2001
|
|
Deskribapena: Kaoba kolorekoa, anbar tonuak, Xerezko Ozpinari
|
berez
dagokion intentsitatearekin.
|
|
Deskribapena: Kaoba kolorekoa, anbar koloreko islak, Xerezko Ozpinari
|
berez
dagokion intentsitatearekin.
|
|
Deskribapena: Marroi kaoba kolorekoa, tonu berdexkak, Xerezko Ozpinari
|
berez
dagokion intentsitatea baino nabarmenxeagoa.
|
|
Denetan apalena. Kaoba kolorekoa, anbar islak eta Xerezko Ozpinari
|
berez
dagokion intentsitatearen araberakoa.
|
|
Bigarren onena. Kaoba kolorekoa, anbar tonuak, Xerezko Ozpinari
|
berez
dagokion intentsitatearekin.
|
|
Deskribapena: Marroi kaoba kolorekoa, okre tonuak, Xerezko Ozpinari
|
berez
dagokion intentsitatea baino nabarmenxeagoa.
|
|
Azken bi alderdi hauek, lata irekitakoan ikusten dena adierazten dute: ontzian hutsuneak dauden, kolorea uniformea eta atunari
|
berez
dagokiona den, puntu edo marka gorririk nahiz kolore arrarorik atzematen den, etab.
|
|
Interneti
|
berez
dagozkion elkarregintza ezaugarriak web gune honetan ere agertzen dira.
|
|
Barazkiak, garbitu ondoren, minuturen bat sartu behar dira ur irakinetan: honek, jarduerarik gabe uzten ditu entzimak (landarezkoetan
|
berez
dauden sustantziak dira hauek, izaki bizidun horien hondamenaren erantzule).
|
|
Bitamina hori
|
berez
dago animalia jatorriko elikagaietan soilik.
|
|
Hala ere, bi arlo nagusi bereizten jarraitzen dute: lehenengoa Estatu Batuei eta Latinoamerikako herrialde batzuei dagokie, eta bertan, elikagai gehigarrien kontzeptuaren barruan, Direct Food Additive ren nozioak (gehigarriei
|
berez
dagokiena) eta Indirect Food Additive (kutsatzaileei dagokiena) batera daude. Bigarrenik, Europan eta zehatzago Europako Erkidegoan, Codex Alimentarius Mundiren orientazioei jarraitzen zaie.
|
2003
|
|
Depresioaz ari garela, bi maila bereizten dira, funtsez: endogenoak gizakiari
|
berez
dagozkion osagaiak (are genetikoak ere) dituena; exogenoa, aldiz, kanpo faktoreek eragindakoa da.
|
|
Bi pertsonen arteko mezu trukatzean, hanka sartuko ez bada, begia argi ibili behar delarik, are eta arreta handiagoz jardun banaketa zerrenda (gai jakin bati buruzko posta mezuak partekatzen dituzten internauta taldea), albiste talde (newsgroup) edo eztabaida foro bateko kide izatean: horrelakoetan, posta elektronikoari
|
berez
dagozkien arauez gainera beste batzuk ere bete behar dira, hauek urratzeak taldetik kanporatzea ondorioztatuko lukeelako.
|
2004
|
|
Hobe dugu elikagai izoztuari
|
berez
dagozkion gogortasun eta trinkotasunik gabekoak zokoratzea.
|
|
Keztatzearen ondorioak arrainean Nutrizioaren ikuspegitik, arrain ketuek ketu gabeko arrainean dauden ia elikagai guztiak, proteina edukia izan ezik, desnaturalizazioa gertatzen baita proteinak beroaren bidez (non ez den keztatzen hotza, 30 °C tik behera). Gainera, entzima proteolitikoak arrainari
|
berez
dagozkion proteinak degradatzen dituzte. Desnaturalizazio hori eta proteina degradazioak eragin onuragarria du arraina, haragia askatzen baitu.
|
|
Toxikotasuna inguruneko beste parametro batzuen araberakoa da, adibidez, fosforoaren eta uraren nitrogenoaren artean egon daitekeen erlazioa. Toxinak alde batera utzita, molusku bibalbioak kontsumitzeari
|
berez
dagokion beste arrisku faktore bat itsaskietan aurki ditzakegun bakterioak dira, eta bereizten ditugu itsas inguruneko bakterioak edo bakterio autoktonoak eta itsas ingurunekoak ez diren bakterio aloktonoak. Bi taldeetan bakterio patogenoak aurkitzen ditugu.
|
2005
|
|
Irentsitako sodio gehiena elikagai prozesatuetatik dator: guztiaren %70 Gainerakoa elikagaietan
|
berez
dagoen sodiotik (guztiaren %10) eta janariari nahierara gehitzen zaion gatzetik dator (%10 inguru). OME bezalako erakundeen helburua da herritarrek kontsumitzen duten sodio kopurua murriztea, egunean 5 g gatz izatera iritsi arte.
|
2006
|
|
Hortaz, eskupekoa utzi ala ez utzi, zalantza izanez gero eta hori derrigorrezkoa ez bada, ahalegin zaitez propina horrek
|
berez
dagokion funtzioa berreskura dezan: ase zaituen zerbitzua saritzea, alegia.
|
2007
|
|
Ur minerala naturaz
|
berez
dauden edo gizakiak sortarazitako iturrietatik ateratzen da lur azalera, eskuarki, horretarako eginiko zuloetatik.
|
|
Haifako Israel Teknologia Institutuko beste ikertzaile talde batek aldizkari bereko iraileko zenbakian azaldu zuen kaseinak (esnearen proteinak) tamaina nanometrikoko mizelak eratzeko gaitasuna duela, eta mizela horiek konposatuak kapsulatzeko balio dezaketela. Behi esnearen proteina edukiaren %80 da kaseina, eta
|
berez
egoten da mizela esferiko moduan, 50 nanometrotik 500 nanometrora bitarteko diametroekin. Yoav Livneyk azaldu zuenez, kaseinazko mizela horiek «naturak diseinatuta daude kume jaioberriei elikagaiak kontzentratu, egonkortu eta emateko».
|
|
Puntzioa egiten duenak trebetasuna behar du, eta dosiak eta eman beharreko printzipio aktiboaren mota ondo ezagutu behar ditu. Mota honetako jarduera inbaditzaile orori
|
berez
dagokion arriskua izan arren, beste metodo batzuekiko abantailak nabarmenak dira. Printzipala eta baloratuena da minaren arintze segurua ematen duela, sendagai dosi minimoekin, anestesia orokorrarekin baino askoz txikiagoa, eta edozein adinetako pazienteentzat eraginkorra dela.
|
|
Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) eta Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) elikagaien arauei buruzko programa bateratu bat aurkeztu diote Elikagaien Kutsatzaileei buruzko Codex Komiteari. Bertan, elikagaietan
|
berez
dauden kutsatzaileen eta substantzia toxikoen lehentasunen zerrenda aurkeztu dute, eta, horretarako, elikagai gehigarrietako adituen (JECFA) FAO/ OMS Batzorde Mistoaren ebaluazioa proposatzen da. Kutsatzaile organikoak Stockholmeko Hitzarmena 2004an jarri zen indarrean, eta kutsatzaile organiko iraunkorren (COP) aurrerapena geldiarazteko nazioarteko proiektu handienetako bat da; besteak beste, dioxinak eta furanoak.
|
2008
|
|
Analisi metodologiari
|
berez
dagokion akats margena konpentsatzeko eta emaitzarekiko fidagarritasuna bermatzeko, adierazitakoa baino %30 gutxiago ez daukatenak ez dira zuzentzat jotzen.
|
|
Erostunek aurretiaz emaniko diru kopuruak kontu berezi batean sartuko dira, sustatzailearen jabetzako fondo guztietatik aparte; honek, etxegintzari
|
berez
dagozkion gastuei aurre egiteko bakar bakarrik erabili ahal izango ditu fondo horiek.
|
|
honen presentziaren kausa eranstea izan daiteke edo, bestela, txerrikian
|
berez
egotea.
|
|
Fosfatoak, ura atxikitzen duten egonkortzaileak dira eta glutamato monosodikoa (E), berriz, haragitan
|
berez
egon daitekeen (txerrikiak azido glutamikoa dauka) edo, bestela, gehitu diotelako ager daitekeen zapore indartzailea da.
