2005
|
|
Gariak (oloak, zekaleak, garagarrak eta tritikaleak bezala) glutena dauka eta, jakina denez, frakzio proteiko horrek
|
pertsona
zeliakoengan kontrako erreakzioak sortarazten ditu.
|
2006
|
|
Gluten edukia dela medio, honelako orerik ez dute
|
pertsona
zeliakoek kontsumitu behar.
|
|
Era berean, laginotan gluten aztarnarik hauteman ez denez (bazitekeen-eta glutena erabiltzea saltsa hauek dauzkaten osagaietakoren batean)
|
pertsona
zeliakoek lasai asko kontsumi ditzakete.
|
2007
|
|
Berariazko azterketa eginik,
|
pertsona
zeliakoentzat lagin bakar bat komeni ez zela ikusi zen: Mamia, bere osagaietako bat ogia baita.
|
2008
|
|
Argal, Casademont, El Pozo eta la Selva laginek glutenik(
|
pertsona
zeliakoek ezin kontsumi dezaketen laboreen gari, zekale, olo, garagar etab. atal proteikoa), ez daukatela diote etiketan eta laborategiak egia diotela egiaztatu du; baina glutenaz deus esaten ez duten lau laginek ere ez daukate horrelakorik (haragizko produktu honetan glutena daukaten osagaiak baliatzea debekatzen du arauteriak).
|
2009
|
|
Uste da oso urrun ez dagoen aldi batean berme osoz jakin ahal izango dugula saltzen diren produktu guztietatik zein diren egokiak
|
pertsona
zeliakoentzat, beren osasunagatik glutenik gabeko dieta egin behar baitute. Berriki, Europako Batzordeak erregelamendu bat onartu du, glutenarekiko intolerantzia duten pertsonentzako produktu espezifikoen izenak legez ezartzeko.
|
|
goranzko balioa Zereal horien abantaila da ez dutela glutenik, eta hori dela eta, egokiak dira zeliakia duten pertsonen dietetarako. Balio horrek ekoizpena eta merkataritza areagotzen ditu, eta, gainera,
|
pertsona
zeliakoentzako elikagaietan ale, semola edo irina gehitzen du. Osasungintzako eta elikagaien industriako profesionalentzat interesgarria da jakitea zereal horien mantenugai maila arroz zuriarena, artoarena edo patatarena baino handiagoa dela.
|
2015
|
|
|
Pertsona
zeliakoak glutena duten zerealak eta horien eratorriak baztertu behar ditu dietatik. Elikagaibatzuk erraz identifikatzen dira:
|
2018
|
|
Karta gehienetan, arazorik gabe har daitezkeen glutenik gabeko platerak daude: entsaladak, plantxan egindako arrainak eta haragia, tortillak etxean, etab. Elikagaien ondoren, prestaketa da
|
pertsona
zeliakoen arrisku faktore nagusia. Ohizko ogia eta glutenik gabeko ogia aizto berarekin moztea bezalako eguneroko keinuak lehortu egiten du elikagai zehatzetan egin den inbertsioa.
|
2019
|
|
FGF2 genearen adierazpen aldaketak ikusita,
|
pertsona
zeliakoengan ere aldaketarik dagoen aztertuda. Horretarako sei paziente zeliako (debut) eta beste sei pertsona ez zeliakoren (kontrol) duodenokobiopsietatik erauzitako RNA erabili da, eta FGF2ren adierazpena zeliakoetan emendatuta dagoelabehatu da (4 Irudia).
|
2021
|
|
Ez da inoiz olio bera erabili behar glutena duten eta ez duten produktuak prestatzeko. Etxetresna elektriko txikiak (sandwicherak, txigorgailuak…)
|
pertsona
zeliakoentzat bakarrik erabili behar dira. Ikastetxean.
|
|
Erregelamendu beraren arabera, aipamen hori duten produktuek 100 ppm (mg/ kg) baino gutxiago dute. Horrek ez du esan nahi
|
pertsona
zeliakoentzat egokiak direnik, gluten kopuru txiki hori nahikoa baita hesteei kalte egiteko. Zer diren trazak.
|