2001
|
|
Adituaren aburuz, produktu bat “naturala” delako kontzeptua oso hedatuta dago, baina segurtasuna sortzeko, hori egiaztatzeko eta kontuan hartzeko gai diren laborategiak behar dira, “ez dela existitzen”. Elikagaien segurtasun agentziak
|
Urteek
aurrera egin ahala, kontsumitzaileek elikagaien aurrean dituzten itxaropenak handitu egin dira. Horrela, besteak beste, kalitatea, irisgarritasuna eta segurtasuna bilatzen dituzte, baita produktu osasungarri eta kaltegabeak ere.
|
2003
|
|
Elikagaien higieneak osatu du, gure historia hurbilean, elikagaien segurtasun edo kaltegabetasunaren oinarria. Hain zuzen, Nazio Batuek garatu zituzten elikagaien higienearen printzipio orokorrak, FAOren bidez eta, bereziki, Codex alimentarius en bidez.
|
Urteek
aurrera egin ahala, nazioarteko erakunde horiek sistema bat ezarri dute, elikagaien higienearen printzipioei erreparatuz elikagaien kaltegabetasuna bermatuko duena. Sistema hori, gaur egun ondo ezagutzen dena, Arriskuen Analisia eta Kontrol Puntu Kritikoak da.
|
2004
|
|
Eguzkitan luzaroan egonez gero, emakume menopausikoen azala lehortu egiten da, batez ere eguzki babesgarririk erabiltzen ez badute.
|
Urteek
aurrera egin ahala, helduaroan dauden emakumeek beren itxura fisikoan izaten dituzten aldaketa nagusiak dira gorputz pisua handitzea eta feminoide koipearen banaketa androgeniko bihurtzea, estrogenoak murriztearen ondorioz. Baina Santiago Palacios Menopausia Aztertzeko Espainiako Elkarteko presidenteak (AEEM) ohartarazi duenez, emakumearengan estrogenoak desagertzeak 4 motako kolagenoa eta larruazalaren lodiera murriztea dakar, baita deshidratazioa areagotzea ere.
|
2005
|
|
oilaskoek, arrautzak jartzeaz gain, izurriak kentzen dituzte, ongarria sortzen dute, txitak sortzen dituzte eta jan daitezke.
|
Urteek
aurrera egin ahala, permakultura kontzeptua zabaldu egin da, eta nekazaritzarekin eta ingurumenarekin lotutako jarduerak biltzeaz gain, bizitza ikusteko modu etiko bat bilatzen da, planetaren zainketa bilatzen duen kultura, naturaren legeak errespetatuz eta giza lankidetza sustatuz. Permakulturaren aldekoek uste dute gizakiak erraz ase ditzakeela oinarrizko beharrak Lurra suntsitu gabe.
|
2007
|
|
Arazo nagusia produktu horiek gehiegi erabiltzea da, pisua handitzeaz gain osasunerako arriskua ere ekarriko baitu.
|
Urteek
aurrera egin ahala, gero eta azterketa gehiago egiten dira trans koipe gehiegi izateak dietan dituen ondorioak zehazteko, gantz saturatuek eragiten dituztenak baino larriagoak baitira. Arazorik handiena da ondorioak epe luzera gertatzen direla.
|
2008
|
|
Medikuntzak eta nutrizioak izugarri egin dute aurrera azken bi hamarkadetan, baina garai bateko gomendio dietetikoen ondarea sakon sartu da “azukrea” zutenentzat, eta oraindik ere jende heldu asko dago gai horri buruz informaziorik gabe, eta elikadura ohitura txarrak dituzte.
|
Urteek
aurrera egin ahala, azukrearekiko tolerantzia murriztu egiten da, baina horrek ez du esan nahi irinkarak gutxiago jaten ditugunik eta, ondorioz, proteina eta koipe gehiago jaten ditugunik, gauzak hobetu egingo direla, kontrakoa baizik. Adinari egokitutako oreka dietetikoa funtsezkoa da azterketa beldurgarriak egiteko.
|
2012
|
|
|
Urteek
aurre egin ahala, beharrezkoa izaten da dietan aldaketa batzuk egitea luzaroago eta hobeki bizi gaitezen
|
|
Merkatuan elikagai eta produktu ugari dauden arren, ez dira beti ahalik eta gehien aprobetxatzen, besteak beste, ez dakigulako nola egin.
|
Urteek
aurrera egin ahala, sukaldaritza tradizionalaren (erregosia eta eltzekaria) ordez, elikadura industrializatuagoa eta ez hain osasungarria jarri da, dieta mediterraneotik urrun. Aldi bakoitzean aurrez prestatutako jaki gehiago hartzen dira eta oso erraz prestatzen diren elikagaiak. Joera hori nabarmenagoa da Erresuma Batuan erraz prestatzen diren elikagaien kontsumoa Europako handiena da eta produktu gutxiagorekin egiten da–, baina Europako beste herrialde batzuetan gertatzen da.
|
2021
|
|
|
Urteek
aurrera egin ahala, organismoa aldatu egiten da, eta bizitzako beste garai batzuetan ez bezalako premiak ditu. Hala, zure dieta (eta zure ohiturak) hobetu dezakezu, hobeto zahartzeko
|
2023
|
|
Bere arbasoa Espainiako eper txakurra izan zitekeen, baina gaur egungo itxura hondo, untxari eta pointer txakurren arteko bidegurutzeen ondorio da.
|
Urteek
aurrera egin ahala, hazleek ehizarako dituzten berezko ezaugarriak hobetu zituzten. Horretarako, gaitasun naturalak dituzten txakurrak aukeratu zituzten, harrapakin arinak, gogorrak eta hainbat lurretara egokituak bilatzeko, markatzeko eta berreskuratzeko.
|