Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 29

2007
‎Dieta mediterraneoa NBEren Hezkuntza, Zientzia eta Kulturarako Erakundearen (Unesco) Gizateriaren Kultura Ondare Ez materialaren zerrendan sar liteke. Elena Espinosa Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura ministroak babestu du hautagaitza.
‎Ministroak gogorarazi zuen hainbat ikerketak erakutsi dituztela elikadura mota horrek osasunerako dituen onurak. UNESCOren Gizateriaren Kultura Ondare Ez materialaren zerrendan egon liteke Horrez gain, nabarmendu zuen dieta mediterraneoak tokiko ekoizpena eta kontsumoa sustatzen dituela, ingurumena errespetatzen duen nekazaritza sustatzen duela eta eskualdeko trukeak eta ekimenak sustatzen dituela, eta kultura elkarrizketa, ezagutzen eta teknologiaren transferentzia eta Mediterraneoko komunitate guztien ekonomia eta gizartea suspertzen laguntzen d... Belaunaldiz belaunaldi Ildo horretatik, Fundazioaren Patronatuak adierazpen bat egin du, eta bertan nabarmendu du Mediterraneoko dietak ondare bizia izaten jarraitzen duela, belaunaldiz belaunaldi transmititzen jarraitzen duela, eta Mediterraneoko arroko erkidegoek beren tokiko tonalitateekin birsortzen dutela, eta komunitate horiei nortasun sentimendu bat eransten zaiela.
2008
‎Ez du alferrik aukeratu Unescok Gizateriaren Kultur Ondare Ez material izendatzeko hautagai ofizial.
2010
‎Unescok dieta mediterraneoa Gizateriaren Ondare Ez materiala izendatu du
‎Unescok onartu egin du dieta mediterraneoa Gizateriaren Ondare Kultural Ez materialaren Zerrenda Adierazgarrian inskribatzea; izan ere, “belaunaldiz belaunaldi transmititzen da, komunitateek eta taldeek etengabe berrasmatzen duten adierazpen, erabilera edo ezagutza gisa, ingurunearen arabera, naturarekin eta historiarekin elkarreragiten duena, eta nortasun eta jarraipen sentimendua nahasten duena; eta, beraz, kultura aniztasuna sustatzen du. Berri horren berri izan ondoren, Rosa Aguilar MARMeko titularrak pozik agertu zen aitorpen horrekin.
‎Ministerioaren arabera, dokumentu horri esker, Unescok positiboki baloratu ahal izan ditu Mediterraneoko dietak lau herrialde horietan duen esanahia eta zer adierazten duen, kultura, gizarte, historia, gastronomia eta elikagaien aldetik, baita ingurumenaren, paisaiaren eta kostunbrismoaren aldetik ere. Mediterraneoko dieta Kultur Ondare Ez materialaren Zerrendan inskribatzeak hura babestu, zaindu eta transmititzea ahalbidetuko du. Ildo horretatik, ondare historiko eta kultural hori babestu eta babesteak, elikagai eredu osasungarria mantentzeaz gain, landa garapen jasangarriko gizarte onurak bultzatuko ditu, hala nola lurraldeko biztanleria mantentzea eta paisaia bereizgarriak kontserbatzea, ziurtatu zuen Aguilarrek zuzentzen duen sailak.
‎Zer da ondare ez materiala? 1999 urtean, UNESCOk Gizateriaren Ahozko eta Materiagabeko Ondarearen Maisulanen Programa jarri zuen martxan, eta 2003az geroztik, nazioarteko erakundearen Kultura Batzordeak, adostasunez, Kultura Ondare Ez materiala babestea erabaki zuen. Kultura ondarea ez da mugatzen monumentuetara, arte multzoetara edo bildumetara, baizik eta gure arbasoengandik jaso eta belaunaldiz belaunaldi transmititutako tradizioak eta adierazpenak ere hartzen ditu.
2011
‎Erakusketa urriaren 14ra arte egongo da ikusgai. Urriaren 13an, osteguna, Mediterraneoko Dieta Gizateriaren Ondare Ez material gisa onartu ondoren Ministerioak garatutako ekintzen berri emango du MARMek, bai eta Mediterraneoko Dieta Sustatzeko Kanpaina ere, alimentación.es webgunerako egina. Egun horretan bertan, Dieta Mediterraneoa Fundazioko lehendakariak, Lluis Serrak, “Dieta Mediterraneoaren Piramide” berria aurkeztuko du.
2012
‎ere, hala nola eskualde mailakoak eta nazio mailakoak; esaterako, Ondare Industriala, Ondare Nazionala, Ondare Historikoa. Horrez gain, badira Ondare Kultural Ez materiala eta Arkitektura Ondarea; halaber Gizateriaren Ondarea.
‎Hitzarmen haren osagarri, 2003ko urriaren 17an,. Ondare Kultural Ez Materiala Zaintzeko Hitzarmena, sinatu zuen UNESCOk.
‎Kontsumitzaileek baloratzen dute dieta mediterraneoa UNESCOren Ondare Ez material gisa aitortzea.
‎Espainiako kontsumitzaile gehienek (%91) positibotzat eta oso positibotzat jotzen dute Mediterraneoko dieta Unescoren Ondare Ez material gisa onartzea, nazioarteko erakunde horrek onartu eta urtebetera, Nekazaritza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioak egindako “Nekazaritzako Elikagaien Sektoreko Konfiantzako Klimaren Barometroaren” arabera. Azterketaren ondorioak kontsumitzaileen, ekoizleen, industriaren, handizkarien eta banatzaileen arteko 4.200 elkarrizketatik atera dira.
2013
‎Irakurri Gizateriaren Kultura ondare Ez materialari buruzko artikulu hau, eta erantzun galdera hauei:
‎a) Nork erabakitzen du zer den Gizateriaren Kultura ondare Ez materiala?
‎b) Zer da Gizateriaren Kultura ondare Ez materiala?
‎Zaindu eta babestu behar al dira tradizioak globalizaziotik? Badirudi hori dela Kultura ondare Ez material izendapenaren helburuetako bat, eta horretantxe dihardu UNESCOk Kultura ondare Ez materiala Zaintzeko Konbentzioa idatzi zenetik. Izan ere, erakunde horrentzat ondarea ez dute osatzen elementu ukigarriek bakarrik, hala nola monumentuak eta objektuak?.
‎Zaindu eta babestu behar al dira tradizioak globalizaziotik? Badirudi hori dela Kultura ondare Ez material izendapenaren helburuetako bat, eta horretantxe dihardu UNESCOk Kultura ondare Ez materiala Zaintzeko Konbentzioa idatzi zenetik. Izan ere, erakunde horrentzat ondarea ez dute osatzen elementu ukigarriek bakarrik, hala nola monumentuak eta objektuak?.
‎Espainiak hauek izendatu dira Gizateriaren Kulturaondare Ez material: silbo gomero txistu hizkuntza, Horta de Vàlencia ko Uren Auzitegia eta Huerta de Murcia ko Gizon Onen Kontseilua, Elxeko Misterioa, Bergako Patum festa, flamenkoa, dieta mediterraneoa, falkoneria, Mallorcako Sibila ren kantua eta Castellak.
‎Gizateriaren Kultura ondare Ez materialaren zerrenda adierazgarri bat egin zuen UNESCOk, eta askotariko 200 inskripzio baino gehiago sartu dira zerrendan: Zhejiang probintziako (Txina) «zurezko karaktere mugigarrien txinatar inprenta», munduko teknika tipografikorik zaharrenetako bat; «angklung» instrumentua, lau banbu hodiz egindako Indonesiako musika tresna; eta «huaconada», Peruko Mito herrian egiten duten erritu dantza, besteak beste.
‎Espainian, orain arte, bederatzi inskripzio egin dira Kultura ondare Ez materialaren zerrendan. 2008an, Bergako Patum festa. Corpus astean musikaren eta danborren erritmoan egiten den dantza, zeinean figura mistiko eta sinbolikoen irudiak agertzen baitira?
‎Kultura ondare Ez materialaren errepasoa eginda, agerikoa dirudi irakurgaiaren hasierako galderaren erantzunak: kultura adierazpen horiek guztiek merezi dute zaintzea, ondorengo belaunaldietarako transmisioa, iraupena eta eboluzioa ziurtatzeko.
2019
‎Sakratutzat har daitekeen bigarren pieza, berriz, serigrafia bidez eginiko triptikoaren zatiak lotzen dituen urrezko espirala litzateke. Ez materialak berak duen balioagatik, baizik eta, berriz ere, artistak hura lortzeko eginiko eraldatze prozesuagatik. Urtu eta azken forma jaso aurretik, belaunaldiz belaunaldi amek alabei igorritako eraztun eta lepokoak baitziren horiek.
‎suari ez erortzeko, sardinak kanaberaren azpiko hezurrarekin igo behar dira; horrela, buelta ematean, hezurra izaten da haren lekua. Malagako hondartzetan hainbeste sustraituta dago espelua, eta duela bi urtetik lan egiten da laguntza jasotzeko, Gizateriaren Ondare Ez material gisa (UNESCOren kandidatura aurkeztea). Andaluziako Juntak ziurtatu du datozen hilabeteetan bere alde egingo duela.
‎Jakingo luke gizarteak, oro har, zer den? Erantzuna baiezkoa izango litzateke, agian, baina pertsona guztiak ez dira jabetzen zer esan nahi duen dieta mediterraneoko bizimodu bat egiteak, eta hori, hain zuzen, UNESCOk Gizateriaren Ondare Kultural Ez material izendatu du. Dieta mediterraneoa, jaten ditugun elikagaiak ez ezik, jaten ditugun elikagaiak eta eguneroko ohiturak ere badira.
2020
‎Dieta mediterraneoa (alkoholdun edarien kontsumoa ezabatuz) elikatze eredu osasungarria da, eta bizi zikloaren etapa guztietarako egokitzat jotzen da, adin goiztiarrenak barne (3 urte). Elikagai eredu hori Unescoren Gizateriaren Ondare Ez material izendatu zuten 2013an, eta ezaugarri hauek ditu: Barazkien, fruten, lekaleen, ale osoko zerealen (integralak) eta oliba olioaren kontsumo handia.
2022
‎Cristina Calderóni buruz gehiago jakin nahi duenak, Wikipediara jo besterik ez dik: Txilen Magallanes eskualdeko Hija Ilustre duk eta Tesoro Humano Vivo gisa izendatuta zegok, UNESCOren Ondare Ez materiala(?) Babesteko Konbentzioaren testuinguruan... Ez dik alferrik galtzekorik kontuak, egia esan, ikusteko jaio gaituk!
‎Azeleragailua zapaldu duen gizarte batean denbora faltaren ondorioz, ultraprozesatuek eta janari lasterrak gure menuetan dieta mediterraneoa ordezkatu dute. Unescok Gizadiaren Ondare Ez materialtzat jotzen du, eta elikadura osasungarriaren eredu horrek, bere gomendioen artean, ariketa fisikoa eta atseden egokia ere hartzen ditu.
‎AESANek azaltzen duenez, elikadura osasungarria da garaian garaiko produktu freskoen kontsumoa nagusitzen dena, bereziki frutena, barazkiena eta lekaleena, eta gatz, azukre erantsi eta koipe saturatu askoko elikagai prozesatu eta ultraprozesatuak gutxiago hartzen dituena. Mediterraneoko dietak, UNESCOren Gizateriaren Ondare Kultural Ez material izendatuak, ezaugarri horiek betetzen ditu. Mediterraneoko dietak elikadura askotarikoa, orekatua eta ertaina sustatzen du, eta bertan daude inguruko gastronomia eta lurraldearekin konprometitutako sukaldaritza. https://www.youtube.com/watch, v= Nwg8nAspbvc Gomendio dietetiko nagusiak Elikadura osasungarria eta iraunkorra izateko gomendio dietetikoak honela laburbil daitezke:
2023
‎«Haurrei opariak egitea. Ez materialak, horiek ez dute ia ezertarako balio. Musikaz eta hitzez egindako opariez ari naiz».
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia