2001
|
|
Kirolari askok uste dute beren organismoak proteina gehigarriak behar dituela errendimendu fisiko ezin hobea lortzeko, baita dietaren bidez hartutako proteina ere. Azken urteetan egindako azterketek erakusten dutenez, entrenamendu bolumen handiko kirolariek proteina gehiago behar dituzte beren dietan,
|
pertsona
sedentario baten beharrekin alderatuta. Hala ere, horrek ez du nahitaez esan nahi gehigarri proteikoak hartu behar dituztenik.
|
2003
|
|
Indar kirolariek muskulu masa handitzeko duten interesak proteina kopuru handiko dietak kontsumitzera bultzatzen ditu maiz eta oker, efektu hori lortuko dutela uste baitute. Egia da kulturistek, adibidez, edo pisu jasotzaileek,
|
pertsona
sedentario batek baino proteina gehiago behar dituztela, baina proteina horiek erraz lor daitezke eguneroko elikaduratik, energia beharrak betetzen badira. Berez proteinak dituzten dietek ez dute muskulu masa handitzen, entrenamenduari eta dieta orekatuari esker lortzen da masa hori.
|
2007
|
|
Dena den, helduaroan behi esnea beharrezkoa ez bada, saltzen duzun soja esneak ere ez luke izan behar.«Gaixotasun kardiobaskularren eta minbizien igoera kurbak esnekien kontsumoarekiko ia paraleloak dira» Pertsona osasuntsu batek ez du behi edo soja esnerik behar izaten segitzeko. Hala ere,
|
pertsona
sedentario batek, gehiegizko pisua, hipertentsioa edo arrisku kardiobaskularreko beste faktore bat duena, gosarietan esnea edaten ohituta dagoena, ondo egingo du behi esnearen proteinen ordez sojarenak hartzea. Txinan eta Japonian, non behi esnearen kontsumoa, mendeetan zehar, pasadizo txiki bat izan baita, sojak kalitate handiko proteina hornikuntza eskaintzen die gizonei eta emakumeei, arrisku kardiobaskularrik eta minbizia sortzeko arriskurik gabe.
|
|
Beraz, menuaren plateren konbinazioa ez da berdina izango emakume gazte kirolari batentzat eta beste emakume aktibo batentzat, baina menopausia garaian. Era berean,
|
pertsona
sedentario baten eta esfortzu fisiko handia eskatzen duen lan bat egiten duen norbaiten elikadura beharrak desberdinak izango dira. Berezitasun horiek elikagai motak eta errazioa egokitzera behartzen dute, nahiz eta gomendatutako kontsumo maiztasuna orokortu daitekeen.
|
2008
|
|
ohiko errorea Kirolarien proteina beharrak pertsona sedentarioenak baino handixeagoak dira, higadura handiagoa eta muskulu masa handiagoa dutelako, batez ere indar kiroletan gertatzen den bezala.
|
Pertsona
sedentario baten proteina beharrak 0,8 g/ kg dira egunean; kirol aerobikoak eta taldean egiten dituen atleta batentzat, berriz, 1,2 eta 1,4 gramo artekoak dira, eta oraindik ere handiagoak dira indar eta abiadura kiroletan, 1,5 eta 1,7 gramo artekoak. Kirolean proteinen batez besteko gomendioak/ imgs/ 2008/ 09/ tabladreporte.jpg Kopuru horiek ez dira beti errespetatzen; izan ere, halterofilia, pisu jaurtiketa (mailua edo diskoak) edo kulturismoa bezalako indar kirol batzuetan, behar baino kantitate askoz handiagoak kontsumitzen dira:
|
|
80 urte betetzean,
|
pertsona
sedentario batek 30 urterekin zuen muskulu masaren %30 eta %40 bitartean galdu ahal izan du. Murrizte horrekin indarra eta mugikortasuna galtzen dira, eta hezurrak erortzeko eta hausteko arriskua handitzen da.
|
2010
|
|
Fisioterapeutaren kontsultan gomendioak ematen dira, ariketa pertsonalizatuak diseinatzen dira eta tratamenduak programatzen dira, beharrezkoa bada. Terapiak pertsona bakoitzaren egoera fisikoaren, jardueraren, erronken eta beharren araberakoak dira, asko aldatzen baitira
|
pertsona
sedentario baten eta lehiaketa kirolari baten artean. Tratamendu horiek pertsonen ohiturak estatikoak eta dinamikoak direnean aztertu ondoren erabakitzen dira.
|
2014
|
|
Biltegi horiek bete ondoren, geratzen den glukosa gantz bihurtzen da; prozesu hori itzulezina da.
|
Pertsona
sedentario baten giharrek glukogeno gutxiago bereganatzen dute (erdia, gutxi gorabehera). Gainera, ez dira husten, glukogenoa intentsitate handiko ariketan erretzen baita.
|
|
Gainera, ez dira husten, glukogenoa intentsitate handiko ariketan erretzen baita.
|
Pertsona
sedentario bat ariketa fisikoa egiten hasten denean, gertatzen den lehenengo egokitzapen fisiologikoetako bat da haren intsulinarekiko sentikortasuna areagotu egiten dela, giharretan glukogeno gehiago biltzeko gaitasunarekin batera. Adituaren arabera, «gramo bat glukogenok 3 gramo ur atxikitzen dituela kontuan hartuz gero, hasieran gerta daiteke pisua handitzea.
|
2021
|
|
Heldu ez aktiboa. Adin, pisu eta altuera bereko
|
pertsona
sedentario batek baino %12 energia gehiago behar du. Heldu aktiboa.
|