2004
|
|
begiradaren heziketa, irudiei buruzko alfabetatzea eta zinemagintza praktikorako lehenengo urratsak" izeneko ikastaroan (2003ko uztailaren 7tik 11ra, Biarritzen), aurreko aldarriei eutsi arren, ez genuen sektorearen antolakuntzan nahiz beharretan aldaketa handirik sumatu. Aurtengo irailaren 15ean, Ibaiak (Euskal
|
Herriko
ekoizle independenteen elkartea), EPEk (Euskal Produktoreen Elkartea), Gidoigileen Elkarteak, Euskal Aktoreen Batasunak eta Zuzendari Berrien Plataformak bat eginik, EITBri ikus entzunezkoen arloa dinamizatzeko elkarrizketa irekitzea eskatu zioten. EITBk, berriz, prentsa ohar baten bidez legez egin beharreko inbertsioak egin ez izana zuritzeaz gain, ez du oraindik erantzun zuzenik eman.
|
|
...kadiko Ikus entzunezkoen Liburu Zuria" delakoak jaso zuen bere 6 atalean (145 or.), eta hori dela eta, Eusko Jaurlaritzak berriki aurkezturiko Kulturaren Euskal Planak hauxe bera berresten badu ere, proposaturiko ekintzen nahiz etorkizunean garatu beharreko egitasmoen artean ez da orain arte indarrean jarri, nahiz eta sektorean biltzen diren elkarte gehienek halaxe eskatug (Ibaia —Euskal
|
Herriko
ekoizle independenteen elkartea—, EPE —Euskal Produktoreen Elkartea—, Gidoigileen Elkartea, Euskal Aktoreen Batasuna eta Zuzendari Berrien Plataforma).
|
2006
|
|
Joseba Aizpurua Udaleko teknikariaren esanetan, urteekin batera handitzen joan da feria eta pentsatzen ari dira datorren urtean berrantolatzea: " Euskal
|
Herriko
ekoizleetan gehiago zentratu nahi dugu eta kanpotik datozen postuen kopurua mugatu. Azken batean, feriaren funtsa bertako lehen sektorea da eta gaur egun, horrekin loturarik ez duten hainbat saltzaile etortzen da".
|
|
Azken batean, feriaren funtsa bertako lehen sektorea da eta gaur egun, horrekin loturarik ez duten hainbat saltzaile etortzen da". Hori kontuan izanda, eta Euskal
|
Herriko
ekoizleak nabarmentzeko asmoz, haien postuak herriaren erdigunean jarri izan dituzte orain arte, eta gainerakoak periferian.
|
2008
|
|
Iazko lehen entseguak satisfos utzi dituela alde guztiak, aurten berrestekoa dute esperientzia, eta, ondorioz, Ipar Euskal
|
Herriko
ekoizleentzat txoko berezia atxikiko die Durangoko Azokak. Bost mahaietan elkartuko dituzte Agorila, Euskalzaleen Biltzarra, Gatuzain, Hatsa, Ikas, Laguna Studios, Maiatz eta ZTK.
|
2010
|
|
Zerealen eta beste jakien salneurriak ezartzen dituzten merkatuak fikzioa direla salatu du Euskal Herriko Nekazarien Elkartasunak (EHNE). Gariaren prezioak azken asteotan izan duen igoera espekulazioari egotzi zioten atzo sindikatuko ordezkariek, Gasteizen egindako agerraldian, eta ziurtatu zuten Euskal
|
Herriko
ekoizleek ez diotela igoerari etekinik aterako.
|
|
Urte hauetan guztietan 60 joko eta jolas baino gehiago diseinatu ditu Ikastolen Elkarteak, eta 170tik gora produktu argitaratu. Jokogintzan Euskal
|
Herriko
ekoizlerik handiena eta garrantzitsuena da.
|
2014
|
|
Eta, hala ere, badira baimenik lortzen ez duten salguneak. «Azken batean, Euskal
|
Herriko
ekoizleei bultzada edo laguntza emateko, mugak jartzen saiatzen gara; gaur egun sekulako eskaintza dago salmentarako, saltzea kosta egiten delako». Azokak, urtez urte, bere txokoa egina du Bergarako sanmartinetan, Aizpuruaren esanetan:
|
2015
|
|
Ingurumenari eta tokiko garapenari dagokionez, gogoratu dute 2017rako udalak herriko zaborren kudeaketa zelan egin erabaki behar duela, eta hori prozesu parte hartzaileagaz egin nahi dute.
|
Herriko
ekoizle eta saltzaileen lana bultzatzeko, Berrizko nekazarien produktuak Berrizko dendetan erosi ahal izateko beharra egingo dutela ere azaldu dute.
|
|
30 urtez 1984az geroztik Europar Batasunean indarrean egon diren esne kuotak desagertuko dira eta hemendik goiti nahi bezainbat esne ekoizten dute. Liberalizazioaren aurrean, kezkatuak agertu dira Euskal
|
Herriko
ekoizleak. Europa iparreko edo Holandako ekoizpen erraldoia Hegoaldeko merkatuan sartu eta esnea gehiegi merkatuko den beldur dira euskal behizainak.
|
2016
|
|
Europa barruan, berriz, espero zitekeen moduan, ekoizpenak gora egin du. Ondorioz, esne soberakina handitu egin da eta horrek merketu egin du ekoizleek esne litro bakoitzeko jasotzen duten prezioa.Euskal
|
Herriko
ekoizle gehienen kasuan, ekoizpen kostuen azpitik dago prezio hori eta egoerak estu hartuta dauka sektorea.
|
2017
|
|
Bere garaian ondo lan egin zuten, eta gaur egun ere hala ari dira; ideia baten inguruan, bakoitzak ahal izan duen ekarpena eginez, eta laguntzak aurkituz.
|
Herriko
ekoizleek ere garrantzi handia izan dute herriaren izena maila horretaraino eramateko.
|
2018
|
|
Eta hala, herri bazkari berezia antolatu da maiatzaren 13rako.
|
Herriko
ekoizleen produktuez hornituriko otordua izango da. Bertsolariek girotuko dutena.
|
|
|
Herriko
ekoizleei gorazarre egingo die, aurten maiatzaren 13ra aurreratu duten San Ixidro Egunak
|
|
Eta hala, herri bazkari berezia antolatu da maiatzaren 13rako.
|
Herriko
ekoizleen produktuez hornituriko otordua izango da. Bertsolariek girotuko dutena.
|
|
Horrelako kontuetan euskara ez erabiltzea Euskal Herriaren lurraldetasunari uko egitea eta Euskal Herriaren batasuna oztopatzen segitzea da; alegia, Frantziaren eta Espainiaren aitortza, eta menperatzeari indarra ematea. Alderantziz, Euskal
|
Herriko
ekoizleen erreferentzia Euskal Herria balitz, euskara erabiliko lukete. Euskara da herria elkartzeko tresna begi bistakoena.
|
2019
|
|
«Azken urteotan oso nahasia egon da sektorea, esne kuoten desagerpenarekin eta horrek sortutako mugimenduarekin. Horri erantzuteko lege bat dela esango nuke».Frantziako Gobernuak 2017an jarri zuen indarrean esnearen jatorria zehazteko neurria, eta Ipar Euskal
|
Herriko
ekoizleei eragin zien. Heletako (Nafarroa Beherea) Agour gasnategiko Peio Etxelekuren iritziz, babesteko helburua zuen legeak:
|
|
Horregatik, Nazabalen arabera, «motz» geratzen da legea; «Beste eskala batean ari gara jokatzen. Euskal
|
Herriko
ekoizle txikiei ekarpen urria egingo die. Gure produktuari balio erantsi bat eman nahi badiogu, zerbait zehatzagoa behar dugu».
|
2021
|
|
Han egoniko urte bietan hainbat proiektu ikusi genuen. Bueltan gure aukerak aztertu genituen, eta Euskal
|
Herriko
ekoizle piloa ezagutu genuen.
|
2022
|
|
Andres Ibarra Aguacastur enpresako sortzaileetako bat da; hark laguntzen die Euskal
|
Herriko
ekoizleei ahuakate ondoak landatzen. Aspalditik lanean ari da Espainia hegoaldeko ekoizpenekin, eta, gerora, Asturiasen muntatu zuen ekoizpen eta gomendio enpresa.
|
|
Euskal
|
Herriko
ekoizleek bat egiten dute ahuakate ekoizpenari lotzen zaion fama txarra garbitze aldera: ur kopuru handiaren beharrak dakartzan kalte ekologikoak.
|
2023
|
|
«Europako Batasunean lehen aldia da mugaz gaindiko arautegi bakarra egiten dela. Eder da, halere», goraipatu du Ipar Euskal
|
Herriko
ekoizleen izenean elkarrizketetan parte hartu duen Bixintxo Aphaulek. Gisa berean aritu da Unai Agirre, Euskal Sagardoa izeneko ekoizleen ordezkaria:
|
|
Joan den udaberritik, Hegoaldeko eta Iparraldeko sagardogileen artean izan diren solas guzietan parte hartu du, egitasmo bateratu eta adostu batera heltzeko. Hainbesteraino, non Ipar Euskal
|
Herriko
ekoizleek sindikatu bat ere sortu baitute sarea antolatzeko, eta Aphaule ezarri dute buru. Joan den ekainean sortu zuten Iparraldeko Sagardoen Sindikatua jatorri izen eskaeraren ondorio bat da.
|
|
Inaoko Fidelek zehaztu du gauzak oraino ez daudela burutuak: «Hego Euskal Herriko eta Ipar Euskal
|
Herriko
ekoizleek, Madrilgo eta Parisko agintariek arautegi komun bat bururatzen ari gara. Ez da oraino bururatua».
|