Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 40

2001
‎Ezaugarri hori dela eta, kaloria hutsak. Horrexegatik, hain zuzen, gozagarri gehiegi kontsumitzeak elikadura eta osasun arriskua dakar; izan ere, organismoa aseta senti daiteke energetikoki, eta bitamina edo mineral kopuru hori behar baino kontzentrazio txikiagoan har daiteke. Funtsezko mantenugaien urritasuna duen dieta bat arriskutsua da osasunerako. Naturan dauden azukreetatik, gutxi batzuk baino ez dira erabiltzen industria mailako gozagarri gisa.
2004
‎Antioxidatzaile gehienak landare jatorriko elikagaietan egoten dira, eta hortik ondorioztatzen da zenbait elikagaik, hala nola frutek, barazkiek, lekaleek eta osoko zerealek, osasunerako duten eragin onuragarria. Hala ere, elikagai horiek dituen dieta batek organismoa zenbait tumoretatik babestu dezakeen arren, bularreko minbizia izateko arriskua murrizteko beste neurri batzuk ere behar dira. Sojaren ezaugarriak Eragin antioxidatzailea duten substantzien artean, isoflabonak daude, fitoestrogenoak ere deituak, sojan eta deribatuetan daudenak.
‎Animalien elikadura hobea izateak haien osasun orokorrean eragiten du, eta, beraz, kontsumitzeko produktu askoz hobeak lortzen dira, bai kalitateari bai segurtasunari dagokienez. Elikadura hori gehigarri biotikoak dituen dieta batean oinarritzen bada, ondorio gisa, patogenoak «arrazoizko kostu batera» mugatu daitezke, balio erantsi gisa, animaliei emandako antibiotikoen karga murriztu baitaiteke.
‎, frutarik ez izateak eta barazkiak gutxi izateak bitamina eta mineral gabeziak eragin ditzake; eta, aldi berean, zuntz faltak idorreria arazoak eta hondakin metabolikoen pilaketa eragiten ditu. Nahiz eta 30 eguneko iraupena duen dieta bat izan, inork ez du baztertzen luzaroan erabiltzeak ondorio sekundario deletereoak eragin ditzakeenik. Atkins ek berak miokardioko infartua, bihotz gutxiegitasuna eta hipertentsioa izan zituen, eta 72 urte zituela hil zen, garuneko lesio baten ondorioz (nahiz eta haren hurbilekoek ukatu egin zuen bere osasun egoera delikatuak zerikusia zuela asmatu zuen dietarekin).
2005
‎Tufts University ko taldeak borrokatu nahi duen topikoetako bat kataraten izaera saihestezina da, hirugarren adinerako bidean aurrera eginez. «Uste dugu kataratak saihestu edo zuzendu egin daitezkeela antioxidatzaile ugari dituen dieta baten bidez». Erradikal askeen ekintza organismo osasuntsu baten biologiaren parte da; hala ere, azken ehun urteetan gure bizimoduan izan diren aldaketek, ohitura toxiko, sedentarismo gehiegirekin eta dietan gantz gehiago eta gehiago metatuz, erradikal askeen ugaltze deletereo bat eragiten dute, eta horrek zelulen osasuna oztopatu eta organo eta ehunen zahartzea eragiten du.
‎Oxfordeko Unibertsitatetik (Erresuma Batua), Magdalena Rosellek eta beste aditu batzuek jakin dute begetarianoek omega gantz azido gutxiago dituztela beren dietan haragia sartzen dutenek baino. Jakina da omega azidoek organismoa babesten dutela gaixotasun kardiobaskularren, neurodegeneratiboen edo hanturazko gaixotasunen aurka; hala ere, estatistikek erakusten dute begetarianoek askoz ere morbilitate kardiobaskular txikiagoa dutela haragia, arrautzak edo esnea duen dieta bati atxikitakoek baino. Bestalde, Kaliforniako Unibertsitateko Dean Ornishek prostatako minbizia diagnostikatu zitzaien ehun bat gaixo dieta begetarianoan eta bizimodu aldaketan (ariketa praktika neurritsua barne) sartu zituen, eta ikusi zuen gaixotasunaren progresioa moteldu, gelditu edo leheneratu egin zela.
2006
‎Burdina ugari duen dieta batek hezurrak babesten ditu, ikerketa estatubatuar baten arabera
‎Estatu Batuetako Unibertsitateko ikertzaileek aztertu zuten zein garrantzitsua den egunero burdina hartzea eta zer eragin duen osteoporosia prebenitzen menopausia ondoko emakumeengan eta zahartzearekin zerikusia duten beste gaixotasun batzuetan. Mineral hori duen dieta batek hezurrak babesten eta patologia horiek saihesten laguntzen duela ondorioztatu zuen. Bestalde, Urdaiazpiko Serrano Fundazioak dio produktu horren 100 g rekin haur eta helduentzako burdinazko eguneroko gomendioen %18 betetzen dela, eta %12 eta %7, 2 artean, emakume eta haurdunentzat.
‎Osoko zerealak Zuntz guztiek ez dute berdin jokatzen organismoan Orain dela bost urte Journal of Clinical Nutrition aldizkarian David Jacobs eta kolaboratzaileek sinatu zutena da orain arte zuntzez egindako ikerketa zientifiko handienetako bat. Minnesotako Unibertsitateko (AEB) ikertzaile horiek gertu gertutik jarraitu zuten labore integralak dituen dieta bati atxikitako 34.000 heldu osasuntsuren osasuna, eta frogatu zuten biztanleria horretan minbiziak eragindako heriotza arriskua %21 murrizten zela, eta gertaera kardiobaskularrek eragindako heriotza arriskua %23 Nahiz eta onartu «zereal finduen ordez zereal integralak erabiltzen dituzten pertsonek kezka handiagoa dutela osasunaz, eta horrek ere eragina izan zezakeela hildakoen murrizketan... Gaixotasun dibertikularra Minbizi eta infartuak kanpoan, zuntza (edo, hobeto esanda, zuntz falta dietan) traktu gastrointestinaleko gaixotasunekin ere erlazionatu da.
2007
‎Intsulina sortzen duten pankreako zelulen bilakaera omega gantz azidoen kontsumoaren arabera aztertu zen. Emaitzen arabera, omega ugari duen dieta batek %55 murrizten du diabetea garatzeko aukera. Azidoek funtsezko entzimekin interferentziak sortzen dituzte uhartetxoen hanturaren garapenean, 1 motako diabetesaren balizko kliskagailua.
‎Azidoek funtsezko entzimekin interferentziak sortzen dituzte uhartetxoen hanturaren garapenean, 1 motako diabetesaren balizko kliskagailua. Haurren osasunerako beste onura batzuk Omega ugari duen dieta batek diabetesa garatzeko aukera %55 murrizten du Onura horiek, gainera, omega gantz azidoek haurdunaldian eragin onuragarriak izan ditzakete. ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) ikerketa taldeak berriki egindako azterketa baten arabera, emakume keinukariak astean 340 g itsas fruitu kontsumitzea ahozko garapen azkarragoarekin lotzen da.
2008
‎Ondoren, haragia, arraina eta gainerako itsaskiak datoz, guztiak hemo burdinaz aberatsak, organismoan hobeki asimilatzen direnak. Burdina ugari duen dieta batean ere ezin dira falta fruitu lehorrak (pistatxoak, intxaurrak edo almendrak), lehortuak (orejoiak, mahatsak eta aranpasa edo piku lehorrak) eta hosto barazkiak. Oro har, landare horien burdin edukia handia da, baita haragiena baino handiagoa ere, eta horrek konpentsatu egiten du xurgatze tasa txikiagoa izatea.
‎Ordu batzuk geroago, nahi zuten guztia jateko aukera eman zitzaien. Estatu Batuetako zientzialariek aztertutako 15 azterketetatik zortzik energia kontsumoaren murrizketa nabarmena erakutsi zuten proteina gehiago zituen dieta bat hartu ondoren, baina gainerako azterketetan ez zen erlazio esanguratsurik aurkitu. Ebidentziaren garrantziaren arabera, gero eta proteina gehiago hartuz gero, energia gutxiago kontsumituko dela iradokitzen du, baina gaur egungo ikerketen emaitzak ez dira erabakigarriak, eta adituek iradokitzen dute azterketa batzuk egin behar direla, diseinu eta metodologia hobearekin, gai horri buruz argiago gera dadin.
2009
‎Chris Gladis Gatz kontsumoa da arteria presioa eta, ondorioz, gaixotasun kardiobaskularrak handitzeko faktore garrantzitsuena. Gainera, gatz asko duen dieta batek zuzeneko ondorio kaltegarriak izan ditzake, arteria tentsioan duen eragina edozein dela ere; adibidez, garun hodietako istripua izateko arriskua (iktusa), ezkerreko bentrikuluaren hipertrofia eta giltzurrun gaixotasuna handitzean. Britainiar adituek 2008ko azaroan Journal of Human Hyondasunsion en argitaratutako berrikuspen batetik atera dira datu horiek guztiak.
‎Alzheimerra atzeratu egin liteke substantzia polifenol eta gantz azido poliinsaturatu ugari dituen dieta batekin
‎Substantzia polifenol eta gantz azido poliinsaturatu ugari dituen dieta batek, bere propietate antioxidatzaileengatik ezagunak, Alzheimerraren agerpena eta bilakaera atzeratu ditzake, Bartzelonako Unibertsitate Autonomoko (UAB) ikertzaileek egindako lan baten arabera. Izan ere, elikatze mota horrek garunean zelula amen ekoizpena handitzen du, eta gero neurona berriak sortzen dira.
2010
‎elikagai prozesatuak, eraldatuak, biltegiratuak eta distantzia handietara garraiatuak kontsumitzea, ohiko dietaren oso bestelakoa, tokian tokiko ekoizpena eta komertzializazioa eta ia berehalako kontsumoa duten elikagaiek osatua. Era berean, jakiten da antioxidatzaile gutxi dituen dieta batek edo gantz azido poliasegabeak behar adina ez hartzeak alergien agerpenean eragina izan dezakeela. Hala ere, norabide horietan egindako ikerketek emaitza desberdinak eta kontraesankorrak erakusten dituzte.
‎Artikulu horretan esaten dute oliba olio birjina estrak oxidazio estresetik babestu dezakeela gibela. Zientzialariek arratoitan jarri zuten herbizida toxiko bat, antioxidatzaileak kendu eta oxidazio estresa eragiteagatik ezaguna, eta konturatu ziren oliba olioa zuen dieta batekin elikatzen ziren arratoiek babestu egiten zutela gibeleko kalteen zati bat. Oliba olioa funtsezko osagaia da Mediterraneoko dietan, esan zuen Mohamed Hammami ikerketaren arduradunak.
‎Simopoulosek adierazi zuenez, gaur egungo gizartearen elikadura ohiturek bilakaera hau izan dute: “antioxidatzaile ugari dituen eta gantz asko dituen dieta batetik, omega 6 gehiago duen batera (artoa edo soja bezalako olioetan dago) ”. Azaldu zuenez, jaten diren fruta eta barazkiek, teknika modernoagoekin landatzean, antioxidatzaile gutxiago dituzte.
‎Nafarroako Kirolaren Institutuak (IND) Kirolaren Azterlan, Ikerketa eta Medikuntzako Zentroaren (CEIMD) bidez egindako azterlan batek erakusten du, gainera, gantza murrizteak ondorio osasungarriagoak dituela. “International Journal of Obesity” aldizkarian argitaratu da lana, eta, horren arabera, sabelaldean gantza galtzea ez da gauza bera gertatzen eguneroko 500 kilokaloriako kaloria murrizketa duen dieta batean oinarritutako pisua galtzeko programa batean 16 astez parte hartu ondoren, dieta hipokalorikoa indar entrenamenduko programa batekin konbinatzen denean. Azken kasu horretan, gantz galera abdomenaren goiko aldean hautematen da; aldiz, dieta hipokaloriko bakarra egiten denean, gantz galera abdomenaren beheko aldean gertatzen da, ikerketaren arabera.
2011
‎OME erakundeak esaten du trans gantzen kopurua ezin dela izan egunean hartzen dugun energia osoaren% 1etik gorakoa (egunean 2 eta 2,5 gramo artekoa izan behar du, beraz, Kcal dituen dieta batentzat); gantz saturatuaren muga, berriz,% 10ean jartzen du.
2012
‎Beraz, immunitate sistema indartzeko balio duen dieta batek begetal ugari eduki behar ditu, hainbat eratakoak: osoko zerealak (ogia, pasta, arroza), lekaleak, barazkiak, frutak eta fruitu lehorrak.
‎Adibidez, salmonellosia harrapatzearen arrazoia salmo­nella izeneko mikroorganismoarekin kutsatutako tortilla bat jatea izan daiteke. Gatz gehiegi duen dieta batek hipertentsioa eragin dezake.
‎Obesitatea ezda, maiz uste izaten denaren kontra, aberatsen arazoa, loditzen duten elikagaiakjateagatik. Arazoa bestelakoa da eta loturik dago egungo sistema agroalimentarioakbultzatzen duen dieta batekin, non gehigarri askorekiko produktu landu asko etaabereetarik sorturiko beste asko ere gailentzen baitira, ez elikadura arrazoiengatik, baizik eta iraupena, bilketa eta garraioa errazteko (Ordoñez, 2011). Esan bezala, dieta horretan abereetatik datozen elikagaiak gero eta gehiago dira, eta fruta, barazkieta zerealen presentzia gero eta urriagoa da.
‎Kolesterolaren HDL areagotzea Gantz azido saturatuen ordez gantz azido asegabeak kontsumitzeak eragin txiki bat du, oso mugatua edo nulua zenbait indibiduotan, HDL kolesterolaren maila plasmatikoan, omega gantz azidoekin gertatzen den bezala. Gainera, fruktosa edo sakarosa asko duen dieta bat HDL kolesterola gehiago murriztearekin lotzen da. Kolesterolaren HDL areagotzearen eragin positibo nabarmenetako bat egunero jarduera fisiko aerobikoa egitea da, hala nola oinez arin ibiltzea edo antzeko beste edozein jarduera (bizikletaz ibiltzea, igeri egitea, mendi ibiliak egitea).
‎Jendeak uste du zikiratutako animalia batek gizendu eta izaera aldatzen duela. Egia da esterilizazioak hormona balantze batzuk alda ditzakeela, eta animalia esterilizatuak gizentzeko joera izan dezakeela, baina gehiegizko pisuaren arazoa behar baino elikagai gehiago duen dieta batek eragiten du, eta animaliak duela gutxi egiten du. Txakurraren izaerari dagokionez, hormonek ez dute zehazten, haren izaera, bizitasuna, maitasuna eta jolasteko gogoa ez baitira aldatzen.
‎Baldintza hori zuzena da emankorra izateko edo ez izateko. Zientzialariek onartu zuten jada antioxidatzaile kantitate egokiak (bitamina, bitamina eta) zituen dieta batek espermatozoideen mugikortasunean dituen ondorio onuragarriak. Orain, kalitate hori indartu eta kantitatea handitu behar da, edo, gutxienez, murriztea saihestu.
2013
‎Dieta ez oso osasungarria. Landare jatorriko elikagai gutxi dituen dieta batek eta elikagai ugari hartzeak ere areagotu egiten du haurdunaldiko diabetesa pairatzeko arriskua.
2014
‎kimioterapiako, gibeleko eta giltzurruneko tratamendu batean emandako farmakoaren metabolizaziorako eta iraizpenerako bi organo giltzarri dira, eta oso garrantzitsua da modu egokian lan egitea. Hori dela eta, gehiegi kargatzen ez dituen dieta bat egiten du, eta, gainera, bere funtzionamendua babesten du». Askotan, tratamenduak albo ondorioak izaten ditu, digestio traktuaren narritadurak, esaterako, eta zaildu egiten dute elikagaiak murtxikatzea eta irenstea.
‎Gainera, omega gantz azido poliasegabeak (EPA eta DHA) dituzten gehigarriak erabiltzea sustatzen du. Berriro ere, ondo kontrolatutako eta diseinatutako interbentzio azterketetan ondorio onuragarriak erakutsi ez dituen dieta bat dugu, «mirari dieta» deritzenen ezaugarri asko betetzen dituena. Dieta makrobiotikoa.
2016
‎Azukre dietetikoaren kopurua gutxitzean, erresistentzia hori itzultzen da eta apetituaren funtzionamendu egokia berreskuratzen da. Badira, halaber, azukre gehiago duen dieta batek gehiago jatera eraman ditzakeenak ere, hiperfagia epaitzekin. Joera hori saihesteko arrazoia, batez ere, kontuan hartzen badugu azukrea mendekotasun handiko substantzia dela.
2019
‎Gure material genetikoek ere eragina dute elikagaiak murriztearen ondorioetan, edo gorputzak gantzak nola metatzen dituen zehazten du, edo ariketari nola erantzuten dion zehazten du. Horrek eragin zuzena du argaldu nahi dugunean dieta bat egitean: «Pertsona batzuek ondo erantzuten diote karbohidratoei, eta, beste batzuentzat, berriz, gantz gutxiko dieta da eraginkorrena».
‎behar duzun burdin kopurua zure adinaren, dietaren, zure osasun egoeraren eta zu zauden bizitzaren araberakoa da (adibidez, haurdun dagoen emakume batek pertsona heldu batek baino hiru aldiz gehiago behar du, 51 urte baino gehiago). Era berean, erakunde honek gogorarazten du dieta begetarianoa egiten dutenek (edo haragia, hegaztiak edo itsaskiak jaten ez dituen dieta batek) ondoren azaltzen den zerrendako kantitateak bikoiztu lituzketela. 6 hilabete bitarteko haurrak:
2020
‎Moringaren zorroetatik eta hostoetatik (horiekin zukua egin daiteke) isolatu egin dira arteria presioa eta plasmako lipidoak gutxitzeko propietateak dituzten konposatu diuretikoak. Moringaren hostoen estraktu gordinak eragin nabarmena du koipe asko duen dieta batekin elikatutako arratoietan kolesterol maila altua murrizteko. Hori fitosterol bati, beta sitosterolari, egotz dakioke.
‎Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak (AESAN) gomendatzen du urtebetetik beherako haurrentzako pureetan zerbak eta espinakak ez sartzea, eta horiek urtebetetik hiru urtera bitarteko haurretan eguneko errazio batera mugatzea, nitrato kopurua dela eta (metahemoglobinemia eragin dezakete haur txikietan). Beste barazki asko dituen dieta batek horiek ematen dituzten mantenugaiak ordezten ditu. Noiz egin behar da glutenik gabeko dieta?
‎Ikerketa horretan azaltzen denez, koloneko minbizia izateko arrisku handiagoarekin lotuta dago hanturaren aldeko dieta (karbohidrato, proteina, koipe, kolesterol, B12 bitamina edo burdina ugari dituena), eta horren eragina handiagoa da gizonengan emakumeengan baino. Aitzitik, antioxidatzaile ugari dituen dieta batek (frutak, barazkiak eta zuntz ugariko elikagaiak) murriztu egiten du minbizi mota horren arriskua, oxidazio estresaren aurkako efektuagatik. Desoreka horrek gure zelulen DNA kaltetzen du eta tumoreak sor ditzake.
2021
‎Prest egonez gero, elikagai bizigarriak saihestea komeni da, hala nola kafea, kafeina, freskagarriak edo txokolatea. Zenbait adituk diote karbohidrato, koipe, alkohol eta beste kitzikagarri asko dituen dieta batek arazoa larriagotu eta are eragin dezakeela. Espezialista askok B taldeko bitaminatan eta aberatsa den dieta egitea gomendatzen dute, buru azala egonkortzeko oso baliagarria dela ziurtatzen baitute.
‎Gainditu beharreko oztopoak honako hauek dira, batik bat: ileak ezkutatuko dituen depilazio basatia, arrautza frijitu baten antzera beltzarantzeko eguzkia hartzea, ezer gutxirako balio duen dieta bat egiteko gosea eta egarria pasatzea edota gure gorputzeko zati lotsagarriak estaltzeko arropa erostea. Hiru, bi bat, PUM!
2022
‎Arrisku kardiobaskularra. Adibidez, omega 3 asko duen dieta batek gaixotasun kardiobaskularra izateko arriskua gutxitzen duen aztertzen da, pertsona profil jakin batean edo ez. Edo LDLR (kolesterol genetiko ospetsua) genean mutazio bat badago.
2023
‎Baina nutrizionistak eszeptikoagoak dira. “Mikronutrienteen gabezia horiek —bereziki, burdina, zinka, iodoa eta A bitamina— energia kontsumoaren (kaloriak) urritasunik gabe gerta daitezke, energian aberatsa den baina mantenugai gutxi dituen dieta baten ondorioz”, dio Marta Otero dietista nutrizionistak. Benetako arazoa:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia