2007
|
|
Beharrezko tresnak Munduko elikadura segurtasunari buruzko epe labur eta ertaineko aurreikuspenak ez dira oso baikorrak Alde horretatik, EBren politikak legeria zabala ezartzen du, elikagai kateko maila guztiei aplikatzekoa, eta munduko zorrotzenetako bat da. Gainera, 2000
|
urtean
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza (EFSA, ingelesezko sigletan) eratu zen, EBko kide diren herrialdeetako erakunde eta organismo zientifikoekin elkarlanean. Espainian, helburu horretarako berariazko erakunde bat dago:
|
2011
|
|
Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Goreneko (CSIC) ikertzaile talde batek produktu bat patentatu du, eta produktu horrek %80 murrizten du zenbait elikagaitan akrilamidaren sorrera, eta %98 hidroximetilfurfurfurala, minbizia sor dezaketen bi konposatu. Aplikazio erraza du lurruneztagailu bat besterik ez da behar, “bi substantziak aldi berean inhibitzen dituen lehen elikadura estaldura da, eta duela zenbait
|
urtetik
elikagaien segurtasun agentziak kezkatzen dituen arazo bat konpontzea ekar dezake”, esan zuen ikerketa erakunde publikoak. Akrilamida eta hidroximetil furfurala modu naturalean sortzen dira, elikagaiak prestatzean azukreak eta aminoazidoak erreakzionatzean, batez ere okintzako produktuen labeetan.
|
2013
|
|
Gertutik jarraitzen diote E. coli kasuek, eta urte berean ere gorakada nabarmena izan zuten, batez ere pepinoaren krisi deitzen zaionari esker; izan ere, erantzuleak hazi hazien kimuak izan ziren. Salmonella, zoonosiaren joerei eta iturriei buruz Europar Batasunak egindako txostenaren arabera, 2011n ere jaisten jarraitzen duen arren, 2011
|
urtean
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritza (EFSA) eta Gaixotasunak Prebenitzeko eta Kontrolatzeko Europako Zentroa (ECDC) prestatu zituen. Hiru patogeno horien joera eta horiek prebenitzeko modu nagusiak zehazten ditu artikuluak.
|
2014
|
|
Europako Batasunean lehen elikagai krisiak agertu zirenetik (behi eroak edo sukar aftosoa), lan gogor bat hasi zen, granjak mahaitik mahaira seguruagoa izan zedin. Hainbat tresna jarri dira martxan, adibidez, 2000
|
urtean
Elikagaien Segurtasunaren Liburu Zuria argitaratu izana edo Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintetik (EFSA) bi urte geroago sortzea. Eta arriskuen azterketan arreta berezia jarri da, ordura arte ezezaguna zen kontzeptu bat, baina pixkanaka, elikagaien segurtasunaren arloan pixkanaka lur hartu duena.
|
|
zainketari buruzko munduko txostena» esaten du, eta horrek adierazten du erresistentzia eragile infekzioso askori eragiten ari zaiela, baina «antibiotikoen erresistentzia, adibidez, beherakoa bezalako zazpi bakterioekiko erresistentziari» buruzkoa da, besteak beste. Antimikrobiarrak eta erresistentzia Datozen
|
urteetarako
elikagaien segurtasunaren arloko erronka nagusietako bat da antimikrobianoei eta erresistentziari buruzko azterketan sakontzea, urte hasieran Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) iragarri zuen bezala; Gaixotasunen Prebentziorako eta Kontrolerako Europako Zentroa (ECDC) eta Medikamentuen Europako Agentzia garatzea aurreikusten da. EFSaren eta ECDCren txosten baten arabera, elikagaietatik transmititzen diren bakterio arruntenek, Salmonella gisa, erresistentzia handia erakusten diete mikrobioen antimikrobioei, eta hori kezkagarria da osasun agintarientzat.
|
|
Elikagai baten edo pentsu baten ondorioz giza osasunerako arriskua antzematen denean, berehala jakinarazi behar zaio Batzordeari, sareko kide guztiei informazioa zabaltzen baitie. RASFF, 35
|
urte
elikagaien segurtasunagatik RASFF sistemarekin saihestu egiten da arrisku asko kontsumitzailearengana iristea Elikagaietarako eta Pentsuetarako Alerta Bizkorreko Sistema (RASFF) Europako Batasunean sortu zen 1979an. Urte hauetan guztietan, Europako herrialdeen eta osasun agintarien arteko sinergia sortzea izan da bere lanaren helburu nagusietako bat, informazioa trukatzeko.
|
2015
|
|
Amaitu berri den
|
urtea
elikagaien segurtasuna kontsumitzailearen eskakizunetara gehiago hurbiltzeko proiektu eta ikerketengatik nabarmentzen da
|
|
Cínaba, bakterio erresistente nagusien artean, E. coli eta Salmonella. Datozen
|
urteetarako
elikagaien segurtasunaren arloko erronka nagusietako bat antimikrobianoei eta erresistentziari buruzko azterketan sakontzea da. OMEren txostenaren arabera, arazo nagusietako bat da pertsona guztien digestio hodiko bakterio ohikoenetako bat infekzioen aurkako erresistentzia dela E. coli bakterioak infekzioen ondoriozko tratamenduan.
|
2017
|
|
mikrobioen aurkako erresistentzia, elikagaietan substantzia toxikoak egotea eta elikagai gehigarrien etengabeko ebaluazioak, dagozkien lege neurriak erantsita. Artikuluak 2016
|
urtean
elikagaien segurtasun neurriei buruz (legegintzakoak zein ikerketa zientifikoak) eman duenaren laburpen txiki bat izan nahi du.
|