2002
|
|
Central Lechera Asturiana markako laginean, adibidez, gehitze horren eraginez azken produktuak 347 µ g/ 100 g
|
du
A bitamina eta 1,4 µ g/ 100 g D3 bitamina (kolekaltziferola, hots, animali jatorriko bitaminaren zatia).
|
|
Elikagai ugari: Beta karotenoa A bitaminaren aitzindaria da (organismoak bitamina bihurtzen du behar duenean) eta azenarioetan ugaria da batez ere, baita kalabazan, tomatean, mangoan, melokotoian, abrikotean, meloian, gerezietan eta laranjan ere. 100 g azenario, pieza ertain bat, nahikoa lortzen da gure organismoak egunero behar
|
duen
A bitaminaren ia hirukoitza sor dezan. Horren guztiaren ondoren, itxuraz, iluntasunean hobeto ikusteko azenarioak ugari jateko ohiko aholkua funtsezkoa zen.
|
2003
|
|
Izan ere, gaur egun 2000 milioi pertsonatik gora elikaduragaien gabezia dute, gose ezkutuaz izendatzen den egoeran dira, alegia. Gabeziahorien artean hedapen handiena
|
dutenak
A bitamina, Iodoa eta Burdina dira. Horien jatorria dieta errepikakorra eta gutxi dibertsifikatuan datza, zereal gutxi batzuetan oinarritzen diren dietak edota okela, esneki eta barazki gabeziak dituztendietak.
|
2004
|
|
Patataren Nazioarteko Zentroaren arabera, zientifikoki egiaztatu da mami laranjako kamoteak A bitaminaren aitzindari den gehiago duela beste ezein elikagaik baino, azenarioa barne: ehun g k ematen dute organismoak egunero behar
|
duen
A bitaminaren %100 baino gehiago. Adituek diotenez, bitamina horren urritasunak urtero eragiten die garapen bidean dauden herrialdeetako 2,5 milioi umeri, eta erabat edo hein batean itsutasuna eragiten die.
|
2005
|
|
Orriek, gainera, intibina dute, printzipio mikatza, batez ere nerbioetan agertzen dena, eta digestioak. Kaloria gutxi dituenez, elikagai perfektua da argaltzeko dietetan, eta probitamina ugari A organismoak behar
|
duenean
A bitamina bihurtzen du, eta nerbio sistemaren, immunitate sistemaren eta ikusmena. Azkenik, inulina, hostoetan nahiz sustraietan dagoen karbohidratoa, jateko gogoa pizten du eta digestioari laguntzen dio; substantziak, berriz, mingotsa, intibinak digestio jariakinak estimulatzeko gaitasuna du, behazun xixkua hustea erraztuz (kolagogo efektua).
|
2009
|
|
Organismoak A bitamina bihur dezake, eta hortik datorkio “provitamina A” izena. Beta karotenoak batera
|
ditu
A bitaminaren propietateak eta eragin antioxidatzailea. Berriki, hantura prozesuetan eta zahartze prozesuarekin zerikusia duten prozesuetan duen eragin onuragarria ezagutu da.
|
2020
|
|
Landare batzuetan dauden pigmentuak dira karotenoak, eta azenarioen edo laranjen kolorearen erantzule dira. Ezagunena da, gorputzak behar
|
duenean
A bitamina bihurtzeko gai dena. Gainera, nutrizio kosmetikoko edari askorentzat erakargarri ezin hobea da, haien osagaietako bat baita efektu fotobabesle bat saltzeko.
|