|
|
Horretarako, fruta guztietan
|
berez
dauden konposatu kimikoen familia bat erabiltzen dute, polifenolak deritzona.
|
2009
|
|
Tabernei eta jatetxeei
|
berez
dagozkien eta eskatzen ahal zaizkien zerbitzuen artean, ez da ageri besteren ondasunak zaintzea inork eraman ez ditzan (esku telefonoak, poltsak edo arropa).
|
|
Etxean arau zorrotzegiak jarriz gero, eta haurraren adinari
|
berez
dagozkion jokabide urratzaileak ere zigortzen hasiz gero, gerta daiteke haurrek ez zigorrik bete nahi izatea, haien iritziz bidegabeak eta neurriz kanpokoak direlako.
|
|
Horrez gain, erositako ondasunek ustez eskaintzen dituzten kalitate eta aukerak eskaini behar dituzte,
|
berez
dagozkien horiek, eta saltzaileak edo ekoizleak esango balu publizitate edo etiketa bidez produktu batek berezitasun jakin batzuk dituela, horiek ere bete egin behar ditu.
|
|
Azalaren erresistentzia, forma edo kolorea funtsezkoak dira patogenorik gabeko elikagaiak bermatzeko. Hegaztiei
|
berez
dagozkien faktoreen arabera haustea edo ez, hala nola, adinaren, elikaduraren edo animaliaren gaixotasunen arabera. Faktore horiek erabakiko dute oskola mehea izatea edo haustura erraztuko duten akatsak izatea.
|
|
Animalien ongizateaz gain, oilo batek sortzen duen antigorputz kopurua untxi batek sortutakoa baino askoz handiagoa da. Arrautzak populazioaren zati handi baten eguneroko elikaduraren parte dira, eta, beraz, baita arrautzaren gorringoan
|
berez
dauden antigorputzak ere. Horregatik, IgY antigorputzak kontsumitzearen kontzeptua erraz onar dezake kontsumitzaileak.
|
2010
|
|
Nor da ikasleak motibatzeko arduraduna? Irakasleek eta familiek funtsezko zeregina dute haurrek eta gazteek ikasteko duten interesa sustatzeko, baina motibatzeko jarrera horrek zerikusia du ikasleari
|
berez
dagozkion alderdiekin, ez baitute zerikusirik ikasleen testuinguruarekin. Ikertzaileak bat datoz esatean motibazioa etxean eta ikastetxean estrategia egokiak aplikatzen badira gara daitekeen gaitasuna dela.
|
|
Aldizkari pedagogikoa eta informatiboa da, eta eskolako osasun eta segurtasun baldintzei buruzkoa. Ikastetxeari
|
berez
dagozkion ingurumen baldintzez gain (haurren zaratak jolastokian, kirol jardueretan, etab.)), leku zaratatsuetan kokatzeagatik nabarmentzen dira hezkuntza eremu asko. Faktore horiek, kasu askotan, ahalegin berezia eskatzen diote irakasleari, zarata horiekin lehiatu behar baitu, ikasleekin eraginkortasunez komunikatu ahal izateko.
|
2011
|
|
Nitratoak barazkietan Populazio sentikorrenetan, hala nola haurtxoetan eta haur txikietan, nitratoen eraginpean gutxiago egoteko, AESANek hainbat gomendio egin ditu barazkiekin eta barazkiekin lotuta; izan ere, elikagai horietan, nitratoak
|
berez
egoten dira, neurri handiagoan edo txikiagoan. Hala, bizitzako lehen urtea baino lehen espinakak eta zerbak pureetan ez sartzea gomendatzen du; bestela, saiatu espinakak edo zerbak purearen eduki osoaren %20 baino gehiago ez izaten.
|
2012
|
|
Azukreak
|
berez
egoten dira elikagaietan edo erantsi egiten dizkiete produktu elaboratuei (postreak, opilak, edari azukretsuak, eta esnearen eratorriak).
|
2013
|
|
whgrad Betebeharrak, zenbat dira asko? Betebeharrak ikasleei
|
berez
dagozkienak dira. Baina zer neurritan?
