Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2007
‎Beharrezko tresnak Munduko elikadura segurtasunari buruzko epe labur eta ertaineko aurreikuspenak ez dira oso baikorrak Alde horretatik, EBren politikak legeria zabala ezartzen du, elikagai kateko maila guztiei aplikatzekoa, eta munduko zorrotzenetako bat da. Gainera, 2000 urtean Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza (EFSA, ingelesezko sigletan) eratu zen, EBko kide diren herrialdeetako erakunde eta organismo zientifikoekin elkarlanean. Espainian, helburu horretarako berariazko erakunde bat dago:
2011
‎Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) ikertzaile talde batek produktu bat patentatu du, eta produktu horrek %80 murrizten du zenbait elikagaitan akrilamidaren sorrera, eta %98 hidroximetilfurfurfurala, minbizia sor dezaketen bi konposatu. Aplikazio erraza du lurruneztagailu bat besterik ez da behar, “bi substantziak aldi berean inhibitzen dituen lehen elikadura estaldura da, eta duela zenbait urtetik elikagaien segurtasun agentziak kezkatzen dituen arazo bat konpontzea ekar dezake”, esan zuen ikerketa erakunde publikoak. Akrilamida eta hidroximetil furfurala modu naturalean sortzen dira, elikagaiak prestatzean azukreak eta aminoazidoak erreakzionatzean, batez ere okintzako produktuen labeetan.
2013
‎Gertutik jarraitzen diote E. coli kasuek, eta urte berean ere gorakada nabarmena izan zuten, batez ere pepinoaren krisi deitzen zaionari esker; izan ere, erantzuleak hazi hazien kimuak izan ziren. Salmonella, zoonosiaren joerei eta iturriei buruz Europar Batasunak egindako txostenaren arabera, 2011n ere jaisten jarraitzen duen arren, 2011 urtean Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza (EFSA) eta Gaixotasunak Prebenitzeko eta Kontrolatzeko Europako Zentroa (ECDC) prestatu zituen. Hiru patogeno horien joera eta horiek prebenitzeko modu nagusiak zehazten ditu artikuluak.
2014
‎Europako Batasunean lehen elikagai krisiak agertu zirenetik (behi eroak edo sukar aftosoa), lan gogor bat hasi zen, granjak mahaitik mahaira seguruagoa izan zedin. Hainbat tresna jarri dira martxan, adibidez, 2000 urtean Elikagaien Segurtasunaren Liburu Zuria argitaratu izana edo Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintetik (EFSA) bi urte geroago sortzea. Eta arriskuen azterketan arreta berezia jarri da, ordura arte ezezaguna zen kontzeptu bat, baina pixkanaka, elikagaien segurtasunaren arloan pixkanaka lur hartu duena.
‎zainketari buruzko munduko txostena» esaten du, eta horrek adierazten du erresistentzia eragile infekzioso askori eragiten ari zaiela, baina «antibiotikoen erresistentzia, adibidez, beherakoa bezalako zazpi bakterioekiko erresistentziari» buruzkoa da, besteak beste. Antimikrobiarrak eta erresistentzia Datozen urteetarako elikagaien segurtasunaren arloko erronka nagusietako bat da antimikrobianoei eta erresistentziari buruzko azterketan sakontzea, urte hasieran Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) iragarri zuen bezala; Gaixotasunen Prebentziorako eta Kontrolerako Europako Zentroa (ECDC) eta Medikamentuen Europako Agentzia garatzea aurreikusten da. EFSaren eta ECDCren txosten baten arabera, elikagaietatik transmititzen diren bakterio arruntenek, Salmonella gisa, erresistentzia handia erakusten diete mikrobioen antimikrobioei, eta hori kezkagarria da osasun agintarientzat.
‎Elikagai baten edo pentsu baten ondorioz giza osasunerako arriskua antzematen denean, berehala jakinarazi behar zaio Batzordeari, sareko kide guztiei informazioa zabaltzen baitie. RASFF, 35 urte elikagaien segurtasunagatik RASFF sistemarekin saihestu egiten da arrisku asko kontsumitzailearengana iristea Elikagaietarako eta Pentsuetarako Alerta Bizkorreko Sistema (RASFF) Europako Batasunean sortu zen 1979an. Urte hauetan guztietan, Europako herrialdeen eta osasun agintarien arteko sinergia sortzea izan da bere lanaren helburu nagusietako bat, informazioa trukatzeko.
2015
‎Amaitu berri den urtea elikagaien segurtasuna kontsumitzailearen eskakizunetara gehiago hurbiltzeko proiektu eta ikerketengatik nabarmentzen da
‎Cínaba, bakterio erresistente nagusien artean, E. coli eta Salmonella. Datozen urteetarako elikagaien segurtasunaren arloko erronka nagusietako bat antimikrobianoei eta erresistentziari buruzko azterketan sakontzea da. OMEren txostenaren arabera, arazo nagusietako bat da pertsona guztien digestio hodiko bakterio ohikoenetako bat infekzioen aurkako erresistentzia dela E. coli bakterioak infekzioen ondoriozko tratamenduan.
2017
‎mikrobioen aurkako erresistentzia, elikagaietan substantzia toxikoak egotea eta elikagai gehigarrien etengabeko ebaluazioak, dagozkien lege neurriak erantsita. Artikuluak 2016 urtean elikagaien segurtasun neurriei buruz (legegintzakoak zein ikerketa zientifikoak) eman duenaren laburpen txiki bat izan nahi du.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia