2008
|
|
Teknologia berri horren berritasuna da co2 a ez dela metatzen, eta, beraz, desagertu egiten da ingurumen ondorio larriak dituzten ihesak gertatzeko arriskua. Proposatutako irtenbidea gas hori eraldatzea da, modu seguru eta eraginkorrean atmosferan
|
duen
presentzia murrizteko eta planetaren berotze globala arintzeko. Maroto Valerren taldeak garatutako metodoa karbono dioxidoa metano gas bihurtzea da, gas naturalaren osagai nagusia, landareen fotosintesiaren antzeko prozesu bati esker.
|
2010
|
|
Aminoazido hori modu naturalean egoten da irinean, eta lotura zuzena du akrilamidarekin. Zerealetan, pastan, patata frijituetan edo kafean
|
duten
presentzia murrizteko hainbat lan egin dira, batez ere 2002az geroztik, Suitzako adituek substantzia horren kontzentrazio handiak hauteman zituztenean almidoi frijitu, erre edo labekatu askoko elikagaietan. Orduan, mailak Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) aseguru gisa proposatutakoak baino handiagoak izan ziren, edateko uraren kalitaterako ezarritako balioen arabera.
|
2014
|
|
Baina duela urte batzuetatik ikusi da arazoa murriztu beharra dagoela, batez ere animalia ekoizpenean, eta, horren ondorioz, 2006an bi lege neurri onartu ziren, produkzioaren lehen faseetan arazoa murrizteko eta kontrolatzeko. Bi erregelamendu horiek Europako estrategia batean parte hartu zuten bakterioak lehengaian
|
duen
presentzia murrizteko. Salmonella’ kontrolak oilo erruleak eta gizentzeko oiloak ditu ardatz Elikagai segurtasunaren ikuspegi integratu hori, baserritik mahaira, datuak biltzea, aztertzea, arriskua kudeatzea edo lege neurriak aplikatzea da.
|
|
Tenperatura altuetan (180 ºc) sortzen da, eta saihestu egin daiteke elikagaiak gehiegi frijitzen ez badira, ogia txigortzean bezala. «Gizakientzat minbizia izan daitekeen minbizia» da, eta elikagaietan
|
duen
presentzia murriztea da elikagaien segurtasunaren arloko lehentasunetako bat. Kalkuluen arabera, 100 ºc eta 140 ºc bitartean gertatzen da Mailard en erreakzioa, eta horrek murriztu egiten du elikagaiaren digestibilitatea.
|
2015
|
|
Substantzia hori «gizakientzako balizko kartzinogenoa» da (2 taldea), Minbizia Ikertzeko Nazioarteko Agentziak (IARC), animalietan egindako azterketen arabera egina. Elikagaietan
|
duten
presentzia murrizteko modu batzuk gehiegi ez gorritzea izaten da, sukaldatzen direnean, eta sukaldaritzako teknikak erabiltzea, adibidez, irakin, lurrunetan egosi edo erretzeko.
|
2019
|
|
Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak ekainean argitaratutako azken kontsumo datuak erabatekoak dira: produktu freskoek erosketaren %40 baino gutxiago ordezkatzen dute, eta gure saskietan
|
duten
presentzia murriztu egiten da, 35 urte barru produktu horiek desagertu egingo liratekeen erritmoan. Azaleko irakurketa baten ondoren, pentsa genezake Espainian %60an ultra prozesatuak jaten ditugula, eta gainerako denboran fresko eta osasuntsu.
|
2021
|
|
Errusiako SESen tokiko hizkuntzek eskolan
|
zuten
presentzia murrizten ari zen. 1958an onartutako lege baten arabera, gurasoek hauta lukete, beren umeek lehen eta bigarren hezkuntzan ikasiko duten hizkuntzari dagokionez; praktikan, gero eta pertsona gehiagok errusierazko ikastetxeetara eramaten zituzten haurrak, etorkizunean ikasteko eta lan egiteko aukera hobeak izateko.
|
|
Azukrezko edo gozagarridun produktuen artean erabakitzeko orduan, zenbait alderdi pertsonal hartu genituzke kontuan, hala nola osasunarekin lotutakoak —adibidez, azukrea kontsumitzea eragotziko digun diabetesa ez badugu— eta gustuak. Baina, oro har, egokiena da substantzia horiek gure dietan
|
duten
presentzia murriztea, bai eta zapore gozo horien eraginpean egotea ere. Gure elikadura osasungarria bada eta horrelako produktuak noizean behin bakarrik kontsumitzen baditugu, bata edo bestea aukeratzeak ez luke eragin nabarmenik izan behar gure osasunean.
|