2006
|
|
Argi dago, beraz, produktu horien kontsumoaren alde daudela, baina ez edozein preziotan. Hala, osasun eta elikadura arloko agintariei gaur egungoak baino etiketatze arau zorrotzagoak aplikatzeko eskatzen diete, eta, hala, probiotikoen fabrikatzaileek zehaztu dezatela
|
zer
bakterio dituzten. Ildo horretatik, egiaztatu dute Erresuma Batuko herrialde batean merkaturatutako elikagai probiotikoen erdiek, gutxienez, ez dutela betetzen etiketan agintzen dutena, eta batzuek patogeno kaltegarriak dituztela.
|
2009
|
|
Nazioarteko partzuergoak hainbat ikerketa talderekin lan egiten du metodo analitiko berriak garatzeko, elikagaietako patogenoak aztertu eta detektatzeko, eta patogeno kopurua murrizteko teknika berriak, gainazalaren eta elikagaien arteko kutsadura gurutzatua murriztu dezaketen garbiketa eta desinfekzio sistemak. Zientzialari taldearen arduradunek diote oso teknika interesgarriak erabiltzen direla elikadura patogenoak detektatzeko eta elikagaietan
|
zer
bakterio mota dagoen zehazteko. Burgosko Unibertsitateko Elikagaien Zientzia eta Teknologia Saileko taldea, haragi produktuetan espezializatua, DNA teknikekin lan egiten du PCR bidez (Polymerase Chain Reaction edo polimerasaren kate erreakzioa), elikadura patogenoak detektatzeko tresna bat.
|
|
Jakian patogenoren bati dagokion DNA zatiren bat dagoen zehaztu behar da. Elikagaiekin kontaktuan egon daitezkeen gainazaletan
|
zer
bakterio itsasten diren ere ikertzen dute, eta labore babesleak aztertzen dituzte, patogenoak haz ez daitezen produktua babesteko. Egiaztatu da labore horiek mikroorganismoen aurkako jarduera garrantzitsua garatzen dutela zenbait elikadura patogenoren aurka.
|
2010
|
|
Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) ikerketa taldearen helburua da elikagai horren hartziduren segurtasuna eta eraginkortasuna hobetzea, prozesu horretan produktuaren kalitatea murriztu dezaketen beste bakterio agente batzuk sartu gabe. “Hartzidura prozesu horri lotutako mikrobiota interesgarri bat dago, eta, beraz, garrantzitsua litzateke jakitea hartzidura horietako ohiko mikrobiota autoktonoa karakterizatzeko eta kontserbatzeko
|
zer
bakterio dauden tartean”, azaldu du taldeko kide batek, Antonio Maldonado Barragánek. “Bakterio isolatuak espezie eta andui mailan karakterizatuko dira, sailkatu, kontserbatu eta ahalmen bioteknologikoa aztertuko da.
|
2011
|
|
|
Zer
bakterio komunitate duten, gaixotasun jakin batzuk izateko joera handiagoa dute saguek. Arg.:
|
|
14
|
Zer
bakteriok ditu ezaugarri hauek?
|
2012
|
|
|
Zer
bakterio patogenok behar dute oxigenoren gabezia zorrotza ugaldu ahal izateko?
|
2014
|
|
" Kontu horretan, mikrobiotak zerikusi handia du: jakingo bagenu prozesu horretan
|
zer
bakterio dauden nahastuta, aukera izango genuke haurrei bakterio populazio egokiak aurrez emateko, eta, hartara, gerora ez lukete arazorik izango antigenoen kudeaketan". Zuhurra da, ordea.
|
2015
|
|
Hamabost minutu daramatzat ikusten nola sartzen dituzun zure atzamar lodiak zure aho nazkagarrian batek daki
|
zer
bakterioz beteta dagoen, eta gero nola atzamar lodi eta nazkagarri horiek sartzen dituzun katilu horretan guztiontzat izanik.
|
2020
|
|
Oilasko gordina garbitzeak bakterio patogenoak sukaldean sakabanatzen laguntzen du.
|
Zer
bakterio. Batez ere, Campylobacter. Animalia osasuntsuen hesteetan egoten da, hala nola oilaskoa eta indioilarra, eta erraz kutsa dezake haragia (eta gure sukaldeko tresnak), neurri egokiak hartzen ez badira.
|