2001
|
|
Kortxoek hutsune bat egiten jakin duten gela bat sukaldea da. Arbelak eta bloc ak bezala, kortxoak ere oso erabilgarriak dira, bai amaitzen diren eta hurrengo erosketako zerrendan sartu behar diren produktuei buruzko oharrak hartzeko,
|
bai
elikagaiak prestatzeko hainbat errezeta gertu izateko. Baina, gainera, egin behar diren gauzetarako txuleta gogorarazle gisa funtziona dezakete, edo, apaingarri gisa, argazkiak, haurren marrazkiak eta abar hurbil izateko.
|
2003
|
|
Haren funtsezko funtzioen artean dago EBn zirkulazioan jartzen diren produktuak seguruak izatea. “Elikagaien segurtasuna herritarren eskubidea da, eta eguneroko jardunean sartu beharreko balio erantsia da”, bai ekoizpenari dagokionez,
|
bai
elikagaiak prestatu, manipulatu, banatu eta merkaturatzeari dagokionez. Hala nabarmendu zuen Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentziako Elikagaien Arriskuak Kudeatzeko zuzendariorde nagusiak, Oscar Hernández Pradok, bere hitzaldian.
|
|
Azken urteetan egindako zenbait ikerketak agerian utzi dute folatoek eguneroko dietan duten eraginkortasuna. Bitamina hori funtsezkoa da aspalditik, eta ezaugarri garrantzitsuak ditu,
|
bai
elikagaiak prestatzeko prozesu industrialean bai etxeko manipulazioan kontuan hartu beharrekoak. Alderdirik azpimarragarrienak hauek dira:
|
2009
|
|
Erresistentzia deserosoa Parasitoak manipulazio praktika desegokien bidez irits daitezke elikagaietara Parasitoek ibilbide biologikoa egiten dute (arrautzatik kistera), eta etapa horietan erresistentzia handia izaten da tenperatura altuekiko, erradiazio naturalarekiko, produktu kimikoekiko eta desinfektatzaileekiko. Kutsatzaile horiek janarietan sar daitezke, manipulazio praktika desegokiengatik, bai ekoizpenaren lehen urratsean, bai landetxean,
|
bai
elikagaiak prestatzeko prozesuan. Adierazgarrienetako batzuk “Giardia lamblia” dira; pertsona eramaileen edo hondakin beltzekin kutsatutako uren manipulazio zuzenaren bidez kutsatzen du.
|
2011
|
|
Ameriketako Estatu Batuetako ikerketa erakundeek, “think tank” deiturikoek, elikaduran eta merkatuetan espezializatuta daudenek, ondorioztatu dute zer ekarriko dion elikadurari 2020ko hamarkadak. ...tuek diotenez, elikagaiak kontserbatzeko etxeko jarduerara itzultzen da, gizona sendotzen da sukaldean, erosketa saskiak egunero eta bertako produktuekin beteko dira, kontsumitzaileari nutrizio informazioa eskatuko zaio, zapore berrietan ausartagoa izango da, teknologia berriak erabiliko dira etxean jateko eta etxetik kanpo jateko, eta xehetasun txikiak baloratuko dira, bai elikagaiak aukeratzean,
|
bai
elikagaiak prestatzean eta zerbitzatzean.
|
2018
|
|
Eta hori guztia, arrisku gehigarri batekin: parasito horiek eritasunak eragin ditzakete, gero gizakiei kutsatzeko,
|
bai
elikagaiak prestatzean kutsadura gurutzatuaren ondorioz, bai animaliarekin kontaktuan egoteagatik. Izan ere, parasito gehienek izoztu ondoren osasunarentzat arazo izateari uzten dioten bitartean, ez da gauza bera gertatzen bakterioen kasuan.
|