|
|
Gizakiari
|
berez
dagokio gantz eta azukre ugariko elikagaiak aukeratzeko joera; izan ere, historiaren beste une batzuetan bizirik irautea izan da horren arrazoia
|
2017
|
|
Ezaugarri organoleptikoei dagokienez, zaporea, usaina eta itxura tomate frijituari
|
berez
dagozkionak izango dira.
|
2018
|
|
Eta beste hainbestek ezagutzen dute arrantza eredu iraunkorraren MSC zigilua, zeinaren helburua baita aztertzea ea arrantzaleku bat ongi kudeatua dagoen eta iraunkorra den, 3 printzipiotan oinarrituta: arrantzako jardunak bermatu egin behar du aurrerantzean ere jarraitu ahal izatea, denbora mugarik gabe; arrantzako ekintzak kudeatzeko moduak bermatu egin behar du mantendu egingo dela ekosistemaren egitura, produktibitatea, funtzioa eta aniztasuna; eta arrantzalekuak bete egin behar ditu
|
berez
dagozkion legeak, eta kudeaketa sistema eraginkorra eduki behar du, sor daitekeen edozein aldaketari erantzuteko modukoa.
|
|
Horrela, energia, koipea, gantz asea eta azukre osasungarriagoak bermatzen dira. Alde horretatik, gatza zaindu behar da, aurrez prestatutako platerei
|
berez
dagokien mantenugai bat, plater horiek bihurtzen dituena. noizbehinkako aukera.
|
2019
|
|
Nagusiak azukrearekin du zerikusia. Gauza bat da frutetan
|
berez
dauden azukreak hartzea, mastekatzea, eta beste bat, oso bestelakoa, azukre biltegietako azukre horiek askatu eta edan. Gure organismoak ez ditu berdin jasotzen eta berdin prozesatzen ditu.
|
2020
|
|
Legeriak eskatzen du elikagaien nutrizio etiketan “azukre” gisa agertzea azken produktuan dauden azukre sinple guztiak (monosakaridoak eta disakaridoak, polialkoholak izan ezik). Hau da, elikagaian
|
berez
dauden azukreak eta industriak fabrikazio prozesuan gehitzen dituenak batzen dira. Adibidez, azukre erantsirik gabeko jogurt natural batek 5 g laktosa, esnearen azukre sinplea, izango ditu.
|
|
Jende askok uste du tomate frijituak azukre erantsi asko duela, eta horregatik uste du gaizki interpretatzen direla etiketak eta, zehazki, nutrizio informazioa. Atal horretan ez dira bereizten elikagaietan
|
berez
dauden azukreak (tomateak dituenak, adibidez) eta produktua egitean gehitutako azukreak. Azken horiek mugatu genituzke (Osasunaren Mundu Erakundeak gomendatzen du egunean 50 gramo baino gehiago ez kontsumitzea).
|
|
Gaiztoak, erantsiak, kontrolatu eta saihestu behar ditugunak. OMEren aburuz, “fabrikatzaileek, sukaldariek edo kontsumitzaileek elikagaiei gehitzen dizkieten monosakaridoak eta disakaridoak dira, baita eztian
|
berez
dauden azukreak, xarabeak, fruta zukuak eta fruta zukuen kontzentratuak ere (zukuak) ”. Erakunde medikoak gomendatzen du, bai helduentzat bai haurrentzat, azukre libre horien kontsumoa “guztira hartzen den kaloria kopuruaren %10 baino gutxiagora” murriztea.
|
2021
|
|
Gizakietan, bi aminoazidok baino ez dute eragiten umani zaporea (hitz japoniarra, “zapore gozoa” deskribatzeko, 1908an aurkitua): glutamato monosodikoa, proteina askotan
|
berez
dagoen gatza (gazta parmesanoa, intxaurrak, perretxikoak, antxoak, tomateak, soja saltsa, urdaiazpikoa), eta aspartamoa, produktu ugaritan aurki daitekeen gehigarria (txiklea, txiklea). Hainbat hamarkadatan zapore horren berri izan arren, 2001 urtera arte ez zen Charles S. biologoa izan.
|
|
Eroski Consumer Esne horrek B bat du. Produktua zertxobait zigortzen dute azukre sinpleek, baina esneari
|
berez
dagokion laktosak bakarrik eragiten du. Ohiko esne gaingabetuaren kalifikazio bera lortzen du.
|
2022
|
|
azukre libreen definizioa ezarri zuen, horrelako zalantzak argitzeko. 2018an argitaratutako artikulu baten arabera, frutetan
|
berez
dauden azukreak, beren osotasuna aldatzen duen prozesatu baten eraginpean daudenak, azukre libretzat hartzen dira, prozesu horretan zelulen egitura hondatu egiten baita. 2019ko txosten batean, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) onartu zuen Erresuma Batuko erakundearen interpretazio hori “azukre libreen definizioaren hedapen eta interpretazio logikoa” dela.
|
|
Fabrikatzaileak, sukaldariak edo kontsumitzaileak etxean gehitutako monosakaridoak eta disakaridoak. Atal honetan sartzen dira, halaber, eztian
|
berez
dauden azukre libreak, siropeak, zukuak eta fruta kontzentratuak. Azukreak, guztira.
|
|
Azukre kopuru osoa, landareen eta esnearen (laktosa eta galaktosa) berezko azukreak eta erantsiak barne. Atal honetan, eztiari, siropeei eta fruta zukuei
|
berez
dagozkien azukreak ere sartzen dira. Gozagarri akalorikoak edo gehigarri gozagarriak.
|
|
Azukre erantsirik gabeak ez du esan nahi azukrerik ez duenik «Azukre erantsirik gabe» aipua araututa dago, eta egin daiteke baldin eta elikagaiari ez bazaio azukre sinplerik gehitu, ezta bere propietate gozagarriengatik erabilitako osagairik ere. Lehengaietan
|
berez
dauden azukreak dituenez, nahitaez aipatu behar da “berezko azukreak ditu”. Azukre erantsirik ez duen arren, kopuru handia ematen du azukre libreak jatorria fruta zuku kontzentratuak. Zukuen eta antzeko edarien azukreak azukre asketzat hartzen dira, eta horien kontsumoa, Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) arabera, gehienez ere 25 g/ egun izatera mugatu behar da.
|
|
Azukre erantsirik gabe, baina azukre askorekin “Azukre erantsirik gabe” aipua araututa dago, eta elikagaiari azukre sinpleak (monosakaridoak eta disakaridoak) eta propietate gozagarriengatik erabilitako osagaiak gehitu ez zaizkionean egin daiteke. Lehengaietan
|
berez
dauden azukreak dituenez, nahitaez aipatu behar da “berezko azukreak ditu”. Azukre erantsirik ez duen arren, azukre sinple ugari ematen ditu.
|
|
Erabakiak hartzeko dituzun gaitasunak argitzea Lankideek antzeko jarduerak badituzte, mugak non dauden jakin behar da. Haiei
|
berez
dagozkien atazez arduratzen bazara, gatazkak eta egoera desatseginak sor daitezke. Irudia:
|
2023
|
|
Uste da NTM bidezko infekzioa sor daitekeela aerosolean dagoen mikobakteria arnastuz gero dutxetan, sukaldeko harraskaren ihinztagailuan, igerileku estalietan, hidromasaje bainuontzietan edo hozkailuetako izotz makinetan. Infekzio hori ager daiteke, halaber, loreontzien lurrean
|
berez
dauden mikobakterioak arnasteagatik, lorezaintzako jardueren bidez. Gainera, uste da NTM bidezko biriketako infekzioa ez dela bakarrik bakterioak inguruan duen esposizioaren ondorioa, baita ostalariaren zaurgarritasunaren ondorioa ere: pertsona batzuek beste batzuek baino jarrera handiagoa dute kutsatzeko.
|
|
2) Azukre totalak. Fabrikatzaileak gehitutakoak eta kakaoa edo esnea bezalako osagaietan
|
berez
daudenak barne hartzen ditu. 3) 2023ko irailean jasotako prezioak.
|
|
2) Azukre totalak. Fabrikatzaileak gehitutakoak eta kakaoa edo esnea bezalako osagaietan
|
berez
daudenak barne hartzen ditu. 3) 2023ko irailean jasotako prezioak.
|