisa prebenitu daitekeela.
|
2020
|
|
Zerrenda horretan, gizakien osasunarentzat arriskutsuenak diren 12 bakterio familiak daude, lehentasun kritikoan, maila handian edo ertainean sailkatuta. Zerrenda horretatik, bakterio gram negatiboen mehatxua nabarmendu behar da, tratamenduei bizirik irauteko modu berriak aurkitzeko berezko gaitasuna baitute, eta
|
beste
bakterio batzuei material genetikoa transmiti baitiezaiekete, farmakorresistente bihurtzeko. Lehentasun kritikoko talde horretan daude, halaber, ospitaleetan bereziki arriskutsuak diren bakterioak eta zain barneko arnasgailuekin edo kateterrekin artatu behar diren pazienteak.
|
|
Hartutako erresistentzia edo sekundarioa. Bakterioaren osaera genetikoa aldatu ondoren gertatzen da, bai kromosoma baseen sekuentzian aldaketak eragiten dituzten mutazioen ondorioz (hau da, haren egitura kimikoa aldatzeko gai dira, antibiotikoak eraginik izan ez dezan), bai
|
beste
bakterio batzuetatik datorren material genetiko erresistentearen transmisioaren ondorioz. Antibiotikoak hartzen ditugun bakoitzean, bakterioek superahalmen hori hartzen dute, eta, beraz, arduragabekeriaz kontsumitzeak infekzioak gero eta zailagoak izatea eragiten du.
|
|
kolera, eskarlatina, meningitisa... Baina badakigu ere
|
beste
bakterio batzuk gurekin bizi direla sinbiotikoki, eta kaltegarriak ez izateaz gain, ezinbestekoak direla gure gorputza bizirik mantentzeko. Adibidez, digestioa egiteko ezinbestekoak ditugu hestean ostatatzen ditugun hainbat bakterio.
|
2023
|
|
Bakteriak espezie anitzetakoak dira: gram negatiboak edo bakteroideteak ez dira heren batera heltzen; gram positiboak edo firmikuteak heren bat pasatxoak dira; badira
|
beste
bakteria batzuk ere. Mikroorganismoen proportzioa aldatu egiten da pertsona batzuetatik besteetara.
|