2001
|
|
Elikagaiak aldarazi (lizunak, legamiak) edo toxikazioa
|
sor
dezaketen mikroorganismo kaltegarrien (bakterioen) erasoetatik babesten dute janaria.
|
2003
|
|
Prozesatze termiko egoki batek esterilizazioa eragiten du: Cl ren espora guztiak suntsitzen dira. botulinuma eta beste bakterio patogeno batzuk, bai eta klima epelak biltegiratzeko eta banatzeko baldintza normaletan garatu eta alterazioak
|
sor
ditzaketen mikroorganismoenak ere. Espora termofilo gutxi batzuek iraun dezakete, baina ez dute hondatzen produktua giro tenperaturaren azpitik biltegiratzen bada.
|
2006
|
|
Energia iturri hori erabiltzean egurra erabiltzea saihesten da, deforestazioa murrizten lagunduz. Gorotzak aprobetxatzeko aukera ematen dute, ura kutsatzeko arazoak, usain txarrak edo intsektuak hazteko tokiak saihesten dituzte eta gaixotasunak (patogenoak)
|
sor
ditzaketen mikroorganismoak kontrolatzen dituzte. Simaurraren ongarritze ahalmena hobetzen dute.
|
2007
|
|
Anaerobiosian eta botulismoan ontziratzea Ontziratutako elikagaien tenperaturaren arabera, toxina botulinikoa sortzen da. Elikagaietan toxina sortzeko, bakterio aitzindariak erabiltzen dira, anaerobiosi egoeran, hau da, oxigenorik gabe, soilik hazi eta toxina
|
sor
dezaketen mikroorganismoak. Ezaugarri horrek pentsaraz lezake kontrola erraza dela.
|
2009
|
|
Hezetasun eta elikagai ugari konbinatzen dituen edozein gainazalek biofilm bat
|
sor
dezake mikroorganismoak daudenean. Elikaduratik kanpoko beste eremu batzuetan, biofilmen kokapena hautematen da, adibidez, loreak jarri diren pitxer batean sortzen den geruza likatsuan, edo ibai baten inguruan dauden harriak estaltzen dituen filmean edo hodi baten barne azalean, substantzia irristakor gisa.
|
2017
|
|
Txosten honetan, arduradunek makilek eragin ditzaketen lesioez ohartarazten zuten. Egia esan, argizaria aliatu gisa ikusi litzateke, eta ez etsai gisa, zeren eta agente garbitzaile, lubrifikatzaile eta hautsetik, zikinkeriatik edo infekzioak
|
sor
ditzaketen mikroorganismoetatik babesteko eragile gisa jarduten baitu. Argizari gehiegi badago, nahikoa da eskuoihal batez edo gaza batez garbitzea hatz erakuslea leun erabilita.
|
|
Kontaminazioa ⚫ ⚫ Eritasun bat
|
sor
dezakeen mikroorganismoa.
|
2019
|
|
Kasu horretan, espagetiak giro tenperaturan eduki ziren bost egunetan, bakterioa toxinak sortuz garatu zen, eta toxina horiek geroko berotzeari aurre egin zioten, eta mutikoaren heriotza eragin zuten. «Ez da ezer gertatzen, hozkailuan egon delako» Heriotza hori saihets zitekeen, espagetiak hozkailuan gorde izan balira; izan ere, tenperatura baxuek moteldu egiten dute elikagaiak aldatu edo gaixotasunak
|
sor
ditzaketen mikroorganismo gehienen garapena. Hala ere, horrek ez du esan nahi elikagai horiek automatikoki kaltegabe bihurtzen direnik, tenperatura baxuak ez dira mikroorganismo horiekin amaitzen.
|