Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 18

2004
‎Dorbolok dio esperimentuak ez duela ekipo sofistikaturik behar, eta etxean egin daitekeela. «Kontua da pixkanaka garagardo kantitate txiki bat isurtzea likido bera izan zuen kristalezko erretilu handi baten gainean; orduan, zorrotada bat bereizten da, beste bati gainjartzen zaiona eta marrazoen sorrerari bide ematen diona». Bizitza laburra azaltzeko, ikertzaileak Rayleigh eta Rychtmeyer Meshkoven ezegonkortasunen teoriara jo zuen.
2007
‎WWF/ Adena, Greenpeace eta Ecologistas en Acción elkarteek azaldu dutenez, “2006rako bakarrik 1.400 milioi euro onartu ziren ikatzari laguntzeko, eta, gainera, doako emisio eskubideak esleitu zaizkio; beraz, ikatz nazionalarekin ekoitzitako 1.000 kilowatt/ orduko 100 euro baino gehiago kostatu zaie kontsumitzaile guztiei, eta ia 1.000 kilo isuri dituzte”. Hala ere, Industriaren arabera, eolikoak 93 euro jaso ditu 1.000 kilowatt/ orduko, “berotegi efektua eragiten duten gasen eta kutsatzaileen gramo bat isuri gabe”. Ekologistek azpimarratu dutenez, “ez daude haize energiaren primak goiko eta beheko mugen barruan jartzearen aurka, baldin eta horrek ez badakar energia zikinekin konparaziozko bidegabekeriarik, ezta prima berriak lehendik dauden instalazioetara atzeraeraginez aplikatzearen aurka ere”.
‎Kanila elektronikoak eskuak iturripean daudela antzematen du eta, automatikoki, ur zorrotada bat isurtzen uzten du. Sistema horren bidez, iturriak itxita egon behar du, objekturik hurbil ez badago; beraz, haren abantaila nagusia da ura aurrezten duela.
‎Hoditerian legamia katilu erdia sartu besterik ez dago, eta, ondoren, ozpin erdia; ondoren, hustubidea itxi eta nahasketa minutu batzuez asentatzen utzi behar da. Ondoren, ur eltze irakin bat isurtzen da hoditik. Buxadura asko konketaren eta bainuontziaren estolda zuloaren edo tapoiaren inguruan gertatzen dira.
2010
‎Hozkailua sukaldaritzaren aliatu handienetako bat da elikagaien kontserbazio tenperatura egokiak lortzeko, freskoak egongo baitira nutrizio ezaugarriak aldatu gabe. Hori dela eta, eguneroko garbiketarekin batera, batez ere likidoren bat isurtzen bada edo elikagairen bat hondatu bada, ondo garbitu behar da aldizka. Jarraibide hori betetzea elikagaien balio bizitza luzatzeko bermeetako bat da, baina ez bakarra.
‎Ekosistema ahul baten tenperatura gradu bat edo bi aldatzeak hondakin toxiko bat isurtzea bezainbat kalte egin dezake. Kutsadura termikoa hainbat jarduera industrialek eragiten dute, hala nola zentral termiko edo nuklearrek, edo ingurune baten eraldaketa artifizialak.
2011
‎Hozkailu barrenean likidoren bat isurtzen bada, segidan garbitu behar da.
2012
‎Karamelatzen hasten denean, laranja zukua gehitzen zaio, eta minutu bat pasatzen uzten zaio almibar lodi bat eratzen hasi arte, eta kreperaren barruan jartzen dira banan banan. Laurdenetan biltzen dira karamelua laranja zukuarekin busti dadin, eta, almibarrak irentsitakoan, laranja likore eta koñaka zorrotada txiki bat isurtzen da giro tenperaturan. Ondoren, krepeak flanbeatu egiten dira alkohola lurruntzeko eta postreari usaina emateko, eta, sugarra itzali ondoren, segundo batzuk gehiago irakiten uzten zaie, karamelatzen amaitzeko.
‎Janaria prestatu aurretik, etxean egosi behar da. Horretarako, ozpin zorrotada txiki bat isurtzen da ahoan. Hala, txangurrua lokartu egiten da, eta, mugikortasuna murriztean, hankak haustea eta zukuak egoste uretan galtzea eragozten da.
2013
‎«), egiazta daitekeen moduan hemen. Bideoan, aktore gazteak hartzen duen freskagarri potoak liposukzioetan erauzten den sabel barneko koipea gogorarazten duen substantzia bat du barruan. Mutikoak poz pozik dastatzen du edari azukreduna, eta, bitartean, horizta eta erdisolido bat isuri zaio ezpainen ertzetik. Iragarkiaren amaieran esaldi hau agertuko da:
2014
‎Kazola batean, gurina oliba olioarekin berotzen jarri, eta zigalen buruak eta azalak sueztitu. Falac pixka bat isurtzen da, flanbeatu egiten dena, baita ur koilarakada batzuk ere. Aparailuarekin birrindu egiten da, zukuak atera daitezen, eta bizpahiru minutuan, zigala zaporeko zukua egosten da.
2015
‎Horrek zikinkeria pilatzea saihesten du eta higiene baldintza hobeak ekartzen ditu. Gainei dagokienez, garbitu egin behar dira elikagaiak prestatzen hasi aurretik, zukuren bat isuri denean, eta haragi gordina edo arrautza gordinak manipulatu ondoren. Arreta berezia behar duten beste eremu batzuk hauek dira:
2016
‎Gailetak esnetan sartu eta errektangelu angeluzuzen batean edo tarta angeluzuzen moldean jarri, oinarri bat osatu arte. Gailetak oinarri hartuta, pastel kremaren zati bat isurtzen da, eta geruzak egiten dira: gailetak, pastel krema bat, eta gaileta geruza bat.
2017
‎Ikusmenaren aldeko apustua egin dugu, praktikotasuna baino gehiago, zenbait zopak, gisatuak eta postreak zerbitzatzea, era askotako ogietan, oso hunkigarria baita eta platereraino jan baitaiteke… literalki. Arazoa da, batzuetan, edukiaren zati bat isurtzeko arriskua dagoela, ogia produktu porotsua baita. Baina ia guztia trikimailua da.
2022
‎Baina egiten bada, garbigarria bota baino lehen, gehiegi beteta dagoena hustu egin daiteke loreontzietan. Eta produkturen bat isuri bada, kuboaren edukia erabil daiteke komunera joan behar denean, zisternaren ordez. 5 Erabat bete garbigailua eta ontzi garbigailua Garbigailua erabiltzen den bakoitzean 100 litro ur inguru gastatu daitezke; beraz, komeni da arropaz beteta egotea martxan jarri nahi denean.
‎Egostearen erdian, bota cava kopa bat oilaskoaren gainean, eta, erreta amaitu ondoren, atera oilasko zatiak labe plakatik. Plakatik erretako zukuak berreskuratu eta cava basito bat eta hegazti salda bat isurtzen dira. Berotu egiten da zukuak elkartzeko eta maikena pixka bat gehitzen zaio saltsa loditzeko.
2023
‎Higienea Produktu jakin batzuk eduki nahi badituzu, plastikozko ontzi txikietan joatea komeni da. Eta, ondoren, guztia plastikozko poltsa batean sartu, likidoren bat isurtzen bada ere. Salud Botikina:
‎Laranja zukua (edo zitriko zukua) gehitu zartaginean itsatsitako zukuak bereizteko, eta mahats zuritu eta zatituak gehitu. Ondoren, hegazti salda edo arrain salda pixka bat isurtzen da —kasuaren arabera—, eta egosi egiten da salda homogeneizatzeko, eta saltsa maikena pixka batekin (edo jakiak prestatzeko esne apur batekin, gustuaren arabera) lotzen da. Horrela, haragitarako mahats saltsa bikaina lortzen da.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia