2003
|
|
|
Azken
atal horri gagozkiola, aise egiaztatuko dugu egunkari zein aldizkari, Internet zein irratietan (telebista kateez ezin horrelakorik esan, salbuespenak salbuespen) osasun gaiekin loturiko informazioek sekulako protagonismoa hartu duela, gaurkotasunezko albisteetan eta berariazko sekzioetan ez ezik, garrantzi behineneko informazio gisa ere bai.
|
2004
|
|
Kataluniako nekazaritza agintariek entzefalopatia espongiforme bobinaren (EBB) kasu berri bat aurkitu dute, “behi eroen” gaixotasuna izenez ezagunagoa, Riells i Viabrea (Girona) herriko abeltzaintzako ustiategi batean.
|
Azken
atal hori hilaren 12an berretsi zen kaltetutako baserrian, eta 55 behi eta 57 zekor eta txahal izango dira hurrengo egunetan, Generalitateko Nekazaritza, Abeltzaintza eta Arrantza Sailaren arabera. Hori da, hain zuzen ere, “behi eroen” gaixotasunaren bigarren kasua, Katalunian urte honetan; izan ere, lehenengoa urtarrilaren amaieran egiaztatu zen Peraladako landetxe batean, Gironan, 184 behi eta 133 txahal baitzeuden oraindik hiltzeko zain.
|
|
Planak barne hartu ditu antolaketa egitura, erantzukizunak, eginkizunak, praktikak, prozedurak, prozesuak eta enpresan arriskuen prebentziorako ekintza egiteko behar diren baliabideak.
|
Azken
atal honetan prebentzioaz arduratzen diren pertsonak eta bitartekoak sartzen dira. Baliabide horiek “nahikoa izan behar dute prebentziobetetzen direla zaintzeko”.
|
2005
|
|
Zoritxarrez, nitrogenoa, hidrogenoa eta kloroa duten gasek suntsi dezakete ozonoa, bai berez sortuak, bai gizakiak sortuak.
|
Azken
atal honetan, 100 produktu baino gehiagoren zerrenda dago: CFC, HCFC, haloiak, metil bromuroa, karbono tetrakloruroa edo metilkloroformoa.
|
2007
|
|
|
Azken
atal honetan, hamar kutxazainetik hiruk ez dute planteatu zaien proba gainditu (duela lau urte baino gehiago, orduan %20 inguru baitzebilen proportzioa).
|
|
babes maila egokiak (NAP), elikagaien segurtasuneko helburuak (OSA), errendimendu irizpideak (CR) eta irizpide mikrobiologikoak (CM), besteak beste.
|
Azken
atal honetan, elikagaien segurtasunari eta prozesuaren higieneari buruzko irizpideak sartzen dira. Izan ere, agintariek, Europako industriek eta hirugarren herrialdeetatik inportatutako produktuek elikagaien onargarritasunari buruzko estandar bateratuak eskaintzen dituzte.
|
|
Txosten honetan lortutako emaitzak CONSUMER eroski k 2003an argitaratu zuen antzeko batekin alderatuz gero, kutxazain automatikoek hobera egin dute, nahiz eta irisgarritasunean eta segurtasunean gabezia nabarmenak izan.
|
Azken
atal horretan, hamar kutxazainetik hiruk bertan behera utzi zuten proposatutako proba (aurreko lau urteetan baino proportzio handiagoa, %20 ingurukoa). Aldiz, aurrerapauso nabarmenak egin dira kutxazainetako eragiketa eta zerbitzuen hazkundean, erabiltzaileari eskaintzen zaion informazioan (%43tik %26ra igo dira suspentsoak) eta kontserbazio eta garbitasun egoeran.
|
2009
|
|
|
Azken
atal horretan, Sevillak ere erraz gainditzen du arauak ezartzen duen gutxienekoa (ontziak biltzeko 2,21 edukiontzi ditu 300 biztanleko) eta Kordonak ere bai (3,84 edukiontzi), baina, ororen gainetik, Madril nabarmentzen da: 7 edukiontzi ditu 300 biztanle bakoitzeko, nahiz eta ohikoak baino txikiagoak diren.
|
|
Irisgarritasuna «ongi» kalifikatu zen (2005eko «onargarri» baino hobea).
|
Azken
atal horretan, ordea, ikusi zen bost aparkalekutik batean bakarrik zeudela ezinduentzako egokituta ordainketa makinak. Prezioek ez dute krisirik 2007ko irailaren 1etik aurrera, aparkaleku guztiek, publikoak nahiz pribatuak izan, aparkatzeko minutu bakoitzeko kobratu behar dute, eta garai bateko eta neurriz kanpoko goranzko biribiltzeei uko egin.
|
2010
|
|
lehengaia jasotzea (lehen kalitate kontrola egiten zaio); beharrezko edo toxiko diren elikagai segurtasuneko parametroak betetzen ez dituzten perretxikoak kentzeko hautapena; gainazaleko ezpurutasunak ezabatzeko garbiketa; sailkapena, kategoria zehazten duen prozesua, kalitatearen ezaugarri eta parametroen arabera; zuritze prozesua, tratamendu termikoa, produktuaren azken salmentan erreakzio entzimatikoak sartzeko eta ontziratze prozesua geldiarazteko.
|
Azken
atal honetan etiketatzea ere jasotzen da. Etsai nagusiak “Salmonella”, “Clostridium botulinum”, “Bacillus sp.”, “Clostridium perfringens” edo “Escherichia coli” dira perretxikoak landatzeko arrisku biologiko nagusiak.
|
2011
|
|
|
Azken
atal honetan, nekez birzikla daitezkeen hainbat plastiko mota sartzen dira.
|
2013
|
|
kontaktuen jarduera eta harpidetutako taldeen jarduera; pertsona dagoen lekuaren inguruko irudi geolokalizatu batzuk; irudi bat kapturatzeko funtzioa; irudi bat ateratzeko funtzioa; erabiltzailearen web albumera igotzeko edo, azkenik, hainbat funtziotako saski kaxa. Aplikazioak lagunen bilatzaile bat eskaintzen du Facebook eta Twitter bidez, baita telefonoaren kontaktuetan ere
|
Azken
atal honetan hauek daude: zerbitzua konfiguratzeko aukerak; Facebook eta Twitter bidezko lagunen bilatzaile bat; telefonoaren kontaktuetan; bilatzaile bat; tutorial bat, urrats gutxiren buruan menperatzeko; eta zerbitzuaren erabilera baldintzak.
|
|
Ordenagailu eramangarri honek 12,8 hazbeteko pantaila du, Intel Atom Dual Core 2 prozesadorea, RAM memoria bi, webcam bat eta VGA, USB, wifi eta 3G atakak dituena.
|
Azken
atal hori aukerakoa da. Ekoizlearen arabera, autonomia zortzi ordukoa da.
|
2016
|
|
Orduan, ez al dira osasungarriagoak?
|
Azken
atal horretan, erantzuna aldatu egingo da pertsona bakoitzarentzat. Begetariano edo begano baten kasuan, behi esnea ez litzateke bere dietan sartuko; beraz, pertsona horrentzat osasuntsuagoa izango da eta bere sinesmen pertsonalekiko egokiagoa izango da edari begetal bat aukeratzea.
|
2017
|
|
ontziak behar bezala hautatzea eta menua behar bezala planifikatzea.
|
Azken
atal hori garrantzitsua da; izan ere, prestatzean, kontuan hartu behar dira elikagaiak kontserbatu eta berotu ahal izateko baldintzak, arriskuak saihesteko. Janarien segurtasun maila faktore askoren araberakoa izango da, hala nola lehengaia, garraioa eta manipulazioa, baina, batez ere, funtsezko bi elementu:
|