2003
|
|
Campylobacter pertsona eta animalien hesteetan erraz samar aurkitzen den bakterio fekala da.
|
Beste
bakterio fekal batzuekin gertatzen den bezala, haien presentzia hutsak ez du adierazten gaixotasunik dagoenik, eta horrek zaildu egiten du haiek hautematea eta kontrolatzea, eta, aldi berean, oso erraz sakabanatzen da. Izan ere, bakterioa daramaten pertsonek eta animaliek ez dute beti patologiaren sintomarik izaten, agerpenaren seinale garbirik.
|
2004
|
|
“Ia seguru bakterio agerraldi bat dela, ziurrenik salmonela batengatik, baina itxaron egin behar da laginak igandean erein zirelako eta inkubazio denbora bat behar dutelako, 48 edo 72 ordu artekoa.
|
Beste
bakterio batzuk ere izan litezke, hala nola sigela edo estafilokokoa”, azaldu zuen. Laboreak larunbateko menuan dilista purea, babarrun pintoak eta poloa eta ostiraleko otorduei dagozkie, 48 ordu lehenago platerak kontserbatzera behartzen duen araudiaren ondorioz.
|
2009
|
|
Ez dakigu?.
|
Beste
bakterio bat ere topatudute, Chryseobacterium greenlandensis.
|
2011
|
|
dira.
|
Beste
bakterioek ez bezala, hauek gai kimikoak dituzte
|
|
Kasu batzuetan, hala nola Salmonella, hazi lehorren kutsadura maila oso apalek (4 bakterio/ kg) ernamuinekin lotutako toxiinfekzioak eragin ditzakete.
|
Beste
bakterio patogeno batzuk, hala nola B.cereus, S.aureus, L. monocytogenes eta Y.enterocolitica, hozituekin lotutako toxiinfekzioekin ere erlazionatu dira, baina ez hain maiz. Kontuan hartu beharreko beste puntu bat da datu epidemiologikoek erakusten dutela hazi sail kutsatu bakar bat hainbat kimu sailetan erabil daitekeela, baita herrialde desberdinetan ere, eta horrekin lotutako zenbait toxiinfekzio eragin ditzakeela.
|
2014
|
|
Adituen arabera, eta bakterio hori elikagaiek transmititutako beste agente patogeno batzuk bezain arrunta eta ohikoa ez den arren, Salmonella edo E.coli, adibidez, elikagaietan dauden «hilkorrenetako eta moldagarrienetako» bat da.
|
Beste
bakterio batzuekin duen aldea da hozte tenperaturan eta hezetasun txikiko inguruneetan hazteko gaitasuna. Nola eta nori eragiten dio listeriosiak?
|
|
Hozte tenperaturekiko erresistentea Lurrean, uretan eta heste traktuan animalia batzuk daude, Listeria monocytogenes espeziearen berezitasunetako bat, eta, horren ondorioz, beste bakterio batzuena ez bezalakoa da, hozteko tenperaturei aurre egiteko gaitasuna baitu.
|
Beste
bakterio batzuen hazkundeak, hala nola Salmonellak, deuseztatzen badu ere, L. monocytogenes laginak jarraitzen du, nahiz eta mantsoago izan. Baldintza horiek arreta berezia jarri behar diete prebentzio neurriei; izan ere, kontsumitu aurretik berotu behar ez diren elikagaietan egoten dira maiz (gogoratu bakterio patogeno gehienak beroak hondatzen dituela).
|
2018
|
|
Espainian hazi egin da 2001etik: urte horretan 805 kasu izan ziren, eta 2016 urtean 6.456
|
Beste
bakterio bat, Neisseria gonorrhoeae (gonokokoa), gerra handia ematen ari den ITS honen atzean dago. «Oso azkarra da, hura tratatzeko antibiotiko mota berri bat sartzen den bakoitzean, erresistente bihurtzen da», aitortu du Teodora Wi OMEko doktoreak.
|
2019
|
|
Hala ere, gaixotasun hori ez da oso ohikoa, baina oso larria da, eta urtero 1.000 pertsonari eragiten die Espainian (gehienak 5 urtetik beherakoak eta nerabeak).
|
Beste
bakterio eta birus batzuk ere eragin ditzake, eta adinekoak gaixotu ditzake. Duela aste batzuk, bakterio meningitisaren ondorioz, irakasle bat hil zen Galizian.
|
2020
|
|
Horietatik guztietatik, Gaixotasun Infekziosoen Espainiako Elkarteak Escherichia coli(% 25,8), Pseudomonas aeruginosa(% 11,4) eta Klebsiella pneumoniae(% 3,9) aipatzen ditu hilgarrienak Espainian.
|
Beste
bakterio batzuk ere aipatzen ditu, lehentasun handi eta ertaineko kategoriak dituztenak, gonorrea edo Salmonellak eragindako elikadura toxikazioak bezalako gaixotasunak eragiten dituztenak. Nola lortzen dute" superboterea"?
|