Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2002
‎Jarri eltze batean tipulak, azukrea eta gurina, bota ura estali eta eraman sutara irakin dezaten. Utzi poliki poliki egosten, ura lurrundu eta samurrak egon arte. Beharrezkoa bada, ur pixka bat gehiago botako dugu.
‎Apar gehiago ateratzen ez denean, gehitu bi kipula txikituak iltzeekin eta belar sorta (ezkaia, erramua eta perrexila). Ur gehiagorekin edo haragi saldarekin estali, eta utzi poliki poliki egosten ordubete baino gehixeago. Txanpinoien oinak moztu, uretan behin baino gehiagotan ondo garbitu baino lehen; azken hori pixka bat ozpinduta dago.
2003
‎Ura estali arte kontsumitu dutenean, ur hotzarekin busti (izutzeko) eta gehitu olioa, tipula, porrua, azenarioa, piper berdea, tomate heldua eta bi baratxuri ale. Utzi poliki poliki egosten, eta kendu kontu handiz egurrezko espatula batekin, babarrunak hautsi gabe. Bi ordu su motelean igaro ondoren, ikusiko dugu erabat egosita eta osorik daudela.
2009
‎Koipe gehiegi badago, koipegabetu, gehitu lotze elementua eta busti bustitze elementuarekin. Utzi poliki poliki egosten tarte batez, eta pasatu saltsa puregailutik edo irabiagailutik.
2011
‎Beste edalontzi bat bezala, bigarren urratsaren nahasketa ere esaten da, eta hori ere botatzen da. Arroza su bizian mantentzen dugu irakiten hasi arte; orduan, jaitsi su baxuan eta utzi poliki poliki 10 minutuz. Arroza egiten den bitartean, zartagin txiki batean tomate freskoa birrindu, gatz pixka bat bota eta masa oretsua dagoenean kendu egiten dugu.
2012
‎Urre koloreko kolorea hartu ondoren, bota urdaiazpiko zatitxoak eta txanpiñoi xukatu eta xukatuak; eman buelta pare bat, ilarrak izoztu egiten badira, bota egingo ditugu; latakoak badira, bukaerarako utziko ditugu. Jarri urdaiazpiko guztiak lapikoaren barruan, eta bota duen jostailua, zaporea har dezaten, dena ondo nahastu, eta minutu batzuk igaro ondoren, jaitsi sua eta gehitu ardo zuria oilasko saldarekin, eta utzi poliki poliki egiten, tapatuta, 40 bat minutuz. Lapikoa mugimendu zirkularretan mugituz.
‎Leunki nahastu, eta likidoek irakiten dutenean, sua erdira jaitsi eta estali. Utzi poliki poliki 50 minutuz prestatzen, haragia prest egon arte. Beharrezkoa bada, ur bero pixka bat gehitu.
2015
‎Horrela, dena likidoz estalita geratuko da; hala ez bada, haragi edo ur salda gehiago bota diezaiokegu. Estali lapikoa eta utzi poliki poliki egosten, bi ordu eta erdiz edo hiru orduz, haragia oso samur egon arte. Une horretan, patata zurituak eta laukitxotan zatituak gehituko ditugu, azken 10 minutuetan haragiarekin egosi daitezen.
2016
‎Babarrunek behar bezala estalita egon behar dute, eta 4 zentimetro gehiago ur hotzarekin eta egosi. Salda irakiten hasten denean, jaitsi suaren intentsitatea eta utzi poliki poliki egosten, eta saiatu babarrunak beti urez estalita egoten, azala ez askatzeko. Egosketaren erdian, barazkiak atera, puretik eta iragazki txinatar finetik pasatu, eta babarrunei erantsiko diegu krema.
2022
‎Ur hotzez estali. Irakiten hasten denean, jaitsi sua, gehitu azafraia eta utzi poliki poliki egosten. Babarrunek urez estalita egon behar dute beti, azala aska ez dezaten.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia