2002
|
|
Europan agertu diren azken elikadura krisien ondoren, kontsumitzaileek argi eta garbi adierazi dute prest daudela gehiago ordaintzeko, betiere mundu garbiagoa, elikagai osasungarriagoak eta hobeto tratatutako animaliak bermatzen bazaizkie. Beraz, gaur egungo ekoizpenarekin, prezio lehiakorretara iristen ari dira, eta hainbat elikagai gainekoizten ari dira,
|
bai
animalia jatorrikoak, bai landare jatorrikoak. Kasu horretan, etorkizunean aurkeztuko diren beste kasu batzuetan bezala, komeni da adieraztea zer beste abantaila eta eragozpen dauden, halakorik bada, kontsumitzaileen itxaropenak ikuspegi zabal batetik, ez ikuspegi ekonomiko hutsetik, nola betetzen diren jakiteko.
|
2003
|
|
Frantziako elikagai iturri ohikoenak txerri produktuak eta etxeko landare kontserbak dira. Espainian, arrazoi nagusia etxeko kontserbak egitea da,
|
bai
animalia jatorrikoak, bai landare jatorrikoak. Kutsaduraren arrazoia mikroorganismoaren ubikuotasunarekin lotu behar da, nonahi aurki baitaiteke, baina bereziki lurzoruetan eta hautsean.
|
2004
|
|
Hartzidura kontrolatua Ustez onuragarriak diren intereseko espezieen artean, laktobaziloen taldeko guztiak aipatu dira. Bakterio talde hau oso hedatua dago produktu hartzitu gehienetan,
|
bai
animalia jatorrikoetan, bai landare jatorrikoetan. Oro har, mikroorganismo horiek elikagai gordinetan egoten dira, kopuru txikitan bada ere, eta, ondoren, egindako produktuan ugaltzen dira, kontsumitzaileengana iristen den azken elikagaian nagusi izan arte.
|
2005
|
|
Orain, ahalik eta modurik seguruenean ezabatu behar dira, eta, aldi berean, ezabatze horren kostuek ez dute arriskuan jartzen nekazaritzako elikagaien industriaren edo abeltzaintzaren bideragarritasuna. Zalantzarik gabe, Europar Batasuneko Erregelamenduak planteamendu berri bat ekarri du, batez ere, abeltegietan, haragi industrietan, bai hiltegietan, bai zatiketa aretoetan, bai arrantza industrietan,
|
bai
animalia jatorriko produktuen handizkako eta txikizkako salmenta establezimenduetan sortzen diren produktu mota horiek ezabatzeko. Bereziki, legeria horrek oso zorrotz ezartzen eta mugatzen ditu azpiproduktu horiek izan ditzaketen erabilerak eta eman behar zaien tratamendua, pertsonen edo animalien osasunerako edo ingurumenerako arriskutsua izan daitekeen ezabatze desegokia inoiz gerta ez dadin.
|
2010
|
|
Nazioarteko frijitzea: bai landare jatorriko
|
bai
animalia jatorriko koipeak eta gantzak erabiltzen dira (hazi olioak, gurina, txerri gantza, giltzurrun gantza?)
|
2012
|
|
Ogitartekoak eta antzekoak (sandwichak, kebaba, buratoak…), beroak zein hotzak, osasun neurri guztiekin egin behar dira, kutsadurarik ez izateko. Ogitartekoaren betegarria, bai landarezkoa bada,
|
bai
animalia jatorriko proteina zatiak baditu (atuna, urdaiazpikoa, gazta, oilaskoa ondo kozinatua, tortilla, arrautza gogorra), hotzetan eduki behar da hozkailu eramangarrian kontsumitu arte, gastroenteritisa eragin dezaketen kutsadurak saihesteko. Arrautza eta arrautzaz egindako platerak, hala nola tortillak eta nahaskiak, saltsez gain, saihestu egingo dira 8 ºC inguruko tenperaturak bermatu ezin badira.
|
2013
|
|
Errezeta ugari egiteko oinarrizko osagaia da esnea,
|
bai
animalia jatorriko elikagaiak (behia, ardia, ahuntza…), bai begetala (soja, oloa, almendrak, hurrak, kokoa…). Aurkezpenari dagokionez, askotarikoa da (osoa, erdigaingabetua, gaingabetua, hautsezkoa, kondentsatua…).
|
|
Hauek dira aztertutako elikagaiak: sagarrak, porruak, letxugak, udareak, oloa, marrubiak, txerrikia eta tomateak, besteak beste, 157 izan dira, bai landare jatorriko elikagaientzat,
|
bai
animalia jatorrikoentzat. Guztira, 12.168 lagin aztertu dira, horietatik 197 (%1, 6) HMR gainditu dutenak, eta 5.802 lagin (%47, 7) LMR eta 6.169 laginen azpitik zeuden (%50, 7).
|
2017
|
|
Gakoa da gure dietan elikagai gutxi prozesatuak sartzea, bai landare jatorrikoak eta
|
bai
animalia jatorrikoak: zerealak, lekaleak, frutak, barazkiak, fruitu lehorrak, patatak, haragiak, arrautzak, arrainak eta esnekiak.
|
2023
|
|
Halaber, gogorarazi du askotariko edukiontziak daudela eskuragai udalerrian hondakinak behar bezala uzteko, besteak beste: marroia, etxeko materia organikoa uzteko, bai landare jatorrikoa,
|
bai
animalia jatorrikoa –Udalak doan eskaintzen dituen poltsa konpostagarriak erabili behar direla gogorarazi du–; urdina, papera eta kartoia uzteko; iglu berdea, beirazko botila eta flaskoentzat –aldez aurretik tapak, tapoiak eta kortxoak kendu behar dira–; edukiontzi horia, plastikozko, aluminiozko eta metalezko ontzi arinetarako, tetrabriketarako, poliespanezko erretiluetarako ...
|