2001
|
|
Oso elikagai preziatua da, erraz garbitzen dena, arantza gutxikoa eta oso digerigarria eta elikagarria. Omega gantz azidoak ditu; guztizko kolesterola eta odoleko triglizeridoak murrizten dituen gantz mota bat da, eta, gainera, odola diluitzen du, eta horrek koaguluak edo tronboak
|
sortzeko
arriskua murrizten du. Horregatik, hegaluzea eta beste arrain urdin batzuk kontsumitzea gomendatzen da, gaixotasun kardiobaskularren arriskua murrizten laguntzen baitute.
|
|
Behi esnearen proteinarekiko alergia, haur txikietan nahiko ohikoa Laktosarekiko intolerantzia Asma kronikoa edo arnas aparatuko bestelako gaixotasun larriak (esnekiek okerrera egin dezakete, mukiak handitu eta loditu egiten baitituzte; horregatik, interesgarria izan daiteke soja irabiakia jartzea esnearen ordez?) Arrisku kardiobaskularra (kolesterola edo triglizerido altuak eta hipertentsio arteriala), sodio gutxi eta koipe poliinsaturatu ugari dituelako. Horrek kolesterol eta triglizerido maila murrizten laguntzen du, eta, gainera, odola diluitzen du, eta, ondorioz, koaguluak edo odol tronboak
|
sortzeko
arriskua murrizten du. Kalitate irizpideak erosketan, manipulazioan eta higienean Produktu hau erostean, ondo begiratu behar diegu etiketatzeari eta ontziaren egoerari, iraungitze edo kontsumo data lehenetsiei eta nutrizio etiketari (produktua bitaminaz edo mineralez aberastuta dagoen edo ez, etab.).), beste marka bateko baliokidearekin alderatzeko.
|
2002
|
|
Pisu egokia lortzeko kaloriak doitzeaz gain, elikaduraren koipearen kalitatea kontrolatu behar da, eta gantz ase ugari duten elikagaien ekarpena murriztu (esneki osoak, haragi erdi koipetsuak eta koipeak, fianbreak, hestebeteak, foie grasa eta pateak,, gurina, gozogintza industriala koko edo palma olioekin…). Zenbait elikagaitan (arrainak, hazi olioak, fruitu lehorrak) dagoen omega 3 motako poliinsaturatutako gantzak, aurrekoak ez bezala, babes efektua eragiten du, odolaren biskositatea, kolesterol totala eta odoleko triglizeridoak murrizten baititu; hala, tronboak
|
sortzeko
arriskua murrizten da, eta gantz monoinsaturatua, horren eragile nagusia oliba olioa baita (akatean eta intxaurretan ere). Antioxidatzaileak, aliatu ahaltsuak… Era berean, antioxidatzaile ugari dituzten elikagaien kontsumoa handitu behar da: bitamina, bitamina, A probitamina, zinka, selenioa eta konposatu fitokimikoak (batez ere landare elikagaietan); izan ere, ikerketa ildo berrienek berretsi egiten dute substantzia horiek gantz partikulen oxidazioa eta, ondoren, odol hodietako paretetan metaketa murrizteko edo eragozteko duten gaitasuna.
|
2003
|
|
Esamolde horren arabera, gure organismoak ezin du berez ekoitzi, eta, beraz, dieta osatzen duten elikagaiekin batera jan behar du. Koipe poliasegabeek murriztu egiten dituzte guztizko kolesterola eta odoleko triglizerido maila, eta plaketen antiagregatzaileak dira (tronboak edo koaguluak
|
sortzeko
arriskua murrizten dute). Era horretako koipeen iturri dira hazi olioak (ekilorea, artoa, soja), landare margarinak, fruitu lehor koipetsuak edo oleaginosoak (bereziki, intxaurrak eta almendrak) eta bakailao gibeleko olioa.
|
2006
|
|
organismoan: kolesterol maila totala eta beste gantz batzuk murrizten dituzte odoleko triglizeridoak; koaguluak
|
sortzeko
arriskua murrizten dute odolarenak eta basodilatazioa eragiten dutenak, hau da, diametroa handitzen dutenak odol hodiak. Ekilore olioak ere gantz monoasegabeak ditu, azido oleikoa, baina olioan dagoena baino kantitate txikiagoan oliba.
|
2007
|
|
Zistitisa izanez gero, egunean hainbat astez ahabi freskoz betetako edalontzi handi bat hartzea gomendatzen da. Gainera, ahabaiek azido kinikoa dute, gernua azidotzen duen eta kaltzio fosfatozko giltzurrun kalkuluak edo litiasia
|
sortzeko
arriskua murrizten duen substantzia.
