2008
|
|
Iazko lehen entseguak satisfos utzi dituela alde guztiak, aurten berrestekoa dute esperientzia, eta, ondorioz, Ipar Euskal
|
Herriko
ekoizleentzat txoko berezia atxikiko die Durangoko Azokak. Bost mahaietan elkartuko dituzte Agorila, Euskalzaleen Biltzarra, Gatuzain, Hatsa, Ikas, Laguna Studios, Maiatz eta ZTK.
|
2010
|
|
Zerealen eta beste jakien salneurriak ezartzen dituzten merkatuak fikzioa direla salatu du Euskal Herriko Nekazarien Elkartasunak (EHNE). Gariaren prezioak azken asteotan izan duen igoera espekulazioari egotzi zioten atzo sindikatuko ordezkariek, Gasteizen egindako agerraldian, eta ziurtatu zuten Euskal
|
Herriko
ekoizleek ez diotela igoerari etekinik aterako.
|
2014
|
|
Eta, hala ere, badira baimenik lortzen ez duten salguneak. «Azken batean, Euskal
|
Herriko
ekoizleei bultzada edo laguntza emateko, mugak jartzen saiatzen gara; gaur egun sekulako eskaintza dago salmentarako, saltzea kosta egiten delako». Azokak, urtez urte, bere txokoa egina du Bergarako sanmartinetan, Aizpuruaren esanetan:
|
2019
|
|
«Azken urteotan oso nahasia egon da sektorea, esne kuoten desagerpenarekin eta horrek sortutako mugimenduarekin. Horri erantzuteko lege bat dela esango nuke».Frantziako Gobernuak 2017an jarri zuen indarrean esnearen jatorria zehazteko neurria, eta Ipar Euskal
|
Herriko
ekoizleei eragin zien. Heletako (Nafarroa Beherea) Agour gasnategiko Peio Etxelekuren iritziz, babesteko helburua zuen legeak:
|
|
Horregatik, Nazabalen arabera, «motz» geratzen da legea; «Beste eskala batean ari gara jokatzen. Euskal
|
Herriko
ekoizle txikiei ekarpen urria egingo die. Gure produktuari balio erantsi bat eman nahi badiogu, zerbait zehatzagoa behar dugu».
|
2022
|
|
Andres Ibarra Aguacastur enpresako sortzaileetako bat da; hark laguntzen die Euskal
|
Herriko
ekoizleei ahuakate ondoak landatzen. Aspalditik lanean ari da Espainia hegoaldeko ekoizpenekin, eta, gerora, Asturiasen muntatu zuen ekoizpen eta gomendio enpresa.
|
|
Euskal
|
Herriko
ekoizleek bat egiten dute ahuakate ekoizpenari lotzen zaion fama txarra garbitze aldera: ur kopuru handiaren beharrak dakartzan kalte ekologikoak.
|
2023
|
|
«Europako Batasunean lehen aldia da mugaz gaindiko arautegi bakarra egiten dela. Eder da, halere», goraipatu du Ipar Euskal
|
Herriko
ekoizleen izenean elkarrizketetan parte hartu duen Bixintxo Aphaulek. Gisa berean aritu da Unai Agirre, Euskal Sagardoa izeneko ekoizleen ordezkaria:
|
|
Joan den udaberritik, Hegoaldeko eta Iparraldeko sagardogileen artean izan diren solas guzietan parte hartu du, egitasmo bateratu eta adostu batera heltzeko. Hainbesteraino, non Ipar Euskal
|
Herriko
ekoizleek sindikatu bat ere sortu baitute sarea antolatzeko, eta Aphaule ezarri dute buru. Joan den ekainean sortu zuten Iparraldeko Sagardoen Sindikatua jatorri izen eskaeraren ondorio bat da.
|
|
Inaoko Fidelek zehaztu du gauzak oraino ez daudela burutuak: «Hego Euskal Herriko eta Ipar Euskal
|
Herriko
ekoizleek, Madrilgo eta Parisko agintariek arautegi komun bat bururatzen ari gara. Ez da oraino bururatua».
|