2005
|
|
Substantzia hori organismoan metabolizatzen da, eta unitate hauek sortzen ditu: fruktosa, intsulinarik gabeko azukre asimilagarria, beraz orburuak
|
pertsonen
menu dietetikoan sar daitezke diabetikoak. Zuntz asko dutenez, asetasun sentsazioa ematen dute eta lagundu egiten dute heste igarotzea, arintzen edo prebenitzen laguntzeko idorreria.
|
2009
|
|
Imagen: MMGL Naturan duen garrantzi handiaz gain, espezie batzuk milioika
|
pertsonaren
menua osatzen dute: txibiak, muskuiluak… Elikagaien industria ez da ornogabe horiez baliatzen den bakarra:
|
2010
|
|
Bestalde, zeliakoek elikadura zerbitzu publiko eta pribatuen inplikazio handiagoa eskatzen dute. Zerbitzu horiek jatetxeetako, ospitaleetako, eskoletako eta unibertsitateetako karta eta menuekin lotuta daude, eta informazio gehiago eta glutenarekiko intolerantzia duten
|
pertsonentzako
menu alternatibo gehiago eskaini lituzkete.
|
2011
|
|
Kataluniako aterpetxeetan milioi bat menu baino gehiago zerbitzatzen dira, eta elikagai alergien prebalentzia Kataluniako biztanleen %1 eta %3 bitartekoa dela kalkulatzen da, Elikagaien Segurtasunerako Kataluniako Agentziaren (ACSA) datuen arabera. Prestaketa, gakoa Alergiak edo intolerantziak dituzten
|
pertsonentzako
menuak prestatzen diren bitartean, ez da beste jakirik ukitu behar. Alderdi garrantzitsuenetako bat da tresnak eta lan eremuak garbi egotea.
|
|
Elikagaien etiketa xehetasunez aztertu behar da, alergenorik ez dutela ziurtatzeko; garrantzitsua da, batez ere, pastelak, saltsak edo plater landuagoak egiteko. Alergiak edo intolerantziak dituzten
|
pertsonentzako
menuak prestatzen diren bitartean, ez da beste jakirik ukitu behar. Gatza edo espezieak erabiliz gero eskua sartu behar ez den poteak erabili behar dira.
|
2012
|
|
Euskadiko Zeliakoen Elkarteak (EZE) laguntza eman dio EROSKI CONSUMERi azterketa hau egiteko orduan, eta haren ordezkarien hitzetan, glutenarekiko intolerantzia duten
|
pertsonentzako
menuak garestiagoak dira ohikoak baino: baina ez, bereziki, erabiltzen dituzten osagaiengatik; kontua da era horretako menuak, gehienean, goi mailako jatetxeetan eskaintzen dituztela.
|
|
EROSKI CONSUMERek 12 jatetxe bisitatu ditu, eta bertatik bertara ikusi du nola lan egiten duten elikadura alergiak edo intolerantziak dituzten
|
pertsonentzako
menu edo plater bereziak eskaintzen dituzten jatetxe horiek.
|
|
12 eta 17 euro artean Iruditeria kolektiboak pentsatzen du berezia modu batera edo bestera ordaintzen dela. Euskadiko Zeliakoen Elkarteak (EZE) ikerketa horretan lagundu zuen, eta uste du glutenarekiko intolerantzia duten
|
pertsonentzako
menuak garestiagoak direla, ez erabilitako osagaiengatik, baizik eta kolektibo horiei zerbitzua ematen dieten establezimenduak gama altukoak izan ohi direla ziurtatzen dutelako. Bestalde, Elikadura Alergien Euskal Elkarteak (ELIKATE), eta horri ere galdetu zitzaion, alergikoek menu bereziak dituen jatetxe bat lortzen badute, menu oso sinpleak aukeratu ohi dituztela, ahalik eta arrisku gutxien sortzeko.
|
|
Ondoeza hobetu egiten da zuntz askoko elikagai gordinak hartuz gero, hesteen mugimendua bizkortzen bada, ura hartzen badu, gorotz bolumena handitzen bada eta ebakuazioa errazten badu. Zuntzak gluzemia eta gorputz pisua hobeto kontrolatzen ere laguntzen du; beraz, elikagai gordinak egunero egon behar dira diabetesa eta obesitatea duten
|
pertsonen
menuetan. Jaki gordinak mahaian:
|
2016
|
|
Lehenbiziko saria, Yrisarri Jauregia hotelean bi pretsonendako gau bat pentsio erdian izanen da; bigarren saria, IrriSarri Land aterpean bi pertsonendako gau bat pentsio erdian eta hirugarren saria, Jauregia jatetxean bi
|
pertsonendako
menua. Horretaz gain, zaldirik ederrenaren jabeak bi SuperEmoZiona esperientzia izanen ditu saritzat.
|
2017
|
|
Era berean, aspaldi, arrautza pertsona osasuntsuetan mugatu beharreko produktua izan da, eta, beraz, astean hiru baino gehiago ez kontsumitzeko gomendioa historiara pasatu da. Esnea eta esnekiak nutrizio balio handiko elikagaiak dira, eta
|
pertsonen
menuetan edo volaktobetarianoetan sartzen dira. Esnekiak, ordea, ez dira kaltzio iturri bakarra:
|
2018
|
|
Eskuorri hauek, jatetxe eta turismo informazio guneetan eskuragarri egonen dira baita www.baztan bidasoa.com web orrian ere. Material grafikoko irudia iazko argazki sariduna da, Javier Salaverriak ateria. Irabazlea izanik, bere argazkia eskuorrian agertzen da eta bi
|
pertsonendako
menuaren irabazlea da.
|
2020
|
|
Bestalde, plater bakoitzaren koipeei dagokienez, hobe da frijituen edo arrautza irinetan pasatutakoen ordez, prestaketa aukera osasungarriagoak erabiltzea, hala nola barazkiak, entsaladak edo ozpinetakoak, hotzak edo plantxan edo lurrunetan prestatuak. Baina, oro har, eta diabetesa duten
|
pertsonentzako
menuen laburpen gisa, adituek diotenez, Harvardeko plateraren metodoa Lehentasuna ematen jarraitzeko modu egokia da landare jatorriko produktuak, beti bertan egon daitezen eta kontsumituko den janariaren erdia, gutxi gorabehera, izan dezaten. Halaber, aukera hauek egitea gomendatzen da:
|
2022
|
|
Errifen zozketa bat ere bideratu dute. Aste hasieran egin dute zozketa, ikastolatik LH 6 mailako ikasleek berri eman dutenez. " Apirilaren 4ean egin genuen zozketa eta otar berezi batez gain, Patri, Aialde Berri, Atxega, Txiriboga eta Artzabal jatetxeetako 2
|
pertsonentzako
menuak zozketatu genituen", zehaztu dute.Ekimen guztiokin bildutako laguntza, AEK ri emango diote," bere proiektuarekin aurrera jarrai dezan. Esker mila, otarra egiten lagundu diguzuenoi, jatetxe laguntzaileei eta errifak erosi dizkiguzuen guztioi". Gogoan izan, ostiral goizaldean gure artera helduko den 22 Korrikaren ibilbideko kilometro bat erosi dutela jasotako laguntza guztiarekin.
|