2001
|
|
Banatzaileek produktu seguruak banatzeko betebehar orokorra ere errespetatu behar dute. Alde horretatik,
|
bai
ekoizleek bai banatzaileek parte hartu behar dute merkaturatutako produktuen segurtasuna zaintzen; horretarako, produktuek dituzten arriskuei buruzko informazioa eman behar diete kontrol agintariei, eta arrisku horiek saihesteko egiten diren jardueretan lagundu behar dute.
|
2002
|
|
Elikagaien segurtasuna, Europako lehentasuna Miguel Arias Cañete Espainiako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura ministroaren arabera, “baserritik mahaira” elikadura kateak kontrol zorrotza eta informazio gardena izan behar du, kontsumitzailearen konfiantza berreskuratzeko. Horretarako, azpimarratu du beharrezkoa dela
|
bai
ekoizleek bai elikagai industriak zeregin nagusi bat izatea, “araudia betetzeaz gain, arlo horretako erabakietan aktiboki parte hartuz”. Aipatzekoa da Espainiako lehendakaritzak seihileko honetan duen lehentasunetako bat elikagaien segurtasuna dela.
|
2003
|
|
Gaur egun, AEBko eskualde batzuetako granja espezializatuetan hazten da.' Munduko ekoizpena: Indioilar haragia errendimendu handiko produktua da,
|
bai
ekoizleentzat bai kontsumitzaileentzat. Haragi kilo bakoitzeko 600 g jan daitezke.
|
2004
|
|
Esnea briketan eta litro eta erdiko botila esne osotan, gaingabetuetan eta erdigaingabetuetan merkaturatuko da, eta kalitate kontrol handiak izango ditu Renedo de Piélagosko Andía Lacteos lantegian. Gobernuko lehendakariordearen iritziz, Dolores Gorostiagak,
|
bai
ekoizleek bai kooperatibek, jakin dute “sektoreko berrikuntzaren erronka bere gain hartzen, ekoizpen sistemetatik eraldatze sistemetara pasatuz, jarduera dibertsifikatzeko eta abeltzainen errentagarritasuna handitzeko”. Iparlatekin egindako akordioen eta Kantabriako esnearen komertzializazioaren helburua, Altamira izenarekin, “kooperatiba oinarriko industria talde handi bat sortzea da Ekonomia sailburu Ángel Agudoarentzat, sektorearen ziurgabetasunak eta arriskuak murrizteko”.
|
2011
|
|
Gasteizko hornidura merkatuak saltokia baino gehiago izatearen aldeko apustua egin du. Ekoizle erosleen arteko zuzeneko harremanak betidanik bultzatu dituen merkatuari bultzada berria eman nahi izan zaio, onuragarria izango baita
|
bai
ekoizleentzat bai kontsumitzaileentzat. Hornidura merkatuko zuzendaritzak berak adierazi digunez, apustu berria gastronomiari eta turismoari lotuta dator, kanpoko jendea ere erakartzeko xedez.
|
2013
|
|
Horrek guztiak neguko ardi esnearen kalitatea hobetzen lagunduko luke, animaliak ezin direnean larrera atera. Azterlan zabal horren emaitza esnekien sektoreko nazioarteko zenbait aldizkari zientifikotan argitaratu da, eta interes orokorra dakarte,
|
bai
ekoizleentzat bai kontsumitzaileentzat.
|
2015
|
|
5 Ura eta lehengai seguruak erabiltzea. Lehengaiei arreta jartzeak eta, hala nola, garbiketak eta zuritzeak, intoxikatzeko arriskua murrizten dute. Elikadura intoxikazioen ondoriozko bakterio nagusiak Helburua elikagaien kate osoan neurriak hartzea da,
|
bai
ekoizleentzat bai kontsumitzaileentzat. Horiek guztiek balio behar dute elikagaietan bakterio patogenoak prebenitzeko eta desagerrarazteko.
|