Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 29

2003
‎Aukera polita izanagatik, arraina baino gatz gehiago eta proteina gutxiagokoak
‎Aukera polita izanagatik, arraina baino gatz gehiago eta proteina gutxiagokoak
2004
‎Horregatik txorizoak eta gainerako hestekiek (baita urdaiazpiko onduak eta egosiak ere) solomoak, txuletak, saiheskiak eta gainerako animali atalek baino gatz gehiago daukate: hamar aldiz gehiago, hain zuzen.
2005
‎Gainerako laginek baino gatz gehiago.
2006
‎saltsa batetik bestera alde handi handiak daude: maionesak eta allioliak ketchup edo barbakoa saltsek baino askozaz ere gantz gehiago daukate eta, hortaz, zazpi aldiz kaloria gehiagoz hornitzen gaituzte; mostazak, berriz, barbakoa edo ketchupak baino gatz gehiago dauka (bi halako) eta maionesak edo cocktail saltsak baino zazpi aldiz gehiago; ketchupak allioliak baino bi halako gatz dauka eta maionesak baino hiru halako.
‎Batetik bestera sekulako aldeak daude: maionesak eta allioliak ketchup edo barbakoa saltsek baino zazpi aldiz kaloria gehiago dauzkate; mostazak, berriz, barbakoa edo ketchupak baino gatz gehiago dauka (bi halako).
‎Eta, geroaldian osasun arazo gutxiago izateko, osasun oneko pertsonek ere eduki osoaren %1, 3 baino gatz gehiago daukaten elikagaiak neurriz kontsumitu lituzkete.
‎Aztertu ditugun eta gure dietan ohi ohikoak diren 67 elikagai prestatuen erdiek baino gehiagok osasun eta nutrizio alorretako adituek komenigarri jotzen dutena baino gatz gehiago daukate
‎Hala ere, Erresuma Batuko agintariek uste dute britainiarrek gatz gehiegi kontsumitzen jarraitzen dutela. Azterketa epidemiologiko baten arabera, herrialde hartako 26 milioi biztanlek behar baino gatz gehiago hartzen dute. Gizonek, batez beste, 11 g/ egun kontsumitzen dute, eta emakumeek, berriz, 8,1 g/ egun.
2008
‎Saldarik gehienek baino gatz gehiago du(% 1), eta proteina gutxiago(% 0,2), nahiz eta esaten duen urdaiazpiko egosia ere badaramala oilasko haragiaz gain.
‎Jaki batek guri komeni baino gatz gehiago duela esateko,% 1,5etik gora izan behar du gatza eta% 0,6tik gora sodioa.
2009
‎Espainian, batez beste, 9,7 g gatz kontsumitzen da pertsonako egunean, Munduko Osasun Erakundeak gomendatzen duen kantitatearen ia bikoitza (egunean 5 g baino gutxiago pertsonako), eta populazioaren %80k gomendatutakoa baino gatz gehiago kontsumitzen duela kalkulatzen da. Hori da, hain zuzen ere, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) Madrilgo Unibertsitate Konplutentseari (UCM) eta Kontsumitzaileen eta Erabiltzaileen Erakundeari (OCU) eskatutako gatz irensteari buruzko bi azterlanetan jasotako ondorioetako bat.
2010
‎Espainiarren %80k gomendatutakoa baino gatz gehiago kontsumitzen du. Egunean batez beste 10 eta 12 gramo artean hartzen direla kalkulatzen da, eta Munduko Osasun Erakundeak (OME), berriz, egunean 5 g baino gehiago ez hartzea gomendatzen du.
2011
‎Kezka handiagoa da errealitate horrek haurrei eragiten dienean; izan ere, garatzen ari diren organoei (giltzurrunei, esaterako) ondorio negatiboak eragiteaz gain, helduaren etorkizuneko osasunari ere eragin diezaioke. Hurrengo erreportajeak azalduko digu nola kontsumitzen duten haurrek gomendatutakoa baino gatz gehiago, zer kalte eragiten dituen horrek eta zer proposatzen duen Espainian gatz gutxiago hartzeko planak.
‎Tom & Katrien Gatz gehiegi kontsumitzearen arazoa ez da helduentzat soilik. Erresuma Batuan egin berri den azterlan batek erakutsi duenez, ikerketan sartu ziren zortzi hilabeteko haurren %70ek gomendatutakoa baino gatz gehiago kontsumitzen zuen (400 mikrogramo sodio eguneko), eta batzuek ia hirukoiztu egiten zuten kopuru hori. Datua kezkagarria da; izan ere, adin goiztiarretan gatz asko kontsumitzeak osasunean eragin dezake etorkizunean, epe luzera odol presioan izango dituen ondorioak zehazten baitira.
‎Aurkikuntza horren arrazoiak elikadura osagarrian bilatu behar dira, hau da, elikagai berriak sartzean, testura, zapore, aroma eta alderdi gehiago izatean. Haurtxoetan baino gatz gehiago Elikagai berriak janez gero, haurtxoek gatz gehiegi kontsumitzen dute. Ikerketa britainiarrak erakutsi zuenez, sei hilabeteren buruan elikadura osagarria hastea gomendatzen den arren, lehen solidoak hiru edo lau hilabeteren buruan ematen ziren.
‎Espainian, batez beste, 9,9 gramo gatz kontsumitzen da pertsonako eta eguneko, hau da, Munduko Osasun Erakundeak gomendatzen duenaren ia bikoitza (gehienez ere 5 g egunean). Halaber, Espainiako populazioaren %80k gomendatutakoa baino gatz gehiago kontsumitzen duela kalkulatzen da. Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) datu hori gogorarazi du “Cuídate+.
2012
‎Herritarren% 88k komeni baino gatz gehiago hartzen dutela uste da, eta gatz hori, nagusiki, elikaduraren bidez barneratzen dutela.
‎Beste zenbaitetan, mezu eta aipamen erakargarriak jartzen dizkiete produktu batzuei (adibidez, bitamina eta mineral asko eta askotarikoak dauzkatela), eta gurasoek okerreko ondorioak atera ditzakete horien egiazko elikadura balioari buruz, eta gerta daiteke ohartu ere ez egitea azukre gehiegi daukatela, gantz asko edo haurrei komeni baino gatz gehiago.
‎Bestalde, aperitibo horren ekarpen nutrizional osasungarria baldintzatu eta desitxuratu egiten da zera eginez gero: olio gehiegi erabili zartaginean salteatzeko, gurina erabili olioaren ordez zapore handiagoa lortzeko, behar baino gatz gehiago bota edo kontrapuntu gozoa emateko azukrea edo eztia erantsi.
‎Espainiako biztanleen batez besteko gatz kontsumoa 9,7 gramo da pertsonako, egunean; Osasunaren Mundu Erakundeak, berriz, 5 gramo gomendatzen ditu. Espainiarren %80k gomendatutakoa baino gatz gehiago kontsumitzen du. Gatz kontsumoa da arteria presioa eta, beraz, gaixotasun kardiobaskularrak handitzeko faktorerik garrantzitsuena.
2013
‎Ketchupak, gainera, tomate frijituak baino gatz gehiago izan ohi du.
2015
‎Izan ere, Estatuko herritarrek behar baino gatz gehiago hartzen dute lehendik ere: Osasunaren Mundu Erakundeak gomendatzen duena halako bi.
‎Irudia: tan4ikk 1 Gatza Azterketa batzuek, 2006ko ekainean argitaratu zutenek adibidez, Heird eta kolaboratzaileak, 6 eta 11 hilabete bitarteko haurrek %33 baino gatz gehiago hartzea aholkatzen dute. Ez dira albiste onak:
2016
‎Horregatik, garrantzitsua da etiketari erreparatzea, eta gogoan izan «azukre erantsirik gabe» bezalako esaldiek ez dutela esan nahi produktuak azukrerik ez duenik, ez dela azukre sinplerik erantsi eta produktuak azukre naturalak dituela. 5 Kontuz elikagai gaziekin Borroka egin beharreko zaldietako bat da, Osasunaren Mundu Erakundeak gomendatutakoa baino gatz gehiago hartzen baitu Espainian. Zehazki, eguneko batez besteko gatz kontsumoa 9,8 gramokoa da, gomendatutakoaren bikoitza.
2017
‎Izan ere, 7 eta 11 urte bitarteko txikitan, gernuan 24 orduz iraitzitako sodio kopurua neurtu dute. Datu horrek erakusten du lan zientifiko gehienetan egiten diren dieta dietetikoek baino gatz gehiago hartzen dutela. Azterketan egiaztatu zen gehienek(% 84,5) 4 g gatz baino gehiago hartzen zituztela egunean, eta 10 urtetik gorakoen% 66,7k 5 g baino gehiago hartzen zituztela egunean.
‎Azterketan egiaztatu zen gehienek(% 84,5) 4 g gatz baino gehiago hartzen zituztela egunean, eta 10 urtetik gorakoen% 66,7k 5 g baino gehiago hartzen zituztela egunean. Gehiegizko pisua zuten haurrek pisu normalekoak baino gatz gehiago hartu zutela ere ikusi zuten, eta hori azal daiteke, gatza hartzeak gosea eta egarria areagotzen dituelako, eta, horrela, energia kantitate osoa handitu egiten delako. Julio Basultto dietista nutrizionistak ere azpimarratzen du zenbat eta gatz gehiago kontsumitu, orduan eta edari azukretsu gehiago edaten dituela, Hyperlintentsio eta Pediatrics aldizkari ospetsuetan bildutako ikerketetan oinarrituta.
2018
‎Oro har, gatza ugariagoa da irin integralekin edo azukrerik gabe egindako gailetetan. Baliteke fabrikatzaileek zuntz gehiago edo azukre gutxi izatea (zaporeari modu negatiboan eragiten dioten faktoreak) gainerakoek baino gatz gehiago gehituta konpentsatu nahi izatea.
2020
‎Hori gutxi balitz, preziorik altuena duten ogien artean egoten dira, eta, beraz, ez dira hain gomendagarriak. Espezialitateetako ogiek zuntz asko dute (%8 inguru), baina, bestalde, ogi zuriak eta integralak baino gatz gehiago dute (%1, 2 inguru). Gainera, osagaien arabera, gantz eta proteina kopuru handia izan dezakete (adibidez, haziak badituzte, seguru asko gantz proportzioa nahiko handia izango da), eta hori kontuan hartu behar da, batez ere kaloria ekarpena dela eta.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia