2003
|
|
Belarrak eta espeziak mendeetan zehar erabili izan dira elikagaien bizitza erabilgarria luzatzeko.
|
Hainbat
ikerketa egin dira horrelako substantzien antimikrobio jarduera frogatzeko. Horien artean, ahalmen antioxidatzailea deskribatu da, batez ere ezkaiarena, oreganoarena eta baratxuriarena.
|
2004
|
|
Gainera, inhibizio ekintza hori indartu egin daiteke pHa pixka bat azidoa bada (6 baino pH txikiagoa). Ekintza antagonistak eta indartzaileak
|
Hainbat
ikerketa egin dira mikrobioen aurkako jarduera globalean eta, bereziki, elikagaietako kabridioen kontra. Hala, askorbatoek edo bitamina ekintza duten substantziek oso ahalmen handia dute toxina botulinikoa sortzea eragozteko.
|
2008
|
|
|
Hainbat
ikerketa egin dira glukosa ahotik hartu eta gorputzak nola onartzen duen ikusteko, eta emaitza horixe eman dute; azterketa horietako asko haurdun dauden emakumeei egin izan zaizkie (modu sistematikoan egiten diete azterketa, haurdunaldiko diabetesik baduten edo ez ikusteko).
|
|
Duela hamarkada bat baino gehiagotik, gaixotasun kardiobaskularrei aurrea hartzeko hostoetatik eta amaranto pikorretatik abiatuta egindako produktu berriak ekoizten ari dira.
|
Hainbat
ikerketa egin ziren, besteak beste, Dallasko (AEB) Functional Foods Center delakoak koordinatuta. ), Voronezheko Estatuko Unibertsitatea (Errusia) eta Errusiako Zientzia Medikoen Akademiako Nutrizio Institutua (Mosku), sistema kardiobaskularrerako amaranto olioaren balio prebentibo eta terapeutikoa adierazten dutenak.
|
2009
|
|
|
Hainbat
ikerketa egin dira herritarren artean, jakiteko zer eragin duen bitaminak hezur hausturetan; emaitzen arabera, zenbait konbinazio eginez gero, badago modua horiei aurre hartzeko.
|
|
Txokolatearen azukreek garuneko serotonina maila handitzen dute, eta horrek gogo aldartea hobetzen du.
|
Hainbat
ikerketa egin dira zapore horri, azukrearen, gozoen eta gozatutako elikagaien kontsumoari eta hainbat fenomeno ezagutzeko; baita gizakien arteko gozotasunaren pertzepzio desberdinari eta haren jarrera genetikoari, ondorio osasungarriei eta ondorio kaltegarriei buruz ere. Ikerketa horietako batean, AEBetako zientzialariek egiaztatu zuten dultzainekiko mendekotasuna dutenek ere frutak, elikagai gozoak baina osasungarriak kontsumitzeko joera dutela.
|
2019
|
|
Kontuz gehigarriekin!
|
Hainbat
ikerketa egin dira, besteak beste, 35.000 gizonek egin eta Journal of American Medical Association (JAMA) aldizkarian argitaratu den nazioarteko azterlan bat, Estatu Batuetako elkarte medikoaren aldizkaria. Ikerketa horien arabera, ahozko bide bakoitzeko bitamina gehigarriak erabiltzeak proata minbizia garatzeko arriskua areagotu dezake.
|
2020
|
|
Murriztu daiteke gatz kontsumoa?
|
Hainbat
ikerketa egin dira elikagaietako gatz kopurua murrizteko, baina, prozesatzean duen paper garrantzitsua dela eta, gai konplexua da, eta ez dago konponbide bakarra. Estrategia horietako bat sodio kloruroaren ordezko beste gatz batzuk erabiltzea da, hala nola potasio kloruroa, kloruro magnesikoa edo kaltzio kloruroa.
|