2003
|
|
Goi bilerako azken adierazpenari jarraiki, FAOren Kontseiluari Gobernuen arteko Lan Talde bat eratzeko gonbita egin zitzaion, «elikadura segurtasun nazionalaren testuinguruan elikadura egokirako eskubidea pixkanaka gauzatzeko» ahaleginei laguntzeko borondatezko jarraibide multzoa prestatzeko.
|
Munduko
Elikagaien Segurtasuneko Gobernu arteko Batzordea Nazio Batuen foroa da, 1996ko Elikadurari buruzko Munduko Goi bilerako helburuak lortzeko egindako aurrerapenak gainbegiratzeko eta helburu horiek errazago lortzeko ekimenak gomendatzeko. Alerta joan den urteko uztailean izandako bilkura-aldian sortu zen, gosea duten pertsonen kopurua 2015a baino askoz ere erritmo motelagoan jaitsi dela ikusi zenean, gosea duten pertsonen kopurua erdira murrizteko helburua lortzeko.
|
|
FAOren azterketak erakutsi besterik ez du egiten herrialde aberatsen eta pobreen arteko desoreka izugarria, eta agerian uzten du oso garrantzitsua dela elikagaien katean oinarritutako ikuspuntuaren prebentzio eta integrazio alderdiak elikagaien kaltegabetasun sistemen behar berriei dagokienez.
|
Munduko
Elikagaien Segurtasunari buruzko Erromako Adierazpenak (1996) argi eta garbi adierazi zuen pertsona guztiek dutela kalterik gabeko elikagaiak izateko eskubidea, haien benetako eskariaren bolumena edozein izanik ere. Horretarako, ordea, garapen bidean dauden herrialdeek ez dituzten finantza baliabideak behar dituzte.
|
|
Horretarako, ezinbestekoa da etengabe berrikustea. Bibliografía Anonimoa, 2002
|
Munduko
Elikagaien Segurtasuneko Batzordearen 28 bilkura-aldiari buruzko txostena, 2002ko ekainaren 6tik 9ra, Erroma, 123/ 10 CL. Food Chain 2001 –" Food Safety – a Worldwide Challenge" Gro Harlem Brundtland doktorea, OMEko zuzendari nagusia, Uppsala, Suedia, 2001eko martxoa. Fao, 2003 COAG/ 2003/ 6" Nekazaritzako praktika onak".
|
2005
|
|
Duela hilabete eskas, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) ohartarazi zuen klima aldaketak arriskuan jartzen duela laborantza azalera, ez bakarrik garapen bidean dauden herrialdeena, baita herrialde garatuena ere.
|
Munduko
Elikagaien Segurtasuneko Batzordeak maiatzaren amaieran Erroman egindako bileran, adituek onartu zuten «garatze bidean dauden 40 bat herrialdetan, klima aldaketaren ondorioek eragindako nekazaritza ekoizpeneko galerek nabarmen handitu dezakete gosearen biktima kopurua». Arrisku horrekin, agerian jartzen dira desnutrizioaren eta elikadura segurtasunik ezaren aurkako borrokan lortutako lorpenak, nazioarteko erakundearen arabera.
|
2010
|
|
|
Munduko
Elikagaien Segurtasun Batzordeak (CSA), munduko elikadura segurtasunari buruzko politikak aztertzeko eta horien jarraipena egiteko Nazio Batuen foroak, maila handiko gobernuen arteko saio bat egin du Erroman urriaren 15era arte, gosearen eta desnutrizioaren sustraiei aurre egiteko moduak iradokitzeko. Nekazaritzarako eta elikadurarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) azaldu zuenez, topaketa hori “elikagaien nazioarteko prezioak igo egin dira berriki, eta horrek erronka berriak dakartza elikagaien segurtasunerako”.
|