Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 7

2003
‎Iaz bakarrik hauteman ziren Aragoin elikagaien intoxikazioarekin lotutako 140 agerraldi, eta horien arrazoi nagusia salmonella izan da. El Periódico de Aragónen arabera, gehienetan janarien egoera txarra da, batez ere arrautzarekin zerikusia dutenena.
2007
‎Bietan, lehen infekzio iturriak animalia jatorriko elikagaiak dira, batez ere arrautzak eta hegazti haragia, edo horiekin egindako produktuak. Askotan, produktuok haztegian bertan jada kontaminatuta daude.
2011
‎Elikagaietatik transmititutako patogeno gehienek baldintza beroak behar dituzte hazteko, nahiz eta tenperatura eskala handian egin dezaketen. E.coli O157: H7, Salmonella eta Listeria monocytogenes 5 °C eta 65 °C arteko giroetan ugaldu daitezke, zailtasun handirik gabe, batez ere arrautzetan, haragian eta esnekietan. Bakterioak hazteko tenperatura ezin hobeetan, hazteko denbora behar dute, eta denbora hori luzeagoa edo txikiagoa da elikagaiaren arabera.
‎Izozkailurik izanez gero, fabrikatzailearen jarraibideak bete. Izozkiak berehala jateko prestatzea komeni da, batez ere arrautzarekin egiten badira. Desizozte partzialaren kasuan, bai izozki industrialetan bai etxean, bota produktua.
‎Krustazeoak eta molusku bigunak, hala nola olagarroak edo txibiak, gordinik har daitezke, besteak beste, carpaccioan, lehenago gutxienez 48 orduz izoztu badira anisakiseko larba biziak saihesteko. 2 Saltsa osagarriak, batez ere arrautzaz eginak, hala nola maionesa eta deribatuak. Eguberrietako ohiko elaborazioekin batera izaten diren etxeko saltsa hotzak (maionesa, saltsa arrosa edo muselinak) ez daude osasun arriskuetatik salbuetsita. Berorik gabe egiten dira, osagai gordinekin, hala nola arrautzekin, eta manipulazio handia eskatzen dute.
2014
‎Aukeratutako lehen hiru elikagaiek beren buruari zerbitzatutako elikagai guztien %66 osatu zuten bi taldeetan. Hau da, buffet 1eko mahaikide gehienek batez ere arrautzak gaztarekin, patata frijituak eta hirugiharra jan zituzten; buffet 2ko mahaikide gehienek, berriz, fruta, gantz gutxiko jogurta eta gantz gutxiko mueslia jan zituzten: beraz, askoz aukera osasungarriagoak egin zituzten, nahiz eta eskura zeuden elikagaiak berdin berdinak izan.
2015
‎Baldintza bakarra: garrantzitsua da gatzik ez gehitzea, batez ere arrautzei animalia osagaiak gehitzen bazaizkie. 2 Oilaskoa arrozarekin Irudia:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia