2004
|
|
Xedapen horren arabera, glaseatzeko ura likido osagarria besterik ez da elikagaiaren funtsezko elementuekiko, eta, beraz, ez da erabakigarria erosteko, baina “hala ere, erosleak produktu batean glaseatzeko masa gehiago edo gutxiago dagoela jakiteak erabakiko du, zalantzarik gabe, zer aukera dagoen eta zer prezio ordaintzeko prest dagoen”. Datu horiekin, kontsumitzaileak jakin, egiaztatu eta alderatu ahal izango du zer erlazio dagoen azken salmenta prezioaren eta erosten duen produktuaren benetako kopuruaren artean, pisu garbian sartzen baitira
|
bai
elikagaiarena bai glaseatzeko urarena.
|
2009
|
|
Afariak eguneko energia balio osoaren %25 – %30 ematen du. Frugala proposatzen da, baina askotarikoa,
|
bai
elikagaietan bai sukaldean, eta erraz digeritzen da, atsedena eta lo indarberritzailea bermatzeko. Afariarekin eguneko oreka dietetikoa lortu nahi da, eta proposatutako kantitateak handiagoak izango dira higadura fisiko handiagoa edo ordutegi bereziak dituzten lanen kasuan.
|
2010
|
|
Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Gorenak (CSIC) eta Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko Nutrizio eta Bromatologia Sailak (Espainia) berrikusi zituzten beren nutrizio ezaugarriak eta osasun kardiobaskularrerako dituzten propietateak, eta ikusi zuten pisu molekular handiko omega gantz azidoen (20 karbono atomo edo gehiago) iturri bikaina direla erantzun triglizerologikoaren maila murrizteko eraginkorrenak. Konposatu antioxidatzaileen baliabide egokia dira, baina, autoreek diotenez, alga batzuetatik besteetara nabarmenak izan daitezke eduki desberdintasunak,
|
bai
elikagaietan bai gainerako elikagaietan. Iodo ugari duenez, osagarri dietetiko gisa maiz erabiltzeak ondorio kaltegarriak ekar diezazkioke osasunari Elikagaien eta farmazien industriak itxura osasungarriagoa duten produktuak garatzeko aukera aurkitu du, osagaien artean algak edo horien konposatu aktiboren bat dituztenak.
|
|
Hala klinikan nola epidemiologian, batez ere 24 orduko oroigarria, egunkari dietetikoa, kontsumo maiztasunari buruzko galdeketa eta historia dietetikoa erabiltzen dira. Inkesta dietetikoak 24 orduko oroigarrian, pazienteari eskatzen zaio aurreko egunean irentsitako guztia zehatz mehatz gogoratzeko,
|
bai
elikagaiak bai edariak. Atzera begirako inkesta bat da, eta, beraz, ez da jakien kontsumoa baldintzatzen; izan ere, printzipioz, gaixoa behatu gabe egin zen.
|
2011
|
|
Ahalmen genotoxiko eta kantzerigeno ahula ere deskribatu da, animaliekin egin berri diren ikerketetan. Hala ere, konposatu horien presentziari buruzko datuak falta dira,
|
bai
elikagaietan bai giza gorputzean, ondorio kaltegarriak zehaztasunez zehazteko. Ezin izan dira, halaber, elikagai taldeen araberako kutsadura totalaren mailak kalkulatu eta alderatu.
|
|
Korridoreetako biltegia: espazioaren arazoa dela eta, biltegi berriak bilatu behar dira,
|
bai
elikagaiak bai jatetxearen jarduera garatzeko beharrezkoak diren bestelako produktuak. Eskailera edo korridore azpian edo kaxa baztertuetan inprobisatutako biltegiak biltegiratze eta kontserbazio desegokiaren seinale dira.
|
2012
|
|
Elikagaiak izugarri garestitu dira, baina ez behar baino gutxiago ekoizten delako, baizik eta beste faktore batzuengatik, hala nola bioerregaien ekoizpena edo lurren jabe egitea (land grabbing). Lehen lurra ez zen salerosten, baina orain merkatuan dago, eta korporazio handiak lurra erosten ari dira Afrikan, Asian... ikusten dutelako etorkizunerako gordailu onena dela,
|
bai
elikagaiak bai erregaiak sortzeko.
|
|
Altxorraren Letretan inberti daiteke urtebeterako, eta horien batez besteko errentagarritasuna %3, 5ekoa da. Iragarpen horri aurre egiteko, prezioak alderatzea komeni da, erosi aurretik, eta ordezkoak bilatzea,
|
bai
elikagaietan bai ehunetan. Aurrezkiaren ikuspegitik, funtsezkoa da KPIren aurreikuspena kontuan hartzea, kota hori gainditzeko gai diren finantza produktuak bilatzeko.
|
|
dieta askotarikoa, orekatua eta jaki eta testura bigunak dituena, erraz murtxikatzeko. Urdaila babesteko dieta bigunarekin alderatuta, murriztapenak(
|
bai
elikagaietan bai sukaldean) txikiagoak dira. Trinkotasun gogorra edo ezpaldua duten elikagaiak edo sukaldaritzako prestakinak baino ez dira mugatuko, betiere tolerantziaren arabera.
|
2022
|
|
Frijitze prozesuan,
|
bai
elikagaian bai olioan gertatzen diren aldaketa fisiko eta kimikoak elementu hauek baldintzatzen dituzte: a) olio edo koipearen kalitate eta ezaugarriak, b) frijitu beharreko elikagaiaren ezaugarriak, c) frijitze prozesuaren tenperatura eta denbora, d) metalen, oxigenoaren, antioxidatzaileen presentziak, e) ontziaren ezaugarriek.
|