2019
|
|
Nagusiak azukrearekin du zerikusia. Gauza bat da frutetan
|
berez
dauden azukreak hartzea, mastekatzea, eta beste bat, oso bestelakoa, azukre biltegietako azukre horiek askatu eta edan. Gure organismoak ez ditu berdin jasotzen eta berdin prozesatzen ditu.
|
2020
|
|
Legeriak eskatzen du elikagaien nutrizio etiketan “azukre” gisa agertzea azken produktuan dauden azukre sinple guztiak (monosakaridoak eta disakaridoak, polialkoholak izan ezik). Hau da, elikagaian
|
berez
dauden azukreak eta industriak fabrikazio prozesuan gehitzen dituenak batzen dira. Adibidez, azukre erantsirik gabeko jogurt natural batek 5 g laktosa, esnearen azukre sinplea, izango ditu.
|
|
Jende askok uste du tomate frijituak azukre erantsi asko duela, eta horregatik uste du gaizki interpretatzen direla etiketak eta, zehazki, nutrizio informazioa. Atal horretan ez dira bereizten elikagaietan
|
berez
dauden azukreak (tomateak dituenak, adibidez) eta produktua egitean gehitutako azukreak. Azken horiek mugatu genituzke (Osasunaren Mundu Erakundeak gomendatzen du egunean 50 gramo baino gehiago ez kontsumitzea).
|
|
Gaiztoak, erantsiak, kontrolatu eta saihestu behar ditugunak. OMEren aburuz, “fabrikatzaileek, sukaldariek edo kontsumitzaileek elikagaiei gehitzen dizkieten monosakaridoak eta disakaridoak dira, baita eztian
|
berez
dauden azukreak, xarabeak, fruta zukuak eta fruta zukuen kontzentratuak ere (zukuak) ”. Erakunde medikoak gomendatzen du, bai helduentzat bai haurrentzat, azukre libre horien kontsumoa “guztira hartzen den kaloria kopuruaren %10 baino gutxiagora” murriztea.
|
2022
|
|
azukre libreen definizioa ezarri zuen, horrelako zalantzak argitzeko. 2018an argitaratutako artikulu baten arabera, frutetan
|
berez
dauden azukreak, beren osotasuna aldatzen duen prozesatu baten eraginpean daudenak, azukre libretzat hartzen dira, prozesu horretan zelulen egitura hondatu egiten baita. 2019ko txosten batean, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) onartu zuen Erresuma Batuko erakundearen interpretazio hori “azukre libreen definizioaren hedapen eta interpretazio logikoa” dela.
|
|
Fabrikatzaileak, sukaldariak edo kontsumitzaileak etxean gehitutako monosakaridoak eta disakaridoak. Atal honetan sartzen dira, halaber, eztian
|
berez
dauden azukre libreak, siropeak, zukuak eta fruta kontzentratuak. Azukreak, guztira.
|
|
Azukre kopuru osoa, landareen eta esnearen (laktosa eta galaktosa) berezko azukreak eta erantsiak barne. Atal honetan, eztiari, siropeei eta fruta zukuei
|
berez
dagozkien azukreak ere sartzen dira. Gozagarri akalorikoak edo gehigarri gozagarriak.
|
|
Azukre erantsirik gabeak ez du esan nahi azukrerik ez duenik «Azukre erantsirik gabe» aipua araututa dago, eta egin daiteke baldin eta elikagaiari ez bazaio azukre sinplerik gehitu, ezta bere propietate gozagarriengatik erabilitako osagairik ere. Lehengaietan
|
berez
dauden azukreak dituenez, nahitaez aipatu behar da “berezko azukreak ditu”. Azukre erantsirik ez duen arren, kopuru handia ematen du azukre libreak jatorria fruta zuku kontzentratuak. Zukuen eta antzeko edarien azukreak azukre asketzat hartzen dira, eta horien kontsumoa, Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) arabera, gehienez ere 25 g/ egun izatera mugatu behar da.
|
|
Azukre erantsirik gabe, baina azukre askorekin “Azukre erantsirik gabe” aipua araututa dago, eta elikagaiari azukre sinpleak (monosakaridoak eta disakaridoak) eta propietate gozagarriengatik erabilitako osagaiak gehitu ez zaizkionean egin daiteke. Lehengaietan
|
berez
dauden azukreak dituenez, nahitaez aipatu behar da “berezko azukreak ditu”. Azukre erantsirik ez duen arren, azukre sinple ugari ematen ditu.
|