|
2008
|
|
“Lerro hotzeko” sistemek sukaldaritza tradizionala eta kontserbazio sistema modernoak konbinatzen dituzte. Platera prestatu ondoren, berehala hozten da tenperatura irabiagailu modernoen bidez, eta hoztu egiten da kontsumitu arte, hotz katea hautsi gabe, non berriro berotzen baita birsorgailuen bidez. Prozesu horretan funtsezkoa da tenperatura azkar jaistea, mikroorganismo patogenoak hazteko eta toxinak
|
sortzeko
arriskua murrizten baitu. Halaber, ezinbestekoa da, hotz katea inoiz ez hausteaz gain, platera birsortu eta berehala jatea.
|
2010
|
|
Duela urte batzuetatik hona, elikagai industriak maila horiek murrizteko egin dituen lanen helburua da elikagaien azukre kopurua eta asparagina murriztea. Horrek esan nahi du akrilamida
|
sortzeko
arriskua murriztu egin dela, gutxienez pasta bezalako elikagaietan. Aukera teknologiko hori ez da eraginkorra izan kafean, eta, gainera, ez da aldatu egoste modua, kasu honetan aukera eraginkorra baita patatetan.
|
2012
|
|
...l den guztia egitea, arian arian eta modu iraunkorrean emateko HIESaren aurkako ahalik eta kalitaterik handiena duen tratamendua, barne hartuta prebentzioa eta infekzio oportunisten tratamendua eta terapia antirretrobiralaren erabilera eraginkorra, arduratsua eta zaindua; betiere, kalitatearen kontrolpean, tratamenduari dagokion atxikimendua eta horren eraginkortasuna hobetzeko, eta erresistentzia
|
sortzeko
arriskua murrizteko; modu eraikitzailean lankidetzan aritzea farmazia arauak eta eginerak hobetzeko, barne hartuta sendagai generikoei eta jabetza intelektualaren araubideei aplikagarri zaizkienak;
|
|
Hala, bada, “European Journal of Nutrition” aldizkarian argitaratutako azterlan baten azken emaitzak ikusita, digestioan odoleko lipidoak %6 eta %15 bitartean murriztu daitezkeela frogatu da. Horren ondorioz, arterietako paretetan ateroma plakak edo aterosklerosia
|
sortzeko
arriskua murrizten da, eta, ondorioz, istripu kardiobaskularra izateko arrisku handiagoa dago, hala nola bularreko angina edo infartua. Hori posible da, CSICeko Giza Metabolismo eta Nutrizioko Mineralen Taldeko zuzendariak eta ikerketaren egile nagusiak, Pilar Vaquero doktoreak, azaldu duenez, aztertutako uraren “konposizio bereziari” esker, gatz mineral asko baitu.
|
|
“Epe ertainerako helburuak egokiak izan ohi dira, baina bide leunagoa egokia litzateke ahultasun handiko aldi baterako”, adierazi du. Haren iritziz, horrek hazkundearen eta huts egindako maileguen artean “gurpil biziotsua”
|
sortzeko
arriskua murrizten lagunduko luke, eta horrek ere merkatuekiko konfiantza murriztu dezake, batez ere helburuak lortzen ez badira. Gainera, bide leunago hori esparru makroekonomiko zuhurran ere sartzea proposatu du.
|
2013
|
|
Beraz, elikagaiak deshidratatzen edo ura ezabatzen duen edozein substantziak lagundu egingo du hazten eta ugaltzen. azukrea eta gatza uretan ondo disolbatzen diren substantziak dira, eta horregatik erabiltzen dira elikagaiak kontserbatzeko, hezetasuna gutxitzeko eta, beraz, patogenoak
|
sortzeko
arriskua murrizteko duten gaitasunagatik. Artikulu honetan azaltzen da nola kontserbatzen diren fruta batzuk azukrearekin, eta zein diren kontserbatzaile natural nagusiak.
|
2015
|
|
Postre gozoak jandakoan, bestalde (izan Eguberrietakoak edo izan beste edozein), oso garrantzitsua da hortz haginak eskuilatzea txantxarra
|
sortzeko
arriskua murrizteko.
|
|
2 Katu handi baten azazkalak eskuilatu eta moztea Katua ongi eskuilatzea gaztetan baino garrantzitsuagoa da. Eskuilek ez dute hainbeste ile irentsiko, eta hesteetan ile bola arriskutsuak
|
sortzeko
arriskua murriztuko dute. «Felino handiaren azalak malgutasuna galtzen du, eta, beraz, ohikoa da animalia horiek zurruntasun handiago horri erantzutea haien azidotzea murriztuz; horregatik da hain garrantzitsua eskuila leun batekin laguntzea», dio Gatos elkarte britainiarrak.
|