2004
|
|
Prestatutako bexamel saltsaren erdiarekin estaltzen da multzo hori.
|
Sartu
labean 180 °C an eta utzi 60 minutuz, edo pastela urreztatu arte. Zerbitzatu baino 10 minutu lehenago uzten da pausatzen.
|
|
gurin pixka bat.
|
Sartu
labean 15 minutuz eta hoztu ondoren polboroiak glass azukrearekin hautseztatu, eta paper mehetan bildu. banaka, eta letoizko lata itxi batean gordetzen dira.
|
|
Korrea bat ongi, bestea
|
sartzeko
labea palankarekin altxatu zuten.
|
2005
|
|
ebakidura bat ematen zaio pikortsua sartzen den masari azukrearenak. Ondoren, arrautzaz pintatu eta
|
sartu
labea 200 °C an, 15 minutuz. Kristinak Kasu horretan, oreak forma biribildua izan behar du.
|
2006
|
|
Molde bakoitza aluminiozko paperez estaltzen da eta, era berean, laberako egokia den beste ontzi batean jartzen da, komunera Maria.
|
Sartu
labean 180 °C an 5 minutuz. Zuringoa gatzatuta geratu behar da, eta gorringo erdilikidoa.
|
2008
|
|
Aluminio papera tolestu eta alboak bi aldiz itxiko ditugu, barruan lekua utziz.
|
Sartu
labean papillotea puztu arte, eta esan egosketa puntu ezin hobean dagoela. Platera erditik irekita dagoen aluminiozko paperarekin aurkeztuko dugu, karta balitz bezala, eta mahaikideak pixkanaka pixkanaka aterako ditu barazkitxoak, bularkiak eta haien zukuak.
|
2009
|
|
Bete den arraina bisigu ontzi edo ontzi baten gainean jarri behar da, bere tamainarekin bat datorrena, baina leku askoan. Salda pixka bat egin, igurtzi arrainaren gainazala olioarekin eta
|
sartu
labean 220 °C tan 30 minutuz edo barruan kozinatuta dagoela ikusi arte. Arraina bere erretan askatutako zukuekin zerbitzatzen da, eta betegarriarekin bat datorren goarnizioarekin batera:
|
|
Aurretik gurin eta irin pixka bat jarri diogu, itsats ez dadin. Jarri labeko papera eta pisua gainean (bete bol bat arrozarekin edo babarrunekin, pisua izan dezan eta labean sartzean masa ez dadin igo) eta
|
sartu
labean 20 minutuz 180 °C tan. Oinarria laberatu ondoren, papera eta pisua kenduko ditugu.
|
|
Kendu hezurrak izterrei ere. Hartu oilaskoaren hezurrak, zatikatu, eta
|
sartu
labean, 200 gradutan. Xehe xehe egin juliana eran tipula, azenarioa, porrua eta baratxuria.
|
|
Bete patata hutsak nahastura horrekin, apaindu gazta birrinduz, eta
|
sartu
labean, 200&fraq14; C tan, 5 minutu.
|
2010
|
|
Ohiko labean erradiazio infragorriak, mikrouhinek baino askoz energia gehiago duena, ia molekula guztien bibrazioa eragiten du: elikagaiarenak ez ezik, ontziarenak eta labeko airearenak ere berotzen ditu (horregatik jakia
|
sartu aurretik
labea beti aurreberotu egin behar da, denbora aurrezteko, ikusi 9 gaia). Mikrouhinek, berriz, bakarrik karga elektrikoa duten molekulak mugiarazten dituzte, alegia, molekula polarrak eta ioiak, zein bakarrik elikagaian dauden (ez airean ezta ontzietan); molekula polar nagusia ura da.
|
|
Soletilla bizkotxo baten tamainako eta formako merenge hizkuntza batzuk ere eransten dira. Hautseztatu glasé azukrea eta
|
sartu
labean 100 °C tan hiru orduz. Denbora hori igarota, oinarrian merenge egosiko zirkulu bat jartzen da, eta horren gainean izozkia isurtzen da.
|
|
Horrela, ahalik eta gehien aprobetxatzen da bitamina aberastasuna. Erre nahi izanez gero,
|
sartu
labean oso bero, oliba olioarekin eta gatz apur batekin. Azala bereizten hasten denean, labetik atera eta azala erabat askatzen da, beharrezkoa bada, ur hotz pixka batekin.
|
2012
|
|
Galletak sukaldeko robot batean birrindu, ore bat osatu arte, eta ore horri gurin urtua gehitu. Oinarri hori molde desmuntagarri baten hondoan jartzen da, eta bere horretan utz dezakegu, edo 200 °C tan
|
sartu
labean 10 minutuz, lehortu eta kurruskari gera dadin. Labean sartzea erabaki badugu, moldea galletarekin hozten utziko dugu txokolate geruzak gehitu aurretik.
|
|
Horrela, tipuleta eta baratxuri zati txiki batzuk, porrua, azenarioa, txanpinoiak eta brokoli sorta batzuk gehitzen zaizkio, jengibre, gatz edo soja saltsa tanta batzuk eta oliba olio txorrotada batekin lurrindua.
|
Sartu
labean 200 °C tan 20 edo 30 minutuz, labe motaren arabera. Erre ondoren, multzo osoa zerbitzatzen da.
|
|
Barazkiak zati handitan mozten dira urtu ez daitezen, eta haragiarekin eta hezurrarekin batera oliba olio pixka batekin igurtzi. Jarri labeko plaka batean eta
|
sartu
labean 200 °C tan, barazkien eta haragiaren gainazala gorritu arte. Atera labetik eta jarri barazkiak, haragia eta hezurra lapiko zabal eta altu batean; bereizi labe beroko plaka ardo beltzarekin eta berreskuratu labeko erretilutik ateratzen diren zukuak, eta bota lapikora.
|
|
Horretarako, nahasketa pastel mahuka batean sartzen da pita zabalarekin, eta, haren laguntzarekin, labe erretilu batean sartzen da sigi saga. Urrats honetan funtsezkoa da erretilua beroarentzako paper bereziz forratuta egotea eta erretilua
|
sartzean
labea bero egotea. Hamar minutu eta 200 °C an igaro ondoren, bizkotxoa prest egongo da.
|
|
Barazkiak zati handitan mozten dira urtu ez daitezen, eta, haragi eta oilasko zatituarekin batera, oliba olio pixka batekin igurtzi. Jarri labeko plaka batean eta
|
sartu
labean 200 °C tan, barazkien eta haragiaren gainazala gorritu arte. Labetik atera eta barazkiak, haragia eta oilaskoa (bularkia izan ezik) lapiko zabal eta altu batean jarri, labe beroko plaka banatu ardo beltzezko koparekin eta labeko erretilutik ateratzen diren zukuak berreskuratu eta kazolan bota.
|
|
Atera iturria arrainarekin eta bota bertan ateratzen den saltsa. Gehitu muskuiluak eta txirlak, eta
|
sartu
labean 170º ra 15 minutuz. Denbora hori igaro ondoren, bien maskorrak irekita egongo dira.
|
|
6 Bota prestaketa 30 x 35 cm-ko labe erretilu batera, laberako paperez forratuta. 7
|
Sartu
labean 12 minutuz. Atera labetik.
|
2013
|
|
Jarri moldea Maria bainuan, eta
|
sartu
labean, 180 º ko tenperaturan, mamitu arte.
|
|
Jarri Maria bainuan, eta
|
sartu
labean, behar bezala mamitzen den arte.
|
|
|
Sartu
labean: lehen 10 minutuak, tenperatura baxuan, eta, bizkotxoa altxatu ahala, tenperatura gero eta altuagoan.
|
|
Igurtzi gurina labeko xafla batean, irineztatu, eta isuri hara masa.
|
Sartu
labera eta eduki su ertainean 25 bat minutuz.
|
|
|
Sartu
labean, 180 ºC inguruan.
|
|
Bota gainetik almendra xehea, nahi izanez gero, eta
|
sartu
labean.
|
|
|
Sartu
labean, 200 ºC an.
|
|
|
Sartu
labean, 170 ºC ko tenperaturan, eta eduki han 20 bat minutuz.
|
|
|
Sartu
labean, 180ºC an.
|
|
Ipini moldean (hiru laurden bete),
|
sartu
labean 180 ºC an eta atera 15 minutura.
|
|
|
Sartu
labean, 220 ºC an; hasieran, tiroa itxita, handitu daitezen, eta, gero, tiroa irekita.
|
|
|
Sartu
labean, tiroa itxita, 225 ºC ko tenperaturan.
|
|
|
Sartu
labean, 200 ºC an, eta atera eginda daudenean.
|
|
Prestatu labeko xafla bat gainean ez itsasteko papera jarriz, ipini hostorea bertan, beste paper bat gainean eta beste xafla bat haren gainean, igotzen ez uzteko (ziztada batzuk ere egin dakizkioke igo ez dadin).
|
Sartu
labean, 200 ºC an, eta atera eginda daudenean.
|
|
Igurtzi arrautzaz eta hautseztatu almendra xeheaz. Beste itxura bat eman nahi izanez gero,
|
sartu
labean dagoen moduan, eginda dagoenean bota azukre hutsa gainetik eta sartu berriro labean gaina karamelizatzeko.
|
|
|
Sartu
labean 200 ºC an, eta atera eginda daudenean.
|
|
|
Sartu
labean, 200ºC ko tenperaturan, goiko sua kenduta.
|
|
Bota azukre alea sagarraren gainetik, eta
|
sartu
labean.
|
|
|
Sartu
labean, 200 ºC an. Beharrezkoa izanez gero, alde bat egindakoan eman bira erdia, bi aldeetatik berdin egin daitezen.
|
|
Hartu 24 cm-ko diametroa duen molde bat, eta jarri orea bertan. Orea moldean ondo ipini ondoren, ziztatu sardexka batekin eta
|
sartu
labean, 225 ºC an (15 bat minutu ditu). Ateratakoan, utzi hozten.
|
|
Igurtzi arrautza irabiatuz, eta
|
sartu
labean.
|
|
|
Sartu
labean, 180 ºC an. Kolorea hartzen duenean, jaitsi tenperatura 150 ºC ra, eta ez atera guztiz egiten den arte.
|
|
Zuritu eta ebaki sagarrak, eta jarri xerrak kremaren gainean, apain apain. Bota azukre hautsa gainetik, eta
|
sartu
labean. Hoztutakoan, igurtzi gaina sagar gelatinaz, distiratsu gera dadin.
|
|
|
Sartu
labean, 190 º C-an.
|
|
Jarri hostore zatiz osatutako geruza bat moldearen gainean. Zulatu hostorea, eta
|
sartu
labean, 180 ºC an.
|
|
|
Sartu
labean, eta lehortu 150 ºC an.
|
|
Eskuaz ireki sareko zulotxoak, eta estali esne gainez. Ebaki ertzak, eta
|
sartu
labean, 190 ºC an.
|
|
|
Sartu
labean, 180 ºC an, eta, kolorea hartzen duenean, jaitsi tenperatuta 150 ºC ra, barrua egin dadin.
|
|
Ogi barraren forma eman behar zaio, eta, biribildu ahala, gurin urtuaz igurtzi behar da orea.
|
Sartu
labean, 180 ºC ko tenperaturan, gurinez igurtzitako edo paper sulfurizatuz estalitako xafla baten gainean jarrita. Egiten ari dela, ireki labea gurin urtuaz distira emateko (lauzpabost aldiz).
|
|
Zabaldu eta luzatu arrabolaz, eta ebaki pasta ebakitzekoaren bidez.
|
Sartu
labean, 200 ºC an, lehortu daitezen, baina kolorerik hartzen utzi gabe.
|
|
Silpatez estalitako xafla baten gainean, jarri puskak eta zabaldu ondo, mugimendu zirkularrak eginez.
|
Sartu
labean, 180 ºC an.
|
|
Zabaldu puska txikiak silpatez estalitako xaflan, eta
|
sartu
labean.
|
|
|
Sartu
labean 180 ºC an, behetik su txikia jarrita.
|
|
Edalontzi batez, ebaki orea zirkulutan, jarri aurrez koipeztatutako erretilu batean, eta
|
sartu
labera. 35 minutuz 200 °C an eduki, eta, gero, azukreztatu.
|
|
Flan ontzien ipurdia karameluz egin ondoren, bete ontziak krema horrekin, eta
|
sartu
labean, Maria bainuan.
|
|
Banatu karamelu geruza duten moldeetan, eta
|
sartu
labean, Maria bainuan, su ahulean, 20 edo 25 minutuz.
|
|
Eman forma eskuz. Margotu arrautza erabiliz, eta
|
sartu
labean, 250 ºC an, behetik surik jarri gabe, kolorea har dezan. Prestatu nahaste bat, arrautza eta glukosa erdi eta erdi erabilita.
|
|
Flan ontzien ipurdia karameluz egin ondoren, bete ontziak krema horrekin, eta
|
sartu
labean, Maria bainuan.
|
|
Hoztu baino lehen, kendu kanela makila eta limoi azala. Masa pastelontzia masa hautsia duen molde labean bota, eta beste 10 minutu
|
sartu
labean. Atera labetik eta utzi hozten pastela moldetik kanpo.
|
|
Ondoren, irin, legamia eta gainerako osagai masari gehituko dizkiogu aurrez nahastuta, ore fin ez oso sendoa lortu arte. Bete molde bakoitza bere edukieraren 2/ 3raino, bota gainetik azukre pixka bat eta
|
sartu
labean tenperatura ertainean, gutxi gorabehera 25 minutuz edo magdalenak igo eta gainetik koloreztatu arte. Kozinatuta dauden egiaztatzeko, zotz bat sartuko dugu:
|
|
Moldeari gurin eta irin pixka bat jarri behar diogu, itsats ez dadin. Estali labeko paperarekin eta jarri pisu bat gainean (adibidez, bete bol bat arrozarekin edo babarrunekin, pisua izan dezan), egosten den bitartean masa ez igotzeko, eta
|
sartu
labean 20 minutuz 180 °C an. Oinarria laberatu ondoren, papera eta pisua kenduko ditugu.
|
|
Haragia eta oilasko izterrak oliba olio pixka batekin igurtzi. Jarri plaka batean eta
|
sartu
labean 200ºC tan, barazkien eta haragiaren azala gorritu arte. Atera labetik eta jarri barazkiak, haragia eta oilaskoa lapiko zabal eta altu batean; bereizi labe beroko plaka ardo beltzarekin, eta berreskuratu labeko erretilutik ateratzen diren zukuak, eta bota lapikora.
|
|
Barazkiak zati handitan mozten dira urtu ez daitezen, eta, haragi eta oilasko zatituarekin batera, oliba olio pixka batekin aliatzen da. Jarri labeko plaka batean eta
|
sartu
labean 200º C tan, barazkien eta haragiaren gainazala gorritu arte. Atera labetik eta jarri barazkiak, haragia eta oilaskoa kazola zabal eta altu batean.
|
2014
|
|
Horien gainean, ahuntz gaztaren xerrak, arrautza irinetan pasatutako tomate xerrak eta koilarakadatxo bat barbakoa saltsa (mina gustukoa badugu, tabasko tanta batzuk).
|
Sartu
labean, 200 ºc an berotuta. Ahuntz gazta urtzen hasi aurretik, ogitartekoa aterako dugu.
|
|
Bota antxoa krema moldean. Jarri Maria bainuan eta
|
sartu
labean 180 ºc tan 35 minutuz. Hozten utzi eta maionesa arinarekin zerbitzatu, ogi txigortuak ogi xigortuekin eta tomatetxo zatiekin.
|
|
Oilaskoa erretzeko, pieza gatzatu eta barruan baratxuri eta limoi erdi hortz usaintsu bat jarri.
|
Sartu
labean 200 ºc tan 70 minutuz eta oilasko errea dugu. Egosita, haragia umeldu egin dezakegu bere zukuekin, baina hori aukerakoa da, eta ez da askoz gehiago behar haragi errea lortzeko.
|
|
Dena lotuta dagoenean, bota gurin likidoa baina hotza, ekilore olioa, azukrea, legamia eta irina, eta multzo osoa birrindu, oso trinkoa ez den pasta fina lortu arte. Bete molde bakoitza bere edukieraren 2/ 3raino, eta
|
sartu
labean 180º C-ko tenperaturan 20 minutuz, edo cupcakeak igo eta gainetik koloreztatu arte. Kozinatuta dauden egiaztatzeko, zotz bat sartuko dugu:
|
|
Erreserbatutako zurtoinarekin estali, labe iturri baten gainean jarri eta oliba olio txorrotadarekin ondu. Azkenik,
|
sartu
labean 200 ºC tan 10 minutuz. Barrutik eta kanpotik erre ondoren, bero zerbitzatu.
|
|
Moldeari gurin pixka bat eta irin pixka bat jarriko diogu, itsats ez dadin. Estali labeko paperarekin eta pisu batekin gainean (adibidez, bete bol bat arrozarekin edo babarrunekin, pisua izan dezan), egosten den bitartean masa ez igotzeko, eta
|
sartu
labean 20 minutuz 180 °C tan. Oinarria laberatu ondoren, papera eta pisua kenduko ditugu.
|
|
Gainazala gazta birrinduarekin estali.
|
Sartu
labean, aurrez berotuta, 15 bat minutuz, 200 °C an. Kalabazin eta barazki tinbala atunarekin zerbitzatu, etxean egindako tomate saltsa beroaren gainean.
|
|
Masari gainazalean ebaki bat egin nahi badiogu edo sinaduren bat edo dekorazioren bat gehitu nahi badugu, une egokia da. Busti pixka bat azala lurruneztagailu batekin,
|
sartu
labean eta laberatu 10 minutuz, labearen beheko aldean bakarrik (lurzoru beroa esaten zaio horri). Ahal bada, kendu haizagailuaren funtzioa, eta horrek gehiegi lehortzen du ogia.
|
2015
|
|
|
Sartu
labera 30 minutuz,
|
|
Aldez aurretik, gurin eta irin pixka bat jarri behar diogu moldeari, itsats ez dadin. Jarri labeko papera eta pisua gainean (bete bol bat arrozarekin edo babarrunekin, labean sartu bitartean masa igo ez dadin) eta
|
sartu
labean 20 minutuz 180 °C tan. Laberatu ondoren, kendu papera eta pisua gainetik, eta prestatu quichearen betegarria.
|
|
Galletak moldeatu eta arrabol batekin prestatu. Ondoren,
|
sartu
labean 15 minutuz, 180 ºc an aurrez berotuta, gorritu arte. 3 Etxeko galletak, okela, mikrouhin labean!
|
2016
|
|
|
Sartu
labera 30 minutuz 155 gradutan.
|
|
Ondoren, orea arrabolarekin luzatu, eta moldeko moldearen oinarriaren gainean jarri, aurrez gurin eta irin pixka bat jarrita, itsats ez dadin. Jarri labeko papera eta pisu bat gainean (bete bol bat arrozarekin edo babarrunekin, egosi bitartean pisua izan dezan eta egosi bitartean orea ez igo) eta
|
sartu
labean 20 minutuz 180 ºc tan. Oinarria laberatu ondoren, kendu papera eta pisua.
|
2019
|
|
Burdin zahar, adreilu, igeltsu erdi ustel eta porlan zatien azpian jatorrizko sua zegoen, erabilpenak higatutako sua. Suaren ondoan, 60 zentimetrora, paretan
|
sartuta
labea, sukalde ekonomikoa jartzean hondatutakoa; modernitatearen ondorioa, eta ondoko paretan lixiba harri izugarria aurkitu nuen: harriz egindako kubo bat, metroa sakoneran, eta 70 zentimetro luzeran zuena.
|
2020
|
|
Gazta birrindua eta esne gaina nahastu, eta brokoliaren gainean bota.
|
Sartu
labean 200 ºC tan 10 minutuz edo gazta desegin eta gainerre pixka bat gainazala. Bero zerbitzatu, labetik atera berria.
|
|
Koilara baten laguntzaz, zati biribilen edo angeluzuzenen forma ematen diogu.
|
Sartu
labean, 180 °C an, 20 bat minutuz. Denbora hori igaro ondoren, gazta eta york urdaiazpikoa oinarrien erditik gora jarri eta beste base batekin estali.
|
|
Sandwichak irinarekin pasako ditugu, gero irabiatutako arrautzarekin eta, ondoren, ogi birrinduarekin. Azkenik, frijitu egin ditzakegu, edo berriz
|
sartu
labean, kaloriak kentzeko. Zerbitzatu bero gazta urtua eta gure jakobo kurruskaria izateko.
|
2021
|
|
Labeko erretilu batean, patata eta tipula oinarri bat jarri, xerra mehetan ebakita, oliba olio eta gatz zorrotadatxo batekin.
|
Sartu
labean 200º C tan 10 minutuz; atera erretilua labetik, jarri ezpata arrain xerrak erdiko patata erreen gainean, eta sartu berriro labean dena batera 15 edo 20 minutuz. Arraina ia erreta dagoenean, bota ardo zuri pixka bat, eta utzi labean prestatzen, arraina bere lekuan dagoela ikusi arte.
|
2022
|
|
Bat alternatiba laberako egokiak diren plastikozko poltsak erabiltzea da. Jarri oilaskoa (osorik edo piezatan) poltsaren barruan eta gehitu elementu likidoren bat (salda pixka bat, zukua, etab.) honekin batera belar fresko eta espeziak. Itxi poltsa eta
|
sartu
labean. Zukuak barruan mantenduko dira eta oilaskoa oso zaporetsua geratuko da.
|
2023
|
|
Labe iturri batean egiten ditugun fruta erreekin batera sagarra, melokotoia eta udarea ditugu, guztiak zurituta, laurdenetan ebakita eta pipitarik gabe. Hautseztatu bi koilarakada azukre, limoi erdi baten zukua eta baso erdi ur fruta iturriaren oinarrian, eta
|
sartu
labean 200 ºC tan 40 minutuz. Noizean behin, nahastu, erregularki prestatzeko, eta prestatu kolore uniformea hartu eta frutak erre arte.
|
|
Nahastu frutak jogurt natural frijitu pare batekin, eta jarri azukre puntua, fruta lodituta gera dadin, baina ez gehiegi (gero aho pastako tututxotik atera ez dadin). Biribildu pasta filoa metalezko tututxo batzuetan, eta
|
sartu
labean gainerretzeko moduan (minutu bat edo bi) pasta txigortzeko eta horrela geratzeko. Atera labetik, kendu metalezko armazoiak eta bete aho pastako tututxoak fruta mazedoniarekin eta jogurtarekin.
|
|
Nahastu nahasketa honekin txahal gona zerrenda lodietan zatituta.
|
Sartu
labean (180 °C an berotuta) ordubetez. Egosi ondoren, busti haragia garagardo pixka batekin, gehitu aranpasa garbituta, ebakita eta hezurrik gabe, eta heldu dena 30 minutuz, haragia kozinatu arte, lodieraren arabera.
|
|
Kozinatzeko, xukatu marinatuaren haragia eta gorritu haren gainazala su ertainean dagoen ontzi batean, olio pixka batekin. Gehitu barazkiak nahierara, busti marinatuaren ardoaren zati batekin, gehitu haragi salda, estali eta
|
sartu
labean 2 orduz, 180 °C an. Laberik ez badugu, lapiko batean egin dezakegu, su ertainean, edukia noizean behin aldatuz, egosketa uniformea izan dadin.
|
|
Amaitzeko, jarri azken geruzaren gainean barazki salteatuak eta bexamel saltsa gazta birrinduarekin.
|
Sartu
labean, eta 30 minutuz prestatu 180 °C an. Hoztu ondoren, zatitu egin daiteke, tanperetan gorde eta izoztu.
|
|
✅ Bitartean, igurtzi labeko plaka bat olio tanta batzuekin eta zartagineko zukuarekin. ✅ Jarri bisigua haragiarekin gorantz, eta
|
sartu
labean 200 ºC tan sei minutuz. ✅ Bisigua atera baino lehentxeago, gainerako baratxuriak xerratan moztu eta zatitutako pipermina gorritu egiten dira.
|
|
Azalik eta hezurrik gabeko legatz zatiak behar ditugu gaur. Legatzari gatza bota, erretiluan ur pixka bat jarri, legatz pusketei oliba olio tanta bat bota, eta, ondoren,
|
sartu
labean. Bost edo sei minutuan eginda egongo dira.
|