2017
|
|
Txapel gorria jantzi dute aurten sagardo botila askok,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren markarena. Urtarrilean sortu zuten jatorri izena, ziurtatzeko euskal sagarrarekin egindakoak direla botilok. Arabakoak, Bizkaikoak eta Gipuzkoak, oraingoz?.
|
|
Urtarrilean sortu zuten jatorri izena, ziurtatzeko euskal sagarrarekin egindakoak direla botilok. Arabakoak, Bizkaikoak eta Gipuzkoak, oraingoz?. Aurten 1,3 milioi litro bideratu dituzte
|
Euskal
Sagardoa markara, ekoizpen osoaren %12, baina asmoa da hamabost urte barru oso osorik bertako sagarrarekin egitea.
|
2020
|
|
Unai Agirre
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren kudeatzaileak azpimarratu duenez, koronabirusaren krisiak «trantsizio garai batean» harrapatu ditu sagardogileak: «botila indartzeko garai batean».
|
|
Agirrek esandakoaren harira, Aburuzak «aldaketa handi bat» nabaritu du urteotan; bereziki, 2017an
|
Euskal
Sagardoa sor marka sortu zenetik, eta, horrekin batera, instituzioen laguntzak «handitu» direnetik. «Berpizten ari da botila.
|
|
Upategiak ere aipatu ditu
|
Euskal
Sagardoa sor markaren kudeatzaileak. «Lan handia egin dute ostalaritza eta produkzioa uztartzen, eta, bereziki, sor marken alorra lantzen, mahatsen aniztasuna eta produkzio moduetan ikertzen....».
|
2021
|
|
Aldaeren artean badago zer hautatua.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenak tokiko sagarren DNA atera zuen duela urte batzuk, eta 115 mota bildu zituzten. Guztiak, Errezil sagarra izan ezik, sagardoa egiteko bakarrik erabiltzen dira.
|
|
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariek eta Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteetako ordezkariek hartu zuten atzo parte Donostian egindako agerraldian. Unai Agirre Euskal Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak, Olatz Mitxelena teknikariak eta Oihana Gainzerain Zelaia sagardotegiko arduradunak eman zituzten argibideak.
|
|
Euskal Sagardoa jatorri izeneko ordezkariek eta Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteetako ordezkariek hartu zuten atzo parte Donostian egindako agerraldian. Unai Agirre
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak, Olatz Mitxelena teknikariak eta Oihana Gainzerain Zelaia sagardotegiko arduradunak eman zituzten argibideak.
|
|
Zeraingo (Gipuzkoa) Oiharte sagardotegia ere duela bi urte hasi zen sagardoa latan saltzen. Maite Retolaza Oiharteko sagardogileak azaldu du
|
Euskal
Sagardo izendapenari baimena eskatu ziotela, eta, baimena lortu zutenean, aurrera egin zutela. Iruditzen zaio ondo saltzen ari dela.
|
2022
|
|
Sagardotegi denboraldia merezi dugulako!. Han izan dira,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagargile elkarteen ordezkariak, eta ezohiko egoera bati aurre egiteko «erronka eta konpromisoa» hartu dituzte, «lanerako protokolo zehatzak garatu eta sagardo berria eta sagardotegiko esperientzia bezeroei modu erakargarri batean dastatzera emateko».
|
|
Uzta «historikoa» izan dute, «inoizko handiena»:
|
Euskal
Sagardoaren barruan 3,5 milioi litro egin dituzte, bertako 250 sagastietako bost milioi kilo sagar erabilita. Nolakoa?
|
|
«Geroz eta zailagoa da galdera horri erantzutea. Sagardotegi bakoitzak bere sagardoa egiten duelako, eta sagardotegi bakoitzaren barruan ere badirelako sagardo ezberdinak», azaldu du Unai Agirrek,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak. Orokorrean, iaz baino sagardo «arinagoak» dira aurten, «lurrintsuak» eta «alkohol graduazio txikixeagokoak».
|
2023
|
|
Fruituak egindako ibilbidea irudikatu dute gorputzez eta dantzaz, likido bihurtu den arte. «Haren bihotza taupadaka eta bizirik dagoen seinale», Olatz Mitxelena
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko teknikariak azaldu duenez.
|
|
Donostiako Tabakaleran aurkeztu dute txotx garaia.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagar ekoizleen elkarteen ordezkariak ere izan dira, baita Eusko Jaurlaritzako eta aldundietako ordezkariak ere. Jakinarazi dutenez, Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 1,2 milioi litro egin dituzte, 2022an bildutako bi milioi kilo sagarrekin —Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 48 dira sagardotegiak:
|
|
Euskal Sagardoa jatorri izeneko ordezkariak ez ezik, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileen elkarteen eta sagar ekoizleen elkarteen ordezkariak ere izan dira, baita Eusko Jaurlaritzako eta aldundietako ordezkariak ere. Jakinarazi dutenez,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izenaren barruan, 1,2 milioi litro egin dituzte, 2022an bildutako bi milioi kilo sagarrekin —Euskal Sagardoa jatorri izenaren barruan, 48 dira sagardotegiak: Gipuzkoan daude 42, Bizkaian lau eta Araban bi— Aurreko urteko uzta baino txikiagoa izan da.
|
|
Beroaren eta lehortearen eraginez, sagar asko erori egin ziren iaz, eta azaldu dute horrek sagarra heltzeko moduan ere eragina izan duela.
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko sagar ekoizleak 250 dira, eta 500 hektarea lantzen dituzte euren ekoizpenerako.
|
|
Olatz Mitxelena eta Amaia Zubeldia teknikariek, eta Oihana Gainzerain
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko presidenteak gidatu dute agerraldia. Iragarri duten bestea izan da botila sagardoak aurten %25eko batez besteko igoera izango duela.
|
|
Sagardogileek urtez urte egiten duten lana saritzeko asmoz, 2019 urtetik hona,
|
Euskal
Sagardoa Jatorri Deituran 65 urtetik gora bete dituzten bazkideak omendu dituzte. Joxe Mari Alberro, Juan Ignacio Artola eta Ana Maria Pascual izan dira aurtengo omenduak.
|
|
|
Euskal
Sagardoa, Euskal Herri guztiko lehen sor marka
|
|
Baliteke heldu den urte hastapeneko Euskal Herriak lehen jatorri izen babestua lortzea:
|
Euskal
Sagardoa. Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako sagardogileek abiatu zuten eskaera Euskal Herrikoa bilakatu da, eta halako besterik ez da Euskal Herrian:
|
|
Eder da, halere», goraipatu du Ipar Euskal Herriko ekoizleen izenean elkarrizketetan parte hartu duen Bixintxo Aphaulek. Gisa berean aritu da Unai Agirre,
|
Euskal
Sagardoa izeneko ekoizleen ordezkaria: «Ilusioa egiten digu denoi jatorri izena zazpi lurraldeetara zabaltzeak.
|
|
Araba, Bizkai eta Gipuzkoako sagardo ekoizleek 2017tik badute JIK jatorri izen kontrolatua,
|
Euskal
Sagardoa izenekoa, baina urrunago eraman nahi izan zuten, eta Europara pasatu. Jatorri izen kontrolatu horiek estatuko sor markak dira.
|
|
«Inaok deitu duenean, erran diegu ez genuela arazorik Hegoaldekoek galde hori egiten bazuten, baina institutuak berehala ihardetsi zigun: ' Kasu emazue, zeren eta eskaera onartua bada, hortik goiti
|
Euskal
Sagardoa deituko den oro babestua izanen da haien jatorri izenaren pean bakarrik'». Hots, bazter utziko zituen Iparraldeko sagar motak, sagardo egiteko moldeak.
|
|
«Sagardo familiak definitu ditugu», segitu du Aphaulek; «batzuk bi aldeetan badira. Hortik, egin dugu
|
Euskal
Sagardoa edo Sagarnoa».
|
|
Euskal herritarrak geure zilborrari begira bizi izan gara askotan, eta ez dugu asmatu egiten duguna erakusten. Denok daukagu zerbait erakusteko, eta ikasteko», azaldu du jardunaldi teknikoen hasieran Unai Agirrek,
|
Euskal
Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak. «Herri txikia gara, baina ekimen handikoa.
|
|
|
Euskal
sagardoari buruz zer azaldu diete jardunaldietara joan direnei. Turismoaren galderei eta erantzunei buruz aritu dira.
|