Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 44

2001
‎Perretxikoak oliotan: Prozedura hau batez ere haragi edo tamaina handiko perretxikoekin erabiliko dugu.Perretxikoak garbitu eta galdarraztatu (ur irakinetan ur irakinetan sartu) 2 minutuz eta gutxi batzuetan.Ur irakinetik atera eta lehortzen utziko ditugu.Lehortu ondoren, bota gatza eta piperbeltza eta sartu kristalezko poto batean, eta estali oliba olioz. Perretxiko izoztuak:
2003
‎Azken hamarkadan biztanleria erruz jaitsi da, batez ere haragia lortzeko asmoz eta medikuntza tradizionalean erabiltzen diren adarrak esportatzeko helburuz, isileko ehiza asko zabaldu delako.
2004
‎Arkumez edo arrozez betetako parra hostoekin egindako sarguneak dira. Eragin hori agerian geratzen da, halaber, elikagai batzuk, batez ere haragia, ontzeko moduan eta plater turkiar jatorrenetako batez gozatzeko aukera ematen duten establezimendu ugarietan: “kebab”, haragiz betetako ogitarteko originala.
2005
‎Basurdearen haragia ehun konjuntiboan aberatsa denez, gogorra eta trinkoa, eta, eskuarki, luzaroan egosi behar izaten da. Izterrak eta burua dira piezarik garrantzitsuenak gozoak, baita haragiaren eratorriak ere, batez ere haragi horrekin egindako hestebeteak. Basurdearen kontserbazioa Etxean, ehizakia bere azalarekin gordeko da, behar bezala.
2008
‎Gizakia hainbat modutan egon daiteke dioxinen eraginpean. Ohikoena elikagaiak kontsumitzea da, batez ere haragia, esnekiak eta koipeak, biztanleen %90 baino gehiago DDPCak baitira. Azala pestizidekin edo herbizidekin kontaktuan jartzeak ere intoxikazioa dakar, eta kontrolik gabeko hondakinen zabortegietatik hurbil dauden lekuak ere arriskutsuak izan daitezke, DDPC edo substantzia askatzen duten erraustegietatik hurbil daudenak.
‎Normaltzat jotzen da 150 g edo gehiagoko okela anoa, eta, hala ere, nabarmen gainditzen ditu arrazoizkotzat jotzen diren 100 g ak, bai haurrentzat, bai helduentzat; are gehiago, 80 g baino gutxiago gomendatzen da 5 urtetik beherako haurrentzat. Aztertzen ari da proteina gehiegi jateak osasun arazo larriak ekar ditzakeela, batez ere haragiaren mantenugai ugariekin duen loturagatik; izan ere, okelatik abusatzeko joera dago. Horregatik, haur bati behar baino elikagai proteiko handiagoak eskaintzeak esan nahi du ez duela behin eta berriz fruta, barazkiak edo arrainak jaten.
‎Era berean, Vigoko eta Ourenseko Unibertsitateko Zientzia Fakultatean, dieta atlantikoak elikadura eredu osasungarri gisa dituen ezaugarri bereizgarriak ikertzearen alde egiten da, bai eta dieta mediterranear ezaguna ere. Proteina gehiago eta arrautza gehiago kontsumitzea Atlantikoko eremuetan, proteina gehiago kontsumitzen dira, batez ere haragi gorrietatik datozenak. 2003an “Electronic Journal of Environmental, Campesural and Food Chemestry” aldizkarian argitaratutako “Kontsumo egitura dieta atlantikoan eta mediterraneoan” ikerketan, penintsulako elikagai kontsumoan dauden desberdintasun nabarmenak deskribatzen dira, etxeen kokapen geografikoaren arabera.
2009
‎“Toxoplasma gondii” zelula barneko parasitoak toxoplasmosia eragiten du, eta ugaztunei eta hegaztiei eragiten die. Herrialde garatuetan, elikagaiak dira transmisio bide nagusiak, batez ere haragi gordinaren edo kisteekin puztutako gutxi prestatutako haragiaren kontsumoagatik. Etxeko katua da ostatu nagusia.
‎Debekuak batez ere haragiari eta esneari eragiten die, bai eta elikagai horietatik egindako produktuei ere.
‎Gatz nitrifikatzaileak, nitratoak eta nitritoak kontserbatzaile ez organikoak dira, eta maiz erabiltzen dira elikagai gehigarri gisa, batez ere haragi produktuetan, haien eragin antimikrobianoa dela eta. Sendatzeko ere erabiltzen dira, Clostridium botulinum etik babesten baitute.
2010
‎Elikagaiak kearen bidez kontserbatzea historiaurretik egin den gauza bat da; batez ere haragi eta arrainekin. Kontserbazio metodo honetan gazitzearen eta lehortzearen ondorioak ez ezik, mikroorganismoen ugalketa inhibitzen duten substantzia kimikoen eragina ere bilatzen da, kean daudenak.
‎Mahats saltsak Gordinez gain, mahatsak prestatu egin daitezke, hornigai freskagarri bihurtzeko, batez ere haragi errearen prestakinetan laguntzeko, hala nola ahatea, azpizuna edo entrekota. Horretarako, bi aldaera erabiltzen dira, zuriak edo beltzak, pipitekin edo gabe (jateko atseginagoak).
‎Era berean, elikagai motak ere badu eragina, eta, beraz, ur gehien dutenak denbora luzeagoan izoztuko dira haragia duen izozkailu bat ez da okelaz betetako beste bat bezain azkar berotzen, eta aparatua zer tenperaturatan zegoen argia eten aurretik zenbat eta hotzago egon, orduan eta gehiago irauten dute produktu izoztuek. Hotza denbora luzeagoan Narriaduraren sintometako bat usainagatik baloratzen ahal bada ere, batez ere haragia bezalako elikagaietan, beste batzuetan, hala nola barazkietan edo itsaskietan, parametro horren bidez egindako balorazioa ez da fidagarria. Bakterioak azkar ugaritzen dira.
2011
‎Sen ona eta moderazioa aplikatu behar dira”, dio Matak. Haragiaren eta arrainaren kasuan, kontsigna hori batez ere haragi gihartsuak jatetik (oilaskoa bezala) eta arraina plantxan eta azalik gabe jatetik pasatzen da. Jatetxeetan ez da komeni oso saltsa zaporetsuak eskatzea, animalia gantzarekin eginak (esne gainarekin, gaztarekin, arrautzarekin edo hirugiharrarekin, besteak beste), eta tomate edo limoi saltsak eskatzea komeni da.
2012
‎Elikagaiak( batez ere haragiak, esnekiak, barazkiak, ura...). Pertsonatik pertsonara.
‎begetala, epe luzera osasun ona lortzeko. Proteina motak Ondo jakina da zein alde dagoen hain osasungarriak ez diren gantzak (saturatuak), batez ere haragietan, esnekietan eta arrautzetan daudenak, eta osasun iturri direnak (asegabeak), nagusiki landare olioak, fruitu lehorrak eta arrain koipetsua dituztenak. Lekale, pasta, arroz eta ogi karbohidrato konplexuak kontsumitzeak dituen abantailak ere ezagutzen dira (bereziki, barietate integralak), karbohidrato sinpleak edo azukreak (azukre zuria edo beltza, eztia, elikagai azukredunak) jan ordez.
‎Gehigarri kontserbatzaileak hainbat elikagaitan erabiltzen dira, batez ere haragi ondu edo hestebeteetan, patogenoak saihesteko eta, hartara, haien kalitatea eta segurtasuna hobetzeko. Hala ere, gehitutako substantzia kimikoen kopurua murriztu nahi da eta kontsumitzailearentzat toxikoak izan daitezkeen arriskuak murriztu.
‎Haragi gorriak, hegaztiek eta arrain gordinek hobeto jasaten dute desizoztea kozinatu edo aurrez prestatutako haragiek baino. Gordinkiei dagokienez, batez ere haragiari dagokionez, sei orduz 4 °C tik gora egon dela uste bada (desizozte denbora gutxi gorabehera), berehala kontsumitu ahal izango da. Bestela, bota egin da.
‎Sukaldeko trapuak egunero aldatzea. Elikagaiak hozkailuan gordetzea, batez ere haragia, arraina eta eskortako hegaztiak. Elikagaiak modu egokian prestatu, bereziki, oilategiko hegaztiak eta oilaskoa.
2013
‎Alaiak kontsumitu aurretik ere gehitu behar dira, etxean presta daitezke eta beirazko potoetan gorde, plastikoa baino hobeto, kontsumitu arte bereizita. Elikagaiak behar bezala egosteko, batez ere haragia eta arraina. Behar adina egosita ez egoteak patogenoak agertzea dakar.
‎Dan Perry Katua haragijalea da eta proteina ugariko elikadura behar du bere ahosabaia eta nutrizio beharrak asetzeko. Bai felido modu desegokian, zaborretan lapurretak eginez konpon ditzake bere dieta gabeziak, batez ere haragia, arraina edo oilaskoa lor dezakeenean. Elikadura lurralde gatunoaren oinarrizko hiru zutabeetako bat da, atsedengunearekin eta garbigailuarekin batera.
‎odol beroko animalien digestio hodiko hodi ohikoenetako bat da. Gehienetan kalterik egiten ez duten anduiak izan arren, batzuk arriskutsuak dira, batez ere haragi gordinaren kontsumoaren bidez, bero, haragi xehatu edo esne gordinaren bidez gutxi tratatzen baita. Orain, AEBetako adituek oliben eta beste konposatu begetal batzuen hauts ahalmena aztertu dute, kutsadura mota hori murrizteko.
‎Bacillus cereus, Listeria monocytogenes edo Staphylococcus aureus. Erromeroa. Kolorea eta zaporea atxikitzen ditu, antioxidatzailea da eta osagaien oxidazioa eragozten du. Baratxuria. Duela gutxi egindako ikerketetan frogatu da Kanpylobacterra, batez ere haragi gordin eta prozesatuetan. Propietate hori dialil sulfuroak ematen du, haragia babesteko biofilmean sartzen den eta sufrea duen entzima baten konbinazioaren bidez bakterio zelulak hiltzen dituen baratxuritik eratorritako konposatuak.
‎Kontuz janariarekin! Helduetan, eztarritik eztarritik ateratzeko arrazoirik ohikoenetako bat elikagai maltifikatuak dira, batez ere haragi pusketak, edo, bestela, ezpainekin (torlojuekin) egiten zen pieza txikiren bat nahi gabe irenstea. Istripurik ez izateko, espezialistek honako hauek gomendatzen dituzte helduengan:
2014
‎Erresuma Batuan (bat 2005ean eta 2011n) E. coliren presentziari buruz detektatutako bi agerraldi garrantzitsuenak elikagaigintzako poluzio gurutzatuei egotzi zitzaizkien. Mahats andui gehienek ez dute eragin kaltegarririk pertsonen osasunean, eta E. coli O157 izenez ezagutzen dena, batez ere haragi xehatu malegabea edo pasteurizatu gabeko esnea, esaterako, ondorio larriak izan ditzake. Arrisku hori murrizteko, Elikagai Agentzia Britainiarrak (FSA) gida bat prestatu du enpresei, bakterio horrek elikadura toxikapenak eragozteko zer neurri aplikatu behar dituzten jakinarazteko.
2015
‎Barbakoa saltsa ere erabil daiteke, batez ere haragiekin eta hegaztiekin, zapore ketua eta oso berezia ematen die eta.
‎Janariak prestatu aurretik eta ondoren garbitu. Eremu horretan janari asko egiten da, eta horregatik beti garbitu behar da erabili aurretik eta erabilera bakoitzaren ondoren, batez ere haragi gordina, arrautzak edo barazkiak manipulatzean. Ebakitzeko taulak, tresnak eta txorrotak garbitu elikagai bakoitza egin ondoren.
2016
‎Etiketak irakurri eta egosteko eta biltegiratzeko jarraibideak bete. Garbitu labanak, ebakitzeko taulak, gainazalak eta elikagaiekin kontaktuan egon diren bestelako tresnak, batez ere haragia eta arraina. Hegazti haragia, haragi xehatua eta arrautzak ondo prestatu.
‎Xaboirik ez badago, eskuetarako desinfektatzailea erabil daiteke. Janari gordinak edo gutxi prestatuak ez kontsumitzea, batez ere haragia eta itsaskia. Fruta kontsumituz gero, komeni da azala izatea, kentzeko.
‎Ohiko jardueretako bat janaria sukaldearen gainean eta giro tenperaturan izoztuta uztea da. Akats handia da; izan ere, bakterio asko ondo hazten dira, eta erraz moldatzen dira 4 ºC eta 40 ºC arteko tenperaturetan, batez ere haragia, hegaztiak edo arraina bezalako elikagaietan. Gainera, desizoztu giro tenperatura lehenik eta behin, elikagaiaren azala desizoztu egiten da, eta bakterioak garatzen laguntzen duen ur geruza bat uzten da.
‎4 Arnasbidearen buxadura osoa, ez dago galtzeko astirik! Eztarritik eztarritik ateratzeko arrazoi ohikoenetako bat gaizki murtxikatutako elikagaiak dira, batez ere haragi pusketak, edo ezpainekin egiten zen pieza txikiren bat (torlojuak edo audiofonoen pila txikiak) nahi gabe irenstea. Arnasbideak erabat buxatzen badu, airea ez da pasatzen, eta ezagutzeko modukoa da; izan ere, biktima saiatu arren, ezin da eztula egin, ezta hitz egin ere.
‎Horrek C, E, karoteno (antioxidatzaileak), mineral, zuntz (koloneko minbiziaren prebentziorako funtsezko faktorea) eta beste elikagai batzuen ekarpen handia dakar. Haragi gorri gutxi jaten du, batez ere haragi giharrak eta gazteak hartuz. Horrek dietan gantz saturatu gutxiago ekartzea dakar.
‎Horietako bat janariak asko prestatzea da, maiz egiten ez diren platerak, hozkailu gehiegi janez. Garrantzitsua da batez ere haragiari eta arrainari arreta jartzea, Gabonetan gehien erabiltzen diren produktuetako bi. Elikagai freskoak dira biak, oso kontserbazio baldintza bereziak eskatzen dituztenak; izan ere, hozte tenperaturan mantentzen ez badira, patogenoak sortzen dira.
2017
‎Ekozentrk Guy 10 Karey dortoka (Eretmochelys imbricata) Dortokak ere ez dira salbatzen itsas espezieen mehatxuetatik. Adibidez, carey dortoka, UICNk «arrisku kritikoan» espezie gisa sailkatua, batez ere haragiaren kontsumorako gehiegizko arrantza eta eskulanetarako oskola. 11 Itsas makila (Phocoena sinus) WWFren arabera, itsas ugaztuna itsasoko ugaztun arriskutsuena da, 30 ale baino gutxiago baititu.
2019
‎Nutrizio arloko datuak. Ez da saltsa kalorikoena, ezta astunena ere, baina gatz kantitatea zaindu behar da, batez ere haragi salda egina erosten badugu. Berehala kontsumitzen ez baduzu, utzi hozten eta gorde hozkailuan, estalkia duen kristalezko poto batean.
2020
‎sistema immunea indartzea, hortzen, larruazalaren eta traktu gastrointestinalaren osasuna hobetzea, minbizi arriskua murriztea… baita bere portaeran ondorio positiboak lortzeko bide gisa ere. Teoriak dioena Teoria da hori guztia animalia jatorriko elikagai gordinetatik bakarrik lortuko litzatekeela, batez ere haragia, erraiak eta hezurrak. Jakiak prestatuz gero, propietate horiek galduko lituzkete, egosketak hesteetako flora hobetzen duten mikroorganismo “onak” suntsituko bailituzke.
2021
‎Baina, gainera, dieta mediterraneoak beste ezaugarri batzuk ditu, osasun ona ematen dutenak eta pisu egonkorra mantentzen eta gaixotasun karentzialak nahiz kronikoak prebenitzen laguntzen dutenak: Haragi gorriaren kontsumo txikia, batez ere haragi gihartsuak eta gazteak hartuz. Horrek esan nahi du gantz saturatu gutxiago ematen direla dieta horretan.
‎Alde horretatik, hauek dira aukerarik onenak, kalitate prezio erlazioaren ikuspegitik: El Pozo (0,29 euro/ 100 g) eta Seleqtia (0,80 euro/ 100 g), batez ere haragiz egindako saltxitxak kontuan hartuz gero, eta Eroski Frankfurt (0,23 euro/ 100 g) eta Campofría Frankfurt (0,43 euro/ 100 g), batez ere mekanikoki bereizitako haragia duten saltxitxak kontuan hartuz gero. Konparazio hori egiteko, merkatuan aitzindari diren markek egindako bederatzi saltxitxa egosi mota aukeratu ziren.
‎Kalterik eza: jaten ditugun elikagaiak seguruak dira Pertsona batzuk ez dira fidatzen elikagaien segurtasunaz, batez ere haragiak antibiotikoak izateko, landare jatorriko elikagaiek pestizidak izateko eta gehigarriak arriskutsuak izateko beldur direlako. Baina beldur horiek ez dute funtsik.
‎Hala ere, lekale hori duten elikagaiek —tofua, edamea, soja testurizatua edo soja edaria, esaterako— ez dute isoflabona maila nahikorik kontrako ondorioak eragiteko. Aitzitik, Minbizia Ikertzeko Mundu Funtsak (WCRF) uste du soja elikagai segurua dela, proteina iturri bikaina dela eta haren kontsumoak, batez ere haragi gorri eta prozesatuen ordez erabiltzen denean, onura handiak dakartza edozein arrisku potentzial baino. Baina, kontuz, hori ez baita aplikatzen soja isoflabonak dituzten gehigarriei.
2022
‎Dietikagile Nutrizionisten Elkargo Ofizialen (CGCODN) Kontseilu Nagusiaren ordezkariarentzat, Luis Frechosok, “ez dago elikaduran ezinbestekoa den elikagairik; janariak gustuetara, egoera sozialera, ekonomikora, geografikora… egokiturik egon behar du. Oro har, gure herrialdean animalia jatorriko proteinen kontsumoa handia izan daiteke, batez ere haragiarena, eta horren adibide dira lekaleak. Azkenik, gero eta kontsumo iraunkorragoa sustatu behar da”.
‎soja, gari eta arrautza proteinak. Azken horiek testura ona lortzeko erabiltzen dira, batez ere haragi xehatuarekin edo mekanikoki bereizitako haragiarekin egindako produktuetan (OMZ), bereziki haragi proteinen proportzio txikia badute. Kasu batzuetan, bada nolabaiteko erlazioa proteina proportzioaren eta oilasko kantitatearen artean:
‎produktu horiek egiteko beste osagai batzuk erabiltzen dira, hala nola gelifikatzaileak edo lodigarriak. masa lotua eratzeko( batez ere haragi xehatuarekin edo OMZrekin egiten direnetan) eta testura hobetzeko funtzioa betetzen dute. Gainera, pisua eta bolumena ematen dutenez, haragi gutxiago erabiltzeko aukera ematen dute, produktua merkatzeko.
2023
‎Hori dela eta, minari aurre egiteko modu bat da gure organismoan prostaglandina “txarrak” (edo 2 seriekoak argot zientifikoan) deritzenen prestakuntza murrizten saiatzea. Prostaglandina horiek eragiten dute hantura, eta animalia koipeak irensten dituzte, batez ere haragi gorrikoak eta azukreak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia