2006
|
|
Hamar espainiarretik lauk (%42, 4k) sortzen duten zabor guztia banatzen dutela adierazi dute, eta %73k etxeko hondakin batzuekin bakarrik banatzen dutela,
|
batez
ere ontzi arinekin, paperarekin, kartoiarekin eta beirarekin. Datu horiek Ecoembesek atzo aurkeztu zuen “Espainiako biztanleek hondakinak bereizteko eta gaika biltzeko dituzten ohiturak eta jarrerak 2005” azterlanean ageri dira.
|
2009
|
|
Asmatutako elikagaiak Elikagai liofilizatuei esker, Apoloren misio luzeetako elikaduraren arazoa konpondu ahal izan zen. Espazio agentzietarako lan egiten duten zientzialariek eta ingeniariek oztopo ugari dituzte astronauten zailtasunei aurre egiteko,
|
batez
ere ontzien baldintza bereziek eraginda. Misioetan elikagaien erabateko antzutasuna lortzea, edateko ura bermatzea, burbuilarik sor ez dezan hezetasuna kentzea edo janaria gehiegi berotu dadin lortzea, eta, gainera, gutxieneko gustua eta gogoa izatea dira erronka horietako batzuk.
|
2014
|
|
Hausnartu egin behar da ezer erosi aurretik, kritikoak izan, ondo informa zaitez ingurumenean, gizartean edo osasunean eragin handiena duten produktuak eta enpresak bereizteko, eta baztertu publikoki, gure gizarte inguruneak jakin dezan eta gure adibideari jarrai diezaion. Hondakin kantitatea murriztea eta ongi birziklatzea Hondakinen% 30 sortzen da eta elikagaiak% 40 alferrik galtzen dira, hainbat iturriren arabera Hondakinen sorrera,
|
batez
ere ontzi eta enbalajeena,% 30 handitu da Gabonetan, urteko gainerako urteetako batezbestekoarekin alderatuta, Ingurumen Ministerioak (MAGRAMA) edo Papera eta Kartoia Berreskuratzaileen Espainiako Elkarteak (RECACAR) emandako datuen arabera. Zenbat eta bilgarri, ontzi, plastikozko poltsa edo erabili eta botatzeko produktu gutxiago erabili, hobe.
|
2015
|
|
Lehena, murriztea da (beharrezkoa dena bakarrik kontsumitzea); bigarrena, berriz erabiltzea (produktuak berriz aprobetxatzea bizitza baliagarri handiagoa emateko); eta hirugarrena birziklatzea. Jaiegunetan, kontsumoa handitu egiten da,
|
batez
ere ontziena, eta, beraz, hondakin kopurua. Horregatik, garrantzitsua da dagokien edukiontzira botatzea eta ingurune naturaletan uztea.
|
|
1 Zaborra birziklatzea, Gabonetan gehiago Irudia: drewwymor Gabonetan, batez ere jaiegunetan, hondakinen sorrera,
|
batez
ere ontzi eta enbalajeena, urteko gainerako urteko batezbestekoarekin alderatuta% 30 hazi da. Hondakin horietako asko birziklatu egin daitezke; beraz, ezin zaio oporrei ingurumen kontzientziazioa eman.
|
2021
|
|
Hartara, hobeto gozatuko dugu haien ezaugarriez (aroma, zaporea…). Eta, gainera, kontsumitzeari lotuta egon daitezkeen arrisku mikrobiologikoak ezabatzen ditugu, hozkailuaren tenperatura baxuak jasateko gai diren bakterioak sor daitezkeelako, hala nola listeria,
|
batez
ere ontziak ireki ondoren kontserbatzen ditugunean. Arrisku horiek oso urrunak dira, baina kontuan hartu behar dira bereziki sentibera den biztanlerian, hala nola pertsona immunodeprimituak, emakume haurdunak eta zaharrak.
|
|
Adibidez, erosotasuna ordaindu egiten da: kontsumitzeko prest dauden elikagaiak prozesatu gabekoak baino garestiagoak izaten dira (poltsa entsalada edo aurrez egositako arroza), eta ez dira hain jasangarriak izaten (arroz terrinak bezala),
|
batez
ere ontzi gehiago erabiltzen direlako. Gainera, horietako askorekin gozatzeko sukaldaritzari buruzko ezagutzarik behar ez dugunez, produktu horien mende egon gaitezke, eta mugatuago egongo gara elikatzen garenean.
|
2023
|
|
Landare snackek lurra hartzen dute supermerkatuetan. Lehen begiratuan, produktu horiek osasungarriak dirudite,
|
batez
ere ontzietan agertzen diren mezuengatik, osagai hauek nabarmentzen baitira: ilarrak, chia haziak, almendrak, osoko zerealak edo oliba olioa.
|