2005
|
|
Euskal
|
Herriko
Sukaldaritza
|
|
Rosetta Testu Zerbitzuak euskaratutako lan honen egileak Jose Angel Iturbe eta Francisco Letamendia ditugu. Sukaldaritza ekintza sozial erabatekoa delakoan daudenez, hori agerian uzteko Euskal
|
Herriko
Sukaldaritza lanean honako gaiak jorratu dituzte: sukaldaritzaren historiaurrea, erromanizazioa, musulmanak eta Nafarroa, Santiago bidea, euskaldunak eta itsasoa, Amerika eta euskal elikadurari egindako ekarpenak, otordu komunitarioak gure herrian, Frantziako iraultzak gastronomian izan zuen eragina, gai horretan garapen industrialak eta turismoak izandako eragina, emakumezko sukalkinak euskal sukaldaritzan, urtaroak eta jakiak, txakolindegi askaldegiak, sagardotegiak, gastronomia kofradiak, euskal sukaldaritza berria, eta ardoak Euskal Herrian.
|
2008
|
|
Horiek guztiak hutsean ontziratuta egongo dira, hartu eta etxera eramateko moduan», dio Alañak. Hain zuzen ere, Kuluskako atea igaro orduko Euskal
|
Herriko
sukaldaritza enbaxadan balego bezala senti dadin jendea.
|
2010
|
|
Bai, horrek asko zailtzen du. Uste dugu Euskal Herria sukaldaritzaren meka dela, eta Euskal
|
Herriko
sukaldaritzan sartzea oso zaila da. Argi utzi behar dugu hemen ondo jaten dugula, baina, nolabait, goxo aldetik begiratuta.
|
|
Bikoko plateretan Mexikoko eta Euskal
|
Herriko
sukaldaritza moldeak uztartzen dira. Bi arduradunek Mexikoko lehengaiak erabiltzen dituzte, baina euskal sukaldaritzako teknikak aplikatuta.
|
2011
|
|
Saioak honako helburu hau du: Euskal
|
Herriko
sukaldaritza ezagutaraztea eta hainbat tokitako gabeziak kontuan hartzea, eskolak emango dituzten hirietan parte hartzen dutenek galkorra ez den jaki bat eraman baitute.Gaur gauean, Euskal Herriaren historiari buruzko hitzaldi bat egingo du Cesar Arrondok; Aukeran dantza konpainiak, berriz, bere burua ezagutaraziko du, Argentinara bidaiatu baitu horretarako, beren beregi. Jardunaldia amaitzeko, sagardotegi gau bat antolatu dute euskal etxean.Bihar hasiko dira iristen Necocheara herrialde osoko ordezkaritzak, baita Txiletik, Uruguaitik eta Brasildik bildutakoak ere; besteak beste, hogei gazte talde baino gehiago eta haien arteko dantzariak.
|
|
Baina harremanak funtzionatzen du», dio Alonsok. «Nahiz eta asko eztabaidatu, badakigu onerako dela», erantzun dio Oteizak lankideari.Kursaaleko Nineu tabernan tripaki platera bazkaldu bitartean, Biko jatetxeari eta Mexiko eta Euskal
|
Herriko
sukaldaritzari buruz aritu dira. Hiztunak dira biak, batez ere euren bizitzako pasioa bada hizketagaia.Pozik daude etxean egoteaz.
|
2016
|
|
Zigor Iturrietak gidatzen du egun Txoriene, astegunetan, 15:05ean. Euskadi Irratiko Faktoria saioan ere badira urte batzuk sukalde kontuak uhineratzen dituztela.Beste hiztegi batzukEITBrena ez da Euskal
|
Herriko
sukaldaritza hiztegi bakarra. Larrinagak nabarmendu du Hiztegi Batua izan dutela lehen erreferentzia, eta Leioako (Bizkaia) Ostalaritza Eskolaren webgunea ere garrantzitsutzat jo du:
|
2017
|
|
4 Euskal
|
Herriko
sukaldaritza
|
|
Euskal
|
Herriko
sukaldaritza da euskal kulturaren adierazpenik garrantzitsuenetako bat. Gainera, bai maila nazionalean, bai nazioartekoan, oso ezaguna eta preziatua da.
|
|
Hasteko, garrantzitsua da Euskal
|
Herriko
sukaldaritzak hartzen duen inguru geografikoa zehaztea. Orografiari begira, mendebaldetik ekialdera, Kantabria eta Aragoi arteko eremua hartzen du, eta iparraldetik hegoaldera, Adur ibaitik Ebrora bitartean dagoena.
|
|
Laboreak eta frutak. Lautadatik hasi eta Ebroko Erriberan zehar, garia da laboreetan ikur eta Euskal
|
Herriko
sukaldaritzan ezinbesteko osagaia.
|
|
4 Euskal
|
Herriko
sukaldaritza 49
|
2021
|
|
' Euskal
|
Herriko
sukaldaritza berria' deitu izan zaionaren sustatzaileak izan ziren Luis Irizar eta Jose Juan Castillo. Aurten hil dira.
|
|
Karlos Argiñano, Juan Mari Arzak, Pedro Subijana, Tatus Fonbellida, Ramon Roteta, Xabier Zapirain, Patxi Kintana, Ricardo Idiakez eta Pedro Gomezekin batera, Euskal
|
Herriko
sukaldaritza berria deitu izan zaionaren sustatzaile nagusietako bi izan ziren Luis Irizar eta Jose Juan Castillo, 1970eko hamarkadan. Aurten hil dira bi sukaldariak, bi aste eskaseko aldearekin:
|
|
Euskal
|
Herriko
sukaldaritza berriari buruz, esan zuen" sinestezina" dela" lagun talde baten ekimena izan zen hura mugimendu kultural bihurtu izana, eta are sinestezinagoa hain lagun izaten jarraitzea".
|
|
Euskal
|
Herriko
sukaldaritza berria deituriko mugimenduaren sortzaileetako bat izan zen, eta izen handiko beste sukaldari askok «maisuen maisu» izan zela esan izan dute hari buruz. Hilabeteak zeramatzan gaixorik.
|
2023
|
|
Mongoliako eta Koreako sukaldaritzaz gain, Euskal
|
Herriko
sukaldaritza ere uztartu nahiko nuke. Horrela, bezeroek aukera gehiago izango dute.
|