Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 27

2001
‎Arrisku handiena duten produktuak gordinik jaten direnak dira, hala nola haragia, oilaskoa, manipulatutako arrain gordina eta, batez ere, moluskuak, ostrak. Prebentzio praktiketan beharrezkoa da denon laguntza, bai ekoizleena, bai administrazioena eta kontsumitzaileena. Azken horiek infekzio horiei aurrea hartzeko oinarrizko praktika batzuk izan lituzkete kontuan.
‎Banatzaileek produktu seguruak banatzeko betebehar orokorra ere errespetatu behar dute. Alde horretatik, bai ekoizleek bai banatzaileek parte hartu behar dute merkaturatutako produktuen segurtasuna zaintzen; horretarako, produktuek dituzten arriskuei buruzko informazioa eman behar diete kontrol agintariei, eta arrisku horiek saihesteko egiten diren jardueretan lagundu behar dute.
2002
‎Elikagaien segurtasuna, Europako lehentasuna Miguel Arias Cañete Espainiako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura ministroaren arabera, “baserritik mahaira” elikadura kateak kontrol zorrotza eta informazio gardena izan behar du, kontsumitzailearen konfiantza berreskuratzeko. Horretarako, azpimarratu du beharrezkoa dela bai ekoizleek bai elikagai industriak zeregin nagusi bat izatea, “araudia betetzeaz gain, arlo horretako erabakietan aktiboki parte hartuz”. Aipatzekoa da Espainiako lehendakaritzak seihileko honetan duen lehentasunetako bat elikagaien segurtasuna dela.
2003
‎Gaur egun, AEBko eskualde batzuetako granja espezializatuetan hazten da.' Munduko ekoizpena: Indioilar haragia errendimendu handiko produktua da, bai ekoizleentzat bai kontsumitzaileentzat. Haragi kilo bakoitzeko 600 g jan daitezke.
2004
‎Esnea briketan eta litro eta erdiko botila esne osotan, gaingabetuetan eta erdigaingabetuetan merkaturatuko da, eta kalitate kontrol handiak izango ditu Renedo de Piélagosko Andía Lacteos lantegian. Gobernuko lehendakariordearen iritziz, Dolores Gorostiagak, bai ekoizleek bai kooperatibek, jakin dute “sektoreko berrikuntzaren erronka bere gain hartzen, ekoizpen sistemetatik eraldatze sistemetara pasatuz, jarduera dibertsifikatzeko eta abeltzainen errentagarritasuna handitzeko”. Iparlatekin egindako akordioen eta Kantabriako esnearen komertzializazioaren helburua, Altamira izenarekin, “kooperatiba oinarriko industria talde handi bat sortzea da Ekonomia sailburu Ángel Agudoarentzat, sektorearen ziurgabetasunak eta arriskuak murrizteko”.
2005
‎Kasu horietako batzuk dagoeneko aztertu ditu consumaseguridad.com ek. Kontua da, lege tresna honen babesean erreklamazio gutxi aurkeztu arren, bai legegileak bai ekoizleak berak aztertutako kasu batzuen ondorio larrietatik ikasi luketela, eta, hala, behar diren neurri zuzentzaileak eta prebentiboak hartu. Batzuetan, kontua da kontsumitzaileari zenbait arriskuren berri ematea edo zenbait elikagai manipulatu edo kontsumitzeko orduan zenbait neurri hartzea.
2006
‎Mintzak gero eta gehiago erabiltzen dira tratatutako ura sortzeko, lur azpiko, lur gaineko edo hondakin uretatik datorrena, eta elikagai batzuetarako, bereziki likidoetarako. Mintz bidezko iragazketa aplikatzeak mesede egiten die bai kontsumitzaileari bai ekoizleari, eta elikagai freskoen antzeko kalitatea lortzeko modu eraginkorra da, mikrobioen kutsadura txikiagoa baita. Bestalde, nahi ez diren osagaiak ezabatzen ditu, hala nola mikroorganismoak edo sedimentuak, produktuaren kalitatean eragin negatiboa dutenak, azken produktuaren testura hobetuz eta iraupena luzatuz.
2007
‎Arriskua dagoenean, trazabilitateak aukera eman behar du, adibidez, lote jakin bat edo produktu baten partida guztiak geldiarazteko, dela nekazaritzako ustiategi batetik, dela industria batetik, dela sarrerako portu batetik. Rolak eta erantzukizunak definitzea Bai ekoizleek bai Europako Batasuneko agintariek eginkizun erabakigarria dute elikagaien trazabilitatearen prozesuan. Elikagaien ekoizpen kateak urrats asko egiten ditu inplizituki (produkzio primariotik hasi eta saldu arte).
‎Elikagaien ekoizpen kateak urrats asko egiten ditu inplizituki (produkzio primariotik hasi eta saldu arte). Etapa horietako bakoitzean, bai ekoizleek, bai estatu kideetako agintari eskudunek eginkizun eta erantzukizun zehatz bat dute, arriskua identifikatzeko. Horretarako, haien betebeharrak ezagutu behar dituzte.
2009
‎Sindikatuak zuzeneko salmentaren aldeko apustua egin du Bilbon. Kontsumo eredu hobeak dira, bai ekoizleentzat eta baita kontsumitzaileentzat ere.
‎Garlan ek Arabako babarrun pikarta merkaturatzen du eusko labelaren kalitate bermearekin. Zigilu horrek esan nahi du babarrun pikartaren ekoizpen prozesu osoa kontrolpean dagoela, eta beraz, bai kontsumitzailearentzat bai ekoizlearentzat onuragarria da.
‎Hori ere garrantzi handikoa da, izen oneko marka baten proiekzioa ematen baitigu. Bai kontsumitzaileei bai ekoizleei segurtasun handia dakarkie.
‎Oraingoz, Espainian hurbilena Centrica Energía bezalako enpresen kasua da. Haren arduradunek Erregimen Bereziko (PEE) ekoizle batzuk gehitu dituzte. eta zenbait zerbitzu ematen zaizkie merkatuan haien ordezkari izateko, hala nola sorkuntzaren bulego delegatua, desbideratzeen kudeaketa, etab. Kasu honetan, esperientziak agerian utzi du bai zerbitzua ematen duenak bai ekoizleak onurak jasotzen dituztela. Administrazio eta ordainsari kontuek gaur egun sistema hau zabaltzea eragozten dute.
2010
‎Printzipioz, inportatu nahi diren ondasunen salneurriak artifizialki txikiak direnean, bai jatorrizko herrialdean jasotako subentzioengatik, bai ekoizle den enpresaren estrategia batengatik.
2011
‎Gasteizko hornidura merkatuak saltokia baino gehiago izatearen aldeko apustua egin du. Ekoizle erosleen arteko zuzeneko harremanak betidanik bultzatu dituen merkatuari bultzada berria eman nahi izan zaio, onuragarria izango baita bai ekoizleentzat bai kontsumitzaileentzat. Hornidura merkatuko zuzendaritzak berak adierazi digunez, apustu berria gastronomiari eta turismoari lotuta dator, kanpoko jendea ere erakartzeko xedez.
2012
‎Bakoitzak bere produktu eta ekoizpen prozesuen arrisku espezifikoak aztertu ditu ondoriozko kontrol eta zaintzarako neurri propioen garapen eta ezarpena egin ahal izateko (malgutze printzipioa). AKKPAren aplikazio konkretuan laguntzeko AKKPA generiko batean oinarritutako gida sektorialak argitaratzen dira, bai lekuan lekuko administrazioek bai ekoizleen elkarteek sustatuta.
2013
‎Horrek guztiak neguko ardi esnearen kalitatea hobetzen lagunduko luke, animaliak ezin direnean larrera atera. Azterlan zabal horren emaitza esnekien sektoreko nazioarteko zenbait aldizkari zientifikotan argitaratu da, eta interes orokorra dakarte, bai ekoizleentzat bai kontsumitzaileentzat.
2014
‎Azoka berriro ere arrakastatsua izango da parte hartzeari dagokionez, bai ikusleen aldetik, azokaren esparrura jendetza handia etortzea espero baita, eta bai ekoizleen kopuruagatik, beren ekoizpenetik onena ekarriko dutelarik Bilbora. Azokaren 67 edizioan 286 saltoki izango dira guztira, eta gehienak (224) Areatzako azoka gunean jarriko dira.
2015
‎Arrisku hori murrizteko, hainbat urtetan aztertzen da nola migratzen duten konposatuak berotze eta biltegiratze prozesuetara elikagaiak edo likidoak esposizioaren bidez, mikrouhin labeekin aplikatzen direnak bezala. Osasun Segurtasunerako Agentzia Nazionalak berriki egindako azterketa batean adituen esanean (ANSES), adituek diotenez (potentziari eta egoste denborari dagokionez), nabarmen murrizten da arriskua, bai ekoizleei dagokienez, bai egoste denborari dagokionez. Gomendio seguruagoak Berotzean, ontzian nahi ez diren substantziak elikagaira ez migratzeko, fabrikatzailearen jarraibideak bete behar dira.
‎5 Ura eta lehengai seguruak erabiltzea. Lehengaiei arreta jartzeak eta, hala nola, garbiketak eta zuritzeak, intoxikatzeko arriskua murrizten dute. Elikadura intoxikazioen ondoriozko bakterio nagusiak Helburua elikagaien kate osoan neurriak hartzea da, bai ekoizleentzat bai kontsumitzaileentzat. Horiek guztiek balio behar dute elikagaietan bakterio patogenoak prebenitzeko eta desagerrarazteko.
‎Aurten, gaur, apirilaren 7an, Osasunaren Munduko Eguna izango da, eta elikagaiek kalterik egiten ez dutela eta nola hobetu behar den aztertuko dute. Horretarako, bost gako proposatzen dira, bai ekoizleentzat, bai kontsumitzaileentzat. Artikuluak zehazten du zein diren gako horiek, zein diren bakterio eta elikagaien intoxikazioen arduradun nagusiak, eta zer egiten den nazioartean horiek prebenitzeko.
2018
‎Eskainiko dituzten produktu horien artean, ahalik eta gehien tokikoa eta biologikoa izatea da euren printzipioa. " Nahi dugu ongi jan prezio justuetan, bai guretzako, bai ekoizleentzako, bai ingurumenarentzat. Ez bizitzarekin negozioa egitea".
2021
‎Neoliberalismoak umearen ezaugarriak bai ekoizle gisa, bai kontsumitzaile moduan ustiatu nahi ditu. Helduak erosle gisa umeen erara aritzea marketin estrategia borobila da.
2022
‎Baina, batez ere, elikagaien segurtasunean. Sar daiteke teknologia duten gailu digitalak blockchain (eragiketa digitalen erregistro segurua, deszentralizatua, sinkronizatua eta banatua) bilgarrietan, trazabilitatea denbora errealean egiaztatzeko. Bidalketaren bat berandu irteten bada, pisua galtzen du garraioan zehar edo egoera ona arriskuan jar dezakeen gorabeheraren bat badago (adibidez, geldialdi luzeegia eguzkitan), bai ekoizleak, bai helmugako saltokiak eta garraioaren arduradunak berehala jakin dezakete. Teknologia blockchain elikagaien segurtasunaren eta trazabilitatearen aliatu handia da denbora errealean El blockchain arrantzara ere iristen da.
‎Agroekologiaren bueltan sortutako dokumentala da; ezagutu nahi izan dugu modu konkretu batean bizi den jendea, normaltzat hartzen dugun horretatik kanpo bizi dena: bai ekoizleak eta bai kontsumitzaileak.
‎Elikadurari dagokionez, elkarlaneko kontsumoa alor ugaritan ager daiteke, bai ekoizleen, bai kontsumitzaileen aldetik: nekazarien tresneria partekatzean, produktoreen eta kontsumitzaileen arteko harreman plegu berrietan (artekariak ezabatuta), truk, dohaintza, mailegu, etab. eltzekaria sin:
2023
‎Txakur helduei, ordea, egunean otordu bat edo bi eskain dakizkieke. Bai ekoizleek, bai albaitariak, bai txakurren elikaduran adituak, zakurrak bizi den une bakoitzean behar duen kantitatea eta maiztasuna egokitzeko jarraibideak eman ditzakete. f52c Pinscher en gaixotasunak Pinscherra txakur osasuntsua da eta gaixotasunik gabeko bizitza luzea izan dezake, baina arrazak zenbait patologia edo arazo izateko joera du.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia