2001
|
|
|
Horren
adibide garbia etxean bertan dugu: fruta, lekale eta ore lehorrek, hestekiek eta bakailao gaziak askozaz ere gehiago irauten dute jangarri elikagai horiek berak freskotan baino.
|
2002
|
|
Egia esan, zientziak astakeria bat dela aurreratzen du, halako moldez non, problema bat agertzen denean, zientzialari batzuk elkartu eta soluzio bat pentsatzen hasi arte itxaron behar baita.
|
Horren
adibide garbia da Israelgo Hebrear Unibertsitateko Nekazaritza Saileko zientzialari talde bat, lumarik gabeko oilasko bat sortu baitute.
|
2006
|
|
Alde horretatik, beren portaera edo praktikarekin lotutako arriskuek kezka gutxiago sortzen dutela nabarmentzen da.
|
Horren
adibide garbia da obesitatea, Europako kontsumitzaile askok ia «espontaneoki» aipatzen baitute elikagaiari lotutako arrisku gisa, eta gutxik lotzen dute hori prebenitzeko duten erantzukizunarekin. Joera, beraz, kezka kanpoko faktoreekin zerikusia duten arriskuetara bideratzea da, kontrolarekin baino gehiago.
|
2008
|
|
Tenperatura igotzean, proteinek egitura tridimentsionala galtzen dute, eta lotura berriak eratzen dituzte proteinak elkarrekin lotzeko eta gel egitura eratzeko.
|
Horren
adibide garbia da arrautza eta beroaren eraginez solido nola bihurtzen den. Transglutaminasarekin lortzen den efektua oso antzekoa da, baina ez da beharrezkoa aldez aurretik berotzea.
|
2010
|
|
Erosotasun kontu hutsa da.
|
Horren
adibide garbia da frutarik jaten ez duten pertsona askok ez dutela azala ematen (ahalegin txikia), edo fruta saltzailea ez dagoelako haien eskura. Berrikustean, Wansink ek kafetegietan, jatetxeetan, lantokietan eta estudioetan egindako zenbait esperimenturen erreferentziak jasotzen ditu, eta portaera hori aztertzen du.
|
2012
|
|
Helburua da alarmismorik gabe informatzea eta kontuz ibiltzea, baina ez beldurrik; sentimendu horrek kontsumitzailea blokeatu egiten du, eta suntsitzailea da nekazaritzako elikagaien sektorearekin.
|
Horren
adibide garbia da Alemaniako krisi berria, non komunikazio eskasak ondorio negatibo larriak izan baitzituen kontsumitzailearen pertzepzioan eta konfiantzan, bai osasun arloko agintariengan, bai elikagaien sektorean bertan. Lan ildo horren garrantzia dela eta, Elika fundazio publikoak berak jardunaldi batzuk egin ditu “Elikadura segurtasuneko komunikazio estrategiei” buruz.
|
|
Komeni da egunean zehar edari eta elikagai azidoak saihestea, janari nagusietara mugatzea eta hortzak gutxienez egunean bitan eskuilatzea, hortzetako pasta fluorrarekin.
|
Horren
adibide garbia da odontologoek behin eta berriz esaten dutela haurrek ez dutela eraman behar zuku ontziratuak ikastetxeko hamaiketakoan. Elikagai eta edari horiek irentsi berri badira, hortzak eskuilatzea saihestu litzatekeela iradoki da, azidoak daudenean hortzen higadura handitu baitaiteke.
|
2021
|
|
Berez, eta herrialde askok duela 10 urte baino gehiagotik badituzte, ez lukete balioko; are gehiago, arrazoia, eta batez ere haurren artean, kontsumo handiagoko beste elikagai batzuetatik datorrenean soilik ezartzen badira elikagaiak, bai kantitateari dagokionez, bai maiztasunari dagokionez.
|
Horren
adibide garbia da alkohol graduazioa duten edarien kasua. Izan ere, ikusi da zergek ez dutela balio, asko kontsumitzen baitira, bai baxukoak, bai goi graduaziokoak.
|