2007
|
|
Dieta mediterraneoa NBEren Hezkuntza, Zientzia eta Kulturarako Erakundearen (Unesco) Gizateriaren Kultura Ondare
|
Ez
materialaren zerrendan sar liteke. Elena Espinosa Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura ministroak babestu du hautagaitza.
|
|
Ministroak gogorarazi zuen hainbat ikerketak erakutsi dituztela elikadura mota horrek osasunerako dituen onurak. UNESCOren Gizateriaren Kultura Ondare
|
Ez
materialaren zerrendan egon liteke Horrez gain, nabarmendu zuen dieta mediterraneoak tokiko ekoizpena eta kontsumoa sustatzen dituela, ingurumena errespetatzen duen nekazaritza sustatzen duela eta eskualdeko trukeak eta ekimenak sustatzen dituela, eta kultura elkarrizketa, ezagutzen eta teknologiaren transferentzia eta Mediterraneoko komunitate guztien ekonomia eta gizartea suspertzen laguntzen d... Belaunaldiz belaunaldi Ildo horretatik, Fundazioaren Patronatuak adierazpen bat egin du, eta bertan nabarmendu du Mediterraneoko dietak ondare bizia izaten jarraitzen duela, belaunaldiz belaunaldi transmititzen jarraitzen duela, eta Mediterraneoko arroko erkidegoek beren tokiko tonalitateekin birsortzen dutela, eta komunitate horiei nortasun sentimendu bat eransten zaiela.
|
2008
|
|
Ez du alferrik aukeratu Unescok Gizateriaren Kultur Ondare
|
Ez
material izendatzeko hautagai ofizial.
|
2010
|
|
Unescok dieta mediterraneoa Gizateriaren Ondare
|
Ez
materiala izendatu du
|
|
Unescok onartu egin du dieta mediterraneoa Gizateriaren Ondare Kultural
|
Ez
materialaren Zerrenda Adierazgarrian inskribatzea; izan ere, “belaunaldiz belaunaldi transmititzen da, komunitateek eta taldeek etengabe berrasmatzen duten adierazpen, erabilera edo ezagutza gisa, ingurunearen arabera, naturarekin eta historiarekin elkarreragiten duena, eta nortasun eta jarraipen sentimendua nahasten duena; eta, beraz, kultura aniztasuna sustatzen du. Berri horren berri izan ondoren, Rosa Aguilar MARMeko titularrak pozik agertu zen aitorpen horrekin.
|
|
Ministerioaren arabera, dokumentu horri esker, Unescok positiboki baloratu ahal izan ditu Mediterraneoko dietak lau herrialde horietan duen esanahia eta zer adierazten duen, kultura, gizarte, historia, gastronomia eta elikagaien aldetik, baita ingurumenaren, paisaiaren eta kostunbrismoaren aldetik ere. Mediterraneoko dieta Kultur Ondare
|
Ez
materialaren Zerrendan inskribatzeak hura babestu, zaindu eta transmititzea ahalbidetuko du. Ildo horretatik, ondare historiko eta kultural hori babestu eta babesteak, elikagai eredu osasungarria mantentzeaz gain, landa garapen jasangarriko gizarte onurak bultzatuko ditu, hala nola lurraldeko biztanleria mantentzea eta paisaia bereizgarriak kontserbatzea, ziurtatu zuen Aguilarrek zuzentzen duen sailak.
|
|
Zer da ondare ez materiala? 1999 urtean, UNESCOk Gizateriaren Ahozko eta Materiagabeko Ondarearen Maisulanen Programa jarri zuen martxan, eta 2003az geroztik, nazioarteko erakundearen Kultura Batzordeak, adostasunez, Kultura Ondare
|
Ez
materiala babestea erabaki zuen. Kultura ondarea ez da mugatzen monumentuetara, arte multzoetara edo bildumetara, baizik eta gure arbasoengandik jaso eta belaunaldiz belaunaldi transmititutako tradizioak eta adierazpenak ere hartzen ditu.
|
2011
|
|
Erakusketa urriaren 14ra arte egongo da ikusgai. Urriaren 13an, osteguna, Mediterraneoko Dieta Gizateriaren Ondare
|
Ez
material gisa onartu ondoren Ministerioak garatutako ekintzen berri emango du MARMek, bai eta Mediterraneoko Dieta Sustatzeko Kanpaina ere, alimentación.es webgunerako egina. Egun horretan bertan, Dieta Mediterraneoa Fundazioko lehendakariak, Lluis Serrak, “Dieta Mediterraneoaren Piramide” berria aurkeztuko du.
|
2012
|
|
ere, hala nola eskualde mailakoak eta nazio mailakoak; esaterako, Ondare Industriala, Ondare Nazionala, Ondare Historikoa. Horrez gain, badira Ondare Kultural
|
Ez
materiala eta Arkitektura Ondarea; halaber Gizateriaren Ondarea.
|
|
Hitzarmen haren osagarri, 2003ko urriaren 17an,. Ondare Kultural
|
Ez
Materiala Zaintzeko Hitzarmena, sinatu zuen UNESCOk.
|
|
Kontsumitzaileek baloratzen dute dieta mediterraneoa UNESCOren Ondare
|
Ez
material gisa aitortzea.
|
|
Espainiako kontsumitzaile gehienek (%91) positibotzat eta oso positibotzat jotzen dute Mediterraneoko dieta Unescoren Ondare
|
Ez
material gisa onartzea, nazioarteko erakunde horrek onartu eta urtebetera, Nekazaritza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioak egindako “Nekazaritzako Elikagaien Sektoreko Konfiantzako Klimaren Barometroaren” arabera. Azterketaren ondorioak kontsumitzaileen, ekoizleen, industriaren, handizkarien eta banatzaileen arteko 4.200 elkarrizketatik atera dira.
|
2013
|
|
Irakurri Gizateriaren Kultura ondare
|
Ez
materialari buruzko artikulu hau, eta erantzun galdera hauei:
|
|
a) Nork erabakitzen du zer den Gizateriaren Kultura ondare
|
Ez
materiala?
|
|
b) Zer da Gizateriaren Kultura ondare
|
Ez
materiala?
|
|
Zaindu eta babestu behar al dira tradizioak globalizaziotik? Badirudi hori dela Kultura ondare
|
Ez
material izendapenaren helburuetako bat, eta horretantxe dihardu UNESCOk Kultura ondare Ez materiala Zaintzeko Konbentzioa idatzi zenetik. Izan ere, erakunde horrentzat ondarea ez dute osatzen elementu ukigarriek bakarrik, hala nola monumentuak eta objektuak?.
|
|
Zaindu eta babestu behar al dira tradizioak globalizaziotik? Badirudi hori dela Kultura ondare Ez material izendapenaren helburuetako bat, eta horretantxe dihardu UNESCOk Kultura ondare
|
Ez
materiala Zaintzeko Konbentzioa idatzi zenetik. Izan ere, erakunde horrentzat ondarea ez dute osatzen elementu ukigarriek bakarrik, hala nola monumentuak eta objektuak?.
|
|
Espainiak hauek izendatu dira Gizateriaren Kulturaondare
|
Ez
material: silbo gomero txistu hizkuntza, Horta de Vàlencia ko Uren Auzitegia eta Huerta de Murcia ko Gizon Onen Kontseilua, Elxeko Misterioa, Bergako Patum festa, flamenkoa, dieta mediterraneoa, falkoneria, Mallorcako Sibila ren kantua eta Castellak.
|
|
Gizateriaren Kultura ondare
|
Ez
materialaren zerrenda adierazgarri bat egin zuen UNESCOk, eta askotariko 200 inskripzio baino gehiago sartu dira zerrendan: Zhejiang probintziako (Txina) «zurezko karaktere mugigarrien txinatar inprenta», munduko teknika tipografikorik zaharrenetako bat; «angklung» instrumentua, lau banbu hodiz egindako Indonesiako musika tresna; eta «huaconada», Peruko Mito herrian egiten duten erritu dantza, besteak beste.
|
|
Espainian, orain arte, bederatzi inskripzio egin dira Kultura ondare
|
Ez
materialaren zerrendan. 2008an, Bergako Patum festa. Corpus astean musikaren eta danborren erritmoan egiten den dantza, zeinean figura mistiko eta sinbolikoen irudiak agertzen baitira?
|
|
Kultura ondare
|
Ez
materialaren errepasoa eginda, agerikoa dirudi irakurgaiaren hasierako galderaren erantzunak: kultura adierazpen horiek guztiek merezi dute zaintzea, ondorengo belaunaldietarako transmisioa, iraupena eta eboluzioa ziurtatzeko.
|
2019
|
|
Sakratutzat har daitekeen bigarren pieza, berriz, serigrafia bidez eginiko triptikoaren zatiak lotzen dituen urrezko espirala litzateke.
|
Ez
materialak berak duen balioagatik, baizik eta, berriz ere, artistak hura lortzeko eginiko eraldatze prozesuagatik. Urtu eta azken forma jaso aurretik, belaunaldiz belaunaldi amek alabei igorritako eraztun eta lepokoak baitziren horiek.
|
|
suari ez erortzeko, sardinak kanaberaren azpiko hezurrarekin igo behar dira; horrela, buelta ematean, hezurra izaten da haren lekua. Malagako hondartzetan hainbeste sustraituta dago espelua, eta duela bi urtetik lan egiten da laguntza jasotzeko, Gizateriaren Ondare
|
Ez
material gisa (UNESCOren kandidatura aurkeztea). Andaluziako Juntak ziurtatu du datozen hilabeteetan bere alde egingo duela.
|
|
Jakingo luke gizarteak, oro har, zer den? Erantzuna baiezkoa izango litzateke, agian, baina pertsona guztiak ez dira jabetzen zer esan nahi duen dieta mediterraneoko bizimodu bat egiteak, eta hori, hain zuzen, UNESCOk Gizateriaren Ondare Kultural
|
Ez
material izendatu du. Dieta mediterraneoa, jaten ditugun elikagaiak ez ezik, jaten ditugun elikagaiak eta eguneroko ohiturak ere badira.
|
2020
|
|
Dieta mediterraneoa (alkoholdun edarien kontsumoa ezabatuz) elikatze eredu osasungarria da, eta bizi zikloaren etapa guztietarako egokitzat jotzen da, adin goiztiarrenak barne (3 urte). Elikagai eredu hori Unescoren Gizateriaren Ondare
|
Ez
material izendatu zuten 2013an, eta ezaugarri hauek ditu: Barazkien, fruten, lekaleen, ale osoko zerealen (integralak) eta oliba olioaren kontsumo handia.
|
2022
|
|
Cristina Calderóni buruz gehiago jakin nahi duenak, Wikipediara jo besterik ez dik: Txilen Magallanes eskualdeko Hija Ilustre duk eta Tesoro Humano Vivo gisa izendatuta zegok, UNESCOren Ondare
|
Ez
materiala(?) Babesteko Konbentzioaren testuinguruan... Ez dik alferrik galtzekorik kontuak, egia esan, ikusteko jaio gaituk!
|
|
Azeleragailua zapaldu duen gizarte batean denbora faltaren ondorioz, ultraprozesatuek eta janari lasterrak gure menuetan dieta mediterraneoa ordezkatu dute. Unescok Gizadiaren Ondare
|
Ez
materialtzat jotzen du, eta elikadura osasungarriaren eredu horrek, bere gomendioen artean, ariketa fisikoa eta atseden egokia ere hartzen ditu.
|
|
AESANek azaltzen duenez, elikadura osasungarria da garaian garaiko produktu freskoen kontsumoa nagusitzen dena, bereziki frutena, barazkiena eta lekaleena, eta gatz, azukre erantsi eta koipe saturatu askoko elikagai prozesatu eta ultraprozesatuak gutxiago hartzen dituena. Mediterraneoko dietak, UNESCOren Gizateriaren Ondare Kultural
|
Ez
material izendatuak, ezaugarri horiek betetzen ditu. Mediterraneoko dietak elikadura askotarikoa, orekatua eta ertaina sustatzen du, eta bertan daude inguruko gastronomia eta lurraldearekin konprometitutako sukaldaritza. https://www.youtube.com/watch, v= Nwg8nAspbvc Gomendio dietetiko nagusiak Elikadura osasungarria eta iraunkorra izateko gomendio dietetikoak honela laburbil daitezke:
|
2023
|
|
«Haurrei opariak egitea.
|
Ez
materialak, horiek ez dute ia ezertarako balio. Musikaz eta hitzez egindako opariez ari naiz».
|