Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 53

2001
‎Antioxidatzaileek eragiten dituzten onurez gero eta informazio hobea dugun arren sustantzia horren kontsumoa sustatu egin behar da, berez dauzkaten elikagaiak kontsumitzera bultzatuz, eguneroko dietan gehigarriak sartzea komeni den ala ez zehazteko goizegi da oraino, ez baitakigu zein diren dosi zehatz eta egokiak.
‎Organismoak berez dauzkan sustantziak, entzima antioxidatzaileak
‎Horietakoren bat naturala da, hala nola fruta eta barazki batzuek berez dauzkaten landarezko koloratzaileak (E160, beta karotenoa, naturala: fruta eta barazkiak tonu gorri eta horiz janzten ditu eta gurin, margarina eta beste hainbat elikagaitan baliatzen da), baina badira sintetikoak ere, artifizialak.
‎Margarinek berez dauzkatenez gainera, beste bitamina liposolublerik ere gehitu ohi zaie.
2002
‎Kafeina eta teobromina ere (kakaoak berez dauzkan estimulatzaileak) estalduran bakarrik aurkituko ditugu.
‎Laktosaren (esneak berez daukan arren, erantsitakoa ere izan daiteke azukre hau) proportzioa %5 %6 ingurukoa da.
2003
‎Elikabidean, izan ere, kaloria guztien ia erdia karbohidrato ugari dituzten elikagaietatik ekarri behar da (%15 %18 inguru), proteina ugari duten elikagaietatik (haragi, arrain, arrautza, esne eta esnekiak...) eta gainerako %30 %35, gantz asko duten elikagaietatik (elikagaiek berez daukatena eta prestatzeko baliatzen ditugun koipe eta gantzak).
‎honek tomateari berez daukan usaina daukana ematen dio; sagar, abrikot, sandia, papaia eta pomelo gorriaren mamian ere aurkituko dugu.
2004
‎Kontu garrantzitsua: hobe fluorra badaukate, horrek kariesaren agerpena uxatu egiten baitu, bakterioen erasoaren kontra esmalteak berez daukan erresistentzia areagotuz.
‎gaiaren (fruta batzuek berez daukaten azukrea) presentzia anana eta mahats zukuetan ohiko kontua inondik ere ez da, zuku horien koloratzaile gisa erabil daiteke.
2005
‎Gasa urak berez eduki dezake, edo erantsitakoa.
‎Karbohidratoak azukre soilek (hala nola fruktosa, frutak berez daukana) edota sakarosa (azukrea erantsi bazaio) osatzen dute, funtsez.
2006
‎Azterturiko zazpi laginetatik bostek bakarrik aitortzen dute glutamatoa erantsi izana baina denetan agertzen denez, irregulartasuna gertatu da hor: glutamato erantsi izana adierazten ez duten bi laginetan (Pescanova eta La Cocinera) substantzia horren agerpen ñimiñoaren arrazoia urdaiazpikoak edo txerrikiak berez zeukan horretan izan daiteke.
‎Laginetan atzeman zen glutamato (zaporea indartzen duen aditiboa) arrasto txikia baliteke haragizko osagaiek berez edukitzea.
‎Osagaien zerrendan glutamatoa ez da agertzen: laginetan atzeman zen arrasto txikia baliteke haragizko osagaiek berez edukitzea.
‎Gatzak berez daukala, sodioak likidoak atxikitzen ditu; sodio gehiegi metatzeak bihotzari, gibelari eta giltzurrunei aparteko lana eginarazten dio ohiko.
‎Ez lukete horrela jokatu behar, omega horiek berez baitauzka atunak eta, beraz, azterturiko lagin guztietan dautza.
‎Antioxidatzaileak berez dauzkaten elikagaiak kontsumituz baino askoz ere errazago gainditzen da horien dosia pilulak eta antzekoak hartuz.
‎Azterturiko zazpi produktuetan marrubia da osagaien zerrendan agertzen den lehena; bigarrena, azukrea, frutak berez daukanak eta produktua fabrikatzean erantsi zaionak osatzen dute.
