Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 25

2001
‎Koagulatuta egoteagatik, mamia esne likidoa baino digestioxeagoa da, eta horregatik da bereziki gomendagarria urdail delikatua duten pertsonentzat. Bestalde, ez da komeni laktosarekiko intolerantzia, beherako akutua eta behi esnearen proteinarekiko alergia duten pertsonek jatea. Etiketatzea Ontzi eta etiketetan produktuaren izena, zein esne motatakoa den (ardi edo behi pasteurizatua), produktuaren kopuru garbia, iraungitze edo kontsumo data lehenetsia, kontserbazio baldintza bereziak eta fabrikazio lotea jarri behar dira.
2005
‎I. motako diabetesa duten pertsonek, gaixotasun horren kasuen %10 eta %25 artean, ez dute intsulinarik sortzen odoleko glukosa edo azukre kontzentrazioak erregulatzeko. Substantzia hori giltzarri moduko bat da, pertsonek jaten dituzten elikagaietatik eratorritako glukosa sar dadin. Bostongo Harvardeko Unibertsitateko Medikuntza Eskolako David Haflerren taldeak (Massachusetts estatua) intsulina identifikatu zuen I. motako diabetesa duten pertsonen eta beste pertsona osasungarri batzuen zelula immunitarioak isolatu eta klonatu ondoren, gaixotasunaren arduradun gisa.
‎hainbat espezia asmatu zituen, hala nola martorria eta kanela. “Couscousa” hainbat pertsonak jaten duten ontzi batean zerbitzatzen da, eta errespetatu egin nahi bada formak ahalik eta gehien, kusa estalkirik gabe jan da, eskuineko eskuaren laguntza. Azkenburu gozoa eta te moruno Bazkaltzen hasi aurretik, batek pentsatu behar du postre gozoak, bikainak baitira, baina jende askorentzat.
2006
‎Parte hartzaileen batez besteko adinak erretiroaren etena gainditzen zuen, eta hori Hernándezek egin zuen, hirugarren adinean espezializatuta baitago. Adineko pertsonek jateari zergatik uzten dioten azaltzen du adituak. Bazekien anorexia nerabeen kontua besterik ez zela.
2007
‎Floridako Unibertsitateko Kent Vliet zoologoak eta Californiako Unibertsitateko Malcolm Shaner neurologoak, aurpegiko paralisia duten pertsonei jaten dutenean batzuetan malkoak ateratzen zaizkiela-eta, horren zergatiaren azterketa abiatu zutenean krokodiloen malkoekin topo egin zuten, animalia horiek jaten dutenean malkoak isurtzen baitituzte. Horien zergatia ulertuz gero, gizakiari gertatzen zaiona ere argitzerik izango dela uste da.
2008
‎Nola agertzen da? Ortorexia duten pertsonek jaten duten horretan jartzen dute arreta; janaria beren pentsamenduen eta bizitzaren ardatza da. Oro har, haragia, koipeak, pestizidekin edo herbizidekin hazitako elikagaiak eta substantzia artifizialak dituztenak baztertzen dituzte.
‎Adituek, dieta mediterraneoa bertan behera uzteaz gain, ahanzten dute elikadura familian egin beharreko “gizarte ekintza” dela. Maite ditugun pertsonekin jateak aktibazio zerebrala eragiten du, eta, horren ondorioz, plazer sentsazioak eragiten dituzten neurotransmisoreak askatzen dira. Sozializazioak txikienen elikadura ohitura osasungarriak ere sustatzen ditu.
2009
‎Zaldi haragiaren elikadura ezaugarriak zein diren ikusita, adin guztietako pertsonek jateko modukoa dela esan beharra dago, eta, batik bat, pisu gehiegi dutenei komeni zaie, kolesterol arazoak dituztenei eta odolean triglizerido asko dauzkatenei, oso gantz gutxiko haragia baita; anemia izaten duten pertsonentzat ere oso ona da.
‎Harroa eta zuzena da bere musika, baita bere abesteko modua ere. Pertsonaiak ez du pertsona jan esamoldeari jarraiki, La Mala beti saiatu izan da berezkoa duen estilotik haratago joaten. Malamarismo diskoan kantaera hobetu du artistak eta kolaborazio bikainak izan ditu.
2010
‎Sukaldaritza kolektiboa beste pertsonek jango dituzten elikagaiak prestatzean datza, helburu komertzialarekin edo ez. Atal honetan aztertuko da sistema desberdinak nola sailkatzen diren, zein menu mota eskaintzen diren eta zein diren sukaldaritza kolektiboak erabiltzen dituen elikagaien iturriak.
‎Gaur egungo maila teknologiko handiaren ondorioz, nekazaritzako elikagaien industriak esnetik eratorritako produktu sorta zabala sortu du, kontsumitzailearen beharrei erantzuteko. Gainera, osagai batzuk kenduta, esnearekiko intolerantzia edo alergia duten pertsonei jaten uzten zaie. Azken emaitza, kasu guztietan, lortzeko, prozesatzeko eta merkaturatzeko kontrol zorrotzen emaitza da.
‎Oso ondo dakite digestio aparatuko hainbat tokitan mina sentitzen dutenek, hala nola ahoko llagak, errefluxua, urdaileko azidotasuna, beherakoa, idorreria edo gasak, mokadu bakoitzaren ondoren, edo aurrean duen menua ez zaiolako erakargarria ez estimulatzailea. Une horretan sartzen dira jokoan ezagutzak eta irudimena, pertsonak jan dezan. Plateren aurkezpena eta aukeratutako baxera dira menuaren ezaugarri nagusietako bi.
2011
‎Azterketaren hasieran, boluntarioek ez zuten buru nahastearen zantzurik, eta, amaitzean, 657 boluntariok garatu zuten. Autoreek, ‘PLoS ONE’ argitalpenean azaltzen dutenez, trans gantz eta gantz ase asko kontsumitzen zuten pertsonek jandako kontsumoa egiten zutenek baino %48 aukera gehiago zituzten depresioa jasateko. Depresio kasu gehiago zabor janariarekin Duela bi urte, University College Londoneko ikertzaileek antzeko emaitzak argitaratu zituzten ‘British Journal of Psychiatry’ en.
2012
‎jateko ona da. Asian arrantzatu egiten dute animaliak elikatzeko edo pertsonek jateko.
‎Nerbio anorexioa Nahasmendu honen ondorioz, gorputzaren pisuaren eta siluetaren pertzepzioa aldatzen da. Pertsonak jateari uko egiten dio, gizentzeko edo obeso bihurtzeko beldurra duelako. Nerbio bulimia Behin eta berriz betekadak hartzea eta, ondoren, ez gizentzeko, jokabide konpentsatzaile desegokietara jotzea, hala nola:
‎Edari kitzikagarriei dagokienez —esna egon gaitezke—, honako hau aipatu behar da: kafea. Ohitura duten pertsonek jatea ez da arriskutsua osasunerako, gehiegi kontsumitzen ez bada, eta kontzentrazioa mantentzen lagundu dezake. Haurrentzat.
2013
‎Dena den, ez dago argi zer den kausa eta zer ondorioa: jogurta ote den pertsona horien osasun onaren eragilea edo osasun onena duten pertsonek jaten dituzten jogurtak.
‎‘janaria ez da botatzen’ Herrialde garatuetan 200 milioi tona elikagai baino gehiago botatzen dira urtero zaborretara. Estatu Batuetan eta Europan alferrik galtzen den janariaren ondorioz, mila milioi pertsona jaten dira munduan. Elikagaiak kate osoan alferrik galtzea, biltegiratzea, eraldatzea, banatzea… Europan, dendetara iritsi aurretik sortzen diren fruta eta barazkien %20 botatzen da zaborretara, eta herritar bakoitzak urtero 95 eta 110 kilo artean desegiten da.
2014
‎FAOk egindako kalkuluen arabera, egun ekoizten diren elikagaiekin hamabi milioi pertsonak jan dezakete.
‎Elikadura onak ondorio horiek murrizten laguntzen du: elikagai leunak, zapore sendorik gabeak, tenperatura hotzekoak, pure, likidotu edo irabiatuak, elikatzea errazten dutenak, eta pertsonak jaten uzten ez dielako sortzen dituen eragozpenengatik. Sebastià:
2017
‎Halaber, pertsona jan zaharrak, masail gogortuak edo hozkitua dagoenak ez du atseginik hartzen jaten hastean, lehenbiziko poxian eta ahamenean; baina, behin hasiz gero, handik aurrera jaten duena on eta gozo aurkitzen du.
‎Laguntza eskaintzea, baina larritu gabe: ez da etengabe galdetu behar patologiari buruz, eta ez da komeni diabetesa duen pertsonak jaten duenaren edo egiten duenaren kontrol zorrotza egitea. Familia osoarentzat ohitura osasungarriak hartzea, batez ere elikadurari eta jarduera fisikoari dagokienez.
2021
‎Gaur egungo pastelak ematen badu hamar lagunek hortik jateko, hamar lagun izango dira lehiatzen. Eta emango balu 50 pertsonak jateko, 50 egongo lirateke. Pastela handitzen ez den bitartean...
2022
‎Iruzurren zati handi bat beste belar batzuk (menda edo martorria) edo landare deribatuak (gari almidoia, arroz almidoia eta beste zereal batzuk) gehitzea da. Aitortu gabeko landare material horrek, printzipioz, ez du osasunerako arriskurik sortzen, elikadura alergenoen kasuan izan ezik (ziapearekin gertatzen den bezala, muztioari alergia dioten pertsonek jaten badute). Baimendu gabeko koloratzaileak egoteak gehiago kezkatzen du, ez baita inola ere gomendatzen haiek kontsumitzea.
2023
‎Eskean dagoen pertsona bati dirua ematen diogunean, arazo zehatz bati (errekurtso falta) erantzun asistentzialista bat ematen ari gara. Elikagai bankuen bitartez zer jan ez duten pertsonei jatekoa ematen diegunean, erantzun asistentzialista bat ematen ari gara.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia