Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 18

2001
‎Tratamendu dietetikoa Janariak bolumen txikiko zenbait hartualditan banatzea (egunean 5 otordu), urdaileko arazoak saihesteko. 2 Dumping berantiarra saihesteko, batez ere azukre sinpleak dituzten elikagaien kantitate minimoak kontsumitu. Janez gero, ez hartu bakarrik, janari nagusien barruan baizik, beste elikagai batzuekin konbinatuta.
2002
‎Osagaiak Kontsumitzaileen eta Erabiltzaileen Erakundeak orain dela gutxi gozokien osagaiei buruz egindako azterketa baten arabera, haien higienea ona da, eta ez dute hasieran pentsa zitekeen adina koloratzaile. OCUren arabera, batez ere azukrez osatuta daude sakarosa gehiena, baina baita glukosa, fruktosa edo maltosa ere, eta hori da oinarrizko oinarria, eta bere pisuaren %50 baino gehiago osatzen du. Gelatina, lodigarriak eta produktuari trinkotasuna emateko erabiltzen diren landare jatorriko produktuak ere badituzte.
2004
‎maizago, gure etxe askotan. Luzaroan irauten dute, batez ere azukrearen eraginez. gehigarri hori agente kontserbatzaile gisa aritzen da.
2008
‎Azukre asko dute, eta horrek bereizten ditu marmeladetatik, testuraz gain. Konfituren beste ezaugarri bat luzaro kontserbatzea da, batez ere azukrearen eraginez, azken prestakinaren %60an egoten baita eta agente kontserbatzaile gisa jarduten baitu. Ekintza kontserbatzaile horretan, frutaren azidotasun puntua ere laguntzen du.
2010
‎Azukrea eta bihotza Azterketa epidemiologikoek erakutsi dutenez, lipidoetan (eguneko energia guztiaren %20 edo gutxiago) eta karbohidratoetan( batez ere azukre sinpleetan) aberatsa den dieta batek aldaketa metabolikoak eragin ditzake, dislipidemia aterogenikoa, 2 motako diabetesa eta sindrome metabolikoa eraginez. Amerikako Bihotzaren Elkarteak, “Circulation” aldizkarian, azukre ingestaren eta osasun kardiobaskularraren arteko erlazioari buruzko ziurtasun berriak azaldu ditu.
2011
‎Ondorio horretara iristeko, zientzialariek bi karraskari talde elikatu zituzten bi dieta desberdinekin. Biak isokalorikoak ziren, hau da, energia balio bera zuten, baina bat koipez aberastuta zegoen, eta bestea, berriz, batez ere azukrez osatuta zegoen. Pentsa zitekeenaren kontra, azterlanaren egileek ikusi zuten azukreekin aberastutako dietaren karraskariek gantza hartu zutenek baino gehiago gizentzen zutela.
2017
‎Ez sexuaren araberako lan banaketa eta ez sexu hierarkiak ez ziren nabarmenak garai hartan. Afrikar gizonek ez zuten erabakimenik beren kide eta senitarteko emakumeen patuan; emakumeei zegokienez, begiramen berezi orotatik urrun, sailetan gizonek bezala lan egingo zutela espero zen, batez ere azukre eta tabako eskaria handia zenean; eta gizonek jasaten zituzten zigor gordin berak jasaten zituzten, baita haurdun zeudenean ere (Bush 1990: 42? 44).
2018
‎Cherry tomatea zaporegabeko etiketatik ateratzen da. «Fruitu txikiko barietate horietan errazagoa da konposatuen kontzentrazio handiari eustea, batez ere azukrearena, eta hori da, azido organikoekin batera, zaporea eraikitzeko oinarria», adierazi du Granellek. Horrez gain, tomatearen ekoizpenean azken urteotan izan diren aldaketak aipatu dituzte adituek:
‎Prozesuak frutaren ezaugarri organoleptikoak ere aldatzen ditu: kolore aldaketak gertatzen dira, pardeamendu erreakzioen ondorioz; zaporean, batez ere azukre kontzentrazioaren ondorioz; eta testuran, ura galtzearen ondorioz, gomosa bihurtzen da. Aldaketa horiek guztiek bereizten dute fruta deshidratatua; beraz, komeni da, neurri bateraino behintzat.
2019
‎«Kaloria gutxiko» adierazpena edarietan egitea, baldin eta ez badute 20 kcal 100 ml bakoitzeko, gutxi gorabehera produktu horien balio kalorikoa (19tik 19ra bitartekoak) 20 kcal), mugan daudela adierazten duten zifrak. Ez da ageri Igne Score etiketa Sisteman lortutako balorazioa Nutrizio Score D da, batez ere azukre edukia. Ondorioa Legez, produktuari dagokio edari freskagarrien definizioa.
2020
‎Edari mota oso berezia da, eta edatea oso baliagarria izan daiteke zenbait egoeratan, ariketa fisiko bizia edo luzea egitean, zehazki. Hala ez bada, ez da beharrezkoa soilik erabiltzea, kaltegarria ere izan daiteke, batez ere azukre erantsiak eta gatza dituelako; izan ere, horien gehiegizko kontsumoak zerikusia du 2 motako diabetesarekin, obesitatearekin, kariesarekin edo hipertentsioarekin. Ariketa fisikoa:
2021
‎Vitis labrusca, zaporearen arduradun nagusia, eta Vitis vinífera, mahatsek hazirik ez izatearen arduraduna. Zapore gozo bizia du, batez ere azukre kopuruaren ondorioz (%18, hau da, ohiko mahats bat baino %2 gehiago). Antzeko zerbait gertatzen da hazirik gabeko sandiarekin:
2022
‎Edateko fruta eta azukreak Frutarekin egindako edari guztiak ez dira zukuak, eta ezin dira izen horrekin merkaturatu. Bakoitzak bere ezaugarriak ditu, baina bat ere ez da fruta pieza baten parekoa eta ez da gomendagarria ohiko kontsumorako, batez ere azukre erantsiak eta zuku gutxi badu. Fruta zukua Errezeloak eragiten dituzte, jende askok ez duelako konfiantzarik haien jatorriaz.
‎Nutri Score balorazioa eta ondorioak Imagen: Eroski Consumer Nutri Score sisteman lortutako balorazioa E da, batez ere azukre kantitateagatik. Oharra kalkulatzeko ez dugu kontuan hartu zuntz kopurua, ez baitago etiketan adierazita.
‎Nutri Score balorazioa eta ondorioak Imagen: Eroski Consumer Lortutako balorazioa B da, batez ere azukre edukiagatik, oharra A batetik jaisten dela. Nutri Score k ez du zehazten produktu bat berez osasungarria den ala ez, baizik eta kategoria bereko beste elikagai batzuk konparatzeko erabili behar den.
‎Horrek, berez, ez ditu hain gomendagarriak egiten, baina kontuan hartu behar dugu dietan egiten duten ekarpenagatik. Gainera Tabasco originala beste saltsa batzuek kaloria gutxi ematen dituzte, hala nola Chovia (…) 34 kcal/ 100 g), Tabasco Chipotle eta Asturiasko saltsak (biak 51 kcal/ 100 g), gehienak daudelako batez ere ozpinez eta txilez osatuak. Saltsak hirugarren multzoan sar ditzakegu HP originala, Lea&Perrins, Tabasco Habanero eta Tabasco Sriracha, eta 100 kcal 100 g ko batez ere azukre edukia% 19 eta% 23,1 artean dago. Hau da, kopuru handia da, melaza, azukrea, glukosa fruktosa xarabea, datilak eta fruta pureak bezalako osagaietatik datorrena.
2023
‎Kakao hautsen artean hiru talde handi daude: ☕% 100 kakao baino gutxiago duten azukredunak Ez dira gomendagarriak ohiko kontsumorako, batez ere azukre proportzio handia(% 75 inguru) eta kakao proportzio txikia izaten dutelako. Bat hartu bagenu, aukerarik onena Nesquik Fuerte izango litzateke, %70 kakaoarekin.
‎Kakao hautsa oso presente dago haurren dietan, eta merkatuan dauden aukerak elkarren oso antzekoak dira, baina ez dira berdinak. Artikulu honetan azaldu dugun bezala, produktu horietako batzuek nutrizio profil ona dute, eta beste batzuek, berriz, batez ere azukrea. Kakao hautsa erosteko gidaliburuan merkatuko 10 produktu nagusiak aztertu ditugu.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia