2004
|
|
Arriskuaren kontrol espezifikoa Programaren aplikazio eremua, deskribatuta dagoen bezala, 2004 urterako da, batetik, esne gordinaren edo termizatuaren bidez egindako gazta kutsatuak, azken garaiotan zenbait bakterio motak (Salmonella, Listeria monocytogenes, Escherichia coli verotozenikoa eta enterotoxinak) gizakiengan eragindako elikadura intoxikazioen gune izan direnak. Bestetik, eskortako hegaztiaren haragia, Campylobacterren zentratua bada ere, gizakietan elikaduratik datozen gaixotasunen arrazoi bakteriologiko garrantzitsuenetakotzat jotzen da,
|
azken
urteotan ugaritu egin baita erregistratutako kasuen kopurua. Azterketa epidemiologikoen arabera, eskortako hegaztien haragia infekzio iturri garrantzitsua da, eta giza kontsumorako erabiltzen den portzentaje handi bat bakterio horiekin kutsatuta dago.
|
2005
|
|
Eremu zabalak nekazaritzarako eta larreetarako egokiak diren lur bihurtzeko mozketa da oraindik ere mundu osoko oihan tropikalen mehatxu nagusia. Hala ere,
|
azken
urteotan ugaritu egin dira beste jarduera suntsitzaile batzuk, hala nola egurra gaika moztea. Mozketa selektiboan, zuhaitz espezie komertzialen kopuru mugatua mozten da, eta egurra zerrategietara garraiatzen da.
|
2007
|
|
Mahats zuku batetik zuzenean lortzen den %100 begetala da, eta hartzitu egiten da, zenbait prozesuren ondoren ezaugarri organoleptiko desberdinak dituen produktu heldu bat lortzeko. Ardogintza aspaldikoa da, eta lotura estua du Mediterraneoko eremuarekin, ekoizpen eremu zabalekin, batez ere Europako hegoaldeko eskualdeekin, nahiz eta
|
azken
urteetan ugaritu egin diren munduko beste eskualde batzuetan, hala nola Amerikan, Australian eta baita Txinan ere. Eskualde horietako bakoitzak, zaharrak zein berriak, ezaugarri bereiziak dituen produktu baten alde egiten du.
|
2008
|
|
Osasun kontrolek bermatzen dute Asiatik datozen panga xerren inportazioek, Europar Batasunean (EB)
|
azken
urteetan ugaritu direnek, “erkidegoko baldintzak betetzen dituztela”, Europako Batzordeak atzo esan zuenez. Produktu horretan arazoren bat aurkituz gero, berehala areagotu egingo lirateke azterketak, eta “babes neurriak” har litezke, erantzun zion atzo Daniel Varela eurodiputatuaren galdera bati Androulla Vassiliou Europako Osasun komisarioak.
|
2012
|
|
Kasu honetan, konponketa da gastu bakarra; beraz, aukerarik merkeena da. Konponketa dendek aitortzen dute
|
azken
urteotan ugaritu egin dela jostuna erabilitako jantzien neurrira egokitzeko eskatzen duten familien kopurua. Kostua 50 eta 90 euro bitartekoa da.
|
|
Beste aukera bat jantzi edo jantzia alokatzea edo bigarren mailako merkatuan erostea da. Partikular askok diru gehigarria lortu dute seme alaben jantziak alokatuz.’ Era berean,
|
azken
urteetan ugaritu egin dira jaunartze jantziak alokatzeko dendak, eta horiei esker, haurrek egun osoan gozatu ahal izango dute arropaz, 90 eurotik 200 eurora doan prezioan. 2 Oinetakoak, osagarriak eta ile apainketa Jaunartze jantziei zapatak, galtzerdiak, barruko arropa, gorbatak, biblia nakartuak, arrosarioak, eskularruak, poltsatxo limosneroak, ilerako apaingarriak, dominak eta eraztunak gehitu behar zaizkie.
|
2013
|
|
Elikadura arloko intolerantziak gero eta ohikoagoak dira gizarte aurreratuetan, eta, horregatik,
|
azken
urteetan ugaritu egin dira intolerantzia horiek diagnostikatzeko balio omen duten testak.
|
2023
|
|
Gardner-en hitzetan: «Izan ere,
|
azken
urteotan ugaritu diren eredu dietetiko desberdin eta herrikoien kopuruak eta horiei buruz sareetan dagoen informazio okerrak maila kritikoetara iritsi dira, eta horrek nahaste orokorra eragiten du gaixotasunak prebenitzeko eta osasuna sustatzeko jan behar dugunari buruz». Horren ondorioz, bizimodu osasungarri batean oinarritutako dietak irabazi eta pisua azkar galtzeaz arduratzen direnak galtzen dira.
|