2004
|
|
Txikienek ere gustukoen duten elikagaietako bat dira. eta haien prestaketa erraza,
|
batez
ere aurrez prestatutako jakiak erosten badira, kroketak eta antzekoak elikagai arrunt bihurtzen ditu batzuen izozkailuan familiak. Aurrez prestatutako kroketak Aurrez prestatutako kroketak, normalean, inguru horretan aurkezten dira.
|
2008
|
|
Garai batetik bestera, elikagai prozesatu asko daude,
|
batez
ere aurrez prestatuak (pizzak, enpanadillak, kontserbak, kaneloiak edo gutun azaleko zopak), baina baita saltsak, espezia nahasketak, salda kubotxoak, entsaladarako onduak, urdaitegia, ‘snack ak’ eta antzeko erregua duten bestelako produktu gaziak ere. Lehengaiei, elaborazioari, testurari eta formei dagokienez guztiz desberdinak diren arren, guztiek dute ezaugarri komun bat:
|
2013
|
|
Sukaldean gatzarekin ez pasatzeko ideiak Kontsumitzen den sodioaren %10 inguru elikagaietan bertan egoten da. Beste %75 elaborazio prozesuan gehitzen da
|
batez
ere aurrez prestatutako produktuetan–, eta etxean egiten diren plateretan %15 gehiago gehitzen da. Sukaldean organizazioa funtsezkoa da akatsik ez egiteko eta sukaldean behin egin ondoren platerak gezurrarazteko.
|
|
Une horretan, prozesu bat hasten da, eta esnea erabat igo arte jarraituko du, umea jaio eta handik bi edo hiru egunera. Fase horretan, emakume batzuk,
|
batez
ere aurretik ama izan direnak, likido lodi eta horixka baten tanta txikiak jariatzen hasi dira titiburuetatik. Aurreoritza da, plasma, zelula, sodio, kloro eta laktosa apur batez osatua, besteak beste.
|
2017
|
|
barazkiak, frutak, prozesatu gabeko fruitu lehorrak, lekaleak, haziak… Beraz, OMEren gomendioak betetzeko modurik onena elikagai mota horiek guztiak kontsumitzea da, eta beste produktu fresko batzuk ere (arrautzak, esnea, arraina eta haragi zuria), begetarianoa ez bada. Ikusten ez den gatza Azukrearekin gertatzen den bezala, gatza eta sodioa duten beste gehigarri batzuk (glutamato monosodioa, adibidez) elikagai askotan ezkutatzen dira,
|
batez
ere aurrez prestatuta eta hiperprozesatuta. Irensten den gatzaren %72raino iristen da, eta gainerakoa, berriz, mahaiko gatzaren bidez platerean jartzen den gatzarekin.
|
2019
|
|
Aitor Sánchezek, Mi dieta cojea, Juan Revenek, El nutrcionista de la General, Julio Basultok, juliobasulto.com, Miguel Ángel Lurueñak, Gominolas de Petroliok eta Lucía Martínezek, Dime que comes en bidez, besteak beste, artikuluak eta erreportajeak egiten dituzte kontsumitzailea arriskuan jartzeko. Begi askok zaintzen dute olio horren erabilera eta abusua,
|
batez
ere aurrez prestatutako jakietan eta, bereziki, haurren artean. Ingurumen arazo batetik osasunerako produktu batera Komunikabideek eginkizun erabakigarria dute gai jakin bati buruzko iritzi publikoa eratzeko mezuak sortzeko eta zabaltzeko, are gehiago gai horrek aurkari eta defendatzaile argiak baditu.
|