‎Noizik edo behin baizik ez jatea komenigarria da, bai famili ekonomiaren ikuspegitik, bai osasun alorretik ere azido uriko, hiperkolesterolemia eta hipertentsio arazorik nozitzen duen jendearentzat, foie grasak berez dauzkan gantz, kolesterol eta kaloria ugari ugariengatik.
‎horrela deritzo esnekiek, okelak eta arrainek berez daukaten (eta zaporea janzten dituen) azido glutamikoaren sodio gatzari.
2007
‎(5) Azido glutamikoa: honen presentzia izan daiteke barazkiak berez edukitzearren edo gehitu izanaren ondorio.
‎Kaseina: behi esneak berez daukan proteina hau moldeko ogiei, margarinei, pateei eta saltxitxei eransten zaie.
‎Gure organismoari zuntza emateko erarik osasuntsuena dieta orekatua egin eta zuntza berez daukaten elikagaiak kontsumitzea da
‎Zuntz eduki horiek denak laborategian determinatu dira, zehaztasun osoz, CONSUMER EROSKI k eginiko azterketaren osagarri, zuntza berez daukaten elikagaien aldean, elementu hori erantsia daukatenek zenbatez hornitzen gaituzten egiaztatzeko.
‎Bistan da, beraz, arau berriak zuntz ugariko elikagaitzat jotzeko gutxienekotzat hartuko duen %6 hori berez daukate egunero kontsumitu ohi ditugun elikagai batzuek; hortaz, zentzudunena eta merkeena, premiazkoa dugun zuntzaz berez daukaten elikagai horiek gure eguneroko dietan sartzea dugu.
‎Bistan da, beraz, arau berriak zuntz ugariko elikagaitzat jotzeko gutxienekotzat hartuko duen %6 hori berez daukate egunero kontsumitu ohi ditugun elikagai batzuek; hortaz, zentzudunena eta merkeena, premiazkoa dugun zuntzaz berez daukaten elikagai horiek gure eguneroko dietan sartzea dugu.
‎Oloak berez daukan betafruktosanoak odoletako kolesterola jaisten omen du eta egunean gutxienez 3 gramo betaglukano hartze aholkatzen dute.
‎Egokien eta merkeena, gure organismoak behar duen zuntza berez daukaten elikagaiak hartzea da; zuntz erantsia daukaten elikagaietara halako egoera berezietan joko dugu, hala nola, gure eguneroko dieta kontsumituz, aholkatzen den kopuru horretara ezin iritsirik bagabiltza edo kasuan kasuko digestio aparatuaren trastornorik nozitzekotan.
‎Codex Alimentarius (lege indarrik ez duen arren, elikadura alorrean arau berriak lantzeko jarraibidea da eta halaxe darabil Osasunaren Mundu Erakundeak) arautegia zuntz dietetikoaren bi definizio proposamen ari da balioztatzen: batak, murritzagoa denak, kontzeptu hori barazki, fruta eta labore aleekin lotzen du; besteak, zabalagoa, bai zuntza berez daukaten elikagaiak, bai erantsia dutenak ere hartzen ditu aintzat.
‎Behar bezainbeste zuntz bermatzeko modurik osasuntsu eta merkeena, dena den, zuntza berez daukaten elikagai horietako asko bilduko dituen dieta orekatua egitea da.
‎Zuntz asko berez daukaten elikagaiak
‎Landarezko elikagai askok berez dauzkate osagai fitoesterol ere derizten konposatu kimiko hauek.
‎Diabetesa nozitzen duten pertsonentzat fruktosaz eginiko marmeladak egokiagoak dira ohikoak baino: aurrenekoei frutak berez daukan azukrea erantsi zaio eta betiko marmeladari, berriz, sakarosa (azukre arrunta).
2008
‎deritze horiei); horiek kopuru jakin batean hartzeak, elikagaiak berez daukan nutrizio balio tradizionalak baino mesede handiagoa egiten dio organismoari.
‎Arroza, almidoi asko daukanez, jeleak osatzeko gaitasun handia du; beraz, industrial hauek moldatzeko ez da zertan lodigarriak edo egonkortzaileak erabili produktuak berez daukan ukitu krematsua erdiesteko.
‎Ez du enpresaren helbidea adierazten eta Fosfatorik gabekotzat agertzen du bere burua baina Erantsitako fosfatorik gabea adierazi luke (haragiak berez dauzka fosfatoak).
‎Les Belles Saveurs markakoak ez du adierazten enpresaren helbidea eta, gainera, bere burua fosfatorik gabekotzat jotzen du, baina fosfato erantsirik gabe esan luke haragiak berez baitauzka.
‎Era berean, fosfatorik ez edukitzea adierazten duen estra kategoriako urdaiazpiko egosiak gehienez ere 4.500 zm eduki dezakeela ere xedatzen da bertan (haragiak berez dauzka fosfatoak).
‎Denetan lehena, erakustaldi erakargarri eta interesgarriak egitea da, piezak berak eta berez daukaten garrantzia erakutsiz eta, horrekin batera, teknologia modernoenez janztea, ikuskizuna osatzeko.
‎Hori gehitu litzaioke hainbat elikagairi (esneari, jogurtei) eransten zaien azukrea eta beste zenbaitek berez daukatena (frutak, zukuak, eztia, marmeladak, gailetak, laboreak, opilak, txokolateak).
‎Kolako freskagarriek kafeina izaten dute, eta fruta tropikal batetik ateratzen dute, kola hurretik, hark berez edukitzen baitu.
‎Gantz guztiak kontuan hartuta,% 2,7 trans motakoak; horiek dira kaltegarrienak, eta haragiak berez eduki ohi dituen arren, landare gantz partzialki hidrogenatuetatik eta frijitzeko erabili den oliotik ere etorri ohi dira.
2009
‎Jaki horiek izaten duten azukreaz gain, kontuan hartu behar da frutek berez eduki ohi dutena (erdi mailako ale batek 10 gramo azukre, fruktosa, izaten ditu), basoa bete zuku hartzeak 15 gramo ematen ditu, eta basoa bete esnek 9 gramo, eta jogurt batek 6,25 gramo.
2011
‎Saio gutxi batzuetan, bruxismoak higatu edo erorarazi dituen hortzak berregiten dituzte, konpositeak erabiliz; erretxina sintetikoak dira konpositeak, eta hortzei berez zeukaten itxura ematen diete.
‎Hala balitz, oso erraza izango litzateke hasierako prezioa puztea, eta produktuak berez zeukan salneurria jartzea merkealdiko preziotzat.
‎Askotan, erraza izaten da antzematea produktu batek lehengo prezio bera duela, merkealdia hasi aurrekoa alegia, zeren ageri izaten baita saltzaileak, azkar ustean, etiketa aldatu diola hasierako prezioa garestitzeko eta berez zeukana jartzeko merkealdikotzat.
‎Gaur egungo dieta ereduan, komeni baino sodio eta gatz gehiago hartzeko ohitura hedatu da, eta aukera ona izan daiteke ogi mota hori hautatzea, baina ez zaizkio atxiki behar berez dauzkan ezaugarriak baino gehiago.
2012
‎Lagungarria izaten da, adibidez, espezia eztitzaileak erabiltzea (kanela, iltzea, banilla, intxaur muskatua, kardamomoa, anisa...), berez gozoak diren jakiak hautatzea (fruta umotua, fruta lehortuak, marmelada naturalak...) eta barazkiak su eztian prestatzea, berez daukaten gozotasuna indartze aldera.
2014
‎Frutek berez daukaten fruktosak ez dakar halako arriskurik (hain zuzen, fruta jateak murriztu egiten ditu bihotz hodietako arazoak).
‎Gainerako gatz guztiaren %10 elikagaiek berez daukatena da (arrautzak, haragiak, arrainak, esnekiek...), eta %75a, berriz, elikagai manufakturatuetatik dator (elaboratzeko prozesuan ekoizleak eransten duena da).
‎Hiru horiek gatz pixka bat izaten dute, berez daukatena, baina oso gutxi horiek ere.
2017
‎Fruta osoak berez daukan azukrea ez da osasunarentzat arazo
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia