Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 25

2001
‎Japonian miso mota asko egiten dira, baina Europan honako hauek erabili ohi dira: kome misoa (arroz zuriz egina eta zapore gozo leunekoa), genmai misoa (nekez hartzitzen da arrozaren babes geruzak, oso usain atseginekoa), mugo misoa (garagar hartzigarri bat, karbohidrato gutxikoa eta proteinatan betea, Espainian gehien erabiltzen dena). Miso mota guztiak barazki zopetan, saltsatan, entsaladetan edo zaporea edo oreka behar duten prestakinetan erabiltzen dira. Koilarakadatxo erdia nahikoa da pertsona bakoitzeko, eta egosi ondoren botatzea komeni da, misoak propietateak galtzen baititu tenperatura altuen eraginez.
2004
‎Marseillako Arrantza Erakundeko lehendakariorde Michel Meaccik azaldu duenez, “inoiz ez zen istripurik izan marrazo horiekin, eta sarritan jendeak Ilargiko arrainekin nahasten ditu, antzeko hegatsak baitituzte”. Bestalde, Monakoko Ozeanografia Museoko zuzendariak, Jean Jaubertek, azaldu duenez, “azken urteetan izandako eraso gehienak marrazo zuriek egin zituzten, gizakiari errazago erasotzen dioten espezieek, alegia”.
‎Gainera entsalada arin horietatik zopa tipikoa har daiteke osagaien sendotasunagatik bereizten diren turbinak, hala nola adibidez, “tavuk suyu”, oilaskoarekin egina, “iskembe” corbasi, tripakiekin, ozpin saltsarekin eta baratxuriarekin prestatua, edo jatorrizkoa den yayla corbasi, jogurta osagai nagusi duena eta tomatea. Nahi izanez gero, meske gozo batzuk dasta daitezke, entremesak beroak edo hotzak, batez ere saltxitxekin eginak, saltxitxoiak eta baratxuria, edo berenjenaz, tomatez, pepinoz edo gazta zuriz egindakoak. Entremes landuagoak ere badaude, hala nola oilaskoa.
2005
‎Moldeko ogiak ogi irinarekin egiten dira, baina ogi zuria egitean azala eta hazia kendu egiten zaizkio, zuntz gehiena duten osagaiak, alegia.
‎Noski, askotariko bonboiak direnez, ezin ondoriozta daiteke kakao gehiago edukitzearren erabilitako txokolatea hobea dela: kutxa batek txokolate zuriz eginiko bonboi gehiago (horrelakoek kakao gantza baizik ez dute, hots, ez daukate kakaorik) edo fruitu lehor, gaileta zein pattar gehiago betegarrian baldin badauka, guztirako masak proportzioz kakao gutxiago edukiko du.
‎Aurrera egiteko, arrain platerak, oilaskoa edo landareak, aukera ona dira; beraz, asmatuko duzu. adibidez, txerri gorria gaztainekin, ukondoa azukrearekin kristalizatua, barazki kurruskarien menestra, arrain “argia” kantonesa, arrain zuriarekin egina, jengibrearekin, kakahuete eta soja olioa; Chum Pi oilaskoa, haragia laguntzeko arroz ozpina, laranja azala osagai exotikoekin edo sesamo olioa, besteak beste; edo salangana habien zopa, hegazti bat asko erabiltzen da Txinako gastronomian, eta hango habiak dira nagusi zopa bitxi honen osagaia, oilaskoa, urdaiazpikoa eta beste zenbait osagai ilarra, kiribil izenekoa. Mota guztietako jatetxeak Txinan, luxuzko hoteletan daude jatetxe onenetako batzuk eta.
‎Berehalako helburuak hauek dira, besteak beste: Liburu Zuria egitea, kukurbitazeoen genomikaren egungo egoera eta hurrengo bosturtekoan planteatzen diren helburuak azaltzeko, eta proposamen zientifikoa egitea (beranduenez ere 2005eko urrian egongo da prest). Ekimenean parte hartzen dute, halaber, azpibatzorde batean eratutako enpresa pribatuek, proposamen zientifikotik abiatuta Ekimenaren esparruan garatzen diren proiektuak aholkatu eta finantzatzeko.
‎Bretoia: babarrun zuriekin egiten da, tomatearekin eta patata risolatuekin (patatak). zartagin batean olioa eta gurina bota, eta egosi kanpotik gorritzen dira eta barrutik bigun geratzen dira).
2009
‎Azken pausoa, plater hau bukatutzat ematen duena, saltsa batean prestatzea da, goarnizio batekin zerbitzatzeko. Haragitik arrainera eta barazkietara Gehien kontsumitzen diren albondigak txahal haragia eta txerri haragi pixka bat duten arren, ez dira baztertu behar, eta komeni da probatzea, oilasko haragiarekin egiten direnak, arrainarekin egindakoak oro har, arrain zuriarekin egindakoak eta arrain urdinarekin egindakoak. Beste genero batzuk ere erabil daitezke, hala nola berenjenak, soja testurizatua, tofua eta, jakina, arroza.
‎Madrilgo La Paz ospitaleak liburu zuria egin du eritasun zeliakoari buruz
2010
‎irin zuriarekin egiten dute, eta mota askotakoak izaten dira: biribila, baguettea....
‎Osasun Sailak zahartze aktiboaren Liburu Zuria egiteko balioko duen txostena eman dio Adinekoen Estatuko Kontseiluari.
‎urtetik gorako pertsonak 7.782.904 dira, hau da, Espainiako biztanleen %16, 7 Adineko horietako gehienak emakumeak dira, %57, 5 (lau milioi eta erdi); gizonak, berriz, gainerako %42, 5 Azken kopuru horiek “zahartzearen feminizazioa” adierazten dute, IMSERSOren txosten baten arabera. Txosten horrek zahartze aktiboaren Liburu Zuria egiteko balioko du, hainbat erakunderekin kontsulta prozesu bat izan ondoren. Dokumentu hori, atzo Trinidad Jiménez Osasun eta Gizarte Politikako ministroak Adineko Pertsonen Estatuko Kontseiluari eman ziona, lan tresna bat da, “gure herrialdeko adinekoen benetako eta egungo egoera diagnostikatzeko”.
2011
‎Imagen: Wikimedia Salda motza egiteko lehen urratsa salda (fumeta) prestatzea da, arrain zuriz egindako hezur, buru edo hondakin garbiak izateko. Elaborazio osoetan, berriz, arrain urdinaren hezurrak sartzen dira (marmitakoaren kasuan, hegaluze hezurrekin fumeta egitea merezi du).
‎Instalazio berriak martxan jarri aurretik, Cel Fosc elkarteak gomendatzen du zalantzaren bat izanez gero zuhurtasun printzipioa hartzea. Bestalde, Sánchezek uste du aukerarik onena LED horiak izango liratekeela, edo, zuriaren alde eginez gero, kudeaketa sistema adimenduna, beharrezkoa denean soilik piztuko dena. UCMko adituak zehaztu du LEDek hamarren bat segundo baino ez dutela behar potentzia betean argitzeko.
2012
‎Kasu horiek konponbide zaila dute elikaduraren bidez. Hala ere, elikagaiek zeregin garrantzitsua dute tratamendu horietara jo ondoren. Hortzak zuritu ondoren, hurrengo 24 edo 48 orduetan garrantzitsua da dieta zuria egitea, hau da, kolorerik gabeko jakiak aukeratzea eta beste batzuk saihestea. Kolorerik gabeko elikagaiak:
2013
‎Haragi zuriekin egindakoei eman behar zaie lehentasuna.
‎Neurrian janda (ez astean bitan baino gehiagotan), eransten zaizkion osagarriak ongi bereizita eta haragi zuriz eginak hautatuta (oilaskoa, indioilarra edo untxia), gure dietan lekutxo bat egin diezaiekegu
‎CONSUMER EROSKI Ogia… Aurreko eguneko ogia, esne edo edari begetal txikitua, gaur egun gosaritarako zerealak diren horren jatorrizko bertsiotzat har daiteke. Ogi zuria egiteko ohitura osasuntsua da kalitatezko ogi bat hautatzea, integrala, fruitu lehorrekin edo zerealekin. Kirola egiteko gosari batean, karbohidrato konplexuen osagarri izan daiteke ogia, beste elikagai batzuekin batera beste elikagai batzuk emateko:
2014
‎Espainian, 25 milioi pertsonak dute begi akatsen bat, erretinan ikuspegi desegokia ematen diena. Liburu Zuria egin duten adituek adierazi dutenez, krisiak eragina du espainiarren ikuspegian ere: optikari optometristaren bisitak %25 murriztu dira, eta uste da Zuzentasun optikoren bat erabili luketen lau milioi erabiltzailek baino gehiagok ez dute erabiltzen egoera ekonomikoagatik edo ezjakintasunagatik.
‎Nola egiten den. Arroz zuria egin, egosita, eta gorde. Erre izkirak (ganbak edo otarrainxkak) eta gorde.
2019
‎Gutxiago jan behar da. Kontsumitzaileen nahasmen nagusietako bat irin zuriekin egiten zen ogi integraletan. Uztailaren 1etik aurrera, produktu horiek irin integralekin edo ale osoarekin egiten dira.
2022
‎Gainera, ardoa edaten lehena izan zen, modu naturalean lortzen baitzen ardoa handitzen zenean; geroago, hartzidura prozesua hobetu egin zen. Ozpin hori mahats zuriarekin egiten da, ardotik abiatuta, eta ezin da nahasi ozpin zuriarekin; ozpin hori azido azetikoz egiten da, ale alkoholetik edo zerealetatik eratorria. Ardo ozpina gatz mineraletan aberatsa da:
2023
‎Hala ere, garbantzuek guarnizio sendoak ere onartzen dituzte, hala nola haragia eta arraina (bereziki bakailaoa). Leka zuriak Babarrun zuriekin egindako plater gozoenak baba freskoekin, pureekin, entsaladetan eta baratxuriarekin egindakoak dira. Ez da komeni gehiegi egostea, oliba olio pixka batekin erregosi nahi badira.
‎Mahaiko ardoa egiteko erabiltzen diren mahats barietateek azidotasun handi samarra izan behar dute eta azukre kopuru ertaina. Hauek dira ardo zuriak egiteko barietate zabalduenak: Palomino, Macabeo, Malvasía, Moskatel, Chardonnay eta Garnatxa zuria.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia