2002
|
|
Eboluzionatzen ari da," eragin argia
|
duen
elikadura eredu baterantz"
|
|
Haragia, hestebeteak eta janari azkarra nahiago dituzte. Madrilgo Unibertsitate Autonomoko aditu talde batek berriki egin duen “Dieta eta gaixotasun kardiobaskularra” txostenaren arabera, “nabarmen urrundu gara” dieta mediterraneoaren eredutik “eragin argia
|
duen
elikadura eredu baterantz joateko”. Lanak, Espainia osoan autonomien arabera egindako inkesta batean oinarrituta, joera berresten du.
|
2010
|
|
2000 urtean 26.000 hektarea artifizialdurik zeuden eta 2009an 56.000 hektarea ziren... Hori bateraezina da behar
|
dugun
elikadura ereduarekin". Arriolaren esanetan herri txikienak aterako dira kaltetuen LAA hauekin," sistema polinuklearrak nortasun galera handia ekarriko die".
|
2011
|
|
Ogi zuriarekin alderatuta, zuntz gehiago dauka osoko irinez eginak, eta, ondorioz, lehen aukera izan behar
|
luke
elikadura eredu integral edo osoko baten barruan, eta ez luke izan behar argaldu nahi dutenek soilik jateko.
|
2012
|
|
“Ogi kontsumoaren, gorputz pisuaren eta sabelaldeko gantzaren banaketaren arteko erlazioa: Azterketa epidemiologikoen ebidentzia” k ebaluatu behar du ea ogiak
|
dituen
elikadura ereduak loditasun orokorrarekin edo gehiegizko adipositate abdominalarekin lotzen diren. Horretarako, ikertzaileek azken 30 urteetan argitaratutako artikulu zientifikoak aztertu zituzten.
|
2013
|
|
Irudia: CONSUMER EROSKI Estresaren aurreko erantzuna ez da homogeneoa pertsona guztietan, eta populazioaren %20k ez
|
du
elikadura eredua aldatuko; %40k areagotu egingo du, eta kaloria asko dituzten elikagaiak lehenetsiko ditu, hau da, gantz eta gozo asko dituztenak. Horixe azpimarratzen du Albert Lecube doktoreak, Espainiako Endokrinologia eta Nutrizio Elkarteko (SEEN) Obesitate Taldearen koordinatzaileak.
|
2015
|
|
EAEko zeliakoek dieta desorekatua egiten dute, populazio orokorrakegiten duenaren antzekoa. Bi dieta ereduetan energia, makronutriente eta mikronutrientebanaketa berdintsua den arren, zeliakoek ez
|
dute
elikadura eredu berdina jarraitzen. Horrekiradokitzen du nutrienteen iturriak ezberdinak direla.
|
2020
|
|
Eredu dietetiko osasungarria da, funtsean, frutak eta barazkiak, osoko zerealak, fruitu lehorrak eta gutxi prozesatutako edo batere prozesatu gabeko elikagaiak. Espainiako Onkologia Medikoko Elkartearen arabera, hiru minbizitik batek lotura
|
du
elikadura eredu osasungaitz batekin, eta, beraz, ez dago zalantzarik harreman estua dagoela nutrizioaren eta immunitate sistemaren artean. Gainera, Bonneko Unibertsitateko (Alemania) ikerketa batek frogatu zuen sistema immuneak erreakzionatu egiten duela azukre eta koipe ugariko dieta baten aurrean, bakterio infekzio baten aurrean egiten duen bezala:
|