Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2006
‎Argi dago, beraz, produktu horien kontsumoaren alde daudela, baina ez edozein preziotan. Hala, osasun eta elikadura arloko agintariei gaur egungoak baino etiketatze arau zorrotzagoak aplikatzeko eskatzen diete, eta, hala, probiotikoen fabrikatzaileek zehaztu dezatela zer bakterio dituzten. Ildo horretatik, egiaztatu dute Erresuma Batuko herrialde batean merkaturatutako elikagai probiotikoen erdiek, gutxienez, ez dutela betetzen etiketan agintzen dutena, eta batzuek patogeno kaltegarriak dituztela.
2009
‎Nazioarteko partzuergoak hainbat ikerketa talderekin lan egiten du metodo analitiko berriak garatzeko, elikagaietako patogenoak aztertu eta detektatzeko, eta patogeno kopurua murrizteko teknika berriak, gainazalaren eta elikagaien arteko kutsadura gurutzatua murriztu dezaketen garbiketa eta desinfekzio sistemak. Zientzialari taldearen arduradunek diote oso teknika interesgarriak erabiltzen direla elikadura patogenoak detektatzeko eta elikagaietan zer bakterio mota dagoen zehazteko. Burgosko Unibertsitateko Elikagaien Zientzia eta Teknologia Saileko taldea, haragi produktuetan espezializatua, DNA teknikekin lan egiten du PCR bidez (Polymerase Chain Reaction edo polimerasaren kate erreakzioa), elikadura patogenoak detektatzeko tresna bat.
‎Jakian patogenoren bati dagokion DNA zatiren bat dagoen zehaztu behar da. Elikagaiekin kontaktuan egon daitezkeen gainazaletan zer bakterio itsasten diren ere ikertzen dute, eta labore babesleak aztertzen dituzte, patogenoak haz ez daitezen produktua babesteko. Egiaztatu da labore horiek mikroorganismoen aurkako jarduera garrantzitsua garatzen dutela zenbait elikadura patogenoren aurka.
2010
‎Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) ikerketa taldearen helburua da elikagai horren hartziduren segurtasuna eta eraginkortasuna hobetzea, prozesu horretan produktuaren kalitatea murriztu dezaketen beste bakterio agente batzuk sartu gabe. “Hartzidura prozesu horri lotutako mikrobiota interesgarri bat dago, eta, beraz, garrantzitsua litzateke jakitea hartzidura horietako ohiko mikrobiota autoktonoa karakterizatzeko eta kontserbatzeko zer bakterio dauden tartean”, azaldu du taldeko kide batek, Antonio Maldonado Barragánek. “Bakterio isolatuak espezie eta andui mailan karakterizatuko dira, sailkatu, kontserbatu eta ahalmen bioteknologikoa aztertuko da.
2011
Zer bakterio komunitate duten, gaixotasun jakin batzuk izateko joera handiagoa dute saguek. Arg.:
‎14 Zer bakteriok ditu ezaugarri hauek?
2012
Zer bakterio patogenok behar dute oxigenoren gabezia zorrotza ugaldu ahal izateko?
2014
‎" Kontu horretan, mikrobiotak zerikusi handia du: jakingo bagenu prozesu horretan zer bakterio dauden nahastuta, aukera izango genuke haurrei bakterio populazio egokiak aurrez emateko, eta, hartara, gerora ez lukete arazorik izango antigenoen kudeaketan". Zuhurra da, ordea.
2015
‎Hamabost minutu daramatzat ikusten nola sartzen dituzun zure atzamar lodiak zure aho nazkagarrian batek daki zer bakterioz beteta dagoen, eta gero nola atzamar lodi eta nazkagarri horiek sartzen dituzun katilu horretan guztiontzat izanik.
2020
‎Oilasko gordina garbitzeak bakterio patogenoak sukaldean sakabanatzen laguntzen du. Zer bakterio. Batez ere, Campylobacter. Animalia osasuntsuen hesteetan egoten da, hala nola oilaskoa eta indioilarra, eta erraz kutsa dezake haragia (eta gure sukaldeko tresnak), neurri egokiak hartzen ez badira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia