Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 59

2002
‎Bi dira Boeteko Pla d´industrialdeko enpresetakoak, Cerdanyolarekin mugakide direnak, beste bat Telefónicaren eraikin batera, eta azkena Maresme Lehen Mailako Osasun Zentrora. Laugarren astean, beste dorre kutsatu bat gehitu zaio, eta, behin betiko analisien zain, kaltetuek duten bakterio mota zein instalaziori legokiokeen zain dago. Dorre klandestino bat da, izotz fabrika batena.
‎Ohiko landetxe batean, gorozkiak erraz sakabanatzen dira lan tresnekin edo gainazalekin kontaktuan, batez ere, zerriekin edo behiekin. Hesteetako edukia, bestalde, animalientzat eta/ edo pertsonentzat ahalmen patogenikoa duten bakterioek kutsatzen dute maiz. Beraz, ahalik eta gehien mugatu litzateke materia fekalarekiko kontaktu oro, batez ere simaurrarekin, ustekabeko kutsadura saihesteko.
2003
‎Desinfektatze prozesuak eragin handia izaten du desinfektatzaile kimikoak aplikatzeko baldintzetan (kontaktu denbora, kontzentrazioa, tenperatura eta azidotasuna), gainazalen ezaugarrietan (konposizio kimikoa, azaleko karga eta zimurtasuna) eta mikroorganismo kutsatzaile motan. Biofilma sortu ondoren, gainazaletan metatzen den geruza gisa eratzen den bakterio agregatua, hura osatzen duten mikroorganismoek erresistentzia handiagoa dute bakterioen kontrako substantziekiko eta beroarekiko. Zenbat denbora behar du mikroorganismo batek gainazal bati “itsasteko”?
‎Espainiako zientzialarien hipotesia da Río Tintoren biologia eta ezaugarri kimikoak oinarri biologikoko erreaktore kimiko baten emaitza direla. Haren motorra oxigenorik behar ez duten bakterioak izango lirateke, eta lurpeko geruzetan konposatu kimiko eta mineralen bidez irauten dute, urak burdin eta sufre mineralekin elkarreraginean jarduten duen geruzetan. Stoker ek azaldu zuenez, proiektuak, azken batean, Marteko misio baten simulazioa egiteko balioko du, Tinto ibaiaren ekosistema bereziak Planeta Gorriaren antzekoa baita.
‎Amen konfiantza espezialisten iritzian dago(% 87), eta familiartekoen% 4 Emaginen% 55,8k hotzean desinfektatzea gomendatzen duten arren, “oraindik% 18,1ek biberoiak eta tetinak irakiten jarraitzen du”. Ferrarrek adierazi zuenez, “ikerketa askok frogatu dute biberoiak eta tetinak irakiteak ez dituela bakterio guztiak ezabatzen”, eta, beraz, ez da metodorik seguruena. Alde horretatik, Ferrerrek pentsatu zuen emaginek “etengabe jakin behar dutela zer aurrerapen gertatzen diren biberoien, tetinen eta bularreko haurraren gainerako tresnen desinfekzio eremuan”.
2004
‎NSLABek, aztertzen ari diren arren, badirudi hartzitutako produktuei aroma eta zapore bereizgarriak ematen dizkietela. Beraz, ugaltzeko gaitasun handia duten bakterioak dira, eta kantitate handitan eta gure osasunerako ondorio negatiborik gabe irensten ditugu. Horregatik, askotan, hartzidura kontrolatua nahi den produktuak inokulatzeko hautatutako mikroorganismoak ere izaten dira.
‎Bi labore mota horiek bi animalia taldetan banatu ziren, “salmonella” garbirik gabe, eta sakrifikatu egin behar ziren; horietako batzuk bakarrik eraman ziren berehala (infekzioan eragin dezakeen faktore estresagarria). Bi taldeetako ehunak aztertu zirenean, ikertzaileek azaldu dutenez, ikusi zen labore motak eta garraioak eragin nabarmena zutela bakterioak animalien ehunetan duen kontzentrazioan. Garraiatu gabeko animaliek, norepinefrinarekin “salmonella” jaso zutenek, 24 orduren buruan bakterio kontzentrazio handiagoa zuten, laborantza estandarra jaso eta garraiatu zutenek baino.
2006
‎Adibidez, Columbia Britainiarreko Unibertsitateko talde batek, Kanadan, jakin zuen Mexikoko kostaldeko sufrearen bakterio berde bat eguzki argirik gabe bizi zitekeela. Zientzialariek uste dute bakterio horiek 2.400 metro ingurura urperatuta bizi direla, eta inguruan dituzten fumarola hidrotermalen argia lortzen dutela. Horrek ondorio oso garrantzitsuak ditu bizitzaren mugak eta bizirauteko gaitasuna aztertzeko, bai Lurrean bai beste planeta batzuetan.
‎Arrautzan gehien ugaritzen dena proteina da, batez ere oboalbumina, proportzio txikiagoan obotransferrina, obomukoidea, obomuzina, lisozima, avidina, zistatina eta obostatina dituena. Oskolaren babes fisikoaz gain, arrautzek babes kimikoa dute bakterioekiko. Bakterio horiek, proportzio diskretuetan, prest daude mikrobio patogenoen erasoaren ondoriozko enbrioia babesteko.
‎Hala ere, oinarri tratamendu gisa garrantzitsuena beroa aplikatzea da, mikroorganismo sentikorrak ezabatzea bermatzen baitu. Talde honetan, salmonela ezaguna ez ezik, jatorri fekaleko mikroorganismoak, ingurumenean aurkitu ohi ditugun bakterio asko eta birusak ere sartu behar ditugu, hala nola gripeak edo hotzeriak. Kapitulu honetan, zalantzarik gabe, H5N1 ezaguna sartu behar dugu, hegazti gripearen kasu larrienen arduraduna.
‎Dastamenaz gain, gatzak hainbat funtzio betetzen ditu. Prozesatutako haragi produktuetan, adibidez, gatzak eragina du bakterioen kontrako efektuak areagotzen dituzten proteinak aktibatzean. Irlandako adituek egin eta Meat Science n argitaratu duten ikerketa baten arabera, elikagaietako gatzaren murrizketa oztopo garrantzitsuak dira, bereziki teknologikoak, baina hori lortzeko ekimenak proposatzen dituzte, bereziki haragia bezalako elikagaietan.
2007
‎Aspalditik aztertzen da zer gaitasun duten bakterio azido laktiko probiotikoek («bakterio onak» ere deitzen zaie) desordena gastrointestinalei aurrea hartzeko, eta frogatu da bakterio mota horietako andui batzuek ondorio onuragarriak dituztela osasunean, eta dagoeneko erabiltzen direla zenbait elikagaitan. Orain, Food Research Internationalen argitaratu den azterlan baten arabera, bakterio mota horietako talde bat konbinatzeak onurak dakartza bakterio patogenoak inhibitzeko, hala nola Escherichia coli eta Salmonella, beherako infekziosoak eragin ditzaketen bi bakterio.
‎«Atletaren oina», azaltzen du Daudén irakasleak, «oinaren eraginpean daudenen bizi kalitatea okertu egin daiteke, eta, batzuetan, azkura, erremin sentsazioa, usain txarrak edo ibiltzeko mugak eragin ditzake. Gainera, beste eremu batzuetara ere heda daiteke, hala nola oinetako edo eskuetako azazkaletara, eta ez da arraroa hantura zeinu garrantzitsuak dituzten bakterioek eragindako infekzio sekundarioa agertzea». Infekzio oso kutsakorra da, baina badira infekzioa saihesteko har daitezkeen neurri batzuk, besteak beste, oinak garbitu ondoren ondo lehortzea, galtzerdiak eta oinetakoak egunero aldatzea, larruzko edo gai naturalezko zapata transpiragarriak eramatea ahal den guztietan, behar bezala doitzen ez diren zapatek eragindako marruskadurak saihestea edo gimnasioetan, igerilekuetan, aldageletan, dutxa publikoetan eta hoteletan zapatilak erabiltzea.
2008
‎Ontziratuko den produktuaren inguruko airea atera behar da. Hala, oxigenorik gabeko atmosfera lortzen da, eta, horri esker, elementu hori bizirik irauteko behar duten bakterio eta onddoen ekintza atzeratzen da. Horri esker, produktuaren balio bizitza luzeagoa izango da.
2009
‎Gogoratu behar da antibiotikoak ez direla eraginkorrak pneumonia biralak eta gripea tratatzeko, bakterioak bakarrik suntsitzen baitituzte, eta inoiz ez birusak. Sendagai horiek modu desegokian erabiltzeak eragin handia du bakterioek aldez aurretik suntsitzen zituzten antibiotikoei aurre egiteko. Adituek aholku praktikoak ere ematen dituzte, besteak beste, etxean tenperatura egonkorra mantentzea, kalera irtetean berotzea bat bateko tenperatura aldaketak saihesteko, berokuntza oso handia saihestea, giroa edo arnasbideak ez lehortzeko eta etxeak ondo aireztatzeko.
‎Edozein mikroorganismok, baldintza egokiak betez gero, biofilm bat osa badezake ere, ohikoenak “Bacillus”, “Enterobacteriaceae”, “Pseudomonas”, “Staphylococcus” eta “Salmonella” generokoak izan ohi dira. Elikagai freskoek, hala nola frutek eta barazkiek, dute bakterio kumulu hori sortzeko gaitasun handiena. Zenbait ikerketak erakutsi dutenez, “Salmonella” edo “E.coli” bezalako patogenoek ihes egiten dute letxuga edo espinaka bezalako elikagaiak garbitzera.
‎Orain arte egindako ikerketen arabera, mikroorganismoen erresistentzia handiagoa da biofilm batean kontzentratuta daudenean ingurune likido batean sakabanatuta daudenean baino. Estatu Batuetako ikerketa baten arabera, zenbat eta handiagoa izan biofilmaren “adina”, orduan eta erresistentzia handiagoa dute bakterioek desinfektatzaileekiko; adibidez, “L” koek. egun batean eratutako monocytogenes” direlakoak, zazpi egunez osatutakoak baino errazago ezabatzekoak.
‎Leku horretan, bakterio zelulak hestetik odol isurira pasa dezake infekzioa abiarazteko. Zizailatze efektu txikiak “orain kutsatzeko unea da” adierazten du, eta, beraz, zizailatze efektu txikia duen bakterioarentzat zentzua izango luke ahalmen infekziosoa areagotzen duten geneak aktibatzeak. Birulentzia handiagoa Simulazioko programa informatikoetan oinarrituta, ikertzaile horiek frogatu dute bakterioek grabitaterik gabeko ingurunean, hots, ingurune espazialean, jasandako zizailatze efektua heste paretako espazio txiki horietan gertatzen denaren antzekoa dela.
‎Hala, esperimentu espazial horren bidez, ikertzaileek jakin ahal izan zuten fluido baten zizailatze efektu gisa ezagutzen den indar mekaniko batek (fluido bat gainazalean igarotzen denean egiten den mugimenduak) eragin erabakigarria izan zezakeela salmonelaren infekzio ahalmenean. Ikerlanean, zientzialariek ikusi zuten jarduera desberdineko 167 generen arteko aldea zegoela espaziora bidaiatu zuten bakterioetan, eta hori egin ez zuten bakterioekin konparatu zuten. Bakterio espazialek geneak aldatu zituzten, eta espazioan mutatu ziren, eta agresiboagoak bihurtu ziren.
‎Konturatu dira kalterik egiten ez duen bakterio batek indioilarrak gaixotu ditzakeela.'
2010
‎Test soil baten bidez, lehen mailako arretako medikuek erabaki dezakete arnas traktuko infekzio sintomak dituzten zer pazientek duten bakterio kolonizazioa eta zer antibiotiko eman daitezkeen. Aurkikuntza berri bati esker, preskripzio antibiotikoa murrizten da, eta, gainera, kontsultetan denbora aurrezten da, eta antibiotiko egokia oso goiz ematen zaiola bermatzen zaio, behar duen pazienteari bakarrik.
‎' Nature' aldizkariak nazioarteko aditu batzuen azalpenak bildu ditu, Venter en lanaren benetako irismena baloratzen dutenak. Egia esan, ezin da %100eko" zelula sintetiko" batez hitz egin, Venter en taldeak sortutako genoma txertatua duen bakterio normala baita. Horregatik, bakterioaren zati txiki bat baino ez litzateke" artifiziala" izango.
‎Erabiltzen diren osagaiek, gehienetan, likido azidoak izaten dituzte, hala nola limoi zukua, tomatea, ardoa, garagardoa, soja saltsa edo landare olioa, baita kipula xehatua edo baratxuriak ere. Hala ere, elikagai nagusia, haragia esaterako, moztu egiten da maiz, edo gordinik ebakitzen da, elikagaiak dituen bakterioak halakorik badu barrura sartzen laguntzeko. Gainera, hobe da metalezko ontzi batean ez uztea pixa egiten, azido nahasteak material horrekin erreakziona baitezake.
2011
‎Adituen Taldeak gomendatzen du barazki egosiak ez direla giro tenperaturan gorde behar, nitratoa nitrito bihur baitaiteke zuzenean. Gainera, espezialista talde horrek uste du bakterio gastrointestinalen infekzioak dituzten haurrei ere ez zaiela espinakarik eman behar, infekzio horiek nitrato gehiago nitrito bihurtzen dutelako, eta horrek metahemoglobinemia arriskua handituko luke.
‎Bakuola horiek babes armarri bat emango liokete bakterioari. Adituek ikusi zuten armarri hori duten bakterioek ez duten bakterioek baino bi aldiz gehiago irauten dutela uretan. Hiru aldiz gehiago ere irauten dute uretan, milioi bat kaltzio hipoklorito bakoitzeko bi zati hamar minutuz.
‎Bakuola horiek babes armarri bat emango liokete bakterioari. Adituek ikusi zuten armarri hori duten bakterioek ez duten bakterioek baino bi aldiz gehiago irauten dutela uretan. Hiru aldiz gehiago ere irauten dute uretan, milioi bat kaltzio hipoklorito bakoitzeko bi zati hamar minutuz.
‎Talde horrek “superbakterio” batek sortutako proteina baten analisia hasi zuen, duela urte batzuk zenbait azterketa genetiko egin ondoren “staphylococcus sciuri” bakterio patogenoak “Cfr” izeneko gene berri bat garatu zuela ikusi ondoren. Ikusi zuten gene horrek sortutako proteinak funtsezko zeregina duela bakterioak antibiotikoekiko erresistentea izateko duen mekanismoetako batean. Hurrengo azterketek erakutsi zuten gene bera “staphylococcus aureus” izeneko andui batekin gurutzatu zela; bakterio hori sudur hobietako eta azaleko floraren parte da, eta bakterio erresistentzia ohikoenetako batzuk eragiten ditu.
‎Ikerketa hori “Nature Medicine” aldizkarian argitaratu da. Malaria duten pazienteek arrisku handia dute bakterio infekzio hilgarriak garatzeko, bereziki salmonellak eragindako infekzioak. Orain arte uste zen malariak eragindako immunosupresioagatik gertatzen zela hori, immunitate sistema ahuldu eta konprometituta geratzen delako.
2012
‎Kasu horretan, haurraren organismoa zaurgarriagoa izango da ondorengo infekzioekiko. Familia eta Komunitate Medikuntzako Andaluziako Elkartearen (SAMFYC) “Arnas traktuko infekzioak lehen mailako arretan diagnostikatzeko eta tratatzeko gida” k dioenez, faringoamigdalitisaren herena bakarrik sortzen dute bakterioek, eta tratamendu antibiotikoa behar duen bakterio etiologia bakarra A talde estreptokozikoa da (kondoi ktokitoa). Zer motatakoa den zehazteko, frotis baten bidez hartzen dira zelula laginak bi amigdaletan.
‎Irudia: little blue hen Edozein saltsa egiteko, hainbat osagaik hartzen dute parte, eta horietako bakoitzak behar eta berezitasun oso berariazkoak ditu bakterioen presentziari dagokionez, batez ere hozte tenperaturetan kontserbatzen ez badira. Saltsak bereziak direnez, kontu handiz prestatu, kontserbatu eta biltegiratu behar dira.
2013
‎Baina minbizia kutsatzen denean, errazagoa da gero mikroorganismo gaiztoa pertsonengana iristea. Leptosposiak txakur eta gizakiei eragiten die mundu osoan, baina, ura maite duen bakterio batek eragindakoan, maizago gertatzen da zona heze eta istilduetan. Espainian ere agertzen da, baina, aldi berean, José Manuel Barragan doktorea buru duen zientzialari talde bat erakusten du ‘Scielo’ zientzia aldizkarian argitaratutako estudio batean.
‎Espainiako gainerako eskualdeetan, erakunde txiki horietan aditua da aditua, «gaixotasunaren eragina txikiagoa da». Ura atsegin duen bakterio bat Leptopirosiaren bakterioari ura gustatzen zaio. Beroa ere bai.
‎Tenperatura. Tenperaturak eragin handia du bakterioen hazkundean eta inaktibitatean. 5 ºc tik beherako tenperaturek patogeno mikrobioen erreplikazioa dute, eta elikagaien narriadura atzeratzen dute; 55 ºc baino tenperatura altuagoak, berriz, hilgarriak dira zenbait patogenorentzat.
‎Denbora hori igarotakoan, C. colik poluzio iturrien diagnostikoa eta segimendua baieztatzen lagunduko duten tresnak izatea espero dute adituek. Gainera, proiektuak lagundu egin behar du inguruko hegaztietan infekzioa noiz hasten den, zein diren kutsadura puntu komunak, zein etapatan izaten diren eraginkorrena kontrol neurriak, zein diren kontrol biologikorako metodorik eraginkorrenak eta nola elkarreragiten duen bakterioa animaliekin. Oraingoz badakigu C. jejuni eskortako hegaztien hesteetan kontzentrazio handitan aurkitzen dela, eta horietako askok ez dute gaixotasuna garatzen, ez eta sintomarik ere.
2014
‎Bestalde, kontuan izan behar da bakterioen populazioak askotarikoak eta zabalak direla, eta aldaketa handiak egiten dituztela. EFSaren azterketa baten arabera, E. coli ren genomak egunean hainbat aldiz «mutatu» egiten du, eta horrek esan nahi du bakterio populazioak sentikorrak direla ingurumen aldaketen aurrean, eta, beraz, antibiotikoen aurkako erresistentzia areagotu egiten dela.
‎E. Coli eta Salmonella dira antibiotikoekiko erresistentzia handiena duten bakterio nagusietako batzuk, OMEren arabera
‎Ikerketa horrek berretsi egiten du patogenoen transmisioari buruzko beste analisi batzuen emaitzak billeteen eta txanponen bidez. Diruan hazten diren patogenoak Billeteak higiene arau desberdinak aplikatzen dituzten pertsonek maneiatzen dituzte, eta era askotako higiene baldintzetan biltegiratzen dira. Paperezko diruak azalera zabala du bakterioak eta mikroorganismoak hartzeko, eta, beraz, ikerketa batzuek kezka sortzen dute gaixotasunak eragiten dituzten mikroorganismoen transmisioaren bektore bihur daitezen. Kutsatzaile horiek zuzenean transmiti daitezke, eskuz edo zeharka, elikagaien bidez. Ez dago argi nola bizirauten duten bakterioek paperean eta nola transferitzen diren; hala ere, arlo horretako lan zientifikoak hazten joan dira.
‎Baina azterketa gutxik aztertu dute txanponen poluzioa, bakterioen biziraupenerako faktore mugatzailea (kobrea) dutela uste baita. Paperezko diruak azalera zabala du bakterioak eta mikroorganismoak hartzeko Estatu Batuetako ikerkuntzari, Saudi Arabiako eta Frantziako adituek egindako beste azterketa bat gehitu zaio, apirilean Future Microbiology n argitaratua. Analisiak agerian uzten du Enterococcus spp bakterioak, besteak beste.
2015
‎Elikaduraren segurtasunak esan nahi du bakterioek non aurrera egin dezaketen, «eroso» sentitzeko aukera ez emateko. Elikagaien transmisio gaixotasunak eragiten dituztenak sukaldeko leku eta leku askotan bizi daitezke, baita tresnetan eta eskuetan ere.
2016
‎Edari horiek, izan ere, jogurtak izan ohi dituen bakterioez gain, beste batzuk ere izaten dituzte.
‎arroza plateraren zati da, arrainarekin batera, eta ozpinarekin zerbitzatzen da, azidotasun ukitu bereizgarria emateko. Arrozak ere, arrainak bezala, arreta berezia behar du segurtasunaren aldetik, ezaugarri onak baititu bakterioak hazteko. Ozpina botatzeak mikroorganismoak hazten eta ugaltzen ez laguntzen du.
‎abantailak dituen arren, ezin dira elikagaiak izozkailuan behin betiko gorde, kalitatea ere murriztu egiten baita denbora handitu ahala. Izozteak elikagaiek eragindako intoxikazioetatik babesten gaitu, baina kontuan hartu behar da metodo horrek berez ez dituela bakterioak suntsitzen, baizik eta haien jarduera eta ugaltzea moteltzen dituela. Elikagai bat izozten denean, barruan duen ura izoztu egiten da, eta izoztea ondo egiten ez bada edo oso motela bada, ura izotzezko kristal bihur daiteke, elikagaien zuntzak suntsitu eta kalitatea galarazteko.
‎Maria bainuan egosten dira, 60 bat minutuz produktua 100 bat ºC ko tenperaturan jartzeko. Saihestu behar den arriskuetako bat Clostridium botulinum da, toxina bat duen bakterioa, botulismoa eragiteko gai dena. Hoztu.
2017
‎Helburua izaten da ez hondatzea aireko oxigenoarekin harremanetan egon delako (ura galtzen dute, itxura arraroa hartu), usainik ez zabaltzea hozkailu guztian eta ez kutsatzea beste elikagai batzuek dituzten bakterioen eraginez.
2019
‎Era berean, ikerlariek uste dute proteina toxiko horien ekoizpena blokeatzeko gai diren farmakoek dementziarekin lotutako garuneko endekapena geldiarazi edo, gutxienez, prebenitu dezaketela. Casey Lynch mikrobiologoak adierazi duenez, «ikerketa honen emaitzek berretsi egiten dute, bai bakterioaren gaixotasuna agertzean eta garatzean, bai garunean gingipainas proteina duen bakterioak duen presentzia». Eta, esan du horrek eremu berri bat ireki dezakeela ikerketari tratatzeko gai den botika aurkitzeko.
2020
‎batzuek oilaskoa ozpinarekin, limoi zukuarekin eta beste zenbait likido aromatikorekin garbitzen dute. Hala ere, ez dira neurri eragingarriak (ez dituzte bakterioak suntsitzen) eta, askotan, kaltegarriak izaten dira (arestian aipatu dugun kutsadura arriskuagatik). Hezur, luma eta abarren hondarrak kendu nahi izanez gero, onena sukaldeko papera erabiltzea da.
‎Laktosa esnean modu naturalean agertzen den azukre sinplea da. Produktu hori duten bakterio anduietako bik (Lactobacillus bulgaricus eta Streptococcus thermophilus) laktosa digeritzen laguntzen dute, baldin eta kantitate jakin batean badaude: 108 unitate, gutxienez, gramo bakoitzeko.
2021
‎Saihestu ur jokoak lentillak badituzu eta kendu nahi ez badituzu. Itsasoko ura edo igerilekua izan arren, ez jarri, urak dituen bakterioak erraz pasa baitaitezke lentilletara eta hortik begietara. Kasu horietan, behin bakarrik erabiltzeko lentilla batzuk erostea komeni da.
‎). Arrisku horietako batzuk kozinatutakoa ez den beste teknika batzuekin ezaba daitezke (adibidez, arraina behar adina denboraz izozten bada, anisakisa kendu egiten da), baina oso zaila da mikroorganismo patogenoak deuseztatzea, berotzea ez den beste metodo batzuk erabiliz (adibidez, izozteak ez ditu bakterioak ezabatzen, eta garbitzea kaltegarria da, kutsadura sakabanatu egin baitezake). Orduan, onurak ditu dieta gordinari jarraitzeak?
‎Bakterioak gernu epitelioko zelulei itsasteko erraztasunean eta baginako mukiaren propietateetan eragiten duten faktore genetikoek ere parte hartu dute. Halaber, badakigu gernu infekzio errepikariak dituzten emakumeek gehiago kolonizatzen dituztela bagina eta uretraren inguruko eremua, gernu infekzioak eragiteko ahalmen handiagoa duten bakterioekin. Gomendioak Gernu infekzioak prebenitzeko, oso baliagarria da mikzioak maiz egitea SEFACeko adituek zenbait ohar egin dituzte arazo horren eragina murrizteko:
2022
‎Gainera, azterlanak adierazten digu: metodo bakar batek ere ez du bakterio karga %60 baino gehiago murrizten. Zer egiten dugu baietekin. Oso zikinak edo oso erabiliak dauden baietak garbitzen saiatzeko, pertsona askok lixiban sartzen dituzte edo garbigailuan ur beroz garbitzen dituzte.
‎Ezabatu anisakisa Gezurra. Azido azetikoaren eraginez, ozpina kontserbagarri natural ona da, mikroorganismo batzuen hazkuntza eragozten laguntzen du, baina ezin du bakterio jakin batzuek sortzen dituzten esporen ekoizpena amaitu. . Era berean, ez ditu parasitoak ezabatzen, anisakisa antxoetan egon daitezke ozpinetan eta beste batzuetan, hala nola, sardinzarretan edo zebitxeetan.
‎Tenperatura zenbat eta altuagoa izan, orduan eta denbora gutxiago behar dute bakterioek gaixotasunak sortzeko. ' Salmonella' eta' E. coli' dira udako bi mikroorganismo ohikoenak
‎Kopuru hori azkarrago iristen da 25 ºC tik 30 ºC ra 4 ºC ko hozketa tenperaturara baino (tenperatura horretan ez dira biderkatzen). Beraz, zenbat eta altuagoa izan tenperatura, orduan eta denbora gutxiago behar dute bakterioek gaixotasunak sortzeko. Neguan, udan ez bezala, tenperatura baxuen ondorioz, bakterioek denbora gehiago behar izaten dute kopuru handi horiek lortzeko, eta denbora hori, askotan, ez dute izaten, elikagaiak lehenago kontsumitzen direlako.
‎Imagen: ersler Praktika txar horiek guztiek gero eta hurbilago dute bakterioak agertzeko arriskua hauek: Control de la manera de la manera de la medida.
‎Barnealdean nahiz kanpoaldean erabil daiteke, kanpoaldearekiko erresistentea baita eta isolatzaile termiko eta elektriko ona baita. Toxikotasun txikia du Bakterioak hazteko erresistentzia handia du eta lizuna agertzea mugatzen du. Sukaldeetan eta bainugeletan asko erabiltzen da:
2023
‎Antibiotikoen tratamenduak Luzaroan edo maiz erabiltzeak mikrobiota bakterianoaren oreka alda dezake, eta onddoa gehiegi haztea eta infekzioa eragitea. Kontua da antibiotikoek Cándidaren populazioa kontrolatu ohi duten bakterio onuragarriak hiltzen dituztela. Sistema immunologiko ahuldua Funtzio immunologikoa asaldatzen duen edozein gaixotasunek, baita sendagai immunosupresoreak etengabe erabiltzeak ere, kandididiasia garatzeko arriskua areagotu dezake.
‎Wiktorya Lizunak adierazten duena. Seinale hori ez da nahitaez toxikoa, baina barruan ikusten ez ditugun bakterioak izan ditzake, eta erreakzio alergikoak ere eragin diezazkieke pertsona sentikorrei. Printzipioz, lizun daudenak kendu eta gainerakoak lehenbailehen garbitu eta kontsumitu behar dira, urak lizuna sortzen laguntzen baitu.
‎Serum fisiologikoarekin bustitako gaza bat erabil daiteke. Txakur arraza txikiek eta aurpegi laukoek joera dute bakterio plaka metatzeko eta hortzoietan arazoak izateko. Prebentzio neurri gisa, garrantzitsua da hortzak astean behin baino gehiagotan eskuilatzea, ile zurietarako pasta eta eskuila leun batekin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
duten 13 (0,09)
du 11 (0,07)
dute 10 (0,07)
duen 9 (0,06)
dituen 3 (0,02)
ditu 2 (0,01)
dituela 2 (0,01)
ditugun 2 (0,01)
dituzten 2 (0,01)
baititu 1 (0,01)
dituzte 1 (0,01)
duela 1 (0,01)
zutela 1 (0,01)
zuten 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia