2003
|
|
Lehenik eta behin, urte hasieratik, 24 edo 30 hilabete baino gehiago dituen edozein animalia sakrifikatu, autonomia erkidegoaren arabera, edo baserrian hil den edozein animalia, BSErako aztertu behar delako. Bigarrenik, ezarritako debekuek eta kontrolek saihestu egin behar
|
dute
animalia jatorriko irinen kontsumoa; beraz, datuek lotura hobea izan lukete animalia zaharrekin. Azken balorazio horren arabera, Madrilen eta Murtzian 24 hilabete baino gehiagoan aztertutako animalien ehunekoa txabola osoaren %30 da.
|
2004
|
|
Lehenik eta behin, 24 hilabete baino gehiago dituen edozein animalia sakrifikatu, autonomia erkidegoaren arabera, edo baserrian hil dena, BSErako aztertu behar delako. Bigarrenik, ezarritako debekuek eta kontrolek saihestu egin behar
|
dute
animalia jatorriko irinen kontsumoa; beraz, datuek lotura hobea izan lukete animalia zaharrenekin. Azken balorazio horren arabera, Madrilen eta Murtzian 24 hilabete baino gehiagoan aztertutako animalien ehunekoa txabola osoaren %20 baino handiagoa da.
|
2006
|
|
edo marrubi batzuk, edo lekale platera entsalada batekin tomatezkoa. Proteinak ere lagungarriak dira burdina xurgatzeko, beraz, interesgarria da hemo ez den burdina ugari duten plateretan proteinak
|
dituzten
animalia jatorriko osagaiak sartzea, hala nola arrautza zuringoa, esnea, haragia edo arraina. Burdin xurgapena murrizten duten substantziak Burdinaren xurgapena oztopa dezaketen zenbait faktore daude.
|
2008
|
|
Oso gutxitan gaindituko litzateke nitratoen GNA gomendatua, haren proteina beharrak zerealen, fruitu lehorren eta lekaleen kontsumoak estaltzen baititu, nitrato maila txikiko produktuek. Gainera, kontuan hartu behar da ez
|
dutela
animalia jatorriko proteinarik kontsumitzen, eta proteina horren kontzentrazioa handia dela. Zenbait barazki, hala nola letxuga eta espinakak, dagoeneko EBko araudiaren mende daude; araudi horren arabera, haien konposizioan nitrato eduki maximoa ezartzen da.
|
2011
|
|
Animaliak elikatzea oso garrantzitsua da elikatze katean, eta ondorio garrantzitsuak
|
ditu
animalia jatorriko produktuen osaeran eta kalitatean, hala nola esnean, haragian edo arrautzetan. Sektore horretako praktikak asko aldatu dira azken urteotan, ekoizpen erritmoa eta abeltzaintzaren intentsifikazioa direla eta, eta, ondorioz, osagaiak aldatu eta praktika batzuk aldatu behar izan dira.
|
|
aurpegiko eta eskuko krema, esne garbitzailea, ezpain babeslea, olio purua, gantza, gaueko krema eta xaboi pastilla. Haien balio nagusia da ez direla animalietan probatu eta ez
|
dutela
animalia jatorriko osagairik, parabens ik (produktu kimikoak) edo petrolioaren deribaturik. “Haren printzipio aktiboak hegoaldeko emakumeek bildu eta tratatu dituzte”, azpimarratu du Koordinakundeak.
|
2020
|
|
Haurrei dagokienez, arreta berezia jarri behar da, B12 bitamina jatea garrantzitsua baita garatzeko eta hazteko. Adin txikikoek ez
|
badute
animalia jatorriko produkturik irensten, elikadurako profesional baten esku jarri behar dute, haien nutrizio beharrak osatuko dituen dieta egin dezan, eta B12 bitaminaren osagarria adieraziko duen mediku baten esku.
|
|
Horien guztien degradazio zaila dela eta, uretan, lurzoruan eta sedimentuetan metatzen dira, batez ere lurreko eta uretako animalietan eta, ondorioz, haietatik eratorritako elikagaietan. Elikaren arabera, dioxinekiko giza esposizioaren %90 baino gehiago elikagaietatik dator, eta, zehazki, koipe asko
|
duten
animalia jatorriko elikagaiek dioxinen eta PCBen esposizio osoaren %80 osatzen dute. Zer ondorio izan ditzake giza osasunean?
|
2023
|
|
Otordurik garestiena eta okerren kontserbatzen dena da, eta hoztu egin behar da. Horrelakoa da felido dieta Katuak haragijale hertsiak dira, eta horrek esan nahi
|
du
animalia jatorriko proteinek (haragia edo arraina) osatzen dutela haien dieta. Animaliaren adinaren arabera, %25 eta %40 bitartean jan behar da (helduak direnean).
|